eduard novak premiueduard novak premiu

Ce facem cu Eduard Novak?

Despre Eduard Novak nu stiam foarte multe pina la Jocurile Paralimpice. Nici eu, dar nici cei mai multi dintre romani.

Fusese prezentat in citeva reportaje , mai degraba in zona senzationalului, decit cea a motivationalului, si mai ales in lunile de dinaintea Jocurilor Paralimpice. In plus, Eduard a fost prezent ca speaker motivational la citeva intilniri corporatiste de-a lungul timpului.

cam la asta se rezuma in 2 rinduri cita atentie i-am acordat noi, cu totii, lui Eduard Novak.

***

in zilele de dupa cistigarea medaliilor de aur si de argint la Jocurile Paralimpice, Eduard Novak a fost prezent la toate buletinele de stiri ( minunat si , aproape, incredibil pentru presa noastra a carei atentie e indreptata catre orizonturi politico- scandaloase). cind Jocurile Paralimpice s-au incheiat, premierul Victor Ponta a anuntat ca-l premiaza pe Eduard ca pe toti olimpicii medaliati. o miscare inteligenta si un speech impecabil care anunta egalitatea de sanse intre sportivi, fara diferentiere in functie de (dis)abilitati.

Guvernul i-a dat banii, tot asa cum unul dintre sponsorii olimpici, Samsung l-a premiat ca pe toti ceilalti medaliati olimpici, cu un Galaxy S III.

Pina aici ne-am comportat ca o tara civilizata, recompensind un sportiv care poate fi un model. Dar… ce facem mai departe?

***

Samsung mi-a facut onoarea de a-i inmina eu premiul, ocazie cu care l-am intilnit pe Eduard Novak.

***

Stiti ca o bicicleta de concurs costa pina la 10.000 de euro? Iar cauciucurile rotilor costa in medie 200 -300 euro?

Stiti ca a mers la Olimpiada cu 3 biciclete si 18 roti de rezerva?

Stiti ca staff-ul unui ciclist de performanta implica antrenor (doi antrenori, in cazul lui Eduard), maseur, tehnician? Ca in fiecare cursa ciclistul este insotit de o masina in care se afla staff-ul tehnic care-i poate inlocui bicicleta sau rotile in orice moment?

Ne-am laudat cu performantele lui Eduard Novak, desi noi n-am contribuit cu nimic la ele, dar ce se va intimpla cu Eduard de acum incolo?

***

de cind a cistigat primul premiu la ciclism, Eduard nu si-a luat nicio vacanta.

a plins atunci de bucurie pentru ca era confirmarea ca poate reveni in sport, acolo unde fusese campion inainte de accidentul de masina. au fost 7 ani in care s-a antrenat zi de zi.

acum vrea sa-si ia o pauza de 3- 4 luni ca sa -si dozeze efortul. vrea sa prinda si olimpiada urmatoare. si sa ia medalii din nou.

daca s-ar fi nascut in Anglia, sau in America, sau in Franta, Eduard Novak ar avea in acest moment sponsorii la usa, un contract semnat de comentator tv la un post cu audienta mare, un manager care i-a facut deja calendarul aparitiilor publice intr-un turneu national in care sa motiveze lumea sa mearga mai departe, oricit de greu le-ar fi in viata.

Eduard nu are nimic din toate astea, desi daca si-ar povesti viata in fata unor copii aflat in carucior cu rotile, le-ar da aripi.

Desi orice sponsor care si-ar asocia imaginea cu el ar adauga brandului lui dirzenia, anduranta, ambitia si emotia unui om care nu s-a dat batut in viata. Care are un incredibil mental de invingator.

Desi noi cind ne uitam la competitiile de ciclism la tv (daca ne uitam, pt ca pare plictisitoare competitia) aflam despre peisajele si cladirile pe linga care trec sportivii, nu despre strategiile din cursa, de ce stau in coloana in forma de aripa sau despre cele 45 de secunde in care se poate schimba o roata si cind e mai bine sa inlocui bicicleta decit sa schimbi roata.

***

cind am fost fata in fata cu Eduard, ciclismul mi s-a parut un super sport: mi-a descris cum se schimba rotile, cum isi fac strategiile jucatorii, cum trebuie schimbate  cauciucurile – si ce dimensiune trebuie sa aiba – in functie de tipul de proba la care concureaza. am fost pentru citeva minute in mintea unui sportiv, pe pista de concurs.

descrierea era tehnica, antrenanta, cu suspence si, cind a facut o pauza, l-am intrebat:

“exista si o nutritie speciala pentru ciclisti, nu? vitamine si alimente care sa dea energie, dar sa controleze greutatea corporala”

“da, nu merge asa oricum.”

a inceput sa rida si-a continuat, uitindu-se la paharul pe care-l aveam in mina: “nu merge cu limonada”.

in gind am adaugat si asta la costurile producerii si intretinerii unui campion.

