Unul dintre cele mai frumoase proiecte culturale globale, Google Cultural Institute are de astazi si muzee din Romania.
Nu stiu daca v-ati plimbat vreodata prin muzeele din Google Cultural Institute. Eu am petrecut intr-o zi citeva ore bune uitindu-ma la piesele din Kobe Fashion Museum, primul muzeu dedicat modei din Japonia. De la mine de acasa, via net, m-am uitat la lucrarile expuse, unele piese fiind exclusiv in acest muzeu.
Imi doresc f f tare sa ajung la Tokyo (sigur o sa mi se intimple in viata asta, de mine depinde:) ), dar excursia asta prin muzeu – cind am descoperit Google Cultural Institute a fost priceless.
De astazi mai multe muzee si institutii culturale din Romania au si ele lucrarile expuse online pentru toata lumea: Muzeul National Brukenthal, Muzeul National al Țaranului Roman si Complexul National Muzeal ASTRA din Sibiu, dar si asociatii si fundatii care isi expun lucrarile din patrimoniu – Asociatia Folclor Fara Frontiere, Ordinul Arhitecţilor din Romania, Fundatia Pro Patrimonio si Fundatia Wassertalbahn,
In acest mod sunt disponibile peste 800 de exponate din colectiile institutiilor partenere, de la picturi, desene, obiecte de arta populara, artefacte religioase, la fotografii si documente. Mai mult, o selectie de obiecte de arta au fost imortalizate la inalta rezolutie, permitand reliefarea celor mai mici detalii. De exemplu, vizitatorii pot admira indeaproape lucrari din Muzeul National Brukenthal cum ar fi Wilhelm IV de Bavaria de Hans Schwab von Wertinger, Iacoba de Baden de Hans Schwab von Wertinger, Natura statica cu cirese de Theodor Aman, dar si Omul cu tichie albastra de Jan van Eyck. Tehnologia permite explorarea in detaliu a operelor de arta, intr-un mod usor si rapid, astfel ca cel care o priveste poate foarte usor studia detalii ale tusei pensulei sau patinei timpului.
De asemenea, trei cladiri (Palatul Brukenthal, Muzeul de Istorie “Casa Altemberger” si Muzeul de Istorie Naturala) care apartin Muzeului National Brukenthal pot fi vizitate virtual, prin intermediul tehnologiei Street View, direct din platforma Google Cultural Institute. Oamenii se pot plimba astfel prin muzee ca si cand s-ar afla acolo.
Pe Google Cultural Institute, utilizatori pot explora universul satului romanesc, prin obiecte de arta populara unice din colectia Muzeului National al Țaranului Roman si gospodariile expuse in Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA din Sibiu. De asemenea, sunt disponibile si piese relevante ale spaţiului etnografic extra-european din Muzeul de Etnografie Universala „Franz Binder” din cadrul Complexului National Muzeal ASTRA.
Alaturi de exponatele celor 3 muzee, pe Google Cultural Institute sunt disponibile expozitii cu diferite teme ale asociatiilor si fundatiilor partenere: Vioara cu goarna, Mocanita de la Viseu de Sus, Vila Golescu sau creatiile arhitectului Ion Mincu, in special Casa Mincu, actualul sediu al Ordinului Arhitectilor din Romania.
Dincolo de bucuria ca oameni din alte colturi ale lumii ne descopera istoria si ne descopera pe noi ca parte a culturii europene, sper sa tineti minte de Google Cultural Institute si sa -l vizitati din cind in cind; are in baza de date peste 600 de institutii din 60 de tari. mii de picturi, desene, sculpturi, fotografii, artefacte religioase, manuscrise si multe alte obiecte din muzee si colectii din toata lumea.