Monthly Archives : June 2019

jackie-kennedy-estate-wp(foto) Celebra proprietate de pe Martha’s Vineyard a lui Jackie Kennedy a fost scoasa la vanzare –

(foto) Celebra proprietate de pe Martha’s Vineyard a lui Jackie Kennedy a fost scoasa la vanzare –

De cateva zile, a fost scoasa la vanzare proprietatea lui Jackie Kennedy Onassis de pe celebra insula Martha’s Vineyard.

Caroline Kennedy (61 ani), avocat si diplomat, a decis sa vanda proprietatea pe care mama ei a achizitionat-o la sfarsitul anilor 70 si in care s-au petrecut vacantele din 1981 si pana la decesul lui Jackie.

Casa principala e cunoscuta drept Red Gate Farm si are 5 dormitoare cu baile lor, alte doua camere de relaxare, plus bucatarie.

Exista pe proprietate inca doua case de oaspeti, fiecare cu 4 dormitoare si trei bai. De asemenea, proprietatea are piscina si teren de tenis plus o vedere exceptionala la ocean.

Pretul pentru care se vinde tot ce e in aceasta proprietate este 65 de milioane de dolari.

Iata cateva imagini cu celebra Red Gate Farm, care a gazduit in vacanta unele dintre cele mai importante personalitati ale lumii.

04-red-gate-farm jackie jackie-kennedy-house-3-1561655847 martha s vineyard 3 martha s vineyard 4 red gate 1 red gate 2 red gate 3 red gate 4 red gate 5 red gate farm 2 red gate farm Case Residence

2466

(foto) O singura fotografie, 8 locuri faimoase in lume, 4 anotimpuri –

Nu stiu cum sunteti voi, dar eu am orase in care ma duc in excursie de la an la an in alt anotimp: Florenta e unul dintre ele.

Dar niciodata nu m-am gandit sa fac fotografii pentru acelasi obiectiv, din acelasi loc, in toate cele 4 anotimpuri. Iata un proiect in aceasta directie al baietilor de la NeoMam Studios pentru budgetdirect pe care mi l-au trimis si mie. Un proiect in care au luat 8 imagini si le-au trecut prin toate cele 4 anotimpuri.

A rezultat o imagine frumoasa despre a aprecia frumusetea trecerii timpului si detaliile pe care ni le expune natura in fiecare zi, detalii pe care nu mai avem rabdarea si energia sa le vedem.

Templul Vittala (Karnataka, India)

In secolul 14 acest temple apartinea de orasul Hampi, capitala imperiului. Astazi e momnument istoric parte din locurile protejate de UNESCO.

In india se vorbeste popular de 6 anotimpuri (toate raportate la vanturile din zona), dar institutul national de meteorologie pastreaza 4 anotimpuri, dupa reguli asemanatoare cu ale noastre.

01_one-photo-four-seasons-vittala-temple-karnataka-india

Bethesda Terrace (New York, USA)

E unul de locurile iconice din Central Park din New York si cred ca apare in majoritatea fotografiilor celor care trec prin NY, precum I in sute de filme. A fost construita la 1860.

02_one-photo-four-seasons-bethesda-terrace-new-york-usa

Nymphenburg Palace (Munchen, Germania)

Palatul Nimfelor e una dintre cele mai cunoscute cladiri din Munchen, un palat in stil baroc construit la 1664, cu superbe gradini gandite de un invatacel al arhitectului de la Versailles.

03_one-photo-four-seasons-schloss-nymphenburg-munich-germany

Capela de King’s College, Universitatea Aberdeen (Scotia, UK)

O constructie impresionanta  de la 1495 (oare ce faceam noi pe vreme aia?!)

Zona in care e aceasta cladire e considerata cu cea mai blanda clima din Anglia, cu toamne si ierni moderate ca temperatura si cu destul de mult soare vara.

04_one-photo-four-seasons-kings-college-university-of-aberdeen-scotland-uk

Elqui Valley Vineyards (Chile)

O vinerie celebra din Chile care e recomandat sa o vizitati, daca ajunngeti in zona, din februarie pana in mai. La momentul acela se coc strugurii din care se produce bautura local ape nume, pisco, un fel de brandy.

05_one-photo-four-seasons-elqui-valley_chile

Piatra Shamanului (Olkhon, Russia)

Insula Olkhon din lacul Baikal este considerata de localnici cu energii magice si un loc de intalnire pentru multi samani.

Pe insula locuiesc doar 1500 de oameni, aproape in conditii ca in evul mediu. (au electricitate doar din 2005)

06_one-photo-four-seasons-shaman-rock-olkhon-island-russia

Amfiteatrul Roman (Plovdiv, Bulgaria)

Habar nu aveam ca aa aproape d enoi e un monument foarte important, dar daca ajungeti in vacanta in Bulgaria vizitati-l. E una dintre cele mai mari si mai bine conservate constructii din Roma Antica, un teatru care putea gazdui 3000 de spectatori.

07_one-photo-four-seasons-roman-amphitheatre-plovdiv-bulgaria

Parcul National Mount Warning (New South Wales, Australia)

Aici vorbim de o rezervatie din Australia care are in mijlocul ei o populatie de arborigeni si un vulcan activ aproape. E deschisa publicului in anumite zone mai ales pentru cei care vor a vada canguri:)

08_one-photo-four-seasons-mount-warning-national-park-new-south-wales-australia

 

2706
nespresso coverExpozitie inedita Nespresso: Cand reciclarea se transforma in arta –

Expozitie inedita Nespresso: Cand reciclarea se transforma in arta –

Scriam zilele trecute despre cum romanii au inceput sa-si gandeasca viata cu atentie pentru mediu si cu consum responsabil, ba chiar sa produca item-uri gandite responsabil ca sa protejeze mediul.

In ultimii ani e din ce in ce mai vizibila aceasta tendinta care n-ar fi putut fi posibila fara educatia indirecta pe care o fac marile branduri odata sosite in Romania.

Cel mai recent exemplu vine de la Nespresso care are, pe parcursul acestor zile (mai precis, pana pe 7 iulie), o frumoasa actiune prin care subliniaza inca o data asupra conceptului de reciclare si refolosire.

Daca ati ajuns la Baneasa Shopping City stiti despre ce vorbesc pentru ca ati vazut pe esplanada vitrine mari cu obiecte spectaculoase realizate din capsule de Nespresso, daca nu va rog sa treceti in week-end pentru ca mai sunt doar cateva zile in care mai puteti urmari expozitia RE-ciclare, RE-naştere, RE-inventare – un proiect realizat de catre Galateca, pentru Nespresso.

9 tineri artisti au luat capsule de cafea Nespresso (am mai scris,  aici, despre cum Nespresso colecteaza capsule si cum le recicleaza) si au creat din ele obiecte inedite. Pe espanada puteti vedea 8 dintre lucrari, a 9-a fiind arta digitala (bravo pentru Galateca ca a optat si pentru selectia unui animator intre artisti) pe care o vedeti in Boutique-ul Nespresso din Baneasa, unde puteti savura si o cafea exceptionala Nespresso (a aparut si colectia Nespresso Over Ice – cea cu cafea gandita pentru vara, in combinatii de gheata si o cu aroma speciala care ne inspira la o calatorie indepartata:) ).

