lalelelalele

#InstalatiadinLalele de culoare rosie de la Universitate

Daca nu aveti drum de obicei pe la Universitate, poate va faceti astazi si faceti o escala la metrou in pasaj.

E ultima zi in care mai puteti vedea o instalatie cu lalele de culoare rosie care sunt aprinse si pe care le poti stinge cu o atingere.

E o instalatie puternica si foarte emotionanta pentru ca incearca sa atraga atentia trecatorilor asupra uneia dintre maladiile care sunt stigmatizate in Romania. Boala Parkinson e un tabu in Romania, dar si in multe alte tari si cel mai adesea e pusa pe seama batranetii (sunt si tineri care sunt diagnosticati), iar pacientii nu mai ajung la doctor pentru ca… e natural sa inceapa sa-ti tremure mainile odata cu varsta.

Nu e adevarat asta, existe tratamente care sa-i poata ajuta pe cei cu aceasta boala sa duca o viata mai usoara, iar ca ei sa poata sa -si continue viata, trebuie ca noi sa fim putin mai atenti la e ce in jurul nostru si sa nu mai judecam atat de usor lumea.

*

Anul trecut, tot in aprilie (care e luna internationala de constientizare a cestei maladii), in Centru Vechi a fost o instalatie uriasa cu lalele de culoare rosie (simbolul international al Bolii Parkinson), o initiativa prin care s-a dorit sa se atraga atentia asupra acestei maladii in fata publicului larg. A fost foarte emotionant cum, dupa cateva zile cat au stat lalelele acolo, organizatorii au permis trecatorilor sa ia acasa cate o lalea sau mai multe ca sa duca mai departe mesajul de constientizare a acestei boli, iar trecatorii le luau si le purtau cu mare grija.

Anul acesta e o instalatie la fel de emotionanta in pasaj la Universitate. Lalele care se aprind in lumina rosie si pe care le poti stinge atingandu-le. O metafora frumoasa pentru grija si atentia pe care ar trebui sa o avem pentru oamenii care au aceasta boala.

Dar anul acesta s-a mers si mai departe. A fost creat un site unde toti cei care vor sa se informeze despre Boala Parkinson, de la cauze pana la cum trebuie sa te pregatesti pentru vizita la medic, pot afla multe informatii. Il gasiti aici. www.boalaparkinson.ro

***

Cauzele bolii Parkinson nu sunt cunoscute inca. Cercetatorii considera ca atat bagajul genetic cat si factorii de mediu joaca un rol important in declansarea bolii Parkinson.
Boala este cauzata de distrugerea progresiva a neuronilor care produc dopamina (o substanta importanta din creierul uman responsabila de reglarea comportamentului motor).
In boala Parkinson, se considera ca simptomele devin manifeste atunci cand nivelul dopaminei din creier scade cu mai mult de 50-70% fata de valorile normale.

*

pentru ca intotdeauna imi place sa vad partea pozitiva a lucrurilor, am cercetat si am aflat asa: Creierul produce spontan mai mult dopamina in urmatoarele situatii:

-atunci cand anticipati ca urmeaza sa traiti ceva placut; poate fi vorba chiar si de lucruri simple: a manca prajitura preferata, a iesi la o intalnire cu persoane agreabile, a juca un joc placut

-atunci cand sunteti in situatii noi si neasteptate: cand incepeti un nou proiect, cand va pregatiti sa plecati intr-o excursie intr-un loc necunoscut, cand va faceti noi prieteni, cand invatati lucruri noi

-cand vi se face o surpriza -cand ceva va trezeste o mare curiozitate

Producerea dopaminei este mult inhibata in urmatoarele situatii:

viata de rutina, situatiile repetitive (chiar si cele care odinioara produceau placere), lipsa perspectivei unor noi placeri

*

Asa ca astazi, duminica, daca iesiti la plimbare ca sa va faceti o bucurie si sa va simtiti bine, mergeti si pana la Universitate si faceti o fotografie cu lalelele de culoare rosie, puneti-o pe facebook si explicati-le prietenilor vostri ca o viata senina, cu o curiozitate activa, preocupati si de bucuriile noastre, dar si cu grija pentru ceilalti ne tin sanatosi.

multumesc frumos.     gradina cu sperante

boala parkinson lalele 1 lalele

 

 

Leave a Comment


9 − eight =


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!