Monthly Archives : October 2023

White dry coconut flakes in a wooden bowl prepared for making deAm introdus in alimentatie fulgii din nuca de cocos si am descoperit ca dau multa energie si previn multe afectiuni – de la osteoporoza la Alzheimer sau boli cardiovasculare

Am introdus in alimentatie fulgii din nuca de cocos si am descoperit ca dau multa energie si previn multe afectiuni – de la osteoporoza la Alzheimer sau boli cardiovasculare

De cateva saptamani am introdus in masa mea de mic dejun fulgii de nuca de cocos, in loc de musli sau tarate de ceva… si ma simt f bine, cu multa energie.

Sunt dintre cei care au intoleranta complicata la gluten si fac tot ce tine de mine ca glutenul sa nu ajunga in corpul meu (sigur ca, tangential, se mai intampla mai ales cand mananc la restaurant, dar daca sunt atenta cantitatea de gluten e foarte mica), asa face ca micul dejun sa fie diferit ca structura fata de cei mai multi.

In plus, pentru ca ma trezesc la 5 (asta e felul meu, nu fac un effort special, plus ca ma ajuta la programul de lucru), pana pe la 12, daca sunt atenta si urmaresc ce e bine,  fara sa fiu dominate de deadline-uri😊, mananc cam de doua ori. Nu cantitati mari, dar cu multe vitamin care sa-mi dea energie.

Am ajuns la fulgii de cocos via… untul de arahide. As manca unt de arahide cu orice si il mananc in combinatie cu fructe, cu muraturi😊, iar acum in combinatie cu fulgi de nuca de cocos. Mi se  pare un mic dejun de ora 6 dimineata, cand nu faci multa galagie in casa, e f bun la gust si, am descoperit, iti da foarte multa energie.

Dupa cateva mic dejunuri cu fulgi de nuca de cocos, care par ca bomboanele 😊, mi-am dat seama ca am energie, sunt in good mood si stomacul meu se simte foarte bine. Asa ca am cautat ce beneficii au fulgii de cocos…

ATENTIE!NU ESTE O RECOMANDARE DE LA UN NUTRITIONIST. CRED CA E O MASA FOARTE CALORICA, NU LUATI ASTA CA O RECOMANDARE, CI DOAR CA O EXPERIENTA PERSONALA.

Cum am 45 de kg, preocuparea mea e sa mananc macar 1500 de calorii zilnic, dar – cu rusine spun – sunt zile care mananc mult mai putin, de asta fulgii de nuca de cocos in combinatii cu unt de arahide sau salata de fructe e ceva ce mie imi face bine.

Ce am descoperit despre fulgii de nuca de cocos.

Fulgii de nuca de cocos aduc un aport energetic de 660 kcal/2763 KJ per 100 g, fiind o sursa excelenta de energie. O portie zilnica de 10-20 g (aprox. 1-2 linguri) de fulgi este insa suficienta, pentru ca ne ofera 66-132 de calorii.

Fulgii sunt bogati in trigliceride cu lant mediu care sunt convertite rapid in energie, nefavorizand formarea depozitelor de grasime in organism si au un continut ridicat de fibre, antioxidanti si minerale, astfel ca merita sa ii incluzi in alimentatia ta.

 In plus au multi antioxidanti (acid ferulic, galic, p-cumaric, vitamina E etc.) care ajuta la prevenirea stresului oxidativ si a deteriorarilor celulare. Furnizeaza un nivel crescut de energie si imbunatatesc anduranta. Confera satietate si previn supraalimentarea. Aduc beneficii pentru sistemul digestiv si controlul glicemiei, datorita continutului ridicat de fibre.

Sunt o sursa de minerale-  mangan, cupru, seleniu si fier.

Toate acestea fac ca introducerea fulgilor de cocos in alimentatie sa prevenim unele afectiuni cronice precum cancerul, diabetul, bolile cardiovasculare, Alzheimer-ul samd.

     Si pentru noi care petrecem ore in fata calculatorului, iar sportul e mai rarut, e bine de stiut ca imbunatatesc sanatatea sistemului conjunctiv – mentinerea unor tesuturi conjunctive puternice are o importanta deosebita in special pentru sanatatea pielii, a ligamentelor, oaselor si tendoanelor. Fiind bogati intr-o serie de minerale si aminoacizi usor de absorbit si procesat de organism, fulgii de cocos previn deficienta de minerale si ajuta la reducerea riscului de aparitie a unor boli grave cum ar fi artrita si osteoporoza.