Am fost marti la o intalnire la Galateca unde au venit si tinerii artisti care au participat la aceasta expozitie colectiva si, vazandu-i vorbind despre lucrarile lor, cu toata emotia faptului ca trebuie sa vorbeasca in fata unei audiente, am realizat efectul dublu al acestei initiative.

Facem educatie si obisnuim oamenii cu ideea de reciclare si reinventare, dar in aceasi timp expunem tineri artisti in spatiul publicului larg, dincolo de galeriile de arta, si le dam sansa sa lucreze inca din facultate (una dintre fetele care expun isi da in aceste zile licenta).

Simina Filat – REUSE Bag

 web

Sergiu Chihaia – The end of the world comes and you still do not know what to wear

Sergiu Chihaia_The end of the world comes and you still do not know what to wear (2)Sabina Tupan – Not so personal fish tank

Sabina Tupan_Not so personal fish tank web

Nicolae Prodromou – Earth is the place

Nicolae Prodromou_Earth is the place web

Miruna Gheordunescu – Creativitatea reciclării

Miruna Gheordunescu _Creativitatea reciclarii web

Daniel Rădulescu – Reciclarea psihicului

Daniel Radulescu – Reciclarea psihicului web

Claudiu Pușcasiu – Naga

Claudiu Puscasiu – Naga web

Alexandru Simion Boeriu – Structura de rezistență

 Alexandru Simion Boeriu_Structura de rezistenta web

Alexandra Rusu – RE-CI-CLEA-ZĂ

 Alexandra Rusu – RE-CI-CLEA-Za web

*Stiu ca nu va ganditi des, dar in calitate de consumator frecvent de Nespresso stiu ca utilizarea cafelei portionate in capsule e una dintre cele mai responsabile forme de consum, cand capsulele sunt reciclate. 

In primul rand, capsulele sunt realizate din aluminiucare poate fi reciclat 100%, la infinit. Aluminiul contribuie si la pastrarea intacta a prospetimii si profilului aromatic specific fiecarui sortiment, odata ce cafeaua a fost prajita si macinata.

In al doilea rand, pentru tine ca utilizator ai cantitatea optima de cafea pe care o folosesti (nu te apuca sa torni cu pachetul direct in ibric cat s-o nimeri, plus ca odata ce deschizi un pachet de cafea el incepe sa piarda din proprietati cu fiecare zi).

De asemenea, ai la dispozitie cu un efort minim o varietate de arome si cafele, fara sa fie nevoie sa speli recipiente si fara sa schimbi ibrice cand iti vin musafiri si vrea fiecare alta aroma sau alta intensitate a cafelei.

Daca sunteti utilizatori de Nespresso reciclati capsulele de cafea, pentru ca aveti tot sistemul pus la dispozitie: fie chemati un curier sa ia capsulele, fie va duceti voi cu ele cand faceti refill in magazine pentru noi sortimente. 

Nespresso a achizitionat echipamentul necesar separarii zatului de cafea de capsulele din aluminiu si a incheiat un parteneriat local cu INDECO GROUP, companie specializata in reciclare. Cu ajutorul lor, folia de aluminiu este transferata catre procesatori de deseuri metalice pentru a fi topita si transformata in materie prima. Zatul de cafea este utilizat pentru producerea de biogaz de catre compania GENESIS BIOTECH, iar in momentul in care isi epuizeaza potentialul energetic este transformat in compost pentru fertilizarea solului.

 

 

 

 

1969
Penguin-fc57Petrecere pentru pinguinii gay la gradina zoo din Londra –

Petrecere pentru pinguinii gay la gradina zoo din Londra –

E perioada paradelor PRIDE cam peste tot in lume, iar in Anglia – la Londra – parada va fi in week end-ul viitor pe 5 iulie.

Cu aceasta ocazie gradina zoologica din Londra are o actiune foarte simpatica: gazduieste o petrecere pentru penguinii gay pe care-i au in grija.

In zona pinguinilor sunt bannere cu mesaje “Unii pinguini sunt gay, obisnuiti-va cu asta”, mesaje care sunt o trimitere omagiu la revolta LGBT din Anglia in anul 1969.

Intiativa gradinii zoologice vine dupa ce in urma cu cativa ani, doi dintre pingunii de sex masculin au adoptat un ou si l-au ingrijit dupa ce mama l-a abandonat.

Pinguinii se numeau Ronnie si Reggie si au avut grija de ou pana la aparitia puiului care a  fost botezat Kyton. Familia de pinguini de sex masculin si-a invatat puiul sa traiasca independent si l-au crescut ca si cum ar fi fost o mama in cuplu.

In acelasi spatiu rezervat al gradinii zoologice traiesc alti 91 de pinguini si printre ei mai sunt cupluri de acelasi sex.

Penguin2-ff0e Penguin-fc57

1854
SHARAPOVA_17(foto) Casa Mariei Sharapova –

(foto) Casa Mariei Sharapova –

Daca te uiti la meciurile Mariei Sharapova o urasti. Face tot felul de mici mizerii ca sa-si intimideze adversarele, e la limita fair playului, dar totul cu o mare ambitie si o determinare ca sa castige.

Nu abandoneaza niciodata, ceea ce e foarte frumos.

Daca-i citesti biografia ( e tradusa si la noi) descoperi un copil caruia i-a fost greu sa se adapteze la sosirea in America si care si-a gasit refugiul si singurul scop in viata in a castiga meciuri.

Personal nu cred partea cu meldoniu si dopajul, si scuzele ei, dar si-a platit pedeapsa si ambitia cu care a revenit e impresionanta.

Ce e insa cel mai simpatic la ea este… instagramul. Daca o urmaresti pe instagram, descoperi brusc o fashionista cu prietene foarte cool, cu gusturi foarte bune la restaurante si cu o viata – dincolo de competitii – foarte misto. E alt om cu totul. Are si simtul umorului, si spirit de echipa… ii plac muzeele si spectacolele de balet:)

Aici instagramul ei.

Astazi tocmai a anuntat ca a lasat fotografii de la Architectural Digest sa-i fotografieze casa. Care e foarte cool si, stiindu-i povestea care pleaca din mare saracie cu eforturi uriase ale tatalui ei, mi se pare un premiu minunat pe care si l-a facut pentru tot efortul ei.

SHARAPOVA_01 (1) SHARAPOVA_02 SHARAPOVA_03 SHARAPOVA_04 SHARAPOVA_08 SHARAPOVA_07 SHARAPOVA_06 SHARAPOVA_05 SHARAPOVA_09 SHARAPOVA_10 SHARAPOVA_11 SHARAPOVA_12 SHARAPOVA_16 SHARAPOVA_17 SHARAPOVA_15 SHARAPOVA_14

7769
1028-skyland-drive-o(foto) Vila Harrah – cea mai luxoasa vila din lume  –

(foto) Vila Harrah – cea mai luxoasa vila din lume –

E considerata cea mai luxoasa vila din lume, dar cred ca termenul e relativ. E insa o constructie spectaculoasa, intr-un loc legendar si a beneficiat de vizitele multor celebritati, asa ca are contextul pentru a primi un “cea mai”.