***

deci CE FACEM CU EDUARD NOVAK? il lasam sa munceasca singur, fara sa-l ajutam si asteptam inca 4 ani ca sa ne laudam cu el, la viitoarele jocuri paralimpice?

am scris aceste rinduri cu speranta ca veniti cu solutii concrete: ca sponsorii isi vor da seama ca e un potential urias in asocierea cu acest sportiv de exceptie, ca se va gindi cineva sa faca un turneu national de speech-uri motivationale sustinute de Eduard, ca televiziunile de sport vor semna contracte cu el. si ca isi va gasi un manager care sa se ocupe de toate astea.

multumesc.

8 Comments Published

12 years ago / Reply

sa nu ne prefacem ca ne intereseaza pe careva ce fac sportivii astia mai departe. De Richie Osvath a pomenit cineva dupa olimpiada asta? nu, normal. pentru ca noua ne plac povestile lacrimogene in care unul s-a intamplat sa scoata capul din mizeria sportului romanesc si a smuls lacrimi romanasilor patrioti. luati si cititi si poate ajungeti mai departe de lacrimogeala asta de sezon.
http://www.satumareonline.ro/cp/24/8696/Secretele-succesului-de-la-Londra-ale-lui-Richard-Osvath

12 years ago / Reply

Printre altele, eu ma intreb de ce ne mandrim doar cu cei care au luat medalii si nu cu toti sportivii care au participat si sa-i incuraja. Am vazut parada olimpicilor si paralimpicilor de la Londra, in fata la Buckingham Palace. Premierul, primarul si printesa Anne i-a felicitat pe toti, fara a face nici o diferenta. E drept, echipa a si avut rezultate fost bune anul acesta. Dar nici atunci cand Romania a avut rezultate, nu imi amintesc ca sa fi fost felicitari toti cei care au participat.

12 years ago / Reply

Printre altele, eu ma intreb de ce ne mandrim doar cu cei care au luat medalii si nu cu toti sportivii care au participat si sa-i incuraja. Am vazut parada olimpicilor si paralimpicilor de la Londra, in fata la Buckingham Palace. Premierul, primarul si printesa Anne i-a felicitat pe toti, fara a face nici o diferenta. E drept, echipa a si avut rezultate fost bune anul acesta. Dar nici atunci cand Romania a avut rezultate, nu imi amintesc ca sa fi fost felicitati toti cei care au participat.

12 years ago / Reply

Draga Cristina,

Mie mi se pare laudabil ca tu ai ales sa ii promovezi pe oamenii astia.

Am o intrebare retorica, daca tot e sa facem ceva, fiind atatia brand developeri si atatia creativi in tara asta, eu ma mir deja cum nu le avenit deja ideea de a se asocia in a crea tocmai un cadru pt a I expune pe oamenii asta(sportivi) publicului. Si o zic gandindu ma dincolo de companiile pentru care lucreaza.

Eu as face o dar am o problema, nu stau in tara si nu am nici o treaba cu publicitatea, nemaivorbind ca nu am contactele necesare pt a vorbi cu sponsori.

Adica sunt tzshpe mii,de ong uri e Comitetul Olimpic, e Ministerul Educatiei, chiar nu are nimeni nevoie de exemple in tara asta? Nu de alta dar pe mine ma infioara modul in care nici macar a scrie romaneste

12 years ago / Reply

Nu mai este de bon ton.

Orice in viata se face prin munca, prin acumulare continua de experiente, prin a invata sa si pierzi ca sa castigi.

Chiar nu este nevoie de modele in licee de exemplu? Chiar toata lumea este departe de orice tentatie, cand drogurile sunt ceva curent?Chiar nu exista nevoie de mentorship? Numa zic, poate Ministerul Educatiei se sesizeaza brusc si dintr o data…

Scuze ca m am labartat in multe idei dar cineva tot sper sa priceapa macar una din ele.

12 years ago / Reply

Trebuie sa marturisesc ca acestea sunt primele informatii concrete pe care le – am citit despre Edward Novak si mi-am dat seama ca el nu reprezinta doar un sportiv care aduce recunoastere Romaniei, ci care merita recunostinta acestei tari, atat pentru reusita sa uimitoare, cat si pentru firea sa glumeta, mucitoare, dar cumpatata, firea unei persoane care va putea candva sa stranga mana unui TOVARAS OLIMPIC CU CARE SA IMPARTA PODIUMUL.

[…] Ce facem cu Eduard Novak? […]

[…] neputinta din afara ei, l-am cunoscut pe Eduard Novak, campionul roman la Jocurile Paralimpice, si i-am dat un premiu din partea Samsung, am vorbit la Social Media Summit Timisoara despre ambasadorul de brand,m-am alaturat  campaniei […]

Leave a Comment


+ five = 13


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!