Monthly Archives : January 2024

carti 2023 englezaPartea a doua a cartilor citite in 2023. Biografii, carti despre nutritie, sanatate mintala, motivationale

Partea a doua a cartilor citite in 2023. Biografii, carti despre nutritie, sanatate mintala, motivationale

Acum biografiile, cartile despre sanatate si wellness. Aici sunt cartile in limba engleza, din kindle, unele deja traduse la noi. Prima carte (cartile despre tehnici de scriere, jurnalism, marketing este aici)

https://bazavan.ro/2024/01/ce-am-citit-in-2023-part-1-jurnalism-si-comunicare-marketing/

Ca un mic context, citesc in functie de nevoile mele pentru un articol sau ca sa inteleg ceva suplimentar legat de o situatie in care m-am lovit (cum a fost contextul Bernstein, cand am vrut sa inteleg dincolo de ce era in film), ma mai inspira in lecturi ce descopar in The New Yorker, ce imi recomanda cativa prieteni mult mai destepti decat mine (uneori nici nu imi recomanda, citeaza o carte in vreo discutie si eu o notez ca sa citesc si eu) si sunt cativa oameni din online in a caror parere ma incred, cum e Cristina Balan careia ii mai multumesc si aici si pentru cartile pe care mi le trimite, dar si pentru ca pune in spatiu public lecturile ei.

Cand vorbim de lecturile in limba romana, despre care voi scrie saptamana viitoare, citesc ce imi trimit editurile. Apreciez foarte mult ca reprezentatii marilor edituri din Romania au aceasta abilitate de a trimite cartile si pe nevoile de interes ale celor care scriu despre ele; sigur ca trimit si cartile in promovare, dar fara sa spun eu ce mi-as dori sa citesc de la ei, primesc acele carti care sunt relevante pentru nevoile/placerile mele. Si nu sunt singurul om caruia i se trimit aparitiile editoriale din partea editurilor, iar asta inseamna o atentie reala la cei  carora le trimit. ( primesc in fiecare saptamana 4-5 carti, din pacate nu le citesc pe toate, mai daruiesc dintre ele pentru ca nu vreau sa ma darame in casa) si… peste toate imi mai cumpar si eu carti in limba romana pe care nu mi le-au trimis editurile, dar sunt curioasa sa le citesc.

Citesc multe biografii de multi ani pentru ca invat lucruri din ele, pentru ca unele ma motiveaza sa fiu mai buna (in viata si eu cu mine), iar altele imi dau context pentru lucruri pe care le scriu, sau pentru interviuri.

Am scris deja despre cele doua carti despre Leonard  Bernstein pe care le-am citit dupa ce am vazut film lui Bradley Cooper. Nu mi-a placut filmul, nu-mi place Cooper (copiaza prea mult forma de la altii ca sa-si faca el un drum prin viata, in toata munca lui nu doar in filmul asta), dar mi se pare un lucru minunat ca s-a vorbit si se va mai vorbi despre Leonard Bernstein in aceste zile.

Am citit deci o carte scrisa de Jamie, fiica lui cea mare, si o alta cu scrisorile sale catre prieteni, compozitori sau sotie. E o perspectiva mai corecta a vietii lui.

https://bazavan.ro/2024/01/carti-maestro-bernstein/

Life of the wives -Five Literary Marriage – Carmela Ciuraru

Am mai scris si despre aceasta carte la vremea la care o citeam, dar si in contextul filmului cu Bernstein. Am vazut aparitia ei in The New Yorker, numele autoarei m-a facut sa cred ca ar putea fi vorba de o romanca (nu este romanca) si am citit cartea gandindu-ma ca va fi un subiect bun daca ajung sa fac un interviu cu ea.

Cartea e simpatica si cred ca pentru vremurile de astazi, e genul de informatie cu care un profesor le-ar capta atentia elevilor.

Bono Surrender – am citit biografia la momentul lansarii in engleza. Intre timp e deja tradusa si la noi. E o istorie a trupei prin 40 de piese U2; o trupa care are super super marketing in spate, dincolo de talent.

Am mai scris si despre biografia lui Elon Musk la momentul la care o citeam. A fost cartea cea mai mediatizata la inceputul anului trecut, Walter Isaacson – autorul- fiind un mare jurnalist, fostul director editorial CNN, un domn care are o intelegere foarte profunda a nevoilor publicului in ceea ce priveste interesul de a afla detalii din viata altor oameni. E surprinzatoare viata lui Musk, si cumva traumatizanta.

Blowing the Bloody Doors Off: And Other Lessons in Life – Michael Caine

Am ajuns sa citesc biografia lui Michael Caine dupa ce un prieten mi-a aratat un fragment dintr-un interviu/masterclass din 2002 in care explica o parte din filosofia sa de viata: “use the difficulty”

https://www.youtube.com/watch?v=GAB89fOdA-I&ab_channel=mountaindreambc

Cartea e superba, Caine e nu doar un mare actor, ci si un caracter foarte frumos.

Scoops e o carte scrisa de o fosta producatoare BBC. Am ajuns la ea dupa o stire cum ca partea din aceasta carte care se refera la culisele interviului cu printul Andrew va fi ecranizata.

E simpatica, ofera culisele unor interviuri celebre, de la negocierile pentru interviu, pana la cum au ajuns la anumite persoane a caror identitate era ascunsa (cum e fiica sefului lagarului de la Auschwitz; si povestea ei a fost transformata in film, se numeste The zone of interest si e printre nominalizarile la Oscar din acest an)

https://bazavan.ro/2023/02/decitit-scoops-iinterviu-bbc-culise/

Unscripted e o carte despre care s-a spus ca e inspiratie pentru filmul Succession. Se ocupa de viata si activitatea familiei Redstone, cei care detin studiourile Paramount dar si televiziunea CBS si multe alte business-uri online. Scenaristul de la Succession a spus la sfarsitul serialului ca inspiratia lui a fost familia Murdoch care are reteaua Fox, dar ca si familia Redstone i-a oferit cateva subiecte din serial.