Una dintre cele mai luxoase vile din lume a fost comandata de proprietarul de cazinouri, William F Harrah. Construita in 1963, Vila Harrah e cunoscuta in lumea divertismentului pentru ca i-a gazduit pentru petreceri sau vacante pe Judy Garland, Lisa Minelli, Dean Martin si Sammy Davis Jr.

Vila e pe Lake Tahoe si are facilitati inedite – de la o salina cu sare de Himalaya pana la un tunel prin care celebritatile pot veni fara sa fie vazute de paparazzi:)

Casa este spre inchiriere de foarte multi ani, Harrah – cel care a construit-o a murit in 1978-, iar actualul proprietar a cumparat-o in 2012 pentru 12 milioane de dolari. Daca vreti va puteti face vacantele acolo.

Sa facem o excursie din fata calculatorului pana in Nevada, in aceasta vila spectaculoasa.

1028-skyland-drive-o

1028-skyland-drive-q 1028-skyland-drive-i 1028-skyland-drive-h 1028-skyland-drive-c
1028-skyland-drive-f

1028-skyland-drive 1028-skyland-drive-a 1028-skyland-drive-e 1028-skyland-drive-g

1928
20190520_092903913_iOS(foto) Moda responsabila in Romania: costumele de baie Elsewhere by Saska Mihajlovic.

(foto) Moda responsabila in Romania: costumele de baie Elsewhere by Saska Mihajlovic.

Si romanii incep sa faca lucruri cu constiinta si grija pentru mediu si pentru cei din jur.

Astazi va prezint o colectie de costume de baie realizata doar din materiale reciclate, colectie realizata de Saska Mihajlovic.

(nu va lasati inselati de numele ei, s-a nascut chiar inainte de razboi in Iugoslavia cu mama romanca, a ajuns in Romania de mica si abia la 2 ani de la nastere a avut acte… e o poveste foarte puternica pe care o veti descoperi zilele viitoare)

Saska a facut scoala in Romania si traieste in Romania, in plus e foarte preocupata de a recicla si de un consum responsabil.

“Cumpar cat mai putine haine si doar cand am nevoie, din materiale naturale (in, matase, bumbac) pe care le folosesc pana la ultima lor clipa de viata. Si cu mancarea sunt la fel, incerc sa nu cumpar foarte mult si sa consum tot (90% reusesc ce imi propun, dar se mai intampla uneori sa ajunga si la gunoi sau in cazuri fericite la catei).”, spune Saska.

Acum a lansat o colectie de costume de baie de super calitate sub brandul Elsewhere, o parte din banii obtinuti din vanzarea costumelor vor merge catre o asociatie care are in grija protejarea mediului.

Elsewhere 1Elsewhere 2elsewhere

Iata detalii chiar de la Saska Mihajlovic.

Majoritatea costumelor de baie pe care le gasim in magazine sunt din poliester si poliamida (aici nu intra cele de lana, bumbac) materiale facute din petrol care folosesc mai multa apa si produc mai mult co2 rezultand mai mult plastic in natura.

Materialul din costumele de baie Elsewhere este facut din plastic deja existent (sticle de plastic), reciclat, folosind mai putina apa si generand mai putine emisii in atmosfera. 

Materialul vine din Italia, dar productia este facuta in Romania, intr-o fabrica din Cluj, unde stiu ca se respecta conditiile de munca, oamenii sunt apreciati pentru ce fac si nu exista sanse sa ne gandim la aspectul negativ al exploatarii din industria modei.

Livrarile sunt incluse in pretul costumelor, iar daca o persoana nu este multumita sau nu invoca niciun motiv, dar vrea sa faca retur, trebuie doar sa spuna in ce interval sa vina curierul sa ridice coletul, fara costuri.

Cutiile costumelor de baie sunt facute din carton reciclat, tot in Romania. Protectia din zona bezet aplicata pe slipi este din hartie nu din plastic.

Imi pare foarte rau ca nu am putut gasi si o banda adeziva eco-friendly in Romania si am cumparat tocmai din UK.

Viziunea mea e sa evit plasticul cat de mult pot si sa incerc sa conving oamenii ca se poate si nu e greu. Trebuie doar sa fim mai atenti. Mi-ar placea ca societatea sa isi reevalueze relatia cu industria modei (numarul doi dupa cea petroliera la poluare), sa devina constienti de alegerile lor si de impactul asupra mediului. 

20190520_092903913_iOS20190603_155125000_iOS

20190603_155214000_iOS20190603_155240000_iOS

 

Daca vreti sa va cumparati costume din colectia Elsewhere by Saska Mihajlovic, o puteti face online aici

8489
Graffiti PR_KV_Absolut Urban Gallery_19.06.2019Bilete la UNTOLD daca incerci sa fii artist in ABSOLUT Urban Gallery –

Bilete la UNTOLD daca incerci sa fii artist in ABSOLUT Urban Gallery –

Haideti  sa va arat ceva simpatic destinat celor care vor sa mearga la Untold si nu numai.

De cand stim noi de brandul Absolut, el a fost asociat cu unii dintre ce mai mari artisti ai vremii – de la Andy Warhol  (primul care a creat o opera de arta legata de ABSOLUT in 1986) pana la  artisti ca Damien Hirst sau Tom Ford . Exista chiar un muzeu in care sunt adunate o parte importanta din aceste creatii, 850 de lucrari!! – puteti vedea online cateva dintre lucrari aici  (eu am un album care se numeste Absolut Arts si e o minunatie).

In continuare Absolut sustine artistii emergenti si e constant in a expune arta contemporana pe platforme pe care le creeaza si le sustine financiar. Nu mai departe de sfarsitul anului trecut va anuntam un proiect destinat si artistilor romani cu potential, care se exprima in film, muzica, design vestimentar sau literature – 100 Absolut Artists.

Ei bine, acum intervine partea simpatica – poti sa participi la un concurs DE AMATORI – si sa ai lucrari asociate cu Absolut, adica sa-ti fie expuse in ABSOLUT Urban Gallery de la UNTOLD.

Ai 5 teme ABSOLUT – LOVE, EQUALITY, TOLERANCE, RESPONSABILITY, FREEDOM OF EXPRESSION – in jurul carora poti face orice creatie vrei in atelierul de arta digitala de pe www.100absolutartists.ro, pornind de la celebrul contur al sticlei ABSOLUT si poti castiga si bilete la UNTOLD.

ca fapt divers, iata cum a aratat pictura cu Warhol in 1986… peste ani ABSOLUT a scos si o editie limitata dedicata lui.

Absolut-Vodka-Bottle-Original-Painting-Canvas-Andy-Warhol

1897
yazemeenah 4(foto) Yazemeenah Rossi- dieta si stilul de viata al unui senzational model care are 63 de ani –

(foto) Yazemeenah Rossi- dieta si stilul de viata al unui senzational model care are 63 de ani –

Am ajuns din intamplare pe site-ul unei reviste de nisa din California, BASIC, unde am decoperit o doamna model de 63 de ani care m-a uimit cu felul in care ii arata corpul.

