Monthly Archives : August 2023

ilie nastase colaj cum il stiuAs I know him/ Cum il stiu pe… Ilie Nastase

As I know him/ Cum il stiu pe… Ilie Nastase

Zilele astea, pe 23 august, s-au celebrat 50 de ani de cand Ilie Nastase a devenit primul tenismen din intreaga istorie a sportului care a fost desemnat numarul 1 mondial.

Cu el s-a deschis clasamentul ATP…

E un bun prilej sa va spun cum il stiu eu pe Ilie Nastase dincolo de orice competitie sportiva, sau aparitie publica a sa.

*

Imi place foarte mult tenisul. Cand eram mica am citit cartile lui Ioan Chirila, stiam ce magii facusera Ilie Nastase si Ion Tiriac in Cupa Davis.

Am avut chiar o racheta Reghin de lemn, dar in orasul unde am crescut nu erau terenuri de tenis. M-am dus la un curs prin primii ani de scoala si m-au pus sa dau la perete pana la loc comanda. Nu-mi aduc aminte daca m-au invatat ceva special atunci, stiu doar frica mea imensa ca o sa dau pe langa minge la serviciu (cred ca avea legatura cu comportamentul profesorului) … era insa departe de ajuns la locul de lectii, ai mei aveau alte probleme in viata, iar eu m-am indreptat catre matematica si… gata.

Dar pasiunea mea de spectator de tenis a ramas… dupa Revolutie, intr-o vizita la Bucuresti la unchiul meu am intrat in posesia unei reviste Tennis World cu Agassi pe coperta. Am citit cred si caseta redactionala…

Cand a inceput turneul ATP de la Progresul, eram acolo lipita de gard la primele zile cand era intrarea libera (n-aveam prea multi bani). Si imediat dupa examenul de admitere la facultate m-am dus la tenis sa mai vad un meci, nu m-a interesat sa le spun parintilor ce facusem la examene. Mai tarziu, cand am inceput sa lucrez la radio, n-am ratat nicio editie si am amintiri de la meciuri exceptionale.

(cu anii am descoperit ca prietenii mei de astazi – pe care nu-i cunosteam inca pe vremea aia – erau si ei in arena la Progresul, fie munceau la turneu, fie erau spectatori ca mine).

Intre timp pasiunea m-a dus la Roland Garros , la meciurile de Cupa Davis ale fetelor (in ro sau alte tari), mi-am “corupt” prieteni care astazi stiu mai multe detalii decat mine despre cine stie ce jucator din noul val.

Dar atunci cand eram mica, mica si citeam cartea cartonata a lui Ioan Chirila despre finala romana de Cupa Davis,  Ilie Nastase si Ion Tiriac erau zeii mei. Si nu m-am gandit nicio clipa ca am sa-i cunosc. Nici nu cred ca am avut aceasta dorinta sau intentie pentru ca era ceva intangibil, de neimaginat in vremea comunistilor. Imi stiam locul, si stateam cuminte “in banca mea”, fara prea multe vise…

Ani mai tarziu, la inceputul anilor 2000 eram brand manager la Europa FM si domn director m-a anuntat ca vine Ilie Nastase.

Ca e noul director onorific al businessurilor Lagardere in Romania si, in aceasta calitate, va fi conectat si la imaginea radioului. Iar eu trebuie sa comunic presei acest lucru si sa vorbesc cu Ilie Nastase despre ce va declara la televiziunile pe care le voi invita in radio.

Am amintirea exacta a acestei informari, inca mi se  mai pune un nod in gat la task-ul pe care l-am avut atunci.

A venit Ilie Nastase, timid, cu glume usoare, i-am fost prezentata si ne-am dus pe terasa casei din Camil Petrescu, unde era atunci radioul, sa ii explic ce urmeaza sa se intample.

Mie imi batea inima cu 1000 de km la ora, ma pregatisem, aveam notite cu ce trebuie sa -i spun, aveam notite pe care sa i le las si domniei sale. Marele Ilie Nastase era incurcat si sincer: Eu nu stiu despre radio lucruri tehnice, mi-a spus… dar vreau sa ajut cu numele si imaginea mea radioul, asa ca spune-mi ce trebuie sa fac.