Acum vin cartile despre sanatate mintala, sanatate fizic, motivare si nutritie.

Le-am citit pentru nevoile si framantarile personale, de la a intelege ce pot face mai bine cu mintea si viata mea, de la cum sa-mi stapanesc si sa-mi inving mai bine fricile (dupa pandemie, m-am luptat cu multe angoase) pana la a lua decizii alimentare mai bune, mai structurate. Nu visez sa traiesc pana la 100 de ani 🙂 dar ma intereseaza calitatea vietii mele si cum o pot imbunatatii, la nivelul sanatatii dar si spiritual.

Sunt super gurmanda, super pofticioasa la mancare, dar am multe intolerante – aparute pe stress si un stil de viata anapoda, iar de multi ani fac curatenie prin ce mananc si ce traiesc. Am invatat ca poti face mancare foarte gustoasa si intre niste limite alimentare. (cartea cu Blue Zones e cu retetele din locurile unde sunt cei mai multi locuitori care au atins 100 de ani, nu e cartea care a stat la baza documentarului Netflix. eu cautam inspiratie pentru ce sa mai mananc:) )

Pentru aceste carti las doar copertele, poate va inspira titlurile si alegeti sa le cititi. Nu scriu mai multe despre ele si de ce am ales sa le citesc pe ele din toata masa de carti pe tema pentru ca nu vreau sa am nici cea mai mica atitudine de guru al internetului in nutritie sau stil de viata. Ma enerveaza teribil sarlatanii si sarlatancele din domeniu, daca nu esti MEDIC CU DIPLOMA IN NUTRITIE nu ai ce sa cauti sa spui ce sa manance alti oameni sau ce suplimente sa ia.

NU E TREABA TA DE FATA FRUMOASA SAU BAIAT CU MUSCHI SA RECOMANZI SUPLIMENTE ALIMENTARE. ar trebui pur si simplu sa li se blocheze conturile pentru cate o luna, cum ii apuca pe nimeni in drum sa recomande suplimente si medicamente (sunt suparata pe asta, dupa cum vedeti, pentru ca e multa incultura oricum, de ce sa speculam nepriceperea oamenilor ca sa le facem rau la sanatate pe termen lung?! )

Cred ca e un trend in mare dezvoltare care vorbeste despre longevitate si despre cum ne restructuram viata, am scris despre cati bani sunt in joc pentru acest trend acum cateva luni. Si pentru ca sunt peste 5 miliarde dolari investiti global doar anul asta in acest trend, e logic sa apara si muuulti sarlatani care sa ia si ei cateva imbucaturi din toata placinta.

  • Ultima carte din seria de coperte e cea a poetului Rainer Maria Rilke, o brosurica cu 10 scrisori, o altfel de lectie despre mentorship si generozitate. Am primit-o de la un prieten dupa o ampla discutie despre ce lasam in urma in viata noastra. 🙂

5034
carti 2023 englezaCe am citit in 2023 – part 1 Jurnalism si comunicare/marketing

Ce am citit in 2023 – part 1 Jurnalism si comunicare/marketing

N-am avut timp pana acum sa scriu despre cartile anului 2023. In vacanta de sarbatori nu am vrut sa muncesc prea mult, iar apoi am avut o saptamana blogul cazut pentru ca a fost hackuit de cei care erau suparati pe mine ca am explicat ca distributia unui film e doar la decizia regizorului si a producatorilor, nu e solicitata si parerea publicului.

Evident, era legat de filmul Tati part time si oamenii cred astazi ca daca nu esti de acord cu ei, e mai util sa te darame la propriu decat fie sa combata intr-o polemica eleganta, fie sa mearga mai departe. Toate actiunile distructive sunt desigur sub vocala umbrela a “libertatii de exprimare”.

Dar nu ma va impiedica nimic sa spun ce stiu, ce am citit si ce cred pe orice subiect care ma intereseaza, intr-o formula politicoasa😊

Sa ne intoarcem la cartile anului 2023.

Cand am scos din kindle copertele cartilor citite in 2023 mi-am dat seama ca in ultima vreme am citit mai mult carti “tehnice” decat literatura, mai mult decat in anii precedenti si asta ma intristeaza putin si e o directie pe care vreau sa o indrept in acest an.

Cartile pe care le-am citit (in acest articol sunt cartile in limba engleza netraduse la noi, pentru ca totusi am citit si ceva literatura in limba romana) au fost alese in functie de interesul meu profesional in momentele respectice; au legatura cu interviurile pe care le-am facut anul trecut, cu proiectele la care am lucrat sau cu interesul meu de dezvoltare mentala si in privinta sanatatii.

Rad adesea cu colegul Eduard ca pe urban.ro o parte din articolele despre sanatate sunt “din viata si activitatea”, adica ce mai citesc pentru mine, ce verific cu medicii prieteni din ce am citit si tot asa.

Dar sa le luam pe rand si pe categorii.

Desi coperta de aici contine toate cartile la care voi face referire, am sa le impart in doua articole pentru ca altfel e foarte multa informatie si va fi si mai greu de citit. Incep cu cele mai putin populare 😊

Din categoria de carti care au legatura cu tehnici de scris sau jurnalismul.

Artful journalism  – Walt Harrington

Despre detaliile care fac valoros un profil jurnalistic (scrierea longform care nu se mai practica astazi pentru ca necesita mult timp si pentru documentare si pentru scriere), despre cand scrierea la persoana I e jurnalism si cand nu (astazi noi intalnim, mai ales in Romania, compuneri libere la persoana I din “categoria cum mi-am petrecut vacanta de vara” pe post de jurnalism, dar experienta noastra directa e jurnalism doar intr-un context al scrierii mult mai sofisticat care implica multa documentare, altfel e doar o prezentare subiectiva a unui adevar partial din viata sociala.

