cumintenia-lui-brancusicumintenia-lui-brancusi

AM DONAT PENTRU CUMINTENIA PAMANTULUI. DE CE?

Ieri am donat pentru cumpararea sculpturii lui Brancusi, Cumintenia Pamantului.

  1. Pentru ca voiam sa scriu ca ar trebui sa ne mobilizam cu totii si sa donam fie si un leu (ca pentru Ateneu) pentru ca actiunea in sine ne-ar ajuta pe noi ca romani sa credem mai mult in identitatea nationala si in puterea de a face impreuna ceva istoric. (Cum fac la toate indemnurile pentru donatii umanitare, nu scriu pana cand nu donez si eu.)
  2. Pentru ca dau bani frumosi ca sa platesc intrari la marile muzee ale lumii si ma loveste o mare mandrie cand descopar si lucrari ale romanilor. Mandria aia imi arata ca imi pasa si e frumos sa platesc ca arta romaneasca sa fie in patrimoniul national. Si sa se poata plimba in lume in beneficiul Muzeului National de Arta (sau care dintre muzee va gazdui lucrarea)
  3. Pentru ca e important sa facem lucruri pe bune, nu doar sa dam share pe facebook sau sa povestim altora si sa ni se para ca ne-am facut datoria (si promovarea e buna, si e necesara oricand, dar vorba cred ca trebuie urmata de fapta)
  4. Pentru ca mi se pare important sa contribui, cu oricat de putin, la scrierea istoriei artei in Ro.
  5. Pentru ca-mi place Brancusi.

 

Ceea ce va doresc si dvs. Pe cuminteniapamantului.ro gasiti detalii despre conturile in care puteti sa donati. Oricat de putin. Si un leu. E un mesaj frumos pe care-l transmiteti in continuarea oricarui moment in care ati spus, scris, ca ar trebui promovate mai mult valorile romanesti.

Mi-ar placea sa ne mobilizam cu totii si sa promovam de ce e bine sa donam pentru Cumintenia Pamantului. Si sa o facem fara patetisme, fara sforaieli. Simplu, scurt, la obiect. Cu bani. Cu oricat de putini bani.

Donatia pentru Cumintenia Pamantului e inainte de orice un mesaj pe care-l putem transmite autoritatilor despre puterea noastra #impreuna.

P.S. Nu m-a contactat nimeni ca sa fac asta, sau sa scriu asta. E decizia mea de cetatean.

DONATIE CUMINTENIA PAMANTULUI

13 Comments Published

8 years ago / Reply

Buna ziua! Imi cer iertare daca nu am inteles bine mesajul dar, sunt 11 milioane de euro. Bani pe o sculptura destul de valoroasa ca insemnatate dar nu atat de necesara pt tara noastra. Sanatatea ar trebui sprijinita in primul rand, cu dotarea spitalelor cu aparaturi moderne, scolile cu materiale didactice, tinerii cu locuri de munca si locuinte pt cei casatoriti, batranii cu pensii decente si multe altele care sunt prioritare in viata de zi cu zi. Nu sunt impotriva cumparari acestei sculpturi, sa nu fiu inteles gresit dar, evaluarea ei la suma de 11 milioane de euro este exorbitanta ca nu-i facuta din AUR. Va multumesc pt. intelegerea mesajului meu.

8 years ago / Reply

e parerea dvs. si eu cred ca trebuie investit in sanatate, dar asta nu are legatura cu valoarea lucrarii
e un brancusi si poate sa coste si 50 de milioane. e de fapt inestimabila

8 years ago / Reply

Hristos s-a inaltat! Nu contest valoarea ei, D-na Cristina Bazavan, dar sunt multi bani de platit pt. o opera care nu aduce beneficii decat celor care o vand si noua ca o putem vedea. Asa cum am spus in primul comentariu, sunt alte prioritati in tara noastra care trebuiesc sprijinite urgent pt. a avea o viata mai buna. Multumesc!

8 years ago / Reply

Comentariul meu: Oamenii isi pot ingriji sanatatea in mare parte si singuri. (ceea ce multi nu fac) O opera de valoarea Cuminteniei nu este insa la indemana oricui si sa o avem este esential pentru locul nostru in lume. (pentr care in clipa de fata ar trebui sa ne facem griji).
Kata

8 years ago / Reply

Confor legi care imi da posibilitatea de a dispune de 2% din veniturile incasate in 2015 , am donat si eu insa problema e ca fiscul nu vireaza acesti bani decat prin luna decembrie al anului 2016 , in concluzie ,suntem saraci , avem legi facute pe genunchi, dar vrem CUMINTENIA PAMANTULUI !

8 years ago / Reply

De ce nu se organizeaza o expozitie itineranta, prin toata tara si cu aceasta ocazie sa se organizeze si o cheta de achizitionare a ei. Sau si mai simplu, ca sa nu fie nevoie de cheltuieli pentru securitatea operei, sa se faca o copie, care sa fie plimbata prin tara. Chiar nu glumesc.

