cafeacafea

timpul in lumea McDonald’s

ieri am “trait” la McDonald’s. adica am avut acest in orice coltisor din restaurant si mi s-a raspuns la orice intrebare. (am mai facut asta la Starbucks si la Carol Parc Hotel, e parte din felul meu de a invata lucruri noi si de a va oferi un gen de informatie la care nu aveti acces)

ziua mea de munca a inceput la ora 8…. cu o cafea. de la Mc Cafe Unirii, exact asta din fotografie.

la discutii am descoperit si care e cel mai mare secret de la McDonald’s. n-are legatura cu cartofii (dar am o poveste despre ei), nici cu sandwich-urile, nici cu bauturile. cel mai mare secret de la McDonald’s e domnul care e in spatele lui Ronald McDonald. e de 15 ani eroul copiilor care fac petreceri la McDonald’s, face in fiecare luna cite o intilnire in fiecare restaurant, dar… angajatii pastreaza secret numele lui chiar si pentru copiii lor:) am aflat doar ca e actor. si ca e la un pas sa primeasca pantofii de aur, pentru vechime in munca de prieten al copiilor. in rest… tacere.

dincolo de tejghea, e un furnal. mai ales in orele de virf cind lumea vine sa-si ia prinzul. ca sa intelegeti, in mai putin de 20 de minute, s-au preparat si vindut, aproape 40 de kg de cartofi. astazi la ora 13, la Mc Unirii erau anuntati 100 de copii din programul Scoala Altfel; meniurile lor au fost gata in maxim 30 de min, iar eu care eram in bucatarie, imi doream sa ma fac mica mica si sa fug ca sa nu incurc pe cineva. se miscau cu o viteza uluitoare si preparau sandwich-urile in mega viteza, respectind zeci de reguli care tin de temperaturi sau proceduri de preparare.

ca de exemplu.

pentru prepararea omletei de dimineata cei care sunt la gatit folosesc manusi, chiar daca ouale au fost dezinfectate inainte; coaja oului este purtatoare de multi microbi (am citit eu pe un afisaj pe un perete si m-am gindit ca in viata mea n-am spalat oul inainte de a-l sparge pentru omleta.)

daca o portie de cartofi nu se vinde in 7 minute de la preparare, se arunca. asa e standardul de calitate.

la fel este si cu sandwich-urile. in functie de ora la care sunt gata, dupa un ceas special, se stie cind vor fi aruncate daca nu sunt vindute.

acesta este ceasul din lumea Mc Donald’s, la interior arata ora noastra, la exterior, minutajul cind va fi aruncat sandwich-ul.

***

cel mai greu si mai greu mi se pare estimarea stocurilor si a produselor care trebuie preparate in avans, pentru a evita aruncarea sandwich-urilor sau a cartofilor, sau a placintelelor.

pe pereti sunt afisate comenzile de “mentenanta” in functie de traficul estimat, ca sa nu astepte clientul (standardul de calitate este 1 minut de la primirea comenzii pina la livrarea mincarii). dar in computerele managerului exista niste informatii f f tari: cit s-a vindut in urma cu un an, cum era vremea in ziua respectiva, ce evenimente au fost in ziua respectiva. iar in biroul store managerului e un calendar cu toate evenimentele culturale din Bucuresti (de ar putea fi redactor la sectia cultura la un ziar) pentru ca atunci cind sunt concerte in zona, e trafic mare, vinzari asemenea si trebuie suplimentat personalul.

alt lucru f f complicat, un fel de fizica cuantica, mi se pare planificarea turelor personalului. pentru ca sunt mult studenti angajati, ei au voie sa spuna cind au cursuri si au ture preferentiale. puneti cursurile studentilor, la un loc cu traficul estimat si multiplicati cu 100 citi angajati sunt. din asta rezulta orarul de lucru.

altfel, exista un responsabil pentru orice. inclusiv pentru acvariul din camera de relaxare.