Oamenii se supara pe mine cand le spun ca ceea ce au scris e o compunere libera cu mult ego desi ei isi spun jurnalisti, si sper sa citeasca mai multe ca sa inteleaga nuantele muncii lor, cum sper ca si scolile de jurnalism sa faca diferentele intre cele doua tipuri de scriere si sa le dea studentilor multe exercitii – de la eseu personal la jurnalism la persoana I.

Neil Postman’s Vision – Understanding Media, Culture and Education

Postman a fost un domn foarte destept care a trait la mijlocul secolului trecut si care a scris despre media, computere si tehnologie plus influenta acestora in cultura urbana. Avea o gandire foarte vizionara si structurata si a anticipat multe dintre situatiile acestor ani, cand avem tehnologia la purtator si influenta ei asupra mentalului uman.

Stephen Marche – On writing and failure

Stephen Marche e un domn care a scris pentru Esquire, The New Yorker. E o carte despre ciornele din spatele unui text, despre incercari si rescrieri. Am descoperit-o via actorul Jeremy Strong (fratele cel mare din Succession), un domn f f inteligent si cu lecturi foarte faine.

Gay Talese – Baterbly & Me.

Talese e creatorul a ceea ce se cheama New Journalism, a scris longform pentru The New Yorker, Esquire si Vanity Fair. E unul dintre cei mai mare jurnalisti si eseisti ai acestor vremuri, e un maestru al observatiei si al cuvintelor, pe care eu il aseman cu Leonard Cohen, poate si pentru ca au acelasi look si au depasit 90 de ani.

Cartea e o analiza si rememorare a oamenilor obisnuiti “no name” pe care i-a portretizat in articolele sale. A aparut in septembrie si a fost o adevarata nebunie cu ea, pentru ca era f f asteptata.

David Foster Wallace – Brief Interviews with Hideous Men

Un mare scriitor si jurnalist american, am mai scris de el in contexte si mai relaxate, si mai complicate. E cel care a facut un interviu de 15 min cu Roger Federer si tenismenul a zis ca au fost cele mai stupide si stranii intrebari, iar cand a vazut materialul rezultat a zis ca e cel mai frumos si onest lucru scris despre el vreodata, cel mai bun profil despre el din tot ce s-a scris. Profilul e in cartea Teoria corzilor tradusa si la noi la Pilot Books, carte cu care v-am “terorizat” acum doi ani 😊 .

Cartea pe care am citit-o anul trecut e cu profile de oamenii care ies din normele obisnuitului, oamenii care nu seamana cu restul lumii, fara a fi insa faimosi.

The World According to Didion

Si aceasta a fost o carte foarte asteptata in acest an, Joan Didion e una dintre cele mai influente jurnaliste si scriitoare ale Americii, a incetat din viata anul trecut, are trei carti traduse in Romania, una chiar la sfarsitul anului trecut (las fragmente din ele mai jos, poate va conving sa-i cumparati cartile e o scriitoare minunata. am acest privilegiu, ca pe siteul pe care-l am alaturi de Eduard Enache, editurile din Romania sa-mi ofere fragmente din carti spre publicare. le mai multumesc inca o data)

Fragment Anul gandirii magice, Fragment Nopti albastre, Fragment Uite cum sta treaba

Cartea e o reasezare cronologica a vietii ei, a contextului in care a scris, cum si-a urmat convingerile si regulile de viata inclusiv in articole. Pentru cate un eseu care aparea in Vogue sau Vanity Fair scria si rescria 3 luni.

Daca nu i-ati citit cartile (caci cei care au citit-o stiu deja), e un documentar despre viata ei pe Netflix.

Fierce Ambition – the life and legend of war correspondent Maggie Higgins

Despre prima femeie corespondent de razboi, Maggie Higgins. A aparut la sfarsitul anului trecut cu doar cateva zile inainte de mizeria din media din Romania cand Cristina Cileacu, aflata in zona de conflict din Israel, a fost luata la misto pe internet si la televiziunile de proasta calitate, spunandu-se ca exagereaza pericolul. Ciutacu a provocat o mizerie de viral scotand din context un moment dintr-o transmisie live a Cristinei Cileacu.

Mi s-a parut trist si cumva foarte relevant despre unde suntem noi ca media (online si tv) cand aproape simultan in SUA aparea aceasta carte si la noi se intamplau situatii asemanatoare descrise in carte, doar ca in carte se intamplau cu 100 de ani in urma.

Carti despre Marketing si comunicare

Belonging to the brand – despre formarea, puterea, influenta si influentarea comunitatilor in noul context (social) media

Influencer Marketing – tot despre noii actori in spatiul media care sunt unelte de marketing

How Music Works – nu e chiar o carte de business-ul din muzica, e mai degraba despre creativitate, despre cum functioneaza creierul in contact cu muzica, dar si despre spectacolul care poate fi construit prin muzica

On Branding – David Aaker un domn care intelege foarte bine noile reguli ale brandigului in care amprenta digitala a fiecaruia face cat un CV.

Normal gets nowhere – Kelly Cutrone e o doamna care le imbraca pe duduile vedete actuale ale Americii, genul famous for being famous. Departe de ceea ce inseamna stil pentru mine, mai degraba “cum sa le dezbracam ca sa ajunga in cat mai multe fotografii”. Am vrut sa vad putin din mecanismele pe care le foloseste. Dupa ce am citit cartea, am vazut si un episod din documentarul ei, cred ca e o escroaca smechera, fara gust dar foarte bine adaptata la vremurile de azi

Vaclav Smil – Invention and Inovation, A Brief History of Hype and Failure.

O carte care arata cum au schimbat lumea oamenii care aveau incredere in ideile lor, cate ratari implica un succes. E o carte frumoasa, desi tehnica, indirect si despre locul nostru in lume. Mic si nememorabil, oricat de mari au fost descoperile noastre. Ajuta din cand in cand sa ne reamintim asta pentru felul in care abordam disputele cu ceilalti.

