Monthly Archives : July 2024

Cazul influencerilor care au aruncat mancarea la gunoi imediat dupa ce au facut un film de promovare a distribuitorului… plus o carte de citit si o solutie morala la aceasta mizerie

Sunt multe lucruri rele in intamplarea de saptamana trecuta cand Sanziana Negru si prietenul ei, Stefan Floroaica, au facut un film de promovare cu produse de la Lidl si, imediat dupa ce au terminat de filmat, au aruncat la cosul de gunoi toata mancarea neatinsa, neinceputa. Din nefericire pentru ei, cineva care i-a recunoscut a fotografiat momentul aruncarii mancarii la gunoi.

E f rau ce s-a intamplat, dar nu mai putem schimba nimic din fapta in sine (mancarea aruncata), asa ca haideti sa invatam ceva si din intamplare, dar si din reactiile din spatiul public.

Nu exista nicio scuza, nimic pentru care alegi sa arunci mancare nedesfacuta (printre alimente, cipsuri, un pui la rotisor, sandvichuri, batoane nutritive si alte lucruri – 10 itemuri au fost in filmul de promovare); daca nu voiau sa le mai care prin festival, le puteau lasa undeva, intr-unul din spatiile pentru mese, cu un bilet… le puteau da cuiva din sat care era in spatiul de festival, oricui…

Stefan a luat vina asupra lui, pentru ca doar el a fost vazut cand era punga aruncata, si a zis ceva de genul ca mancarea a stat mult in soare cat s-a filmat si nu mai era buna. (cipsurile? Batoanele proteice sau de ciocolata ce avea acolo?)

Apoi a mai zis ca a considerat mancarea drept recuzita pentru filmare si nu s-a gandit ca o poate imparti altora. De obicei la filme recuzita e fake…

Asta e o aroganta asa de mare si fata de client, dar si un indiciu cum privesc viata si cum se raporteaza la lucruri.

Apoi din avalansa de scuze reiese ca si filmul pe care l-au facut pentru promovare e cu totul o minciuna, pentru ca fusesera amandoi sa le aleaga din alimentara, iar el in film incerca sa ghiceasca ce i-a cumparat iubita.

Adica o mizerie cap coada si o lipsa de respect totala, o raportare arogant suficienta la restul lumii, dar si la produsele clientului -care, apropos, ar trebui  intre timp sa stie ca are banca de alimente si colecteaza produse pentru Crucea Rosie, si are initiative cu sugestii de retete cum sa fii eficient cu mancarea ta. Stiu eu, care sunt client Lidl si am si super respect pentru mancare si nu stiau ei?!

*

Eu am un stres sa nu arunc mancarea, am trait pe saracie in comunism cand mancarea se gasea foarte greu. Astazi, am mai spus, imi pot permite sa mananc la orice restaurant mare din lume (am si mancat la cateva restaurante cu chefi faimosi), dar am in continuare o rutina a lucrurilor ca sa fiu sigura ca nu arunc alimente: in fiecare zi de luni fac o recenzie a ce mai am prin frigider si marti si miercuri gatesc sa termin tot ce e in pericol de expirare).

In plus, cand primesc lucruri pe care nu le mananc pentru ca nu sunt in dieta mea speciala, ele pleaca imediat catre prieteni. Mintea mea nu concepe sa arunc mancare.

Dar raul aici a fost facut, mancarea aceea a fost aruncata, nu se mai poate face nimic in directia asta. Faptasii pot repara insa altfel lucrurile.

Banuiesc ca Lidl le va zice la revedere, pa si nu le va plati aceste spoturi de promovare care le-au adus prejudicii. Cu siguranta va avea toleranta zero la orice lucru care tine de a arunca si risipi mancarea.

Ei ar putea insa sa spele un pic rusinea cu o fapta buna si sa se curete ei, pe interior, de mizeria pe care au gandit-o si facut-o. Nu vor mai primi banii aia de la Lidl, asta e, din cauza arogantei si neglijentei lor se intampla, dar ar putea si ei sa doneze o suma egala cu ce ar fi trebuit sa primeasca din acest contract.  Sa doneze bani din buzunarul lor, pentru o cauza care valorizeaza mancarea pentru zonele defavorizate.