Yazemeenah Rossi o cheama si nu m-a uimit ca are o alura sportiva, ci textura pielii ei pentru ca la 63 de ani pielea o cam ia razna, se usuca, se lasa etc

Sigur ca in fotografiile pe care le vedeti mai jos e si ceva retus si probabil si ceva make-up pentru piele, dar sigur doamna asta are o baza de plecare foarte buna.

yazemeenah 7 yazemeenah 8

Sigur are gene bune, dar m-am apucat sa citesc multe interviuri cu ea ca sa inteleg cat mai mult despre stilul ei de viata.

A ajuns model la 45 de ani si acum e imaginea mai multor branduri. E bunica de 2 nepoti, are doi copii, amandoi trecuti de 45 ani.

Yazemeenah Rossi face yoga de mai bine de 35 de ani si respecta urmatoarele reguli.

Nu mananca gras. Doamna zice ca nu tine diete si nu face nimic in viata care sa o frustreze, dar are o anume disciplina care tine de ce mananca si de exercitiile zilnice.

Mananca multe legume si fructe, nuci si peste. Gateste zilnic macarea pe care o mananca.

Se straduieste sa faca exercitii zilnic. Cam 30 de minute de yoga si de exercitii, dar spune ca nu se pedepseste si nici nu se simte vinovata daca mai sare cate o zi. Ca isi asculta corpul si, vara, prefer plimbarile luni de 45 de minute I sa stea cat mai mult in natura.

It’s a question of spirit

Doamna Yazemeenah Rossi, care s-a mutat la New York la 45 de ani cand toata familia ii zicea ca e nebuna si e prea tarziu sa mai faca o meserie ca model, spuen ca a realizat importanta de a lasa lucrurile asa cum vin si de a merge cu ordinea naturala a lucrurilor din viata.

Culmea e ca doamna Rossi, dupa cateva luni de stat in NY , a plecat pe coasta de vest pentru ca acolo ii era mai bine- vremea era mai temperate si ei ii place mult in natura. Yazemeenah Rossi crede ca daca ne uitam cu atentie la ceea ce ne dorim cu adevarat si generam corect premisele, lucrurile sse intampla cum ne-am dorit.

Si-a gasit de munca in LA si acum la 63 de ani e un model super celebru.

It’s a question of spirit. It’s not just a question of what I eat or what I put on my skin. It’s about how you think. I’ve found that a lot of women are stuck in the boxes they put themselves in. I think when you’re set in these limits it puts so much stress on the body and cuts you off from being who you want to be. If you don’t follow what makes you happy, slowly it starts to die. I think this is one of the secrets to staying young, it’s very simple.

It’s not a question of hair, makeup or clothes. We have to realise that the beauty of it is that we are all different.

yazemeenah 1 yazemeenah 2 yazemeenah 3 yazemeenah 4 yazemeenah 5 yazemeenah 6 yazemeenah 9

 

Yazemeenah-Rossi-Insider-The-Bod-Edit-1 (1)

8194
karl 9(foto) Karl for Ever – un grandios omagiu adus lui Lagerfeld –

(foto) Karl for Ever – un grandios omagiu adus lui Lagerfeld –

La sfarsitul saptamanii trecut, Parisul i-a adus un omagiu designerului Karl Lagerfeld care a decedat in urma cu cateva luni. – Karl For Ever.

Atat casa Chanel cat si Fendi,pentru care designerul a lucrat, au contribuit la realizarea spectacolului privat la care au participat peste 200 de invitati si care a avut loc in Grand Palais.

Printre invitati au fost modele Cara Delevinge, Gigi Hadid, Claudia Schiffer, Olivia Palermo sau Liya Kebede, figuri princiare (principesa de Monaco a fost apropiata lui Karl Lagerfeld) si actuale sau fost prime doamne ale Frantei, actori (Fanny Ardent, Tilda Swinton si Helen Mirren au urcat pe scena cu cate un performance), dar si dansatori sau muzicieni care vin din zone foarte diferite – pianistul Lang Lang si Pharrell Williams.

Uitati-va putin la fotografiile de mai jos si la grandoarea acestui eveniment care e facut cu un bun gust desavarsit.Totul a fost pus in scena de regizorul Robert Carsen care e specializat in montari de spectacole de opera.

 width=

karl 5
karl 6 karl 7

fanny-ardent helen miren karl 8 pharell tilda switton tilda-swintonana wintour - karl claudia-schiffer farida-khelfa-and-carla-bruni-sarkozy

liya-kebede olivia-palermo. jpg

1697
logo lavacow_nouDaca vreti sa investiti in lucrari de arta la preturi mici… care vor creste in timp –

Daca vreti sa investiti in lucrari de arta la preturi mici… care vor creste in timp –

Licitația de Supercontemporană

10 iulie 2019. Ora 20:00. ONLINE

  Lavacow, o casa de licitatie specializata in arta contemporana din Europa de Est, a ales sa promoveze periodic – prin licitatii accesibile publicului larg – tineri artisti sub 40 de ani de la care selecteaza lucrari si le pune la vanzare la preturi foarte mici – majoritatea sub 500 de euro.

Actiunea e dedicata tinerilor care vor sa inceapa sa-si faca propria colectie de arta si e gandita in asa fel incat noul proprietar sa nu astepte foarte mult pana cand lucrarilor pe care le detine le-a crescut pretul.

Pe 10 iulie e o semenea licitatie cu 100 de lucrari  ale unor artisti deja afirmati: Mircea Cantor, Șerban Savu, Mircea Suciu, Dumitru Gorzo, Gheorghe Fikl, Gili Mocanu, Felix Aftene, Francisc Chiuariu, dar și lucrari ale unor artisti aflati la inceput de drum: Victor Fota, Cristina Gagiu, Liviu Mihaiu, Claudiu Ciobanu, Andrei Ciurdărescu, Alina Slimovschi, Mădălina Andronic și mulți alții.

Spre exemplu gasiti lucrari ale Madalinei Andronic cu 300 de euro, un Mircea Cantor cu pret de pornire in licitatie 2500 euro, sau un Gorzo cu pret de pornire de 3000 de euro.

Dumitru Gorzo, Liliecii

(Dumitru Gorzo, Lilieci)

Liviu Mihaiu, Memory and Premonition

(Liviu Mihaiu, Memory and Premonition)

Aici va fi licitatia pe 10 iulie, poate va faceti cont dinainte daca vreti sa vedeti cum se desfasoara lucrurile la o licitatie de arta.

 

 

2621
west side storySteven Spielberg lanseaza anul viitor musicalul West Side Story! –

Steven Spielberg lanseaza anul viitor musicalul West Side Story! –

Intr-o combinatie care se anunta mai mult decat exploziva Steven Speilberg (regie) Tony Kushner (scenario), unul dintre cele mai iubite musicaluri de pe Broadway se va transforma intr-un musical in 2020: West Side Story.

