10 motive pentru care interviul e ca sexul

O perspectiva, sper amuzanta, despre interactiunea intervievat vs cel care face interviul in meseria asta simpatica de jurnalist. Din aceeasi serie Interviu. Labirint.

1. Daca e bine facut, dureaza mult fara sa simti cind trece timpul, intilnirea e intensa si ambele parti sunt multumite.

2. Necesita o pregatire pentru confortul personal. Nu e cu epilat, dushat, parfumat, ci cu research – cu google, reporting si/sau biblioteca. Dar efectele sunt aceleasi: te simti mai bine in pielea ta si scad sansele de ratare.

3. Iti folosesti toate cele 5 simturi. Orice reactie e importanta, orice informatie nerostita dar prezenta pe chipul, hainele, in preajma intervievatului, are multa putere. Si-ti arata daca poti sa mergi mai departe.

4. Esti atent la limbajul trupului. Al intervievatului, ca sa stii daca ai pus prea multa presiune. Al tau, ca sa transmiti confort si sa-l faci pe cel din fata ta sa se simta bine.

5. Ai grija sa existe un preludiu bun. Vorbesti, explici, informezi, seduci . Il dezbraci usor de hainele neincrederii. Apoi deschizi reportofonul.

6. Pentru ca un interviu sa iasa bine trebuie sa stii ca: nu e vorba despre tine ca reporter, nu te da drept exemplu, lasa-l pe celalalt sa se simta bine si sa se desfasoare. Nu e asta minunatia si-ntr-o partida de sex?

7. Incerci sa-ti sincronizezi miscarile si gindurile cu intervievatul. Dai si primesti: atentie, informatii, complicitate, (ne)incredere. E un dans acolo: intrebare, raspuns/ocolire de raspuns, o noua intrebare.

8. Intr-un interviu bun iti permiti sa-i spui intervievatului ca informatia pe care ti-o ofera nu te satisface, ca vrei mai mult. Dar pentru asta trebuie sa fi construit intimitatea si complicitatea bazata pe increderea ca rezultatul final va fi bun pentru amindoi. Ca sa merite efortul.

9. Esti trup si suflet cu ceea ce se intimpla. Concentrarea e maxima; timpul s-a oprit in loc; nu mai exista decit intervievatul si cel care intervieveaza. Esti acolo sa-l asculti, sa fii una cu el, pentru ca el sa-ti dea totul. Despre informatii vorbesc, desigur.

10. Nu te imbraci si pleci imediat dupa ce ti-ai terminat treaba. Intotdeauna mai conversezi un pic, mai lasi loc de un nou telefon. S-ar putea sa mai ai nevoie de alte info si sa vrei sa te intorci. Asa ca te asiguri de un postludiu frumos.

Bonus (recomandare) Fa-i un mic cadou intervievatului cind a aparut materialul ca sa-i multumesti ca ti-a acordat din timpul si din viata lui. Ca ti-a oferit privilegiul de a te lasa sa intri in mintea lui. Astfel, ca in orice relatie, va pastra o amintire frumoasa, personalizata despre intilnirea voastra.

Eu le daruiesc intotdeauna celor carora le-am ocupat mult timp, pt o serie de interviuri – necesare unui story lung sau unui profil – o carte sau un film, tintit pe personalitatea lor.

P.S. sunt foarte curioasa citi barbati imi vor mai refuza de acum incolo interviurile:)

17 Comments Published

14 years ago / Reply

hahaha ce misto! 🙂
eu fac un interviu acum cu o vedeta ce imi mananca nervii! Oare ea trebuie sa-mi acorde o mica atentie? 😛
punctele 6 si 9 excelente. Ma rog. 6-le pentru sex.
Toate bune!

14 years ago / Reply

Bună Cristina, sunt nou pe aici, dar pe viitor te voi vizita zilnic, imi place cum scrii, mi-a placut si articolul acesta cu interviul. Multa bafta in continuare si cat mai multe articole si comentarii!

14 years ago / Reply

Cred ca este asocierea cea mai apropiata de realitate.. si DA.. se pare ca aproximativ toate procesele in care oamenii interactioneaza unii cu ceilalti implica exprimari, expresii, tranzactii, “dansuri”, preludiu, post-preludiu, etc.. mai exact ingredientele unui moment de maxima implinatate..
P.S: Bun materialul!

Social comments and analytics for this post…

This post was mentioned on Twitter by cristinabazavan: 10 motive pentru care interviul e ca sexul:) http://tinyurl.com/ygsjy5w

14 years ago / Reply

Stiu ca o sa sune golaneste, dar chiar mi-ar placea sa mi iei si mie un interviu.

Te anunt cind pot deveni o stire

14 years ago / Reply

As vrea sa aflu parerea celor cu care ai facut interviuri. Ei stiau ce crezi tu despre asta?

14 years ago / Reply

@andrei, au aflat acum, dar mai bine mai tirziu decit niciodata:)

@mihai, do your best!:)

@raulito, bine ai venit. enjoy the trip!

@dani, cum a iesit interviul tau?

14 years ago / Reply

In presa noastra e vremea interviului cu prezervativ. Cum e interviul cu perversiuni?

14 years ago / Reply

felicitari,
mi-a placut la nebunie paralela facuta de tine;
cu sigurata mi-ai oferit o noua perspectiva, asa ca la urmatorul interviu … ma voi descurca cu siguranta mai bine :))

14 years ago / Reply

@Cristina e incantata ca e pentru Tabu, insa la cuvinte nu prea le are. :)) O sa il termin zilele astea sper.

14 years ago / Reply

@viorel, stii care a fo prima mea reactie cind am vzt commentul tau? “aoleoooo, ma citeste ilisoi, ce ma fac? cine stie ce grozavenii am mai scris pe aici”.
dupa aia am respirat adinc si-am zis ca asta e; tre sa te scot la o cafea ca avem de vorbit

[…] Blogul Cristinei Bazavan » Blog Archive » 10 motive pentru care interviul e ca sexul bazavan.tabu.ro/2010/01/11/10-motive-pentru-care-interviul-e-ca-sexul – view page – cached O perspectiva, sper amuzanta, despre interactiunea intervievat vs cel care face interviul in meseria asta simpatica de jurnalist. Din aceeasi serie Interviu. Labirint. […]

[…] din aceeasi serie 10 motive pentru care interviul e ca sexul) RSS 2.0 | TrackBack Publicitate /* (c)AdOcean 2003-2009, […]

14 years ago / Reply

super articolul… :)….mai ales punctul 7

[…] interviu – din experienta proprie de data asta – din doua perspective; una amuzanta (10 motive pentru care interviul e ca sex-ul), una mai putin amuzanta – despre concentrarea din timpul unui interviu si intensitatea […]

[…] mai scris (de fapt, am si demonstrat, destul de stiintific  ) ca interviul e ca sexul. poate ca daca profesorii de la jurnalism ar putea preda tehnicile de […]

[…] ma rog, nu stiu ce intelegeti voi prin demonstratii aplicate – asa la prima citire – dar spre exemplificare iata o mica demonstratie in 10 puncte de ce in tehnica interviului apar aceleasi forme de exprimare ca intr-o partida de sex […]

Leave a Comment


× seven = 28


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!