cirquesoleilcirquesoleil

ce e in spatele scenei Cirque Du Soleil?

cum intri in culisele Cirque du Soleil, pe poarta aceea mare pe care, din sala, o vezi in spatele actorilor, e un covor de gimnastica dreptungiular, albastru marin. in dreapta sunt scaune de plastic, albe, iar in stinga o plasma mare. in fata, un dulap imens plin cu palarii.

toate show-urile se inregistreaza, iar performerii – daca simt ca nu le-a iesit ceva bine in seara precedenta – isi incep ziua de repetitii si antrenamente uitindu-se la inregistrare, pe plasma din culise. in lumea Cirque du Soleil se arhiveaza tot (toate inregistrarile show-urilor sunt stocate in arhive speciale), iar fiecare obiect isi are locul lui, in cutiute cu fotografii si insemne specifice.

masti vermi cirque du soleil

e valabil si pentru scena: fiecare miscare din show trebuie sa fie conform scenariului initial. daca un artist intra intr-o noua distributie, vede zeci de inregistrari si ajunge pe scena doar cind este perfect integrat in rolul respectiv, ca si cum ar fi fost acolo de la inceputul distributiei.

pe cea mai mare latura a covorului albastru e dulapul cu palarii. 51 la numar, cit pentru toti artistii din Saltimbanco. pentru ca show-ul – in doua acte – marcheaza evolutia umana si artistica, performerii sunt mai intii “viermi”, apoi “masti”, apoi creaturi cu chipuri si culori diferite. fiecare creatura e facuta dupa personalitatea celui care o poarta.

***

in culise se pastreaza atmosfera de circ – spectacol in “cort”/ cupola – toate sectiunile / diviziile, de la garderoba si pina la bucatarie trebuie sa fie aliniate pe acelasi nivel, ca sa fie accesibil rapid pentru toata lumea; iar pentru un circ care face 8-10 spectacole la rind, ia o pauza de o saptamina si apoi o ia de la capat cu alte 8-10 spectacole, facind ocolul lumii, totul trebuie sa fie simplificat.

cutii garderoba cirque du soleil

ca de exemplu garderoba.

fiecare numar din show are garderoba lui; o cutie mare de 2m inaltime/ 1,5m latime; capacul e transformat in pantofar, cu saculeti care poarta numele fiecarui performer (nume care se regaseste si pe talpa pantofului); iar cutia propriu zisa , cu o adincime de 30-40 cm, asezata in picioare e un sifonier perfect pentru toate hainele care stau pe umeras.

cind show-ul se termina, performerii isi pun in cutiile lor costumele, gata pentru a doua zi, iar cind turneul din orasul respectiv se incheie, e nevoie de citeva ore pentru ca totul sa fie asamblat. totul insemind nu costumele (pentru ca doar inchid cutiile), ci orice instrument, scena, aparate auxiliare.

in standardele Cirque du Soleil se spune ca trebuie sa fie strins totul in 8 ore, de fapt, dupa atit de multi ani de turnee, isi impacheteaza bagajele mult mai repede.

***

ca la orice circ, performerii pot trai independent de lume in sala lor de spectacol: au bucatarie, masini de spalat, loc de gimnastica/ repetitii, recuziter, croitoreasa etc.

doar ca aici sunt cei mai tari acrobati din lume, sportivi care vin din loturile olimpice a multor tari sau actrobati din familii renumite. pentru ei, circul e totul; nu vad mare lucru din orasele in care dau spectacole, nu pentru ca nu-i lasa cineva, ci pentru ca sunt atit de perfectionisti incit exterseaza in majoritatea timpului liber.

astazi am vazut o trupa de rusi care a repetat o ora pe scena mare (au un numar cu acrobatie care implica un leagan, salturi si aterizare pe un pat) si dupa ora aceasta s-au retras in sala de gimnastica sa mai exerseze ridicarile.

si sa ne intelegem, show-ul acesta se joaca de 20 de ani (aniversarea va fi in aprilie), l-au facut de sute de ori pina acum, dar ei exerseaza zilnic. pentru ca se lupta cu trupul lor, inainte de a lupta cu orice altceva.

***

astazi m-am uitat o ora si putin la repetitiile echipei Cirque du Soleil si abia apoi am fost in culise; cind am vazut ordinea de acolo, organizarea pe sertarase si timing-ul repetitiilor sau al antrenamentelor, mi-am spus ca e locul unde circul se intilneste cu filosofia Ikea.

mai tirziu, cind i-am vazut pe rusi exersind separat, dupa o ora de lucru intens pe scena, mi-am dat seama ca de fapt e vorba despre altceva: Cirque du Soleil e cel mai spectaculos show de actobati din lume nu doar pentru ca au un concept emotional puternic pentru fiecare show, nici pentru ca au cei mai mari acrobati din lume, ci pentru ca au gasit o cale sa imbine performanta cu “industria”, fara sa strice magia.

si calea asta e, adesea, o linie estompata dintre viata si moarte. dar am sa va povestesc asta dupa spectacolul de diseara.

adica miine dimineata cititi povesti despre domni care au pulpa piciorului mai mare decit talia mea (si totul e fibra!), despre tineri care sfideaza gravitatia si care s-ar lua la intrecere oricind cu maimutele sau paianjenii. e musai sa cititi miine dimineata.

****
Circ du Soleil este adus in Romania de Events (multumesc frumos Sorina Burlacu si Andreea Andreescu pentru vizita de astazi. si pentru ca v-ati luptat sa vina spectacolul asta si la noi)

Alte detalii din culise puteti citi la Ruxandra Predescu care este bloggerul oficial al spectacolului.

7 Comments Published

[…] O altă poveste din culise citiţi la Cristina Bazavan. Related Posts:Cirque du Soleil în România. Backstage, ziua 2: La circ!Cirque du Soleil în […]

12 years ago / Reply

Esti minunata Cristina! Iti multumesc pentru acest articol, l-am citi pe nerasuflate. Eu am bilet abia duminica si ard de nerabdare sa ii vad.

12 years ago / Reply

Esti minunata Cristina! Iti multumesc pentru acest articol, l-am citi pe nerasuflate. Eu am bilet abia duminica si ard de nerabdare sa ii vad.

[…] KA si Alegria, va invit sa cititi ce spun doua dintre norocoasele care au intrat astazi in culise (Cristina Bazavan si Ruxandra Predescu), sa cumparati colectia de DVD-uri cu spectacolele CdS care se gaseste de […]

[…] ce e in spatele scenei Cirque Du Soleil? […]

[…] a fost pur şi simplu minunat. Totul e gândit cu o precizie de nedescris, iar din câte am citit în culise lucrurile stau la fel. E normal să fie totul calculat şi la locul lui, cu aşa o experienţă în […]

[…] lansat Zonga – o aplicatie de muzici care e o amenintare serioasa pentru radiouri, am fost in culisele Cirque du Soleil si-am provocat oamenii din internet sa-si arate obiectele care le aduc confortul. (colectia […]

Leave a Comment


nine × = 54


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!