amos oz 1amos oz 1

Vocea Lui Amos Oz

Era final de august, aerul un pic rece, anul trecut cand l-am sunat pe Amos Oz pentru un interviu

Stateam pe un scaun ergonomic, in biroul capitalist al sefului, unde se afla singurul telefon cu speaker. Un birou patrat, nu mai lung de trei metri si jumatate, cu pereti transparenti. Ridicam privirea si vedeam, ca intr-un glob de sticla, ziaristii si drumurile lor (zilnice) catre editorii foto, dtp si sedinte.

20 de minute. Atit i-au trebuit vocii lui Amos Oz sa cucereasca. Teancurile de ziare si carti de pe birou; imaginile care curgeau, fara sonor, pe plasma dintr-un colt; o-ntreaga cladire din cartierul Pipera in care, uneori si doar seara tirziu, nu se mai aude altceva decit fisiitul citorva zeci de calculatoare.

Vocea lui Amos Oz. A unui Leonard Cohen mai putin gutural. Vocea unui amant batrin, erotica si blinda.

20 de minute, si prin peretii de sticla se vedea desertul Aradului (Israel), fotoliul greu din „camera de studiu separată de restul casei prin câteva trepte şi-o uşă”. Si Amos Oz ridicand privirea catre micuta sa gradina, uitindu-se pe fereastra la lamii din curte, la cei citiva chiparosi, la „fâşia de cer” de deasupra lor.

***

Iubesc vocile. Exista ceva suprem si subtil in puterea lor. Ele hranesc imaginatia in felul in care doar literatura o mai poate face.

*
Ana Maria Onisei este jurnalist. Scrie pentru Adevarul, Dilema etc

8 Comments Published

12 years ago / Reply

il iubesc pe amos oz, are un mod ciudat de a scrie, la fel sunt si subiectele cartilor lui. poate mai multe detalii despre omul amos oz…

12 years ago / Reply

pare discret omul amos oz. si seducator 🙂 si eu il iubesc mult…

12 years ago / Reply

seducator constient, sau fara voie?

12 years ago / Reply

buna intrebarea 🙂 mi-e greu sa explic, fiindca nu l-am vazut, n-am stat niciodata fata in fata. tot ce stiu sigur e ca, atunci, vocea lui s-a asezat in mine.

12 years ago / Reply

🙂

12 years ago / Reply

Tocmai am terminat Despre dragoste si intuneric, o carte minunata despre copilarie (propria sa copilarie), carti, familie, istorie, iubire. Se pare ca va fi ecranizata de Natalie Portman, care va juca si rolul mamei lui Amos.

[…] urma cu doi ani, am facut un interviu prin telefon cu Amos Oz. Am scris atunci despre vocea lui, care cucerea totul in […]

10 years ago / Reply

Da, e adevarata asta cu vocile, pun imaginatia la treaba. Lucram la radio acum cativa ani, si cand m-am intalnit prima data cu un corespondent din tara, care ma stia doar dupa voce, si mi-a zis ca se astepta sa fiu mai inalt 🙂

Leave a Comment


2 + = ten


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!