8 years ago / Reply

nu stiu sa raspund de ce nu se face un turneu… mai e timp sa se faca

8 years ago / Reply

Multă lume spune ca sunt prea multi bani, pe de o parte au dreptate, pe de alta parte nu au.
Da, este prea scumpă pentru valoarea unei lucrări care este deja clasată ca fiind obiect de tezaur, fiind inclusă în patrimoniul statului si aici lucrul cel mai interesant e faptul că în caz că nu se strâng acești bani si s-ar scoate la licitație publica, un colecționar străin nu ar plăti atât de mulți bani, tocmai pentru că este un obiect ce nu poate fi scos din țară doar pe perioadă DETERMINATA, și atunci nu i-ar conveni unui colecționar să plătească atât pe o lucrare asupra căreia nu are drepturi depline, aceasta fiind doar o concesiune. Eu sunt 100% convins ca dacă va fi cazul să fie scoasă la licitație publică, proprietarii nu vor putea obține mai mult de jumătate din suma cerută in prezent.
Dar, pe de altă parte, dacă facem un calcul matematic simplu, dacă înmulțim 2€ cu 4 milioane de români (ce se vehiculează ca ar fi încă activi in muncă) contribuabili, s-ar strânge chiar mai mulți bani decât ar fi nevoie. În același timp poate fi considerat și un exercițiu prin care putem realiza toți cât de simplu poate fi să facem, cu solidaritate, câte o “chetă” similară si pentru spitale, școli, drumuri, etc. Depinde de unghiul din care se vad lucrurile si de logica fiecaruia.

8 years ago / Reply

La ce folos o statuie care nu poate iesi din tara ,daca atata ii doare inima pe proprietari statuiei la cat sunt de hapsani , mai bine sa o tina sa se culce in pat cu ea ca doar asta am ajuns …
In loc sa ne preocupe pe noi restaurarea anumitor obiective turistice sa ne extindem aria de turism incepe sa platim statui de 11 mil de euro chiar daca sunt si alte opere de ale brancusi inca acolo ce nu sunt apreciate… , pentru cine cumparam statuia ? , ati vazut voi urma de turisti sa calce la noi in tara , noi platim statuia pentru ce , ca sa ajunga intr-un judet undeva si sa fie vazut de anumiti oameni tot pe bani nostri… ca asa am ajuns in tara asta … tot sa platim peste tot… , am mai vazut ca Dacian Ciolos a donat 15 000 de lei ,pai bine el are salar mare isi permite , da omu de rand la ce salariu mediu pe economie , eu unul as muri de rusine sa ii indemn pe oameni de rand sa stranga in 5 luni 6 milioane de euro , nu suntem bogati toti ca unii in tara asta , aceste lucruri se fac din timp , donand 1 leu fiecare timp de ani de zile se puteau face multe , multe case de patrimoniu ce apar chiar pe bancnotele pe care le invart demnitari in mite care mai de care mai atractive stau in paragina , case intregi de patrimoniu uitate si darapanate , ce facem cu ele ? , 11 milioane de euro sunt bani prin care se pot face multe , in schimb alegem sa ne aruncam bani pe lucruri ce nu ne trebuiesc in momentul de fata ,ce ne trebuie noua este turism , din turism bani castigati aduc venituri in tara imbunatatesc traiul tuturor , de ce sa platim 11 milioane de euro pentru cativa romani ce ar urma doar sa o vada , ce ar sta nici 5 minute sa se uite la ea si ar pleca mai departe sa se uite la alte opere …

Romanul nu apreciaza arata , nu o intelege, nu suntem educati la un nivel inalt , nu avem arta in licee,este o gluma educatia din romania fata de celelalte tari , la capitolul severitate stam bine , dar la materii , alti invata drepturile inca din liceu , ca sa stie fiecare care ii sunt drepturile si sa raspunda in baza a ceea ce a invatat … ,romanul de rand invata sa isi faca dreptate singur ori cu pumnul ori cu piciorul in nici un caz nu vezi un romani sa invete legile daca nu da la drept sau are probleme cu cineva…

8 years ago / Reply

cu un discurs ca al dvs – critic la adresa altilor, in anonimat desigur – nici nu o sa aiba romanul de care vorbiti interes pt arta.
faceti parte exact din grupul pe care-l criticati – ala neinteresat – altfel ati dona 10 lei.
chestiune de perspectiva si de cum ne uitam la lume
pentru unii e mai usor sa critice ca sa se scuze pentru orice alt gest, pentru altii e mai usor sa faca si sa taca

8 years ago / Reply

Campania aceasta mi-a dat atita bucurie la inceput si atita tristete acum. Toate comentariile acelea cu spitale, scoli, pensii sau chiar subfinantarea culturii de azi mi se par atit de nelalocul lor. Cum pot fi puse in balanta lucruri care nu pot fi comparate. Au toate importanta lor dar nu pot fi amestecate. Aici era vorba de a ne stringe in jurul unei ideei si sa o rezolvam, apoi poate ne unim pentru a le rezolva pe celelalte (daca ne unim). Sau sa inteleg ca daca nu se cumpara CUMINTENIA, se rezolva celelalte?
Am mai auzit parerea unui “distins europarlamentar” care propunea ca banii strinsi sa fie folositi pentru altceva, care e “mai important”. Deci nu ne alegem cu statuia si distrugem si ideeia de sbscriptie.
Va intrebati daca am donat? Da, si imi vreau banii inapoi. Nuvreau sa se duca intr-o gaura neagra a vreunui minister.

8 years ago / Reply

cumintenia pamantului va fi cumparata de stat

7 years ago / Reply

Cumintenia pamantului este o carte de vizita a culturii noastre, ne va intari mandria si siguranta de sine, spiritul de apartenenta care in final vor sta la baza rezolvarii celorlalte probleme (sanatate, penurie, educatie…). Arta unui popor, pe langa valoarea estetica, reprezinta spiritul acelui popor.

Leave a Comment


9 − = zero


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!