polonia “mea”

daca tot am facut zi de doliu national ca sa-i onoram pe polonezi, de ce nu le dam romanilor cite ceva din cultura poloneza? au scriitori, regizori, muzicieni minunati.

azi imi pare rau ca nu lucrez la tv, nu m-as fi lamentat pentru pierderea asta mare, ci as fi laudat averea lor, cultura imensa. daca vrem ca tara asta sa mearga mai departe, trebuie sa o sustinem laudind ce are ea mai bun si nepieritor.

as fi insotit imaginile din kracovia cu muzica lui zbiegniew preisner sau cu un chopin care sa ajunga pina in stomacul telespectatorilor


si as fi trisat cumva ca sa amintesc niste nume de polonezi care i-au influentat pe multi.

cum ar fi Witold Gombrowicz.
iata aici un interviu excusiv pentru tabu, cu sotia sa Rita Gombrowicz

sau cum ar fi Stanislaw Lem, domnul care a scris Solaris ca sa ne bucure pe noi Tarkovsky

 

sau, my eternal love Krzysztof Kieslowski.

ok nu va dau un fragment din filmul meu preferat, Bleu, ci unul din … white, nu intimplator ales:)

8 Comments Published

14 years ago / Reply

E genial Kieslowski. Iti recomand Dekalog, un “serial” minunat, in caz ca nu l-ai vazut deja.

14 years ago / Reply

multumesc

am vazut TOT ce a facut Kieslowski, am cartile despre el, interviurile pe care le-a dat…

sunt fan:)

14 years ago / Reply

Intimplator, in perioada asta, Cultural difuzeaza o data pe saptamina cite un episod din Dekalog.
Iar TVR a programat Katyn, insa pe cealalta logica, a coincidentei nefericite cu aer de conspiratie. In loc sa celebreze viata.

14 years ago / Reply

multumesc frumos, mi-ai facut seara mai buna. 🙂

azi m-am intrebat toata ziua cum de isi permit posturile TV sa dea atatea non-stiri (ex: in timpul slujbei de inmormantare, transmise live, prezentatoarea de la antena 3 cita declaratiile primarului cracoviei, date miercuri, prin care promitea ca slujba va fi transmisa live).

si ma intrebam de ce sunt platiti respectivii jurnalisti sa spuna nimicuri in loc sa foloseasca momentul pentru a-si face meseria si a transmite informatii reale.

14 years ago / Reply

Am vazut si eu de curand trilogia Trois Couleurs a lui Kieslowski. Este minunata… Bleu va ramane unul dintre filmele mele preferate – atata frumusete si sensibilitate – cu adevarat un film de arta.

14 years ago / Reply

Am vazut si eu de curand Trois Couleurs si mi s-au parut minunate. Pline de sensibilitate, de rafinament vizual si muzical… intr-adevar cinema de arta.

14 years ago / Reply

da, Bleu e filmul meu preferat. din toate timpurile:)

ma bucur tare ca le-ai vazut pe toate din trilogie, daca vrei iti dau sa citesti o carte care se numeste Kieslowski despre Kieslowski, unde gasesti si cum au fost facute filmele din trilogie, dar si dekalogul

14 years ago / Reply

Mi-ar placea foarte mult sa citesc cartea, multumesc. Si scuze pentru comentariul trimis de doua ori ieri, nu vazusem ca dureaza pana apar pe site.

Leave a Comment


5 + three =


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!