Le dau eu o idee, Asociata Mana Cereasca a parintelui Florin Danu care are si cantina sociala si asigura mese de pranz pentru zeci de copii si un azil de batrani. O gasiti aici si dvs daca vreti sa va donati zilele de nastere, de exemplu, sau sa faceti un alt fel de parastas. Vorbiti cu parintele, donati bani si echipa parintelui pregateste mancare sanatoasa pentru copii. (In parohia aceea parintele face lucruri magice, ii supravegheaza pe copii la lectii – are si studenti deja printre ei -, ii duce la mare sau la munte in vacanta. e un om cu mare bunatate, sa-l urmariti)

*Cat priveste reactiile dure din social media, indreptatite pentru ca gestul e foarte urat, felul in care a reactionat comunitatea mi-a amintit de domnul care a facut documentarul HBO despre influenceri, Fake Famous. Am facut un interviu cu el (il gasiti aici) si spunea ca e o chestiune de timp pana pentru toti acesti influenceri capatul liniei va fi ura si violenta publicului asupra lor. Pentru ca e frustrant pentru public sa vada un stil de viata luxos obtinut fara munca, sa simta autolauda frecventa pentru aceste beneficii obtinute pe nimic.

(Nick Bilton, regizor Fake Famous, “Oamenii se uita la influenceri si gandesc: sper sa fie aratati lumii pentru frauda si minciuna lor.”)

Sigur el nu vorbea si de situatiile in care influencerii mai si dau ocazia, prin greselile lor, ca ura sa fie manifestata direct.

Acum pe Sanziana si Stefan se revarsa valuri de ura, oamenii isi amintesc ca influencerii au zis cutare si cutare acum ceva vreme, ca au mai facut alte greseli. Ei nici nu au stiut sa administreze situatia (ea nu a iesit cu nicio declaratie, scuza), scuzele lui au fost oribile , superficiale si pe aroganta.

E greu de purtat asta… iar restul lumii poate sa invete multe lucruri daca da putin ura si sentimentele negative la o parte. Poate sa vada cum social media ii genereaza frustrari si anxietati pentru ca se uita la minciunile altora in fiecare zi.

Daca aveti timp va recomand sa cititi cartea Nervous States: Democracy and the Decline of Reason, in care, intr-o iesire in macro, autorul arata cum oamenilor dezvoltandu-li-se anxietatile si fricile au ajuns sa -si doreasca sa fie parte din grupuri extremisti si au reactii din ce in ce mai violente – verbal si fizic.

*

Sigur ca nu punga cu alimente a celor doi e subiect pentru cartea asta, ci mai degraba ce facem fiecare cu mintea noastra consumand timp in social media uitandu-ne la oameni asemeni celor doi , chiar daca ii luam reper sau nu pentru vietile noastre. Numai faptul ca ne ocupam timpul privindu-i pe social media, pe ei si pe multi altii, social media in general, ne transforma in Nervous People.

4694
RAIFF-3-FINALE demonstrat stiintific ca atunci cand facem o fapta buna ne facem si noua un bine.

E demonstrat stiintific ca atunci cand facem o fapta buna ne facem si noua un bine.

Ma gandeam dupa meciurile Romaniei la Campionatul Mondial de Fotbal, cat de utile pentru corpul si mintea noastra, si implicit pentru sanatatea noastra, sunt vestile de bine. Ce atmosfera frumoasa a fost nu doar printre suporteri, cum emotia si starea de bine s-a transmis dincolo de ei si catre cei care nu se uita la fotbal si poate nici n-au vazut meciurile in cauza.

Nici eu nu ma uit la fotbal, dar marturisirile de la radio ale celor care au fost pe stadion si emotiile acelor oameni m-au emotionat foarte tare.

Si m-am gandit ca asta e inca o dovada despre cum te influenteaza oamenii din jurul tau, si daca ai alaturi oameni buni, ei te inspira sa fii si tu bun, emotia lor trece de la  ei catre tine dandu-ti si tie forta, inspiratie si dorinta de mai bine.

Spunem adesea ca fiecare e media aritmetica a celor mai apropiate 5 persoane din jurul sau, iar asta ar trebui sa ne invete cate ceva despre noi.

*

O veste #debine provoaca in corpul nostru reactii chimice care reduc stresul si amelioreaza imunitatea, gandurile bune ne ajuta sa avem o minte mai clara si sa luam decizii mai bune si sa ne concentram mai degraba pe obiectivele pe termen lung, decat pe micile obstacole intalnite pe drumul obiectivelor noastre.

Reversul e ca in momentul in care ne infuriem, folosim cuvinte grele si avem ganduri negative, sistemul limbic preia controlul, iar cortexul prefrontal, care este folosit pentru functionarea si organizarea cognitiva, are energia deturnata de la el. Ca urmare, nu putem gandi la fel de clar.