Maine scriu despre biografii, cartile despre sanatate mentala si alimentatie pe care le-am citit, in engleza, pe kindle, in 2023.

https://bazavan.ro/2024/01/carti-2023-biografii-nutritie-sanatate-mintala-motivationale/

4825
cover carti maestro bernsteinCateva carti de citit daca v-a placut filmul Maestro. De la cartea scrisa de fiica lui la alte carti care vorbesc despre femeile dintr-un cuplu in care sotul, iubitul e artist.

Cateva carti de citit daca v-a placut filmul Maestro. De la cartea scrisa de fiica lui la alte carti care vorbesc despre femeile dintr-un cuplu in care sotul, iubitul e artist.

S-a vorbit mult despre filmul Maestro odata ce a intrat pe Netflix si a fost accesibil publicului care prefera filmele vazute pe canapea. Si comentariile de acolo.

Unora le-a placut, altora nu.

(mie nu -mi place Bradley Cooper, desi inteleg si apreciez strategia lui de marketing de a se asocia cu nume mari pt a capata notorietate ca regizor. In combinatia in care e si actor si regizor in propriile proiecte, mie mi se pare un dezastru; dar e doar o parere.)

Dar partea buna a filmului asta e ca l-a adus in atentia publica pe Leonard Bernstein un mare muzician, dirijor si compozitor, care nu mai e deloc cunoscut de generatia care are 20-30 de ani.

Dar daca v-a placut filmul si ati fost interesati de unghiul despre sacrificiile pe care le-a facut sotia lui, o actrita buna in epoca, va las cateva carti de citit pe aceeasi tema.

Mai intai, daca vreti sa descoperiti mai multe din viata lui Bernstein care a avut candva o emisiune la tv in care explica muzica clasica pentru cei tineri (cam cum face Daniel Barenboim, un mare pianist si dirijor contemporan, pe youtube in aceste zile) e bine sa stiti ca exista doua carti foarte frumoase si cu marturisiri foarte intime.

Una scrisa de fiica lui cea mare, Jamie  -, alta cu fragmente din scrisorile scrise de el catre familie sau alti muzicieni.

Da, in ambele sunt mentionate – de la prima sursa – sacrificiile facute de Felicia, sotia lui Bernstein, inclusiv e mentionata homosexualitatea lui si cum a fost tratata in interiorul familiei. (la sfarsitul articolului, va las cateva fragmente din aceste carti care au fsot sursa de inspiratie si pentru filmul de pe Netflix. Nu sunt traduse in romaneste, le gasiti pe amazon inclusive in versiunea kindle.)

In Romania comunista a fost tradusa cartea in care Bernstein explica muzica pentru tineri. O mai gasiti doar prin anticariate, arata asa… ca sa stiti ce cautati.

(Am citit-o in adolescenta si imi aduc aminte ca e undeva o explicatie despre cum sunt astezate instrumentele intr-o orchestra. Am cautat o poza despre subiect, nu e cea din carte, dar daca tot cititi acest text, sa va ofer o informatie din care sa invatati ceva).

*

Despre femeile care protejeaza mediul in care creeaza artistii barbati s-au scris multe carti. Unele emotionante, altele care arata cum – in epoca in care femeia era doar casnica – aceste sotii inteligente si rafinate, cu o intelegere profunda a meseriilor sotilor lor sufereau pentru ca nu se puteau dezvolta si ele, dar perseverau in a fi un cocon protector pentru ca sotii lor sa creeze si sa se dezvolte tot mai bine.

( e in cartea lui Jamie Bernstein o poveste despre cum muzicianul promite ca va scrie un musical pentru desciderea Kennedy Center si isi da seama ca nu poate duce la bun sfarsit asta din cauza programului. Ca sa iasa bine din context, intrucat avea nevoie de doamna care solicitase musicalul, Felicia – sotia lui – o suna si ii gaseste o solutie alternativa pentru a fi toata lumea impacata cu situatia).

Anul trecut a fost lansata cartea Lives of the Wives: Five Literary Marriages de Carmela Ciuraru.

Am citit-o gandindu-ma ca autoarea e romanca si o vazusem laudata in New York Times, deci era un subiect fain de scris, dar nu e romanca.

Cartea are 5 portrete de femei care au trait in preajma unor scriitori, unele cu activitate artistica impresionanta altele casnice. Nu e o carte tradusa in romaneste, o gasiti pe amazon si in versiune kindle.

Mai avem in romaneste o minunatie de carte despre sotia lui Sergiu Celibidache si el un muzician exceptional si un dirijor de geniu. Viata lui a fost ecranizata si va fi pe ecrane in toamna acestui an.

Viata Ioanei Celibidache, o pictorita foarte talentata care nu a vrut sa semneze nicio lucrare cu numele ei de casatorie ca sa nu exploateze in vreun fel notorietatea sotului ei, o doamna care a fost un sprijit urias pentru vulcanicul si temperamentalui Celibidache, a fost povestita in cartea “Ioana Celibidachhe, o matusa de poveste”.

Am scris despre carte aici si sper ca, odata cu lansarea acestui film despre Celibidache, cartea va fi reeditata ca sa o citeasca cat mai multa lume.

https://bazavan.ro/2011/05/ioana-celibidache-o-matusa-de-poveste/

Mai avem in Romania tradusa si o carte minunata,  o fictionalizare a unei povesti despre o sotie de artist. Rebecca Miller, Vietile secrete ale Pipei Lee. (a si fost ecranizata cartea cu Robin Wright, Keanu Reeves, Alan Arkin, Winona Ryder si Julianne Moore in rolurile principale, si Rebecca Miller regizoare)

Miller este sotia actorului Daniel Day Lewis si fiica lui scriitorului Arthur Miller; a avut nevoie de ceva ani pana si-a gasit propriul drum in viata (a trecut prin alcool, droguri si intamplari tumultuoase), dar acum este una dintre cele mai appreciate scriitoare si regizoare independente. Cartea e tradusa la noi la Editura Trei. Cu ceva ani in urma am facut un interviu cu doamna Rebecca Miller pe care il gasiti aici.

https://bazavan.ro/2023/05/rebecca-miller-despre-casatorie-cu-sotia-lui-daniel-day-lewis/

***

Iata doua fragmente din cele doua carti despre Bernstein, netraduse la noi.