Nu e prima data cand acest musical ajunge film pentru marile ecrane, doar ca versiunea din 1961 – un succes la vremea ei cu 10 oscaruri castigate din 11 nominalizari – a cam fost ciufulita in ultimii ani pe principiul ca o poveste despre portoricani a fost “albita” cu actori ca Natalie Wood, Richard Beymer, Russ Tamblyn, Rita Moreno, adica americanii n-au avut curaj sa puna portoricani pee crane, ci au preferat actorii de success, albi si glamourosi. Acum 2 ani, Rta Moreno , care a luat Oscar pentru rol secundar pt acest film, a marturisit ca pe unii actori ii ”colorau’ din make-up ca sa para mai brozati:)

Spielberg alaturi de domnul Kushner (care e cel care a scris Ingeri in America) au anuntat ca nu vor face un remake al filmului din 1961 ci o reinterpretare a musicalului de succes de pe Broadway.

In plus, pentru ca au anuntat distributia (au facut publica si o prima fotografie), au reparat eroarea din filmul trecut adica… au numai actori portoricani.

west side story

Pentru cine nu stie nimic despre West Side Story, musicalul e o versiune cu portoricani a temei din Romeo si Julieta, adica o lupta dintre doua gasti rivale plus o poveste de dragoste foarte frumoasa.

Musicalul a fost montat si la noi acum cativa ani in regia ui Razvan Mazilu, cu o echipa de tineri care atunci erau proaspat absolventi, acum au deja multe musicaluri la active, pe multi dintre ei ii puteti vedea in We Will Rock You.

Intorcandu-ne la filmul lui Speilberg, el va avea premiera pe 18 decembrie anul viitor, adica la timp pentru vacanta de Craciun, dar si pentru a fi eligibil pentru Oscarurile din 2021.

Pentru ca actorii din rolurile principale sunt necunoscuti publicului larg (n-am nicio indoiala ca nu vor deveni super vedete pana la premiera prin campaniile de promovare) in distributie apar si Rita Moreno care era Anita in filmul din 1961, acum cu un personaj nou, creat special pentru ea, dar si Maddie Ziegler (simpatica dansatoare din videoclipurile  SIA)

ziegler-madison-image

Oricum ala micu’ care-l interpreteaza pe Tony, Ansel Elgort, va fi protagonistul din The Goldfinch – Sticletele, filmul dupa cartea Donnei Tartt – unde o va avea colega pe Nicole Kidman.

the+goldfinch

Altfel, e minunat cum Spielberg la cei 72 de ani ai sai, cu un CV care include filme care au schimbat fata cnematografiei, mai vrea sa incerce ceva nou si face un musical.

 

1900
queen-elizabeth-ii-and-catherine-duchess-of-cambridge-news-photo-1156928607-1560951263(foto) Royal Ascot ziua 2 –

(foto) Royal Ascot ziua 2 –

Pun mereu, de multi ani, tinute de la evenimente regale sau de la ceremonii in care se experimenteaza in materie vestimentara, iar gandul meu este mereu educational.

Cred ca privind foarte multe tinute gandite de profesionisti, vom dezvolta o cultura vizuala si vom putea corecta in vestimentatia noastra unele lucruri.

Poate astazi ne uitam cu atentie la pantofii doamnelor din poza. N-au platforme, n-au tocuri de 20 cm:)

Altfel, ziua 2 la Royal Ascot a fost tot sub culoarea bleu. Regina a venit imbracata pentru a doua zi consecutiv in bleu si mai unt cateva capete regale care au abordat aceasta culoare. Exista speculatii care spun ca are regina o superstitie: de fiecare data cand a fost imbracata in bleu a castigat calul ei la curse:)

day 2 royal acot queen-elizabeth-ii-and-catherine-duchess-of-cambridge-news-photo-1156928607-1560951263 royal aacot d 2

960x0 (1) 960x0 (2) 960x0 (3) 960x0 (4) 960x0 190619161725-lin-chi-ling-royal-ascot-2019-exlarge-169 as9 ascot-day-2-m d 2 ra day 2 royal ascot

prince-edward-earl-of-wessex-and-sophie-countess-of-wessex-news-photo-1156930880-1560951921 princess-michael-of-kent-during-day-two-of-royal-ascot-at-news-photo-1150808306-1560951615 princess-michael-of-kent-during-day-two-of-royal-ascot-at-news-photo-1150808774-1560951985

Sarah+Ann+Macklin+Daisy+Knatchbull+Royal+Ascot+JmNDGUdCGBal

3097
Micro-Folie-FITS-2018_Paul-Baila-3-e1554561455746Micro Folie – Daca ajungeti la Sibiu, plimbati-va copiii prin marile expozitii ale lumii. E f f simplu! –

Micro Folie – Daca ajungeti la Sibiu, plimbati-va copiii prin marile expozitii ale lumii. E f f simplu! –

Poate ca n-o sa ajungeti niciodata sa vedeti Mona Lisa de la 2 metri distanta. Poate ca nu o sa ajungeti niciodata nici la Versailles, sau la Musee D’Orsay. Sau n-o sa gasiti nici timp, nici alte resurse sa ajungeti la Avignon  in timpul festivalului de teatru ca sa simtiti o atmosfera creativa incredibila si sa vedeti unde merge teatru prin experimentele sale. Sau nu o sa gasiti bilete la Opera din Paris…

Daaaaar, e muult mai simplu sa ajungeti in Sibiu la Casa Artelor – Muzeul ASTRA din Sibiu (Piața Mica nr. 21) si sa va oferiti si sa le oferiti copiilor vostri experienta unica de a se intalni cu toate aceste experiente culturale.

Gratie Sezonului Romania Franta a ajuns in Romania Micro Folie – o platforma culturala care a digitalizat lucrari din marile muzee ale lumii si care iti ofera posibilitatea de a vedea prin Augmented Reality cateva din marile spectacole ale lumii.

Am vazut platforma acasa la ea, in Paris, in La Vilette si stiu ca e un proiect absolut minunat, gandit si pentru copii si pentru adulti.

Au fost digitalizate unele dintre cele mai importante lucrari din Louvre, de exemplu, iar vizitatorii le pot vedea – intr-o formula interactiva – pe tablete intr-o vizita individuala sau pe un ecran foarte mare, intr-o vizita de grup.

In timp ce afli de pe ecran povestea lucrarii si poti vedea detalii pe care in muzeu ti-ar fi imposibil sa le vezi (digital poti mari lucrarea cat vrei tu), poti sa faci un mic puzzle cu tabloul propriu zis – o activitate super simpatica pentru copii care astfel sunt atenti la foarte multe detalii ale lucrarilor.

 Micro Folie e impartita in trei module – Muzeul digital, Fab Lab si Realitatea Virtuala.

Imaginati-va ca puteti sa va puneti ochelarii pentru realitatea virtuala si ajungeti intr-o secunda in camerele de la Versailles sau pe scena la Opera din Paris sau un mijlocul unui concert.

In Fab Lab copiii se pot juca cu imprimante 3D si markere digitale si pot realiza mici opere de arta, inspirate sau nu de lucrarile pe care le-au vazut, isi pot face accesibile si arta dar si tehnologia, iar uneori genul acesta de incercari in muzee le pot deschide gustul catre experiente artistice mai mari.

Muzeul Micro-Folie Sibiu e GRATIS pentru toata lumea. A fost gandit ca o poarta deschisa spre marile muzee ale lumii si este prima instalatie care iese in afara Frantei si se muta la Sibiu.