Gandurile de furie, ura, genereaza in corpul nostru stres, obliga organismul sa-si mute atentia pe alte lucruri decat sistemul imunitar, claritatea ducand la anxietate si accelerarea ritmului cardiac si a respiratiei, primele simptome de panica

E demonstrat stiintific ca in cele mai multe dintre situatii noi ne facem singuri rau cand am putea, facand fapte bune, sa ne facem si noua bine nu doar celor din jur.

Si pentru ca stiu asta, si am testat asta de multe ori, ma intreb adesea: de ce nu facem mai multe fapte bune ca sa ne fie si noua mai bine? Care sunt lucrurile din educatia noastra care ne fac sa ne concentram mai mult pe lucrurile negative, cand ele ne fac biologic rau?! (stiu, e si despre supravietuire, e genetic, dar…)

*

Sunt preocupata de multa vreme de aceste lucruri – mai bine de 20 de ani, am si scris de multe ori despre asta – cand am luat decizia ca, din banii pe care-i castig, sa donez 10% pentru fapte bune. Cel mai adesea donez copiilor bolnaviori, unui centru pentru batrani, dar si unei asociatii care are in grija pisici accidentate.

Nu fac caz de asta, nu e vorba despre fapta mea buna, stiu ca gestul imi face mie bine – poate intr-o forma care tine de ego, imi aduce o bucurie gandul ca am putut ajuta pe cineva si ca ajutorul meu a venit neasteptat pentru beneficiar, ca o mica magie.

Acelasi lucru ma ghideaza cand trimit complimente si felicitari celor care fac proiecte faine, cand ii laud public pentru ceva ce mi-a placut – chiar daca uneori nu il cunosc pe autor. Ma gandesc ca ii aduce o bucurie faptul ca cineva, de niciunde, il/o lauda public pentru munca sa.

Zilele astea mi-am facut online un card Raiffeisen pentru ca imi place ideea de card Galben care face Bine. E un card de debit care a ajuns acasa in cateva zile.

De fiecare data cand voi plati – la POS sau online – cu noul meu card, Raiffeisen va face o donatie pentru Daruieste viata, asociatia care a construit un spital pentru copii si care acum a inceput campania pentru a construi un campus medical, o noua cladire langa spital, pentru a muta celelalte specializari din Marie Curie, iar spatiul din vechiul spital Marie Curie sa devina loc de invatat, spatii de cazare pentru parintii care au copiii bolnaviori la tratament.

Raiffeisen Bank Romania sustine Daruieste Viata cu 1 milion de euro pentru demararea constructiei campusului medical de la Marie Curie astfel incat toti pacientii care se trateaza la acest spital din Bucuresti sa beneficieze de aceleasi conditii de tratament la cele mai bune standarde.  Dar donatiile care vin odata cu platile prin Cardul Galben care Face Bine sunt suplimentar de donatia de  1 milion de euro.

Eu sunt dintre donatorii Daruieste viata, cred ca este una dintre cele mai spectaculoase dovezi ale ultimilor ani despre cum ambitia si vointa unor femei au schimbat vietile multor oameni. Ma emotioneaza mult puterea lor si rezultatele muncii lor si le voi sustine intotdeauna cu tot ce pot.

Si nu aveam cum sa nu raspund si la ideea Raiffeisen care face inca o fapta buna.

Am mai scris de-a lungul anilor despre cei de la Raiffeisen si implicarea lor in festivalul de teatru de la Sibiu si cat de coerent au sustinut teatrul in Romania, mai ales in pandemie cand au creat o oaza de bine pentru cei care erau in lockdown si aveau nevoie de intamplari online care sa le arate, prin arta, ca lumea e frumoasa. Poate ca astazi ne-am luat cu treaba si anii de pandemie par departe, dar eu stiu cat de utile au fost initiativele culturale de atunci, cum ne-au dat momente de bucurie.

Mi se pare ca e un match perfect cu valorile mele acest card care face bine si nu aveam cum sa nu-mi fac unul. Va puteti face si dvs aici

P.S. Viata ne aduce impreuna in moduri cum nici nu imaginam. Acum multi ani, cand lucram in echipa de comunicare de la FITS am propus sa facem o alee a celebritatilor, sa marcam cumva in spatiu public oamenii important care vin in Sibiu pentru ca trecatorii sa-i descopere si peste ani. Dl Constantin Chiriac a imbratisat ideea mea si langa teatrul Thalia e aleea cu stelutele cu numele unor oameni uriasi din teatru, dans. Raiffeisen e unul dintre partenerii care sustin financiar acest demers. Nu le-am spus niciodata asta, dar le multumesc tare pentru inca o “urma” pe vecie in societate.

2823

Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!