In cartea fiicei lui, Jamie Bernstein

“They became engaged; there was even a notice about it in a gossip column. But then they broke it off. There were complications; they just couldn’t make the leap. Felicia went off to be Eva Gabor’s understudy in a Broadway play, where she fell in love with the leading man, Richard Hart. He was a hopeless alcoholic, abusive when drunk, but she loved him. She told us that Hart died in her arms, of liver failure. A couple of years later, sadder but wiser, or something, Felicia and Lenny decided to make a go of it after all. They married in September of 1951, flooded with nerves. On the drive from Massachusetts to Mexico for their honeymoon, Lenny—possibly out of pure suppressed panic—drilled Felicia on the rules of English grammar. Each morning, they would climb back into the car and Daddy would say, “You remember in yesterday’s lesson . . .” It’s a miracle the marriage even made it to Mexico. They spent their honeymoon in a cheerful villa in Cuernavaca, spending much of their time with the writer Martha Gellhorn, who would become a lifelong friend. She may well have saved the shaky new marriage by toggling back and forth between the anxious newlyweds, lending each a sympathetic ear. I was born exactly one year later. When I was little, my mother was a steadily working stage actress, using her mother’s maiden surname: Felicia Montealegre. She also acted in live television dramas, winning awards for her performances on shows like Playhouse 90 and Kraft Theatre. And she did concert narrations, as well. In our living room, there was a framed photograph of Mummy as Joan of Arc, her eyes looking heavenward as she is consumed by a backdrop of flames. Alexander and I loved that picture. We had no idea she was narrating Honegger’s oratorio; as far as we were concerned, our mother simply was Joan of Arc. But there was so much more to Felicia. She was witty and well-read; she could fix lamps, paint windowsills, perform flawless manicures. She was even an expert hair cutter. We thought she looked so professional, snipping away at our father’s head, occasionally leaning back to assess her handiwork, the comb gripped between her teeth.”

Din cartea Scrisorile lui Bernstein

Felicia Bernstein to Leonard Bernstein [late 1951 or 1952]

Darling, If I seemed sad as you drove away today it was not because I felt in any way deserted but because I was left alone to face myself and this whole bloody mess which is our “connubial” life. I’ve done a lot of thinking and have decided that it’s not such a mess after all. First: we are not committed to a life sentence – nothing is really irrevocable, not even marriage (though I used to think so). Second: you are a homosexual and may never change – you don’t admit to the possibility of a double life, but if your peace of mind, your health, your whole nervous system depend on a certain sexual pattern what can you do? Third: I am willing to accept you as you are, without being a martyr or sacrificing myself on the L.B. altar. (I happen to love you very much – this may be a disease and if it is what better cure?) It may be difficult but no more so than the “status quo” which exists now – at the moment you are not yourself and this produces painful barriers and tensions for both of us – let’s try and see what happens if you are free to do as you like, but without guilt and confession, please! As for me – once you are rid of tensions I’m sure my own will disappear. A companionship will grow which probably no one else may be able to offer you. The feelings you have for me will be clearer and easier to express – our marriage is not based on passion but on tenderness and mutual respect. Why not have them? I know now too that I need to work. It is a very important part of me and I feel incomplete without it. I may want to do something about it soon. I am used to an active life, and then there is that old ego problem. We may have gotten married too soon and yet we needed to get married and we’ve not made a mistake. It is good for us even if we suffer now and make each other miserable – we will both grow up some day and be strong and unafraid either together or apart – after all we are both more important as individuals than a “marriage” is. In any case my dearest darling ape, let’s give it a whirl. There’ll be crisis (?) from time to time but that doesn’t scare me any more. And let’s relax in the knowledge that neither of us is perfect and forget about being HUSBAND AND WIFE in such strained capital letters, it’s not that awful! There’s a lot else I’ve got to say but the pill has overpowered me. I’ll write again soon. My wish for the week is that you come back guiltless and happy. F

5382
tati part timePoate sa nu va placa Eva Maruta in ipostaza de copil actor, dar nu e treaba publicului ce cauta ea intr-un film. Cand vedeti un asemenea comentariu, sa stiti ca e facut de un incult

Poate sa nu va placa Eva Maruta in ipostaza de copil actor, dar nu e treaba publicului ce cauta ea intr-un film. Cand vedeti un asemenea comentariu, sa stiti ca e facut de un incult

Cand comentati ce cauta Eva Maruta intr-un film si spuneti ca e nepotism, e doar o dovada ca nu aveti o intelegere a modului in care functioneaza industria de cinema. E  bine ca va scoate filmul asta la cinema (Tati part-time), invatati ceva.

Sigur ca in epoca retelelor sociale avem toti puterea sa ne etalam parerile, dar ele sunt o masura a capacitatilor noastre intelectuale si nu o evaluare a celorlalti.

Textul acesta nu e pentru publicul care e un obisnuit al paginilor mele, pentru ca stiu ca oamenii care ma citesc constant au o cultura cinematografica, au cultura in general. E un text pentru cei care au devenit critici de film odata cu Teambuilding si isi rafineaza acum expresiile publice spre cat mai multa prostie si nesimtire, odata cu filmul Tati part time.

*

Sunt extrem de rele si de toxice comentariile din online despre cum a luat Eva Maruta locul unui copil talentat intr-un film, odata cu filmul Tati Part-time care are succes in cinematografe.

