hello-talking-barbiehello-talking-barbie

GADGET: Hello Barbie – papusa care converseaza cu copiii – acuzata de sexism

In noiembrie anul trecut Matell a anuntat lansarea pe piata a unei papusi Barbie care e in stare sa poarte o conversatie cu proprietarul/proprietara. Setata cu 8000 de replici, 20 de jocuri  si cu un program inteligent care permite raspunsuri dupa cuvintele cheie rostite, Hello Barbie este considerata o papusa revolutionara.

Personal, cred ca papusa aceasta va avea un efect profund de izolare a copiilor si va produce schimbari majore in mentalitatea lor – ii va obisnui de mici cu realitati virtuale si cu aparitia in viata lor a unui companion cu inteligenta artificiala.

*

Papusha costa undeva la 80 de euro, se afla in magazinele online sau din strainatate si a ajuns in casele a multor copii. Ocazie cu care, prin testari la fata locului, parintii s-au prins ca au acasa o papusa cu dialog sexist si super superficial.

De exemplu, cei care au analizat replicile presetate ale papusii au constatat ca are de 51 de ori mentionarea cuvintului ”fashion”, mai mult decat orice alt substantiv. In plus papusa vorbeste ce vorbeste si aduce vorba tot la moda, in conversatii care suna cam asa ”Am vorbit despre scoala, de ce sa nu incercam sa vorbim si despre altceva? Sa vorbim despre moda!”

O mamica si-a incercat norocul cu papusha Barbie in citeva conversatii, marturisind ca a fost suparata de ideea ca se reaseaza in mintea fetitelor ca feminitatea tine de necesitatea de a consuma fashion si a te ambala intr-un anume fel.

Doamna in cauza i-a spus lui Barbie cea vorbareata ca nu doreste sa vorbeasca despre moda si a rugat-o sa schimbe subiectul. Papusa, neperturbata, a continuat sa spuna vorbe simpatice despre stil si accesorii.

Asa au descoperit ca Hello Barbie e programata cu 8 fraze diferite pentru a muta conversatia catre moda, in timp ce are doar o presetare care face referire la computere.

Producatorul papushii, Mattel, a refuzat sa faca orice comentariu.

*

Dincolo de acest incident si de absurdul situatiei – care in urma cu citiva ani ar fi parut ceva imposibil: oamenii sunt suparati pe dialogul unei papusi, evolutia jocurilor pentru copii duce tot mai mult catre inteligenta artificiala, catre robotica si e doar o chestiune de timp pina li se va parea perfect normal sa aiba prieten un robot cu care sa vorbeasca si sa imparta experiente la fel cum ar face-o cu oricare alt om.

 

Leave a Comment


8 + = ten


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!