Si dupa Festivalul International de Teatru de la Sibiu in timpul caruia a fost inaugurat muzeul, intreaga platforma ramane in Casa Artelor – Muzeul ASTRA din Sibiu, deschisa pentru toata lumea.

Va las aici imagini cu Micro – Folie din Paris

Micro Folie e un proiect realizat (pentru implementarea din Romania) cu sprijinul mai multor institutii pe care le mentionez aici pentru a le multumi (cum ziceam, e pentru prima data cand se instaleaza aceasta platforma si in afara Frantei): Micro-Folie Sibiu – Hotspot Cultural BRD Groupe Société Générale, proiect organizat de Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu, Festivalul International de Teatru de la Sibiu, Muzeul ASTRA – Casa Artelor, La Villette (Paris) si Ministerul Culturii din Franta, in cadrul Sezonului România-Franța. Experienta digitală facilitata de Samsung si dARe by Samsung.

Va rog mult oferitile copiilor vostri aceasta experienta gratuita, o sa le deschida mintea, o sa –i obisnuiasca cu experienta intalnirii cu munca unor genii artistice si, categoric, o sa-i faca – pe termen lung – niste oameni cu bun gust.

Gratie companiilor pe care le-am mentionat mai sus exista o sansa destul de mare ca sa fie instalate muzee Micro- Folie in mai multe orase din tara.

(foto cover Paul Baila)

2867
the-duchess-of-cambridge-in-windsor-great-park-where-news-photo-1150522012-1560863818(foto) Royal Ascot 2019 outfits ziua 1 –

(foto) Royal Ascot 2019 outfits ziua 1 –

De ieri a inceput celebra competitie Royal Ascot, transformata de-a lungul timpului intr-o adevarata reprezentatie a ultimelor tendinte in moda… mai ales in palarii.

Ziua de ieri a fost ziua Bleu – Regina a fost imbracata in bleu, Kate a fost imbracata in bleu, plus cateva verisoare prin alianta au fost imbracate in bleu.

Si anul acesta au fost publicate regulile de buna purtare vestimentara care spun ca fustele trebuie sa acopere genunchii, nu e voie cu rochii/bluze fara bretele, iar atunci cand exista bretele trebuie sa aiba minimum 3 cm:)

iata cateva dintre tinutele de ieri

queen-elizabeth-ii-queen-maxima-and-king-willem-alexander-news-photo-1150555543-1560864249

the-duchess-of-cambridge-in-windsor-great-park-where-news-photo-1150522012-1560863818

the-princess-royal-in-windsor-great-park-where-members-of-news-photo-1150555276-1560863769

zara-tindall-zimmermann-z

Anouska Lancaster ascot 1 ascot 2 ascot 3 ascot 4 ascot 5 ascot 6 Chelsey Baker Edite Ligere Flora MacDonald Johnston Georgia Fowler Kate Silverton, Charlotte Hawkins and Natalie Rushdie lady-kitty-spencer-on-day-one-of-royal-ascot-at-ascot-news-photo-1150486362-1560864124 racegoers-attend-on-day-one-of-the-royal-ascot-horse-racing-news-photo-1150555218-1560864010 racegoers-pose-for-a-photograph-during-day-one-of-royal-news-photo-1150486421-1560864081 royalascot1806 susex

4337
palat arghezi(foto) Un palat la 200m distanta de Intercontinental: Palatul Blank –

(foto) Un palat la 200m distanta de Intercontinental: Palatul Blank –

Prietenii mei stiu ca de cate ori mergem in alte tari eu sunt pregatita pe vizitat cladiri vechi si sunt mereu uimita de ceea ce puteau face oamenii cu sute de ani in urma.

Cateodata am si mici ironii despre tara noastra spunand ca oamenii nostri la 1907 se bateau cu furcile, iar in alte tari cu zeci de ani inainte se construiau palate uriase.

Azi imi fac mea culpa si incep sa va prezint dintre palatele spectaculoase construite in Romania – unele dintre ele impecabil intretinute, altele nu chiar…

La 200 de metri de Intercontinental, in mijlocul Bucurestiului  (str Tudor Arghezi nr 9) e acest Palat minunat, care poarta numele celui pentru care a fost construit – Palatul Maurice Blank.

Cladirea a fost construita la 1891(!) de un architect elventian Louis Pierre Blanc (acelasi care a construit si vis a vis cladirea Universitatii), iar proprietarul a fost un bancher important in ro.

palat arghezi

Maurice Blank a fost un domn cu studii comerciale si bancare la Viena care a ajuns sa lucreze alaturi de Jacob Marmorosch pentru una dintre cele mai importante banci ale inceputului de secol XX. Daca va mai aduceti aminte, in Morometii, Moromete zice ca vrea s aia imprumut de la Banca Marmorosch 🙂

Ca un fapt divers care se potriveste cu vremurile pe care le traim, in decembrie 1916 prim-ministrul Ion I.C. Bratianu i-a cerut parerea lui Maurice Blank in legatura cu trimiterea tezaurului romanesc la Moscova.

Batrânul bancher l-a sfatuit sa nu-l trimita sub nici o forma in Rusia, recomandandu-I sa-l trimita in Anglia. La replica lui Bratianu ca ar trebui platita o prima de asigurare de 10 milioane lei aur, Mauriciu Blank ar fi replicat: „Consider ca intr-o vreme cand se prapadesc miliarde prin razboi, o prima de asigurare chiar de 10 milioane pentru tezaurul tarii noastre nu este exagerata”.

In palatul Maurice Blank timp de 70 de ani a fost Ambasada Statelor Unite ale Americii, acum e resedinta privata si este scoasa la vanzare  (pretul de pornire este 5,5 milioane de euro)

Palatul are 50 de camere si 6 bai.

Foto: Artmark Historical Estate

palatul blank palatul blank 1

palatul blanc 2 palatul blanc 3 palatul blanc 4 palatul blanc 5 palatul blanc 6 palatul blanc 7 palatul blanc 8 palatul blanc

palatul blank 2

3414
gloria-vanderbilt(foto) Viata tumultuoasa a Gloriei Vanderbilt –

(foto) Viata tumultuoasa a Gloriei Vanderbilt –

Ieri a murit Gloria Vanderbilt si, ironic, CNN-ul a prezentat-o drept mama prezentatorului lor, Anderson Cooper.

Gloria Vanderbilt este mama lui Cooper, e adevarat, dar dincolo de asta e una dintre legendele lumii modei americane.

Viata doamnei Vanderbilt bate orice roman si e cu adevarat incredibila.

A fost cel mai celebru copil din America in anii 30, fara sa aiba treaba cu Hollywood-ul. Era insa fiica unui fost sportiv care avea o avere de 25 de milioane de dolari si, dupa moartea acestuia, pe custodia ei (care venea cu niste bani mosteniti) s-au batut mama si matusa. O adevarata nebunie cu procese transmise in direct la tv si cu copilul pus sa depuna marturie in tribunal.

Gloria a abandonat apoi scoala la 17 ani si si-a insotit mama la Hollywood unde a inceput sa faca turul petrecerilor. A ajuns repede sa se marite cu un agent pentru actori care era implicat in lumea mafiei italiene, care a batut-o foarte mult si de care a divortat dupa 4 ani: Pasquale di Cicco.