Partea buna e ca filmul are succes la publicul larg, care nu merge des la cinematograf (dovada comentariile), e un pas mic in a-i educa pe acesti oameni si a le deschide gustul spre filme. O alta parte buna e ca, indiferent ca va place sau nu familia ei, copilul asta – Eva Maruta – e talentat. Si joaca in film cu charisma, pasiune, dezinvoltura si candoare.

 Nu va place de ea, de familia ei, de oricine nu va place dvs, e fix treaba dvs, sunt gusturile si judecata dvs dupa propriile repere si educatie.  Nu va obliga nimeni sa va duceti la film. Dar participarea copilului intr-un film privat nu va priveste.

Nu va priveste nici participarea ei intr-un film care ar putea fi finantat de CNC (Consiliul National al Cinematografiei, care in urma unor concursuri bi-anuale acorda finantari pentru filme romanesti).

Nimeni extern productiei (adica regizor, producator) nu poate avea un cuvant de spus asupra actorilor dintr-un film – fie ca ei au 10 sau 100 de ani. E creatia regizorului, filmul lui, viziunea lui asupra unei povesti si face ce crede el ca e mai bine. Poate ca rezultatul artistic nu e pe gustul dvs, asta e o alta discutie, dar cine e in filmul acela nu e treaba dvs.

De ce nu protestati ca e Leonardo DiCaprio in filmele lui Scorsese?! Daca faceti un efort, gasiti o adresa de mail unde sa va plangeti. Sau, mai aproape de casa, de ce nu protestati la ProTv ca e distribuit oricare actor care nu va place din Clanul? Sau la Antena 1 vreo actrita din serialele Lia si Camera 609? Sigur e cineva care nu va place…

Am vazut zilele astea comentarii tampite din categoria “a luat Eva Maruta locul unui copil talentat si cati copii talentati avem in tara asta”.

Am intrebat-o pe una dintre doamnele cu un asemenea comentariu daca a vazut filmele din seria Strajerii, facute de Liviu Marghidan, cu copii, pentru copii. Sau daca a vazut Comoara lui Corneliu Porumboiu, film premiat la Cannes, unde in rolul principal e Nicodim Toma, care joaca superb (e copilul lui Toma Cuzin – Firicel din Las Fierbinti, care joaca si el in film. Slava Domnului, nu l-a certat nimeni, ca nu au fost expertii de facebook la cinematograf)

Cristi Puiu, unul dintre cei mai mari regizori pe care ii are tara asta, a avut-o in filmul Sierranevada pe micuta Zoe, fiica lui. Si ea a mers la Cannes.

Regizorul Florin Serban face filme in care sunt actori neprofesionisti, e parte din felul lui de a face cinema; de ce nu-i scrieti lungi epistole ca ia din posibilitatea actorilor de a juca intr-un film?!

In vremurile astea, cand ni se pare ca toti avem dreptul la o parere despre munca altora, creatia lor, viziunea lor, ne facem profund de ras si ne aratam incapacitatea de intelegere si incultura la fiecare pas.

E o prostie ideea de nepotism in arta… pe timpul, sufletul si banii unui creator – regizor, in cazul unui film – ca spectatori avem un singur drept: sa cumparam sau nu bilet.. E viziunea si munca lui pe cine pune in film, prieteni, neamuri, vecini.

E treaba lui, e filmul lui. Noua poate sa ne placa sau nu. Atat.

Dar multi astazi sunt mici dictatori, asemeni familiei ceasescu de acum 40 de ani, si ei extrem de inculti, rai si prosti,  si cer interzicerea unor oameni din filme pt ca nu le plac lor. Si arunca cu invective oribile in spatiul public, nu pentru ca stiu, ci pentru ca li se pare ca pot. Dar o asemenea expunere cu comentarii rele si aiurea sunt doar masura prostiei si lipsei educatiei lor.

In cazul filmului Tati part time, regizoare si scenarista este Letitia Rosculet, iar co-scenarist este Matei Dima, care e si producator. Faptul ca filmul are aproape 200.000 de spectatori deja arata ca deciziile lor au fost bune.

*

 Iar copilul asta, Eva Maruta, are o energie speciala si cred ca actorul care i-a fost coleg pe platouri – Alex Bogdan- a trebuit sa fie mereu cu garda sus ca sa-i faca fata.

E un copil crescut intr-o familie de profesionisti in divertisment; de foarte mica si-a vazut mama pregatindu-se pentru concerte cu meticulozitate, a fost pe platourile de filmare de la Romanii au talent sau de la La Maruta si a vazut in timp real rigoarea care implica munca parintilor ei in echipe cu multi oameni.

Performantele Andrei si ale lui Catalin in domeniile lor – care se intind pe zeci de ani – nu inseamna doar talent (voce, respectiv intervievator inteligent) ci si sacrificii – de timp, de efort, de munca. Iar copiii lor au vazut si simtit asta in fiecare zi de cand s-au nascut.

M-am uitat zilele astea la multe filmari “in civilie” cu asta mica. Eva e un copil cu o personalitate puternica si cu dorinta de a capta atentia, si la varsta asta – cat inca nu are constiinta faptului ca va fi judecata de multime (sper sa nu-i fi aratat parintii ei mizeriile din online) – la varsta asta joaca orice rol cu candoare si fara frici, senzatii pe care le va pierde pe drum pentru ca vor da oamenii cu cuvinte si judecati in ea.

Se vede ca-i place ce face, rolul din Tati part-time e perfect pentru personalitatea ei si, din cate stiu, a fost extrem de serioasa si de profesionista pe platouri.

*

Cand nu reusesti in dreptul tau, in orice domeniu, ti-e usor sa spui ca altii au succes nu pe munca lor ci gratie unei forte externe.

Sigur ca Stefan Banica jr si Mihai Constantin au ajuns in Liceenii pt ca aveau paritii in domeniu, dar daca nu ar fi avut talent, n-ar fi muncit serios n-ar fi avut succes atunci, in filmul acela cand erau iubiti de o tara intreaga.  Si nici n-ar fi rezistat in domeniul acesta peste 30 de ani.