Si in timp ce il briefuiam despre intalnirea cu presa, domnia sa se uita in jos la pantofii sai, timid si incurcat. M-a rugat sa repetam exact ce declaratie va face la tv, am repetat (exact ca la un antrenament sportiv) si eu ma gandeam “sunteti marele Ilie Nastase, puteti doar sa zambiti langa logo-ul statiei si imagineaa va fi la toate televiziunile din tara, plus cateva din alte tari”.

*

Ilie Nastase a fost cativa ani aproape de Europa FM si ma obisnuisem cu el pe hol, cu fotografiile de familie pe care le avea pe birou. Cu dorinta lui de a participa la sedinte cat mai scurte…

De fiecare data cand aud cine stie  ce stire despre Ilie Nastase – astazi in context pozitiv, dar au fost ani in care presa n-a fost deloc simpatica cu el – am in minte dorinta lui de a-si face cat mai bine treaba in intalnirea aceea cu presa.  Si timiditatea lui, acolo pe terasa, cand repetam ce urma sa povesteasca.

Avea un respect foarte mare pentru Jean Luc Lagardere (creatorul imperiului media Lagardere), ii fusese prieten si faptul ca prin testament l-a mentionat sa fie onorific directorul businessurilor sale din Romania era ceva nepretuit pentru domnia sa. Si cu toata timiditatea, si tot disconfortul (pentru ca nu ii placea ideea de conferinta de presa) si-a facut perfect treaba.

Anul asta, cand am facut interviu cu producatorul documentarului Nasty – Cosmin Hodor, am descoperit ca si Cosmin venea pe vremea aia la radio cu treaba la Ilie…(despre documentar si cum a negociat Cosmin cu toti marii tenismeni ai epocii pt realizarea lui, cititi aici)

Nu-mi amintesc asta, dar stiu zilele in care jurnalista farnceza care e autoare a cartii lui biografice, Mr Nastase, il astepta pentru interviuri la mine in birou si-mi povestea despre cat de mare e Ilie in Franta si ce legenda extraordinara e… (cartea a fost tradusa si in Ro si o gasiti aici)

*

Privind peste ani, mi se pare incredibil cum eu – o copila care era fascinata de tenis in copilarie, din cea mai banala si modesta familie – a ajuns sa-i intalneasca pe tenismenii mari ai Romaniei (si pe Simona Halep, si pe Horia Tecau) si sa pastrez in suflet cate o amintire speciala despre caracterul fiecaruia. Sunt foarte recunoscatoare pentru intamplarile si oamenii din viata mea care au facut posibile asemenea intalniri magice.

Ilie Nastase e un timid cu suflet mare pentru care umorul e o supapa ca sa scape de momentele care nu-i plac, un mare talent in sportul lui, un copil mare in multe situatii (care nu prea stie sa spuna nu, iar asta ii aduce complicatii in viata) si o persoana onesta cu capacitatea sa de a duce la bun sfarsit anumite task-uri.

Si dincolo de toate asta o legenda mondiala pentru milioane de oameni.

P.S. peste ani, am lucrat in diferite proiecte de promovare cu Amalia Nastase, care atunci era sotia lui Ilie, si am profitat sa o intervievez pe fiica lor cea mare, Alessia, cand a facut o expozitie care avea legatura si cu tatal ei (un proiect care-i trebuia pentru inscrierea la o prestigioasa facultate de design). Daca va intrebati, Alessia e o tanara cu foarte mult bun simt, constienta ca tatal ei e o legenda, dar hotarata sa mearga pe drumul ei, fara nicio presiune a celebritatii. interviul cu Alessia e aici.

4253
deep fake loveTrendul #cringe prin care e chinuit emotional si vizual spectatorul. Deep Fake Love cel mai mizerabil reality tv pe care-l difuzeaza acum Netflix

Trendul #cringe prin care e chinuit emotional si vizual spectatorul. Deep Fake Love cel mai mizerabil reality tv pe care-l difuzeaza acum Netflix

Dupa o crestere a comediei intunecate si a continutului greu care a stralucit pe ecrane in ultimii ani, telespectatorii cauta pete de lumina si umor, pastrand in acelasi timp un continut realist, se arata intr-un studio facut de compania de trenduri Wunderman Thompson. Noile lansari si mediile principale imping realitatea cu un ton satiric si plin de umor, afectand grav perceptia si limitele bunului simt si ale agresivitatii, fie si verbale.

