am in fiecare zi lungi conversatii cu prieteni jurnalisti care trec printr-un impas la locul de munca: lefurile le sunt platite cu mare intirziere, sunt constrinsi sa scrie ce nu vor si spun nu mai au timp sa faca jurnalismul in care cred.
de fiecare data incerc sa le explic ca vina e la ei . la cum nu si-au pregatit ei mintea pentru ceea ce urmeaza.
***
uitati-va pentru o clipa in jurul vostru si ginditi-va cit de mult ni s-a schimbat modalitatea in care gindim. cind de mult tehnologia ne- a reasezat mintea .
a doua functie a telefonului nostru e sa faca fotografii – iar noua astazi ni se pare foarte firesc acest lucru, desi in urma cu 10 ani pagerul era super gadget.
pentru ca facem fotografii ca sa imortalizam tot pentru prieteni – de la mincarea pe care o avem in fata pina la accidentul de masina de peste drum sau la obiectivul turistic pe linga care am trecut – cuvintele si-au pierdut din putere: trec mai departe doar cele care transmit emotii intr-o forma cit mai sintetica (ne exprimam in 160 de caractere pe twitter) si doar cei care pot sintetiza informatia intr-o forma emotionala puternica pot capta atentia.
unii au acest har nativ, altii il dobindesc prin exercitiu.
dar colegii mei jurnalisti rareori realizeaza cit de mult au ramas in urma in raport cu tehnologia. folosesc un limbaj invechit si chiar daca e inteles, nu are impactul maxim.
e ca si cum il citim pe Shakespeare in engleza veche, prindem actiunea si povestea, stim despre ce e vorba, dar ne incurca limbajul folosit, ne plictiseste.
***
astazi dupa inca o discutie in directia asta am ajuns sa ma gindesc la Minority Report, filmul lui Speilberg cu tom cruise in rolul principal care la vremea lansarii lui ni s-a parut aproape SF, iar acum ni se pare ceva banal: avem reclame care se misca, avem holograme, avem televiziune inteligenta care-ti ofera informatii text despre ceea ce vezi intr-o emisiune produsa de altii, smart tv care poate fi conectat simultan cu facebook (inteleg ca UPC pregateste o miscare in aceasta zona care o sa ne schimbe definitiv comportamentul de a ne uita la tv) etc.
ma gindeam cit de constienti sunteti de modificarile pe care le-a dus tehnologia asupra vietii voastre, asupra mintiii. imi puteti da niste exemple?
De cand cu explozia tehnologiei, sunt clar mai lenesa; imi e mult mai comod sa intru pe Internet de pe IPad decat de pe calculator. Pe de alta parte, imi verific zilnic mailurile, am muzica alături oriunde m-as afla( asa cum a intenționat S. Jobs pentru fiecare utilizator) si economisesc timp cand trebuie sa caut ceva pentru scoala, ma ajuta sa ma documentez înainte .
Chiar era o vreme cand ma credeam dependenta de tablita asta, dar am reușit sa stam separati cu succes.
Cu alte cuvinte, de cand am un IPad am devenit mult mai increzatoare ( am descoperit Sympa, First Draft, teatrul; exemplu Paul Ipate si Ioana Blaj) am observat ca si daca las un Comment fara răspuns ma simt multumita, iar cand primesc răspuns,nu ma mai simt o fetița de saisprezece ani, ma simt un om mai matur, dornic sa învețe din orice ( postare).
e destul de haios cum s-au modificat lucrurile. Adica momentan m-am inscris la cursuri foarte misto de la universitati americane, engleze si una din mexic pe platforme precum edx, udacity si coursera. Adica invat ce imi place la viteza la care vreau si am acces la creiere de pretutindeni. apoi cand vreau sa frec menta ma joc tot felul de prostioare din android market pe tableta, sau ma inspir de pe TED/citesc reviste, carti in format digital pe acelasi device. dar cand vine vorba de montaj sau scris sau editat foto, laptopul ramane calea, inca.
Dincolo de gadgetereala, citesc carti fizice, la care chiar dau pagina, fac mai mult sport – merg mult pe jos, alerg, + exercitii la care ma folosesc doar de corp, fara nicio unealta (recunosc ca folosesc o pereche de papuci de alergat:) ) si ascult mai mult, implicit tac mai mult si stau de vorba cu oamenii prin autobuz, masini si alte locuri. si sunt mai atent.
adica pe de-o parte utilizez uneltele (pentru ca mi se par de ajutor), iar pe de alta imi iau o pauza de la ele. oscilez cu echilibrul asta in functie de ceea ce am de facut.
e bine oricum. sa crestem, e important. cred ca aici e miezul.
[…] maxim pe cea mai performantă tehnologie, pregătește ceva. Am citit primele articole (teasing) la Cristina și la Radu, iar zilele trecute agenția lor mi-a trimis o serie de DVD-uri excelente, produse de […]