Zilele acestea m-am uitat cu mai multa atentie la ce actiuni de promovare/ publicitate a avut Donald Trump in ultimele luni.
Am citit in The NewYorker un interviu cu domnul care a scris cartea “The art of the deal”. Ma rog a fost ghostwriter, adica a scris-o in locul autorului de pe coperta aka Donald Trump.
Cartea se voia a fi o biografie a lui Trump (in 1987 se intampla asta), dar pentru ca la interviuri jurnalistul Tony Schwartz descoperea doar minciuni peste minciuni s-a gandit – ca sa nu piarda contractul generos – sa reaseze subiectul din perspectiva omului de afaceri Trump si a negocierilor lui zilnice.
Zilele trecute cand Schwartz a povestit toata istoria a reiesit ca si la negocieri Trump mintea in serie si isi insela partenerii de afaceri, dar ceea ce mi-a ramas mie in minte si mi-a dat o imagine a caracterului lui Trump si o cheie sa ma uit la mijloacele prin care si-a facut campania a fost povestea intalnirii celor doi – Schwartz si Trump.
Tony Schwartz scrisese un articol in care il facuse varza pe Trump, dar pentru ca era un cover story, Trump si l-a pus pe perete in birou si i-a dat un mesaj sa-l felicite. Pentru Trump era mult mai importanta publicitatea, faptul ca i se spunea numele si i se publica fotografia decat remarcile negative din text. (aici puteti gasi articolul despre cum a fost scrisa cartea care l-a transformat in mit pe Donald Trump)
Si, din perspectiva asta, uitati-va ce relaxare a avut sa-si bata singur joc de el in campania lui electorala pentru a ajunge la cat mai multa lume…
Asocieri cu personajele lui Disney
desenele realizate de artistul pop Saint Hoax care il infatiseaza pe Trump intr-o serie de personaje negative din povestile Disney – Regina de Pica din Alice in Tara minunilor, Ursula din Mica sirena, Maleficent din Frumoasa din Padurea Adormita – au fost numite The Antagonist.
in cartea Martin Lindstrom _ Brand Washed (trucuri prin care companiile ne manipuleaza mintile si ne conving sa cumparam), Lindstrom explica cum asocierile cu personaje Disney au efect asupra consumatorilor in orice campanie comerciala sau nu si cum aceste asocieri aduc un grand de simpatie asupra brandului pentru ca e un racord la copilarie, la amintirile dintr-o perioada fara griji si este si o trimitere la ideea de familie.
(am mai scris despre asta aici )
Carti de Colorat in care Trump e eroul principal
M.G. Anthony, un celebru artist american care creeaza carti de colorat pentru adulti, l-a pus pe Trump in ipostaze de super eroi, in relatie cu personaje iconice din filme – John Travolta in ‘Saturday Night Fever’ – si-a scos cartea de 112 pagini anul trecut, inainte de Craciun, la fix pentru un cadou amuzant pe care sa-l faci prietenilor. Faci misto de ei, dar transmiti, fara sa vrei, si alte mesaje 🙂
Caricaturi cu trimiteri la suprarealism pentru publicul mai educat caruia i-ai putea fura macar un zambet
un artist brazilian, Butcher Billy, recunoscut pentru pasiunea lui de a reinterpreta situatiile contemporane in stilul lui Rene Magritte a creat o serie de imagini sub numele Trump X Magritte.
sigur ca exista si manifestari artistice in care Trump este ridiculizat, dar vi se pare ca omului asta ii pasa?! el isi dorea doar publicitate.
iata alte exemple cu trimitere la arta pop si la vedetele culturii reality tv ( a doua fotografie cu o trimitere la Kardashian)
Echipa adversa a incercat un PR Stunt, foarte simpatic de altfel, ingradindu-i cu sarma electrica steaua de pe Hollywood Walk of Fame. (ca sa aveti o imagine corecta despre cum obtii o asemenea stea e bine sa stiti ca dupa o oarecare notorietate, o asociatie trebuie sa plateasca in numele tau 15.000 de dolari care fundatia Walk Of Fame si apoi esti luat in calcul pentru a intra in nemurire pe bulevardu celebru. Singura consolare pentru genul de aparitii ca a lui Trump este ca banii fundatiei sunt folositi pentru sprijinirea actorilor, producatorilor si oamenilor din industria filmului care, ajunsi la batrinete, duc o viata grea)
dar in filosofia de viata a lui Trump, chiar si acest PR Stunt tot publicitate pentru el a fost… in fata miilor de turisti care trec zilnic pe acel bulevard.
au mai aparut pe piata lumanari cu chipul candidatilor adversi
In goana dupa audienta, o domnisoara bloggerita de beauty a facut un testimonial cum sa te machiezi ca sa arati ca Trump. Cine credeti ca a avut de castigat din asta?
Acestea sunt doar cateva dintre declinarile de promovare mass market pe care le-am gasit la o prima cautare, dar sunt sigura ca sunt mult mai multe si ca au fost sustinute de o multime de actiuni cu mesaje politice.
P. S. Sunt dintre cei care spera ca Trump sa nu castige aceste alegeri, pentru ca mi se pare a fi tampitelul paranoic care poate distruge lumea zambind.