Pe de o parte facem campanii anti bulling si vorbim de cancel culture cand e vorba de istorie (de la autori de carti, la conducatori de state sau de guverne) pe de alta parte privim in social media filme de Tik Tok, facebook sau Instagram cu chestiuni agresive, cringe, in care deminitatea umana e strivita pur si simplu.

In iunie, The New York Times atragea antentia asupra creatoarei de continut de pe TikTok, Stanzi Potenza pentru videoclipurile sale in parodii satirice si comice ale unor momente dureroase si amuzante din cultura pop. Continutul lui Potenza face haz de normele culturale invechite, de fandomurile exagerate si de filmele si emisiunile TV dramatizate. Aici articolul https://www.nytimes.com/2023/06/03/business/tiktok-cringe-creators-money.html )

Cu peste 3,8 milioane de urmaritori pe aplicatie, videoclipurile sale i-au adus 200.000 de dolari pe an de cand a intrat in ceea ce ea numeste comedie de prost gust. “Personal, cred ca unele dintre cele mai bune comedii sunt un pic dureroase”, a declarat ea pentru Times. “Cand doare, conteaza si e atat de bine”.

In ianuarie, i-D a considerat anul 2023 drept anul meta-cringe: interpretari realiste ale vietii de zi cu zi care starnesc rasul si bucuria cu ingeniozitate si ironie. (aici articolul https://i-d.vice.com/en/article/qjkywp/meta-cringe )

Articolul arata motivele pentru care creatorii posteaza continut cu intentia de a-si face spectatorii sa se simta inconfortabil. Kate Lindsay, colaboratoare la Substack, a declarat pentru i-D ca “succesul [unei postari cringe] se masoara in functie de cat de greu a fost pentru spectator sa treaca prin ea”.

Incercari esuate, umor incorect din punct de vedere politic sunt doar cateva exemple ale culturii populare #cringetok.

De fapt, hashtag-ul are 2,1 miliarde de vizualizari la inceputul lunii iunie. Pe Instagram, #cringe are 19 milioane de postari etichetate.

“You Hurt My Feelings”, cu Julia Louis-Dreyfus, un film de succes de comedie cringe, a ajuns in cinematografe in luna mai.Filmul se invarte in jurul unui cuplu casatorit de varsta mijlocie si ironizeaza manifestarile publice de afectiune, problemele si certurile lor, aruncand o lumina brutal de onesta asupra momentelor incomode ale casniciei, prieteniei si vietii, cu umor si umanitate. Filmul analizeaza nesigurantele, ranchiuna si luptele personale ale lui Beth (personajul Juliei Louis-Dreyfus) si adauga o nota de umor gratie gamei de comedie slapstick a actritei.

Dar aceasta directie cringe din ce in ce mai prezenta si mai agresiva la adresa privitorului (ca sa-l trezeasca dintr-o amortire in care da scroll automat) are efecte ingrozitoare asupra reperelor sociale ale oamenilor.

Daca ai vazut multe intamplari cringe care au fost validate de audienta in social media, incepi sa crezi ca asta e succesul. Si nu mai conteaza efectele pentru cei din jur, pentru ca il cauti si tu in viata ta: cat mai multe intamplari cringe.

Puneti asta langa noua tendinta DEEP FAKE cu ajutorul AI si ganditi-va ce filme ingrozitoare vor fi in online in doar cateva luni. Iar in doi trei ani, mintile needucate vor considera asta normalitate.

Netflix are un show in acest moment care e odios, cu efecte emotionale cumplite. Si e doar in faza incipienta, dupa 2-3 sezoane va fi glorios pentru multi. Deep Fake Love se numeste, e produs de o companie din Spania si pune cupluri reale fata in fata cu momente de infidelitate create in tehnologia Deep Fake. Ei trebuie sa ghiceasca daca imaginile sunt reale sau nu, cine ghiceste cat mai multe incercari castiga 100.000 de euro.

E cel mai de jos nivel al unui show reality, iar efectele lui vor fi cumplite.

Ganditi-va cum in cativa ani, cu filme similare oamenii vor ajunge in tribunal sa se apere sustinand ca nu sunt ei acolo, desi pare dupa tehnologia Deep Fake.

Vin vremuri grele. Cringe.

7057

Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!