Text de Raluca Antuca
Anton Gutman a fost un cântăreț de opera care a trait în perioada de după cel de-al doilea Război Mondial. Pregătit de unul dintre cei mai buni cântăreți danezi, acesta oferea spectacole muzicale prizonierilor și ofițerilor în timp ce se afla într-o tabără pentru prizonierii de război din Uniunea Sovietică. Anton nu a avut șansa de a cânta într-un spațiu ceremonios, potrivit cu talentul lui, din cauza acestui context socio-politic nefavorabil.
De aceea, nepotul acestuia, David Leventi, a realizat un proiect fotografic în memoria acestuia, dorind să captureze cele mai faimoase teatre și opere din lume, care cu siguranță i-ar fi plăcut bunicului. David fotografiază sălile care impresionează prin elementele de design și arhitectură fascinante. Folosește o camera Arca Swiss și alege niște unghiuri inedite pentru a surprinde scena în plan central.
Munca lui Leventi se aseamănă cu cea a oricărui artist muzical, pentru că, ce face el cu luminile, face un cântăreț cu vocea. Adica le setează astfel încât să ofere cea mai bună și clară imagine nu doar a spațiului, ci și a istoriei care îl învăluie.
Fotografiile lui David au participat la numeroase galerii internaționale și dacă intrați pe site-ul lui, veți vedea că a fost și în România unde a fotografiat aspecte care ne reprezintă ca popor.
Romanian Athenaeum BUCHAREST, ROMANIA, 2007
Amargosa Opera House, DEATH VALLEY JUNCTION, CALIFORNIA, 2009
La Fenice VENICE, ITALY, 2008
Teatro di San Carlo NAPLES, ITALY, 2009
Margravial Opera House, BAYREUTH, GERMANY, 2008
Teatro di Villa Aldrovandi Mazzacorati BOLOGNA, ITALY, 2014
Palau de les Arts Reina Sofía VALENCIA, SPAIN, 2014
Curtain, Royal Swedish Opera, STOCKHOLM, SWEDEN, 2008
Mariinsky Theater ST. PETERSBURG, RUSSIA, 2009
The Metropolitan Opera NEW YORK, UNITED STATES, 2008
Palais Garnier PARIS , FRANCE, 2009
Curtain, Palais Garnier PARIS, FRANCE, 2009