m-am gindit de multe ori in ultima vreme ca marile corporatii straine fac mai mult branding pentru romania decit facem noi, bastinastii.
google e cel mai bun exemplu; sunt niste oameni destepti la google (google.ro poate) care au in minte cind sa scoata cite ceva despre romania pe prima pagina si, dimineata cind iti deschzi computerul, te apuca brusc sentimentul patriotic.
ca astazi de dimineata cu fotografia lui george enescu
habar nu aveam ca astazi e ziua de nastere a lui enescu, dar dupa ce am vazut initiativa google mi-am dorit sa va arat asta. ( sa vizitati casa lui Enescu de pe Calea Victoriei… si palatul mare din fata – are o sala de teatru dementiala si o biblioteca cu scara interioara , toata din lemn, o bijuterie -, dar si casa in care a locuit de fapt, in spate – o casa taraneasca foarte austera. era un om foarte special George Enescu)
altfel nu pot sa nu ma cert pe mine si pe voi si sa intreb : de ce oare n-avem si noi in minte si-n suflet sa promovam cu de la noi putere marile valori romanesti?
asteptam mereu sa vina de la altii, nu ne-am misca si noi, fiecare dintre noi, in micul spatiu pe care-l ocupam
Manelarulromânul obișnuit n-a auzit de Enescu, Cioran, hell, nici măcar de Coandă.Pentru el vedeta de top este Inna, în nici un caz Enescu. Zeitgeist, zic…
Inna e o persoana f f f misto. educata, ambitioasa si cu mult bun simt… o cunosc, vorbesc din ce am vazut nu din auzite
plus ca eu m-as simti la fel de mindra daca pe pag lui Google ar fi Inna intr-o dimineata, ca sa celebreze cine stie ce succes al ei…
mereu zic ca daca fiecare dintre noi s-ar stradui sa fie nr 1 mondial in ceva, ce bine ne-ar merge…
eu am tot respectul pentru cei care sunt No 1 in ceva, orice – muzica, film, sport, productie de scobitori orice…
stiu ca toti muncesc pe rupte pentru ceea ce au.
cred ca “the fan” incerca sa sublinieze faptul ca pt romanul de rand nu exista o diferenta intre personalitati cu valoare culturala/stiintifica deosebita si vedete ale prezentului.
nu cred ca are relevanta cat de cool sau educata e o persoana,in cazul de fata Inna si nu contest pentru ca nu cunosc. Dar bat pariu ca in 50 – 80 de ani vor mai exista omagii aduse lui Cioran sau Enescu. nu prea cred ca am putea spune acelasi lucru despre Inna.
si considerand profilul tau Cristina ca om de media in Romania, mi se pare ciudat si trist ca raspunsul tau fata de comentariul lui “the fan” este atat de defensiv. excesul de zel in a sublinia faptul ca oamenii ar trebui sa fie mandri de realizarile romanilor pare sa te fi dus un pic prea departe, citez ” m-as simti la fel de mindra daca pe pag lui Google ar fi Inna”.
fara suparare,dar mi se pare ca ar trebui sa fie o linie foarte bine definita intre cat de cool e o persoana la o cafea si dorinta de a incerca sa o incluzi in categoria asta a “the greatest”. Ma intreb daca nu cumva ne dorim prea mult sa avem niste eroi moderni capabili, si pentru ca ei nu exista sau nu sunt vizibili( nu apar la pro tv dand din fund in tinute provocatoare), ne agatam de imaginea unei fetite mondene. Sincer cred ca non – valoarea muzicala a zdranganelilor Innei sau altora ca ea va fi demonstrata de timp.
adevaratele valori ale culturii si stiintei nu sunt de obicei “misto” pentru perioadele in care traiesc, nu sunt trendy, sunt outside the box, that’s what makes them so great and remembered.
ce incerc eu sa zic este ca trebuie sa ne bucuram de orice roman care ajunge no 1 in ceva…
ce interpretezi tu e doar o proiectie personala. a ta:)
exact asta e problema Cristina, e o criza de identitate nationala, ai sumarizat perfect prin “tre sa ne bucuram de ORICE roman care ajunge numarul 1″… unde e filtrul ala care reflecta calitatea? ne bucuram de non valori ca cheeky girls ca au avut un nr 1 in topuri sau ne rugam sa uite toata lumea cat mai repede ?
ne dorim “numarul 1” asta atat de tare incat batem din palme ca niste cimpanzei la orice reusita (meritata sau nu)a unei mediocritati doar pentru ca are aceeasi nationalitate?
de acord ca ar trebui sa ne iubim tara si sa apreciem/sarbatorim reusitele personale ale unor oameni de elita, dar pana nu invatam sa facem diferenta intre consistenta si superficialitatea din media nu cred ca avem vreo sansa.
si considerand ca acesta este un blog commenturile sunt proiectii personale ale celor care citesc materialul respectiv, asta e natura si scopul lor 🙂
Fain articol! Mai recomand si casa din Sinaia 🙂
Despre brandingul pe care il face google pt noi … nu este chiar asa 🙂 Imaginea asta apare doar pe google.ro . Adica , google se da bine pe langa utilizatorii romani!
ba pardon. google ne aminteste noua ca romani de valorile noastre, pt ca altfel nici nu ne-am gindi.
oricum, in viata cind ne uitam la un lucru ceea ce vedem e reflexia gindirii noastre. gindeste un pic mai pozitiv:)
Scuze pentru offtopic(nu e chiar total pe langa:), dar am gasit ceva care stiu ca ti-ar placea si mai ales te-ar bucura. Eu una m-am bucurat cand am vazut-o.
http://www.facebook.com/xperiahotshots?sk=app_123063087773739
dadada e si sorana cirstea in show-ul asta:) multumesc
citeam comentariul lui Toni a propos de faptul ca geniile nu au fost de regula intelese de contemporani si asta mi se pare un lucru foarte trist; ar putea fi iertat secolelor trecute, in care educatia era scumpa si inaccesibila, si chiar generatiilor trecute, care au avut razboaie in biografiile lor, dar noua nu cred ca ne poate, rezonabil vorbind, ierta vreun urmas, ca n-am putut recunoaste geniul in randul contemporanilor. Acces la informatie si la educatie avem, creier dezvoltat, este, perioada de pace cat cuprinde, nivel economic mult peste generatiile trecute, chiar daca miriim noi tot timpul. Deci, ce ne opreste sa descoperim mai multe personalitati (si nu celebritati) printre contemporani si ce ne opreste sa incercam sa devenim si noi una?