de ce n-am mers la Marsul Gay

De 5 ani de cind lucrez pentru Tabu, marsul (parada) gay e aproape un fel de datorie de serviciu. Revista promoveaza egalitatea de sanse si diversitatea, iar reprezentantii ei cred in ceea ce promoveaza.

In acesti 5 ani, am lipsit de la marsul gay o singura data cind n-am fost in bucuresti.
Anul acesta am ales sa stau acasa si nici macar nu am deschis televizorul sa aflu daca e vreo problema acolo.

Revista si-a pastrat convingerile, eu am in continuare prieteni gay si as face orice ca sa aiba o viata sociala mai buna, dar …

*
Anul trecut la parada gay m-am simtit ca si cum organizatorii ar fi bifat ceva si si-ar fi luat banii pentru asta. 200 de manifestanti, 400 de politisti, tab-uri in stinga si-n dreapta, drumul inchis pe strazile pe care ajungea marsul.

Adica niciun efect asupra oamenilor din jur pentru care, de fapt, se face marsul. Nu era nimeni din afara comunitatii sau a prietenilor ei, care sa se uite si sa remarce ca nu poti sa deosebesti din sirul ala de oameni care-s gay si care nu. Pentru mine asta e sensul marsului “Normalitatea, asemanarea celor din coloana. Nu scrie pe nimeni gay”

Mai eficient, in termeni de bani & timp, ar fi fost o parada intr-un studio, in fata tuturor televiziunilor care sa ia repede citeva cadre cu travestitii care deschid coloana.

Dar marsul nu e despre asta.

*
La primele editii ale marsului gay prietenii mei din comunitate participau cu mindria unui coming out national. “sunt aici in multimea gay si iti arat ca sunt la fel ca tine”.
Am amintirea unui coleg gay pentru care drumul de 700 de metri a fost o tortura psihica. simtea toate privirile de pe strada avind tone in greutate.
Era o tortura care s-a supus singur, ca o confirmare a ceea ce e el si a faptului ca vrea sa fie acceptat asa.

Oamenii ca el si-au facut datoria in acest 7 ani si fata de sine, si fata de comunitate. Dar acum marsul nu le mai aduce nimik, pentru ca organizatorii n-au stiut sa puna nicio valoare emotionala in plus pentru eveniment. Ba mai mult, au restrins puterea lui.

E ca o bifa intr-un tabel. Ma rog, intr-o coloana de tab-uri ca sa nu se vada nimik in jur.

*
N-am fost anul asta la marsul gay pentru ca simt ca nu se merge intr-o directie buna. E grav ca dupa 7 ani de mars nu avem in Romania mai multe voci recunoscute ale comunitatii. E o problema de management a imaginii, a resurselor si, la capat de drum, a sentimentelor oamenilor alora din comunitate.
Care -acum – nu se mai regasesc nici in interiorului grupului minoritar din care fac parte.

*
dragi prieteni, nu va suparati pe mine ca n-am fost la marsul gay anul acesta. pentru voi si pentru multi altii pe care nu-i cunosc o sa scriu in continuare in Tabu despre comunitatea gay. stiu cat e de important pentru voi – dar si pentru noi – sa incepem sa intelegem nuantele care ne arata in culori putin diferite.

ca sa compensez, aseara, m-am uitat la A single Man:)

*

Unul dintre cei mai cultivati & rafinati membrii ai comunitatii gay din romania e Octavian. ma bucur ca-l stiu si ca scrie pentru Tabu. aici puteti citi cum se vede lumea lui in ziua internationala de lupta impotriva homofobiei

4 Comments Published

14 years ago / Reply

Iarta-i doamne pe rataciti!

14 years ago / Reply

Mda, din pacate, a fost doar un prilej sa faca niste tampiti niste emisiuni idioate.
Sa se arate natiunii crestine cat de oribili sunt gay-ii.
Ca sa poata justifica marea catedrala.
Uf.

[…] am înțeles, dar tot trist mi se pare. M-a ajutat foarte mult discuția de aseară cu Octavian și postul Cristinei Bazavan, pe care l-am citit azi. Da, mi-e foarte clar că organizarea a lăsat de dorit. […]

14 years ago / Reply

Este posibil ca acest post sa fie deja expirat insa acum l-am citit.
Eu vad lucrurile dupa posibilitatile mele.
Eu nu mi-as permite sa comentez traseul.Traseul trebuie sa fie unul care sa confere siguranta.Institutiile si-au facut datoria,iar in masura in care se poate gasi un alt traseu asta este bine,insa numai cu concursul celor care asigura aceasta siguranta.Sa blochezi in Bucuresti spatiile largi cu intersectii este ca si cum te-ar injura si mai multi oameni.Daca nu vor fi blocate risti sa-ti pierzi siguranta(vezi Piata Unirii cu violentele….).
Acum faptul ca termenul gay delimiteaza pe de o parte un stil de viata in care incluzi gay,lesbiana,travesti,transex si bisex si pe de alta barbatul cu orientare homosexuala nu este vina ziaristilor sa a altora.Nu toata lumea este culta si rafinata(am fi toti la fel) si atunci se prea poate sa creezi cu filosofii complicate confuzie.Sau daca nu este vorba despre o confuzie sa dai posibilitatea unui om lipsit de buna credinta (unui ziarist rauvoitor) sa sondeze dupa bunul plac lipsa de rafinament si cultura a oamenilor prezentand in loc de un gay sau lesbiana doar un travestit si acela poate cel mai nereusit dintre participantii travestiti.
Daca numesti gayfest in loc de LGBTfest (sau altceva care sa-i includa pe toti si sa nu creeze confuzii intre ei) nu poti sa certi ziaristii ca ne confunda.Este normala aceasta confuzie indusa de lipsa unei viziuni clare si cuprinzatoare a folosirii unui termen atat de banal cum este cel de gay.Sa nu spun ca unii gay pot sa simta ca-si pierd identitatea si ceilalti lesbiana etc. nu si-o gasesc nicidecum in titlu.
Oamenii sunt diversi si unitatea se produce doar prin consens si compromis in urma dezbaterilor,a argumentarii ideilor si opiniilor apoi prin vot se aleg cele mai bune idei,actiuni etc.Daca lipsesti pe cineva de calitatea de decident nu trebuie sa te surprinda ca decizia pe care ai luat-o exclusivist este a ta si cel exclus sta departe de ea.
Unii oamenii deja se bucura de avantajul culturii si rafinamentului si deci pot fi mai iscusiti in a-si face cunoscute ideile,opiniile etc. si sunt la un pas de castig insa trebuie sa-si insuseasca cu siguranta si arta compromisului adica sa-i asculte si pe ceilalti nu atat de stralucitori ca ei si sa se straduiasca sa tina cont si de preferintele lor.

Leave a Comment


+ three = 10


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!