Aceasta nu e o recomandare, testati ce e bine pentru voi, consumati cu moderatie si daca aveti probleme speciale consultati medicul inainte de a introsuce in alimentatie orice aliment nou 😊

5219
libertate posterLibertate, filmul lui Tudor Giurgiu intra din 6 octombrie in cinematografe. E filmul unei generatii care are nevoie sa se faca curat si sa i se vindece ranile din Decembrie 89.

Libertate, filmul lui Tudor Giurgiu intra din 6 octombrie in cinematografe. E filmul unei generatii care are nevoie sa se faca curat si sa i se vindece ranile din Decembrie 89.

De vineri intra pe ecrane Libertate, filmul lui Tudor Giurgiu despre un incident absurd, aberant, dar extrem de reprezentativ pentru decembrie 1989.

Pentru cine n-a trait in vremea aceea, filmul Libertate e ca un film de actiune, “sta in picioare” in orice tara, poate fi vazut si cu amuzament (sunt personaje care se comporta absurd si exagerat pentru mentalitatea celor care au acum 30 de ani), si cu groaza (e cu raniti si morti din motive aberante), si cu uimire ca lumea poate gandi astfel si ca unii dintre cei mai buni prieteni ajung peste noapte dusmani de moarte.

E povestea unui grup de militieni care ajung sa fie considerati teroristi in decembrie 1989. Unii sunt impuscati mortal, altii ajung impreuna cu alti cetateni cu potential de terorist intr-un bazin de inot. Si stau acolo aproape doua luni. Fara sa existe vreo dovada ca au facut vreun rau, fara sa-si puna cineva problema sa le respecte vreun drept. Dupa cateva zile in bazin, familiile incep sa le trimit pachete cu mancare ca la puscariasi.

Cand privesti povestea care are ritmul unui film de actiune de suspense si stii ca e o intamplare reala, te intrebi la fiecare pas: cum naiba ii facusera pe oameni sa gandeasca si sa se poarte asa?!

Daca erai destul de maricel pe vremea aia, macar la gimnaziu si ai avut un gand si o opinie cat puteai tu avea, ti-e rusine profund.

Pentru ca imparteai si lumea in alb si negru, credeai si tu ca sunt teroristi…

Pentru ca te-ai bucurat ca l-au omorat pe Ceausescu, iti spuneau tie la tv ca gata, acum o sa fie bine.. si in mintea ta era ca ai tai, familia, au scapat de tot ce era mai rau.. uite ca sunt vii, pe ei nu i-a prins niciun terorist…

Si, mai presus de toate, nu aveai nuantele si profunzimea gandirii sa intelegi ca erau in conflict prieteni care devenisera dusmani peste noapte.

Libertate e filmul unei generatii careia ii e rusine si de ce a gandit atunci, dar si de ce au facut parintii ei. E filmul care, ca intr-o secventa metafora cu personajul principal – militianul interpretat de Alex Calangiu – se spala pe maini intr-un ritual plin de forta si semnificatii in fata unei chiuvete si a unei oglizi mizerabile, incearca sa faca putina curatenie morala in vremurile acestea pline de coruptie si jeg de toate felurile.

Militianul care tocmai iesise de la un interogatoriu cu “puterea noua” detinatoare de portocale (aspiratiile poporului de Sarbatori), putere care arogant superior anunta ca isi doreste sa nu i se mai spuna “tovarase” ci “domnule”.

Filmul unei generatii care isi linge ranile in sala de cinematograf pentru ca nicio autoritate nu a luat in serios dorinta oamenilor curati de a fi fost inlaturata mizeria care a fost atunci, pe fata, cu discutii asezate, din care fiecare sa invete ce e de invatat…

Avem nevoie de filmul asta. Nu o sa rezolve niciunul din marile mistere ale Revolutiei, dar o sa aseze pe masa in familie discutii despre ce a fost atunci- pentru copiii de azi, pentru copiii de atunci si pentru parintii din toate vremurile. Daca autoritatile nu ne ajuta sa ne curatam ranile, o face un film care ne aseaza cadrul sa incepem noi, in mic, in interiorul propriei case vindecarea.

Liebertate e de vineri, 6 octobrie, in cinematografe.  

Am facut un interviu cu Tudor Giurgiu, regizorul filmului Libertate, in care el povesteste mai multe despre film, munca din spatele lui (120 de actori in distributie), dar si experientele incredibile si profund emotionante din intalnirile cu spectatorii… il gasiti aici.

P.S. imi place mult inca o metafora din film: bazinul plin cu apa, curata, pregatit pentru un antrenament de inot, de la inceput si la sfarsitul filmului… Un mai bine care a tot intarziat, dar la care speram in continuare…

3917

Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!