Probabil ca Florin Piersic Jr a dat la actorie pentru ca simtise gustul acestei meserii de la tatal si mama lui, ambii actori. Dar nu ar fi castigat un premiu UNITER, nu ar fi facut meseria asta la nivel international, nu ar fi facut regie, nu ar fi publicat carti, daca nu avea talent si nu muncea sustinut.

La fel cu Oana Pellea, fiica lui Amza Pellea, care in studentie a fost tinta ironiilor colegilor ei, dar asta a facut-o sa fie mai puternica, sa-si urmeze credinta si pasiunea. Si sa joace in filmul lui Alfonso Cuaron, Children of men, alaturi de Clive Owen, Julianne Moore si Michael Caine.

Si e lunga lista copiilor din familii de artisti care au facut performante in domenii artistice, copii confirmati de proba timpului si deveniti artisti foarte mari.

Nepotismul si in arta, oricare forma de arta, tine un an, un proiect… dar nu trece bariera timpului pentru ca e nevoie de talent, multa munca si pasiune ca sa rezisti.

Nu dati vina pe altii pentru insuccesele copiilor vostri, folositi-va timpul si resursele ca sa-i incurajati sa-si urmeze visurile. Da, poate ca ai vostri vor razbate mai greu, dar daca ii ajutati si ii sprijiniti le va fi mai bine.

*

Si daca tot ati ajuns pana aici cu lectura acestui text (va multumesc pentru asta) iata si o poveste din categoria viata bate filmul. Actrita Jane Fonda, fiica actorului Henry Fonda, a fost ani de zile tinta ironiilor in categoria nepotism.

Era pasionata de aerobic, a lansat primul program de aerobic pentru acasa din lume, in anii 80, a fost casatorita cu magnatul Ted Turner, milita pentru ecologie si impotriva razboiului din Vietnam etc. Tatal ei, un actor foarte mare si foarte apreciat, nu a castigat un Oscar pana la 70 de ani. Rolul pentru care a luat Oscar e din filmul… pentru care Jane a cumparat drepturile de ecranizare si a gasit finantare ca sa poata fi facut.

On Golden Pond se numeste filmul e facut in 1981 pe cand Henry Fonda avea 76 de ani si cu un an inainte ca acesta sa moara.

Jane Fonda are acum 86 de ani si doua premii Oscar, doua premii BAFTA, 6 Globuri de aur, un premiu Emmy, premiul Palme D’or onorific si multe altele

17858

Proiectul Permis pentru viitor al Fundatiei Pentru Comunitate. Sa ajutam tinerii din familii defavorizate sa ia permis de conducere care va fi o sansa uriasa sa iasa din saracie. Inscrierile pana pe 24 ianuarie

Scriu din nou despre proiectul Permis pentru viitor al Fundatiei pentru Comunitate, in care sunt platite integral costurile pentru permise de conducere pentru cei care vin din familiii defavorizate.

Am scris in multi ani de acest proiect, nu ma plateste nimeni pentru asta, nici nu cunosc oamenii de la aceasta fundatie (primesc comunicat de presa ca orice journalist), dar scriu pentru ca stiu cat inseamna pentru iesirea din saracie scoala si un permis de conducere.

Pot participa: tineri din medii defavorizate, elevi sau absolvenți de liceu, școli profesionale sau școală generală care au vârsta cuprinsă între 18-25 ani.

Atenție!

  • Vârsta minimă pentru înscrierea la școala de șoferi în cazul categoriei D/DE este de 21 ani.

Perioada de depunere a solicitărilor:
24 noiembrie 2023 – 24 ianuarie 2024

Prin aceasta sponsorizare se urmareste acoperirea integrală sau parțială a costurilor obținerii permisului de conducere categoria B, C, D, tractoare agricole sau forestiere, troleibuze și tramvaie, și acoperirea integrală sau parțială a cheltuielilor aferente obținerii certificatului de competență profesională (atestat) pentru categoria C, CE, D sau DE.

Volumul total al sponsorizărilor: 75.000 lei’

Va rog sa cititi cu atentie cele de mai jos si daca stiti pe cineva dintr-un mediu defavorizat pentru care carnetul de conducer ear face diferenta in viata lui, dati-i informatiile.

 Eventual poate il si ajutati cu completarea actelor si verificarea dosarului, daca va e apropiat. Pentru ca e un dosar destul de bogat si tinerii se sperie (in anii trecuti i-am mai indrumat si eu unde puteam, la cum sa-si prezinte povestea si sa faca scrisoarea de motivatie, pe cativa tineri care m-au abordat pe facebook dup ace postasem anuntul. (nu le-am scris scrisorile, daca la asta va ganditi, le-am explicat la ce intrebari trebuie sa aiba raspunsuri in compunerea lor)

Sunt o sustinatoare a acestui program (spun din nou, fara sa stiu pe nimeni de acolo) pentru ca stiu cum e sa te indrume cineva si sa-ti arate pe ce usi ai putea sa mergi, cand esti tanar, n-ai multi bani si nici foarte multe cunostinte care sa te indrume in domeniul pe care-l vrei tu.

Si e nevoie de f f putin ca sa facem o fapta buna – in acest caz -, doar sa acordam atentie si sprijin real cuiva care ar vrea sa aplice.

am tot zis ca o sa-i caut pe cei de la Fundatie sa-mi dea cateva nume de castigatori sa vorbesc cu ei, ca sa vedem si mai bine cat de mare e importanta unui permis de conducere; luat corect, cu scoala autorizata si verificata.

*

Fundația Pentru Comunitate în colaborare cu MOL România anunţă programul „Permis pentru viitor”, ediția a noua, 2023, pentru tineri din medii defavorizate, născuți între 24 noiembrie 1998 și 24 noiembrie 2005 inclusiv, elevi sau absolvenți de liceu, școli profesionale sau școală generală, care au nevoie de sprijin material pentru acoperirea cheltuielilor necesare obținerii permisului de conducere (școala de șoferi și taxele adiacente).

