Zgomote – Povestirea pe care n-am sa o scriu vreodata…

…sau cum puteti sa stati in casa mea o saptamina

Daca as avea un milligram din talentul lui Raymond Carver as scrie o povestire care s-ar numi Zgomote.

*

Ar fi despre o tinara care incepe sa auda zgomote ciudate in garsoniera de deasupra ei.
As descrie zgomotele crescind tensiunea… mai intii sunete de pahare care cad si se sparg, peste citeva zile zgomote mai puternice, ca de mobile rasturnate.

Din cind in cind, de sus, s-ar auzi televizorul. Pe un post de stiri. Semn ca evenimentele din casa de deasupra s-au mai linistit.

Dar cind linistea ar parea solida, s-ar auzi din nou zgomote dure; bara de fier care se loveste de dusumea cu toate vibratiile pe care le da ecoul din tavan si din structura materialului din care e facuta bara.

Tinara s-ar enerva si-ar gindi lucruri rele (linistea ei pretioasa e tulburata acum de zgomote dubioase), dar curiozitatea ei ar creste: “deasupra statea o pensionara… n-am mai vazut-o de ceva vreme… cine oare s-a mutat de face asa de multa galagie?”

Intr-o dimineata ar auzi rostogolindu-se pe scari ceva metalic, provocind un zgomot asurzitor. Nervoasa ar parcurge holul in viteza si – ar deschide usa cu un arsenal de vorbe cetatenesti pregatite.

Pe scari ar vedea-o pe doamna A. adunind cu grija gunoaiele rasturnate odata cu galeata pe care vroia sa o coboare in pasi mici si mult prea lenti, catre tomberonul din curte.

A. ar purta o basma portocalie ca sa-si ascunda calvitia de la chimioterapie, ar avea cu 15 kg mai putin si gesturile ei ar fi stingace si tremurinde.

*
n-am niciun pic din talentul lui Carver si n-am sa pot scrie niciodata povestirea asta, dar daca va simtiti mai talentati decit mine si promiteti sa scrieti ceva care sa RAMINA, va pot lasa sa locuiti in garsoniera mea o saptamina.

4 Comments Published

[…] Blogul Cristinei Bazavan » Blog Archive » Zgomote – Povestirea pe care n-am sa o scriu vreodata… bazavan.tabu.ro/2010/04/05/zgomote-povestirea-pe-care-n-am-sa-o-scriu-niciodata – view page – cached Daca as avea un milligram din talentul lui Raymond Carver as scrie o povestire care s-ar numi Zgomote. Filter tweets […]

13 years ago / Reply

ai putea incerca totusi 🙂
uite daca vrei facem un “battle” 🙂 tu stabilesti detaliile si la final le publicam impreuna. ce zici ? asa te pot convinge sa scrii? sper ca da …

13 years ago / Reply

nu, multumesc.

nu era un alint cind am zis ca nu pot sa o scriu. stiu exact care sunt limitele tehnicii mele de scris si nu pot duce un asemenea text. poate peste 5 ani de exercitii, daca am noroc…poate peste 10.

mi-ar placea insa sa o vad scrisa de Attila Bartis sau de Filip Florian.

13 years ago / Reply

mda.. dezamagire.

Leave a Comment


7 × two =


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!