RadioRadio

farsele de la radio – exercitiu de etica

acum ceva vreme televiziunile din lumea intreaga au prezentat o farsa pe care au facut-o doi dj de la un post de radio din australia (2dayFm): au sunat la spitalul unde era internata Kate Middleton , s-au recomandat drept regina Angliei si printul consort si-au cerut detalii despre nora lor.

o asistenta le-a raspuns si, dupa ce le-a dat citeva detalii, a trimis apelul catre salonul privat al printesei. asistenta se numea Jacintha Saldanha. pina seara s-a descoperit ca era o farsa. citeva zile mai tirziu, Jacintha s-a sinucis.

in Anglia s-a pornit un val de revolte. In Australia, DJ-ii au fost asaltati cu injurii si amenintari atit de multe incit si-au inchis conturile de Facebook si de Twitter. seful statiei i-a scos din emisie pentru citeva zile, dar a refuzat sa-i concedieze.

premierul australian, o doamna nascuta in Anglia, si-a cerut scuze poporului englez; premierul englez a trimis condoleante familiei asistentei.

la nivel international e o dezbatere despre acest caz si, de dragul de a invata sa gindim cum sa dezbatem ce e etic si ce nu, va propun un exercitiu. il facem cu mintea limpede pentru ca nu suntem implicati direct.

***

farsele la radio sunt ceva obisnuit in toata lumea. si la noi le-au facut pe vremuri Radio Contact (Buzdugan era la iasi pe atunci si le inregistra pentru Contact- cred ca el a fost primul care a facut farse la radio in Ro), apoi la radio 21 cu Serban Huidu (cind facea singur matinalul) si-au trecut prin asta si Kiss (cu Circotasii) si Zu ( cu Morar si, din nou, Buzdugan).

sa ne imaginam ca doi DJ romani – de la oricare dintre statii – ar fi facut aceasta gluma. femeia s-ar fi sinucis, care ar fi fost reactiile noastre?

***

mai dau citeva detalii ajutatoare:

nicaieri nu e mentionat daca doamna in cauza avea probleme psihice sau de alta natura si nici daca spitalul a sanctionat-o pentru ca nu s-a prins ca era o farsa.

pe de alta parte, nicaieri nu e mentionat daca cei doi DJ si-au cerut scuze imediat prin telefon. (cind lucrurile au luat amploare, directorul statiei a trimis o scrisoare de scuze catre spital si Casa Regala.)

directorul statiei recunoaste insa ca inainte de difuzare a materialului cei doi DJ au primit acordul departamentului legal care a ascultat inregistrarea, iar CNA-ul lor ia in calcul sa suspende licenta statiei.

***

deci? ce e etic si ce nu in aceasta situatie dramatica plecata de la o farsa prin telefon pentru o emisiune de la radio?

daca s-ar fi intimplat in Ro, care ar fi fost urmarile?

 

Later edit: cum discutia s-a mutat pe facebook o puteti citi aici

6 Comments Published

11 years ago / Reply

Ca şi Tomatei, şi mie mi se pare că gestul asistentei a fost unul exagerat.
În rest, farsele astea erau amuzante în urmă 7-10 ani.

Interesant că amândouă aţi scris despre asta acum. 🙂 Great minds think alike!

11 years ago / Reply

Acesta este farsa: http://www.youtube.com/watch?v=0MjPPMLlZqo

Asistenta care s-a sinucis e cea care a raspuns la telefon si a redirectionat apelul catre o a doua asistenta, care a dat mai multe detalii (confidentiale) despre starea ducesei.

Se observa clar ca cei doi DJ nu se asteptau ca farsa sa functioneze si nu au incercat prea tare sa o faca sa para credibila, ba din contra. La sfarsit, nu i-au spus asistentei ca este o farsa si nu si-au cerut scuze.

Cred ca este important de mentionat ca asistenta care s-a sinucis e de origine indiana. Este vorba deci si de o diferenta culturala. Avand alta mentalitate, cei doi DJ australieni nu au putut anticipa ca cineva si-ar putea lua viata de rusine, ca urmare a farsei lor.

11 years ago / Reply

Am uitat sa scriu ca, din cate am citit eu despre caz, reprezentanti ai spitalului au declarat in repetate randuri ca Jacintha Saldanha nu urma sa fie sanctionata.

“The hospital has repeatedly stressed that Saldanha did not face any disciplinary action and it “was working hard to support her” but the feeling that she had unintentionally broken the hospital rules, bringing shame on her and her employer, may well have pushed her into taking desperate action.” (Indian Express)

Cat despre probleme psihice, nu am citit nicaieri despre asta si nu cred ca se pune problema de asa ceva. Era angajata unui spital important din Londra, respectata in comunitatea din care facea parte si descrisa cu cuvinte foarte frumoase de catre cei care au cunoscut-o.

11 years ago / Reply

@ Denisa. Nu poti spune ca gestul asistentei a fost exagerat. Nu putem stii ce fel de presiuni au fost facute asupra ei. Cand e vorba de etica, e cumplit in Anglia. Astept ziua de miercuri, sa vb cu colegele mele asistente de la curs. Vreau sa aud parerea lor. Eu stiu ce inseamna etica din punct de vedere a terapeutului si nu are de-a face cu ce se intampla in Romania.

11 years ago / Reply

Eu am impresia ca asistenta avea alte probleme personale mai grave (poate depresie sau ceva…?) si a fost un drum lung pana la sinucidere. Nu cred ca din cauza telefonului (si atat) s-a sinucis. My 2 cents.

11 years ago / Reply

Farsele de orice fel mi se par de joasa speta. A speria sau a pacali pe cineva mi se pare un jalnic mod de a te distra pe seama nestiintei sau saraciei cu duhul a altuia. Toti blamam femeia aia dar noi ne-am pus in situatia ei? Nu am facut nimic in viata noastra care sa ni se para (chiar daca nu este) o mare tragedie, rusine si nenorocire? Asa a simtit si ea si a avut o secunda de slabiciune, de frica de consecinte…Nu stim ce consecinte a avut la munca. Nu cred ca suntem asa naivi incat sa credem ca spitalul nu avea de gand s-o pedepseacsa intr-un fel sau altul iar ei i s-a parut o tragedie si pedeapssa si felul in care a fost pacalita.

Leave a Comment


one + = 7


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!