laibovitz_AUTOPORTRET_iPHONE_045_Dlaibovitz_AUTOPORTRET_iPHONE_045_D

Annie Leibovitz va prelua rolul de Artist in Residence al IKEA. Cum a fost intalnirea mea cu doamna Leibovitz (nu mi-a facut fotografii­čśŐ).

Una dintre cele mai faimoase artiste din domeniul fotografiei va prezenta cum arat─â c─âminele oamenilor obisnuiti printr-o serie de fotografii, ca parte a Raportului global IKEA privind via╚Ťa acas─â.

Va fi foarte interesant cum vor arata aceste fotografii pentru ca Leibovitz are desfasurari mari de forte la productia sedintelor foto, are multe lumini si nevoie de mult spatiu, iar casele cu mobilier IKEA nu sunt foarte mari, intreaga filosofie din spate bazandu-se pe depozitatul inteligent, pastrarea lucrurilor strict necesare. (fotografia de mai jos este un autoportret facut cu telefonul)

Am avut bucuria sa o intalnesc pe doamna Leibovitz (sunt un mare fan), ba chiar am citit si carti legate de domnia sa. La intalnirea fata in fata cu Annie Lebovitz, cand era autoarea calendarului Lavazza, statea la 2 metri de mine si puteam sa simt cat de inconfortabil ii este sa se expuna oamenilor, cat de timida e…

Atunci m-am gandit ca o parte importanta din reusita portretelor sale, pe langa o estetica a luminilor si a cadrului, se bazeaza pe intelegerea timiditatii/disconfortului celor care sunt fotografiati de ea, deci au o presiune in plus.

Am scris aici si aici despre intalnirea cu dna Leibovitz. Aici despre o carte cu o colectie dintre fotografiile sale, o super carte cadou, a fost in 10.000 exemplare, cred ca doar in anticariatele mari din lume o mai gasiti.

Aici despre o alta carte execeptionala

Colaborarea ei cu IKEA vine ├«n completarea Raportului anual tradi╚Ťional IKEA privind via╚Ťa acas─â, raport recent realizat la nivelul a 37 de ╚Ť─âri, inclusiv Rom├ónia.

├Än timpul cercet─ârii, peste 37.000 de persoane au fost intervievate, iar rezultatele dezv─âluie ce ├«nseamn─â ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru oamenii de pretutindeni. Rezultatele cercet─ârii vor servi drept surs─â de inspira╚Ťie pentru celebra artist─â, astfel ├«nc├ót ea s─â poat─â documenta via╚Ťa de acas─â a oamenilor, a╚Öa cum este ea, prin ochiul aparatului ei de fotografiat.

Sper sa fotografieze si romani, desi nu cred ca va ajunge in tara noastra.

Acum ceva ani am fost la New York sa insotesc o familie de romani care urma sa fie fotografiata de Steve McCurry domnul cu ÔÇ×Fata AfganaÔÇŁ din National Geographic. Erau cupluri din mai multe tari fotografiate, si a fost interesant sa vad cat de multa presiune pun unii pe ei in fata aparatului de fotografiat si ce mare influenta are cultura din tara respectiva in felul in care pozau. Va fi interesant de vazut si aici, la doamna Leibovitz, aceste diferente culturale

Atunci am facut un interviu cu dl McCurry si am realizaa ca a fost in Romania, chiar la revolutie. Dupa interviu mi-a trimis o fotografie a lui, semnata cu un autograf simpatic.

*

Raportul IKEA privind via╚Ťa acas─â este cel mai amplu raport anual de acest fel din lume, oferind o perspectiv─â unic─â asupra a cum tr─âiesc ╚Öi ce simt oamenii ├«ntr-o anumit─â perioad─â. C├ónd vine vorba de Rom├ónia, raportul a dezv─âluit c─â economia na╚Ťional─â, bugetul gospod─âriei ╚Öi impactul schimb─ârilor climatice reprezint─â trei dintre cele mai mari griji ale oamenilor pentru mai bine de dou─â treimi dintre cet─â╚Ťeni. Pe l├óng─â aceste griji, la nivel global, cercet─ârile au ar─âtat faptul c─â mai mul╚Ťi oameni ╚Öi-au exprimat ├«ngrijorarea cu privire la schimb─ârile climatice.

Iata cateva date din ce cred romanii despre casele lor.

Leave a Comment


× 4 = sixteen


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!