pantofii hertei muller

Din locul in care ma uitam la ea, ii puteam vedea doar profilul. Breteaua subtire a pantofului facea o bucla dupa glezna, la fel ca dunga pe care o desena, pe obraz, o suvitza care iesea rebel din parul tuns bob.
Fata prelunga, cu barbia voluntara si pielea translucida, desena o forma ca de luna aflata in ultimul patrar. Jos, laba piciorului – arcuita de tocul de 8 cm – desena o luna in primul patrar, complementarul cercului desenat de chip. Buzele vazute din profil semanau cu punctul roshu pe care-l lasa la vedere pantoful decupat – unghia degetului mare.

“Cita simetrie”, mi-am zis uitindu-ma la femeia care vroia sa para curajoasa, dar orice amanunt din detaliile trupului ei aratau ca e timida.
Mai sus de glezne – subtiri cit incheieturile miinilor – era dunga colantilor; as fi zis ca e o forma de a arata modern daca n-as fi vazut lungimea fustei (o palma peste genunchi); era doar intentia de “acoperire”, de a nu lasa – din instinct – prea mult la vedere. Ca si sacoul negru cu mineci lungi si grele, din care parea ca se prelinge. Ca mierea.

Iar pantoful acela – elegant si usor decupat in fata – o trada cu totul: avea toc (onora momentul cu eleganta lui), dar nu foarte inalt, cit sa fie confortabil.

“E mai degraba practica, decit orice altceva”, mi-am zis din primele clipe pina sa o aud vorbind.

Dupa aceea m-am gindit ca sunt prea putini romani care ar putea sa cistige un Nobel, nu pentru ca n-ar sti sa minuie cuvintele, ci pentru ca n-au sinceritatea pina la oase, pe care o are ea.

iata pantofii Hertei Muller

foto lucian muntean

3 Comments Published

[…] Blogul Cristinei Bazavan » Blog Archive » pantofii hertei muller bazavan.tabu.ro/2010/09/28/pantofii-hertei-muller/ – view page – cached Din locul in care ma uitam la ea, ii puteam vedea doar profilul. Breteaua subtire a pantofului facea o bucla dupa glezna, la fel ca dunga pe care o desena, pe obraz, o suvitza care iesea rebel din parul tuns bob. Tweets about this link […]

14 years ago / Reply

Ai prezentat o perspectiva umana si atat de intima, cum nu cred ca va mai aparea in niciun alt loc din online sau offline, in care se va vorbi despre carte, despre eveniment, despre orice altceva in afara de pantofii Herthei Muller.

[…] „când eu am avut probleme cu dictatura, cei mai mulţi au tăcut”. in cateva cuvinte, scriitoarea germana cu origini timisorene, demoleaza mitul rezistentei intelectualilor in fata sistemului comunist. mai exact, nu se poate vorbi de o rezistenta prin cultura in dictatura. exista ori disidenta ori tacere, lasitate si compromisuri. despre eleganta Hertei Muller, a surprins Cristina Bazavan niste detalii fine. […]

Leave a Comment


five × 9 =


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!