***
va povestesc miine despre cel mai mic angajat care are o poveste f f simpa. si despre cartofii de la Mc. oricum traiesc si miine la McDonald’s Unirii, ne putem vedea acolo:)

pastrez insa in memorie o imagine de ieri de la ora 8.00 : o femeie cu trei pungi mari de la metro pline de haine tragea dupa ea 3 copii cu inaltimi undeva intre genunchii si soldurile ei, si ei tirishind pe jos cite o punga mare plina de bagaje. si-au luat cite un mcpuisor si-au plecat ca si cum ar fi avut cea mai mare comoara si cele mai usoare bagaje. era foarte emotionanta bucuria lor.

***

mi-a fost gazda si mi-a raspuns la intrebari Lidia Cirstea, careia ii multumesc si pe aceasta cale.

13 Comments Published

13 years ago / Reply

Felicitari pt. insight! Am ramas cu o intrebare… produsele care depasesc termenul, chiar sunt aruncate la gunoi?

13 years ago / Reply

da, aruncate pentru ca nu mai respecta standardele de calitate.
dar e o planificare riguroasa in functie de istoricul de vinzari si sunt putine produse aruncate

12 years ago / Reply

sa fim seriosi draga Cristina ,stii bine ca produsele nu sunt aruncate cand expira…

12 years ago / Reply

sa fim seriosi:) tu vorbesti din auzite, eu am petrecut niste zile acolo si am vazut cum ajungeau in cosul de gunoi daca expira timpul in care ar fi trebuit servite.

13 years ago / Reply

Grozav imi place sa citesc astfel de articole despre locuri unde, altfel, nu as avea acces. Nu sunt fan inrait mcdonalds, dar atunci cand sunt nevoita sa mananc ceva rapid in oras ii prefer de departe, pentru ca am garantia ca mancarea este proaspata si respecta anumite standarde (nu deschid discutia despre mancarea fast-food, sunt sigura ca vor fi altii care vor comenta cu inversunare…)
Astept cu nerabdare sa ne pove’ despre cel mai mic angajat; in vacanta de vara Pustiu’ meu isi doreste sa se angajeze si mec e prima optiune.
Bafta si spor la treaba 🙂

13 years ago / Reply

Oare e ok atata risipa de mancare? Nu ar fi mai usor sa le faca pe loc sau sa le adune, dupa acele minute, in niste containere speciale care sa mearga la ferme sau asa ceva?

13 years ago / Reply

pai tocmai asta e smekeria ca stiu sa faca previziuni si nu e risipa. f putin se arunca.
si ce se arunca se recicleaza oricum.

Din pacate pentru mine, nici eu nu pot sa rezist tentatiilor Mc, dar si atunci cand mananc “prostii” nu pot sa nu ma intreb despre procesele termice extreme pe care le sufera produsele pt a fi gata intr-un interval atat de scurt. Iar standardul de calitate privind cartofii… inteleg de aici ca nu e ok sa-i cumpar si sa-i mananc mai tarziu de 7 minute. Deci nu ar trebui sa-mi iau mancarea la pachet. Si ar mai fi ceva…cat de adevarate sunt experimentele acelea malitioase (oarecum) privind descompunerea produselor Mc (sau mai degraba lipsa ei)?

13 years ago / Reply

Si vrei sa ne convingi sa mancam de la McDonald’s?

Sper ca o sa intrebi si nelamuririle mele anterioare. Din curiozitate, zic…

13 years ago / Reply

Ciudat. Mie mi s-a intamplat sa cumpar un mar cu 3 etichete de termen de expirare lipite unul peste altul. Cu putina grija, am reusit sa le dezlipesc. Acel mar expirase prima data cu o spatamana in urma.
E si asta un fel de reciclare, e drept 🙂

[…] timpul in lumea McDonald’s […]

[…] mai dragalase masini: Twizy ; am obtinut acces in spatele tejghelei la McDonald’s si-am stat trei zile printre cei care lucreaza acolo ; am intrat in campania internationala Live Inspire Intessa San Paolo (pe care peste o luna si putin […]

Leave a Comment


× 9 = eighteen


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!