examexam

Examene, examene

Vara asta m-a facut sa-mi reamintesc de viata de student si de scolar. Mai rau, m-a facut sa o retraiesc, desigur, la un alt nivel. N-am mai fost in postura de a da un examen de ceva vreme, desi prin facultati calc in fiecare an. Am stat 17 ani in scoala, fara absente, ca tocilarii, desi n-am fost tocilara (am o problema serioasa cu memoria), dar la finalul celor 17 ani am zis multumesc, suficient, ne vedem mai incolo dac’o fi cazul.

Ca mersul pe bicicleta, deprinderile din scoala au navalit din nou asupra mea, de parca ar fi trecut doar trei luni de la ultima sesiune. Si au fost prilej de dezbatere si distractie in birou, pentru ca fiecare dintre noi avem reguli foarte clare de cum se invata pentru examen.

Ca si colega mea Andra am avut neaparat nevoie de un carnetel nou, pe care sa-mi notez lucrurile importante. Cu cat mai frumos carnetelul, cu atat creste garantia ca luam examenul. Ca si Madalina, am redescoperit ca pot sa invat cu muzica, dar numai daca e muzica pe care o stiu, si nu in limba in care sunt si textele de curs.

Prefer in continuare ca orice “motivatie” suplimentara sa o primesc inainte – brosa de la bunica pe care am primit-o inainte de admitere a fost esentiala ca sa intru din prima la Jurnalistica. In cazul de fata, am inlocuit brosa cu o geanta, iar Andrei a inteles, cu toate ca a pierdut numaratoarea gentilor mele de ceva vreme.

Pentru ca a trebuit sa reintru in starea de student, am avut nevoie de doua saptamani de lucru. E adevarat ca n-a prea ajutat faptul ca aveam biroul intors cu susul in jos pentru curatenie generala. Am prins viteza treptat, iar in ultimele zile am stat acasa exact ca o tocilara. Si tot ca o tocilara, ma foiam pe scaun si imi verificam mail-urile din 5 in 5 minute, pentru ca, nu-i asa, la birou era activitate normala, iar eu “chiuleam”.

Nu s-a schimbat nici faptul ca, in timp ce parcurgeam materialele de examen, am petrecut ceva vreme ridicand din sprancene la invatamintele cursului. Asa am fost toata viata de elev – si model si from hell – cand lecturile sau experientele mele contraziceau litera cursului, nu ma puteam abtine sa nu semnalez diferentele. Fapt care, culmea, mi-a prins bine intotdeauna, nu numai la scoala.

S-a schimbat faptul ca, pentru cursurile pe care le facem la maturitate, platim. Si asta nu face decat sa sublinieze beneficiile atitudinii mele de mai sus. Sau ale problemei mele de atitudine, depinde din ce perspectiva o privesti. Ma intereseaza in aceeasi masura si ceea ce mi se preda si ceea ce am de invatat – ca sa zic asa. Si daca ceea ce am de invatat e prea putin din ce mi se preda… N-a fost cazul vara asta, intoarcerea in timp a fost utila si interesanta.

S-a mai schimbat si faptul ca nu ma mai intereseaza notele puse de altii. Competitiva am ramas, tot timpul am ceva de demonstrat cuiva, tot timpul am de alergat dupa o tinta, dar mi-am stabilit si o grila interna de autoevaluare – cateodata coincide cu cea oficiala, alteori, cand cea oficiala de si literalmente formala, evident ca difera.

Voi ati mai invatat in ultima vreme pentru examene? S-a schimbat ceva de cand ati terminat scoala?

*
SoranaSavu este Senior Partner la Premium Communication.

4 Comments Published

13 years ago / Reply

Cred ca examenele pe care le-am dat dupa ce am terminat scoala mi-au adus un plus de maturitate. Si de incredere. Modul in care le-am abordat mi-au fost indicatori de evolutie pentru cele doua.

Pentru mine, ultimul a fost dintr-un domeniu diferit de orice facusem pana atunci. A fost pentru hobby. Si l-am abordat corespunzator. A intervenit insa componenta de pasiune si totul a fost mult mai placut decat de obicei. Inca mai zambesc cand imi amintesc. Lucru pentru care iti multumesc.

13 years ago / Reply

Eu sunt un fel de school junky.Imi place sa fac cursuri, sa invat lucruri noi. In acelasi timp, cand ma gasesc iar in mijlocul unei sesiuni, imi vine sa ma dau cu capul de pereti si ma intreb mereu…why? why? why? chiar nu mi-e bine fara sa stiu ca am terminat o data pentru totdeauna cu examenele?

Dupa ce am terminat facultate de jurnalism back in 2001, mi-am spus, in sinea mea, ca iau o pauza luuunga…da’ de unde. dupa un an de zile, incepeam un master la londra. part-time, stil total, dar total diferit de predat, invatat, citit, discutat. la primul eseu am luat 54%. slabut. un pic peste pass. eram total confuza si debusolata si nu intelegeam ce vor astia de la viata mea. lucrasem cativa ani in presa, chiar nu stiam sa scriu un amarat de eseu de semestru? La al doilea eseu am luat 68% si mi-a venit putin inima la loc.

Apoi am facut un curs scurt de creative writing. Apoi am mai facut ceva cursuri de comunicare si PR. Finally, in vara asta, ceva total diferit de tot ce am invatat pana acum: un curs de mediatori.

Prietenii mei rad mereu de mine, ca de cand ma stiu, eu tot intr-un curs o tin.

13 years ago / Reply

buna, as dori sa stiu ce curs de comunicare ai facut…sunt in cautari.

13 years ago / Reply

Pana cand termini scoala, inveti mai mult pentru parinti, abia dupa ce o termini inveti pentru tine. Chiar daca examenele raman o experienta neplacuta (mie mi-au inghetat varfurile degetelor la cel din vara, de la Londra), e interesant sa mai intri in competitii din cand in cand. Te tine in forma 🙂

Leave a Comment


seven + = 8


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!