S-a remaritat foarte repede cu un domn de 63 de ani, un compositor si dirijor celebru – Leopold Stokowski, cu care a avut 2 copii, pentru ca sa divorteze dupa o vreme si sa se casatoreasca cu regizorul Sidney Lumet cu care a fost impreuna 7 ani.

Apoi s-a casatorit cu scriitorul Wyatt Cooper, alaturi de care a fost timp de 15 ani. Din mariajul lor au aparut 2 copii, Anderson (mai tarziu realizator CNN) si Carter care s-a sinucis in fata mamei la 22 ani (s-a aruncat de pe terasa casei).

In 1978 a lasat o linie vestimentara inspirata de denim si a castigat in urmatorii 6 ani peste 17 milioane de dolari , cu una intre cele mai inteligente campanii de marketing din acele vremuri. Ea a fost cea care a adus jeans la rang de glamour.

Cand a vandut divizia de fashion & parfumuri pe care  construise – in 2002 – a obtinut 100 de milioane de dolari.

Intre toate aceste activitati a scris carti, a publicat nuvele si opinii in marile reviste de moda din America si a inceput sa picteze.

Iata cateva imagini din tineretea sa.

Actor-Bruce-Cabot-and-Gloria-Vanderbilt-in-Hollywood-11-29-1941-900x716

gloriadebutante gloria-vanderbilt 1 gloria-vanderbilt Gloria-Vanderbilt-Obit Gloria-Vanderbilt-with-her-first-husband-600x456 hbz-gloria-vanderbilt-1970 nothing-left-unsaidcooperfamilyphoto sadvanderbiltyoungself vanderbilt 2 vanderbilt 72 vanderbilt copii vanderbilt iubiri vanderbilt nunta

Iata cateva imagini cu apartamentul ei.

2.-gloria-vanderbilt-new-york-mag 3.-gloria-vanderbilt-new-york-mag-2-240x300 5.-gloria-vanderbilt-new-york-mag-3-240x300 6.-gloria-vanderbilt-new-york-mag-12-240x300 7.-gloria-vanderbilt-new-york-mag-8-225x3009.-gloria-vanderbilt-new-york-mag-13-237x30010.-gloria_portrait-210x300 11.-gloria_sons-elle-decor-228x300 anderson-cooper-gloria-vanderbilt

 

 

in Romania a fost tradusa cartea de conversatii emotionante intre Gloria Vanderbilt si Anderson Cooper, Curcubeul apare si dispare, o gasiti la editura Publica

curcubeul-apare-si-dispare-anderson-cooper-gloria-vanderbilt-editura-publica-victoria-books

4517
180925165151-biz-robert-de-niro-nobu-exlarge-169(foto) Robert de Niro, proprietar de restaurante si hoteluri  –

(foto) Robert de Niro, proprietar de restaurante si hoteluri –

 

Zilele trecute domnul Robert de Niro, pe care noi il cunoastem mai ales gratie performantelor sale actoricesti , a inaugurat un nou hotel de lux sub brandul Nobu, parte dintr-un lant de 40 restaurante pe 6 continente, plus mai multe hoteluri de lux (sunt planificate deschiderea a 20 de noi hoteluri pana la sfarsitul anului viitor).

DeNiro a inceput acest business cu un restaurant mic, gill in Tribeca unde isi desfasoara o pare din activitate. In anii 90 l-a intalnit pe chef Nobu Matsuhisa, un japonez emigrat in statele unite, si l-a convins a deschida un restaurant Nobu tot in Tribeca.

Pe parcurs au deschis restaurant dupa restaurant, apoi hoteluri. Conform CNN, intregul business este evaluat la putin peste un miliard de dolari.

Cum ziceam, zilele trecute au inaugurat Nobu Hotel Los Cabos, un hotel cu 200 de camere pe peninsula Baja, iar partea simpatica este ca De Niro a avut un cuvant de spus si pentru design interior. Actorul nu vrea sa recunoasca asta, spunad ca nu e specialist, dar oamenii care au lucrat la amenajarea hotelului au povestit pentru Architectural Digest ca a fost prezent in fiecare etapa a proiectului cu opiniile sale.

Acum au in lucru Nobu Hotel Palo Alto care va fi deschis in 2020 si care are 73 de camere.

Iata cateva imagini, din noul hotel002-NPA-Minibarnobu rest

nobu 1 nobu 2 nobu 3

Mai aproape de noi, in caz ca vreti sa locuiti intr-unul dintre hotelurile lui de Niro, avem hotel Nobu in Ibiza :

nobu ibiza bay

 

2345
elizabeth gilbert portret(decitit) Elisabeth Gilbert – Orasul fetelor– ce (nu) mi-a placut –

(decitit) Elisabeth Gilbert – Orasul fetelor– ce (nu) mi-a placut –

Ca sa spun de la inceput: Orasul Fetelor a lui Elizabeth Gilbert va fi hitul verii si o sa vedeti aceasta coperta pe multe plaje din Romania in aceasta vara.

elizabeth gilbert

E o carte simpatica , usurica, de vacanta care vorbeste despre New York-ul anilor 40 din perspectiva unei fete bogate si rasfatate care duce o viata  decadenta in lumea  mondena a acelor vremuri.

Partea cea mai draguta, pentru mine cel putin, e cea in care apar detalii despre lumea teatrului prin care autoarea incearca sa faca putina educatie pentru cititoarele ei. Eroina ajunge la teatrul matusii sale si participa la realizarea unui spectacol (din perspectiva costumierei), spectacol care o are drept vedeta pe o actrita britanica foarte faimoasa care e exilata in America din cauza razboiului.

Va las aici cateva exemple de detalii despre teatru:

Creezi costume de scena, Vivian. Mergi mai mult pe forma decat pe detaliu. Nu uita ca spectatorul ce mai apropiat de mine va fi la zece pasi distanta. Trebuie sa gandesti la scara mare. Culori mari, linii ordonate. Un costum este un peisaj, nu un portret.

*

Secretul comediei e sa nu joci comic, a intervenit Billy. Nu incerca sa fii amuzanta si vei fi amuzanta. (…) cea mai buna comedie iese cand nu te intereseaza sa faci comedie.

*

Despre spectatori, la pauza

Daca vorbesc despre piesa, e bine. Daca vorbesc despre unde si-au parcat masinile e rau. Cauta mai ales semne de mandrie. Cand e multumit de ce vede, spectatorul arata intotdeauna al naibii de mandru de el. De parca el e facut piesa, egoist nenorocit ce e.

Despre critici

E celebru? Are bani?

E om de presa. Nu are bani. Nu are altceva decat putere.

*

Despre adevarul perceput de spectator vs cel al personajului.

– Arthur! personajul tau nu aude ce canta orchestra. Da-o dracului de treaba, e tema de uvertura (nota mea, actorul pe nume Arthur nu se putea abtine sa nu fluiere peste orchestra, indiferent de moment)

– Ba bineinteles ca aud! a protestat Arthur. Da-i naibii de muzicieni ca sunt chiar langa mine.