Se pot înscrie tineri care:

  1. Sunt la începutul carierei profesionale și/sau
  2. Doresc să ocupe un loc de muncă, și la angajare este o condiție sau un avantaj existența permisului de conducere
  3. Au un loc de muncă / se află în activitate, și permisul de conducere ar fi un instrument benefic în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu
  4. Au permis de conducere, dar pentru ocuparea unui loc de muncă sau îndeplinirea atribuțiilor de serviciu este o condiție sau un avantaj existența permisului de conducere categoria C, D, tractoare agricole sau forestiere, troleibuze, tramvaie
  5. Din alte motive doresc să obțină permis de conducere, dar nu au posibilități materiale pentru acoperirea cheltuielilor aferente

Modalitatea acordării sponsorizării

Un solicitant poate să obțină finanțare în valoare maximă de 5.000 lei pentru acoperirea integrală sau parțială a costurilor obținerii permisului de conducere categoria B, C, D, tractoare agricole sau forestiere, troleibuze, tramvaie.

Anunțul  programului și formularele de înscriere se găsesc pe site-urile: www.pentrucomunitate.ro și www.molromania.ro.

Documentația de participare

Solicitarea se depune:

– online, pe site-ul Fundației Pentru Comunitate, prin crearea unui cont personal (în acest caz toate anexele se încarcă online),

sau

– pe hârtie (în acest caz dosarul complet se trimite prin poștă într-un exemplar).

Solicitarea trebuie să cuprindă:

  1. Formularul de înscriere completat
  2. Scrisoare de motivare personală care să detalieze studiile, locurile de muncă în cazul în care există, justificarea necesității sponsorizării din punct de vedere social și material, motivația personală pentru obținerea permisului de conducere
  3. Anchetă socială eliberată de către primăria de care aparține solicitantul sau de o organizație nonguvernamentală (ONG) acreditată în acest scop.
  4. Declaraţie de susţinere – o recomandare din partea directorului sau profesorului diriginte sau preotului sau asistentului social, etc. prin care cel care recomandă își asumă răspunderea susținerii și supravegherii solicitantului pe perioada instruirii și recomandă solicitantul pentru program. Se va utiliza formularul tipizat „Declarație de susținere”.
  5. Ofertă de preţ valabilă din partea instituției care asigură instruirea (școala de șoferi), cuprinzând perioada/perioadele de instruire
  6. Un document care să ateste nivelul studiilor absolvite (copie după diplomă, adeverință de la școală, etc.)
  7. Poate constitui avantaj: anexarea unei adeverințe din partea angajatorului din care să reiasă că existența permisului de conducere este o condiție sau un avantaj în obținerea locului de muncă.
  8. Poate constitui avantaj: anexarea unei recomandări din partea unei organizații nonguvernamentale (ONG) sau a unei instituții de stat (o școală, un centru de plasament, sau o altă instituție care aparține de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului) care să ateste necesitatea acestei sponsorizări în cazul solicitantului și care să recomande solicitantul pentru Program.

Notă: Tinerii care au obținut permisul de conducere într-o ediție precedentă a programului Permis pentru viitor și doresc să depună solicitare de finanțare pentru o altă categorie de autovehicule sau pentru Atestat, vor trimite doar un formular de înscriere completat, copia permisului de conducere, o ofertă de preț și o scrisoare de motivație personală.

Observații

  • Dosarele care nu conțin documentele solicitate la punctele 1-6 vor fi considerate neeligibile.
  • Doar dosarele complete, trimise în termen vor ajunge în fața juriului, nu se acordă posibilitatea completării ulterioare a dosarului.
  • Documentele expediate nu vor fi returnate solicitanţilor.

Termene limită

Înscrierea la școala de șoferi: în termen de o lună de la semnarea contractului.
Finalizarea cursurilor teoretice și practice la școala de șoferi (solicitantul este pregătit să se înscrie la examinarea în cadrul poliției): 31 octombrie 2024.

Dacă dosarul de participare se trimite prin poştă, expediați un singur exemplar la adresa:

Fundația Pentru Comunitate
O.P. 1, C.P. 390, 400750 Cluj-Napoca, jud. Cluj

Pe plic se menţionează: Permis pentru viitor

Termenul de depunere a solicitării de finanțare:
24 ianuarie 2024 (data ștampilei poștale).

Pe coperta dosarului vă rugăm să menționați numele solicitantuluinumărul de telefon și adresa de e-mail.

Nu vor fi evaluate dosarele trimise după termenul limită sau cele incomplete.

Dosarele complete vor fi evaluate de specialiști în educație și asistenți sociali; punctajul se va acorda în funcţie de rezultatele la învățătură, scrisoarea de motivație personală și situația socială. În procesul evaluării dosarelor, solicitanții pot fi contactați telefonic în vederea obținerii unor informații suplimentare. Lista câștigătorilor va fi aprobată de Consiliul Director al Fundației Pentru Comunitate. Fundația va încheia contracte cu solicitanţii câştigători. Câştigătorii vor primi sponsorizarea doar după semnarea şi returnarea contractului de sponsorizare.

Suma acordată fiecărui câştigător va fi virată în contul bancar menţionat în contractul de sponsorizare. Detaliile privind decontul referitor la suma sponsorizată vor fi precizate în contractul de sponsorizare.

Rezultatele vor fi publicate pe site-urile www.pentrucomunitate.ro și www.molromania.ro până la data de 28 februarie 2024, iar câştigătorii vor fi înștiințați în scris până pe 15 martie 2024.

Informaţii şi detalii suplimentare se pot obţine sunând la numărul 0752-018760 (în zilele lucrătoare, între orele 10.00-17.00) sau scriind la adresa de e-mail [email protected].

5270

Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!