Atunci, Billy se lansase exasperat intr-o lunga peroratie despre diferenta existenta in teatru intre muzica diegetica (pe care o aud si personajele de pe scena) si cea non diegenica (pe care nu o aude decat publicul)

(…)

Inchipuie-ti ca te uiti la un western cu John Wayne. Si il vezi pe Wayne cum calareste singur singurel prin prerie si dintr-o data incepe sa fluiere pe coloana sonora. Iti dai seama cat de ridicol ar fi?

*

Astea sunt partile simpatice si bune (pentru astfel cititoarele lui Gilbert afla cateva notiuni despre teatru.) Partile rele sunt in logica structurii, in naratiunea la nivel de o Sandra Brown pentru secolul asta (are multe trimiteri la sex pentru ca personajul experimenteaza mult… stiu asta o sa placa doamnelor, dar… e prost scris… puteti incerca Beautiful You al lui Chuck Palahniuck pentru comparatie).

In plus, o omoara fix naratiunea asezata pentru cititoare versus ce povesteste ea unuia dintre personaje.

Rama textului e o scrisoare pe care o scrie unei fete care o intreaba de tatal ei si, printre povestiri, pe final ajunge, de exemplu, sa descrie amplu rochia de mireasa pe care o facuse pentru ea.

Evident ca doamna care purtase rochia stia ce si cum, stia si cum decursese prima lor intalnire si urmatoarele, dar cititoarele nu stiu si informatiile sunt pentru ele. Doar ca nu mai e credibil in naratiune.

Asa ca ideea de rama scrisoare omoara cartea pentru un cititor care intelege putin mai mult decat actiunea. Plus ca, fata care intreaba de tatal ei primeste 400 de pagini de povestiri dintre care doar 20 au legatura cu tatal, adica ori avem o eroina nevrotica care vorbeste/scrie mult si aiurea, ori una cu un ego foarte foarte mare care simte sa fie ea in centrul atentiei, nu omul despre care a fost intrebata.

Dar ma rog, astea sunt detalii.

Cartea e muuuult mai bine scrisa decat orice roman serie al duduilor de la noi care s-au trezit peste noapte scriitoare si s-au gandit sa umple fanteziile femeilor (stiu, au mii de cititoare, dar asta nu le face mai pricepute… ci doar ca si-au gasit un public care nu stie ce citeste).

Asa ca daca e sa cititi ceva pe plaja, fara sa va complicati mintea, mergeti pe cartea asta, nu pe o autoare autohtona de pagini parfumate.

4681
ivanon sunset(de vazut) SUNSET, un film care – pentru noi romanii – vorbeste si despre dedicarea incredibila pentru meserie a lui Vlad Ivanov –

(de vazut) SUNSET, un film care – pentru noi romanii – vorbeste si despre dedicarea incredibila pentru meserie a lui Vlad Ivanov –

De fiecare data cand vad un film in care joaca Vlad Ivanov ma uimesc puterea cu care se scufunda in rol si sacrificiile pe care le face pentru a ajunge la personaj.

Sunt putini actori care au dezvoltat chiar o voluptate in exercitiul transformarii si al pregatirii pentru un rol.

Maestrul acestor transformari ale propriului sine e Daniel Day Lewis care sta singur, departe de familie, intr-o cabana la munte si exerseaza lumea personajelor lui. Pentru Lincon, filmul lui Spielberg , i-a cerut regizorului un an de pregatire, a invatat accentul si felul de a vorbi al lui Lincon, a citit peste 100 de carti, a lucrat la transformarea sa fizica alaturi de un make-up artist pe care l-a angajat chiar el si, abia dupa ce a vazut ca se poate transforma intr-o forma cu care sa fie fericit, a acceptat rolul.

Genul acesta de munca e venita de la un domn pe nume Stanislavski, iar actorii care merg pe drumul asta sunt incadrati la “method actor”.

Din Romania, Vlad Ivanov e dintre actorii care au dezvoltat cel mai mult aceasta tehnica. Il banuiesc ca a dezvoltat-o invatand si facand, nu stiu daca a facut cursuri speciale.

Dar i-a avut indeaproape pe platourile de filmare pe multi actori mari americani (Jim Carey e unul dintre ei – au fost colegi in Dark Crimes) care se scufunda si ei total in aceasta metoda de pregatire a unui rol. Iar povestirile lui Ivanov despre conversatiile cu Carey si cum s-au pregatit fiecare pentru roluri sunt absolut minunate. (Carey i-a povestit ca atunci cand s-a pregatit pentru Ace Ventura a avut in minte un strut care da tot timpul din cap.)

*

Am vazut in mai putin de o saptamana, doua filme in care Vlad Ivanov are rolurile principale ( La Gomera, r Corneliu Porumboiu si Sunset, r Laszlo Nemes) si am realizat inca o data dedicarea absoluta a lui Ivanov pentru meseria lui.

In La Gomera a invatat in 3 luni sa fluiere dupa un limbaj care e intr-o insula din Spania, pentru Sunset a invatat limba maghiara!!!!

Aseara la q&a-ul de la premiera filmului Sunset, in prezenta regizorului castigator de premiu Oscar (pentru Son of Saul), Ivanov a povestit cum a invatat limba maghiara, cum a petrecut ore in sir in parcuri facandu-si lectiile si ajungand mereu la ora fixa la profesoara lui, mereu pregatit, mereu setat mental si emotional sa reuseasca sa-si spuna perfect rolul in maghiara.

E dincolo de disciplina aceasta dedicare pentru meserie. Nu a facut-o doar pentru rolul asta in filmul lui Nemes (care l-a vrut special pe el, desi nu era actor de limba maghiara) ci pentru toate rolurile lui.

E insa foarte vizibila acum pentru ca avem La Gomera cu vorbirea in fluieratul complicat si Sunset cu rolul integral in maghiara.

ivanov la gomera

(imagine din La Gomera)

La Gomera intra pe ecrane in septembrie si am sa ma intorc sa scriu pe larg despre el pentru ca e un film in care  Corneliu Porumboiu si-a ridicat la un nou nivel obsesia pentru descompunerea limbajelor de comunicare. E un film politist, cu foarte mult umor, o sa va placa foarte mult.

Acum va invit insa sa mergeti sa vedeti (din 21 iunie) SUNSET, o poveste de la inceputul secolului trecut, dintr-o Budapesta in care femeile sunt exploatate intr-un mod perfid.

Unul dintre oamenii rai e, cum altfel, domnul Vlad Ivanov.

M-am trezit in sala de cinema ridicand pumnul la o secventa in care personajul lui Vlad manipuleaza niste fete, mi-as fi dorit sa-i dau una in barba.

E printre putinii actori care poate aduce pe ecran o energie credibila a omului rau, pastrand si o parte buna pentru sufletul fiecarui personaj, fara insa sa fie ostentativ: totul e foarte continut si autentic.

Probabil ca sunt sute de ore de munca interioara, pe parcursul a multor ani si a multor roluri, in spatele acestei energii de pe ecran.

Altfel, depun marturie ca, dincolo de ecrane, Vlad Ivanov e un om bun, solar, atent la oameni, foarte empatic si foarte nemacinat de nimicia vietii. Uneori te si miri cum un om ca el aduce la lumina asemenea personaje.

ivanon sunset

1827

Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!