mihaela_orosmihaela_oros

Bine nu e suficient – Mihaela Oros, doctorul care n-a dormit multe nopti ca sa creeze primul si singurul Centru de Somnologie Pediatrica din Romania –

In ritmul alert in care traim, in avalansa de informatii de care ne lovim, tot mai putini oameni gasesc resurse sa se opreasca si sa cerceteze in profunzime un subiect.

Intr-o Romanie care exceleaza la rezultate internationale in primii ani de scoala – in cadrul olimpiadelor si concursurilor din multe arii de studiu – ai nevoie de multa pasiune si dedicare pentru meseria ta, pentru a dori sa faci cercetare.

Si ca sa mergem si mai departe, ca sa vrei sa faci cercetare in medicina – un domeniu in care noi ne luptam cu multe greutati – trebuie sa fii nu doar dedicat, ci si sa ai o doza de nebunie frumoasa, sa crezi cu toata fiinta ta ca “bine nu e suficient”, ca intotdeauna pot fi depasite limitele, si ca prin efortul (uneori si sacrificiile personale) iti poti ajuta mai mult pacientii.

Astazi vorbim despre… somn si va prezint o doamna doctor cu o specializare rara in Romania, o doamna doctor care are in grija somnul copiilor vostri. Doamna doctor Mihaela Oros, pe care o intalniti in primul si singurul Centru de Somnologie Pediatrica din Romania, aflat in cadrul Retelei de sanatate Regina Maria.

*

Cu cat inaintam in varsta, ne dam seama cat de important este somnul in viata noastra, nu pentru ca obosim sau ne e lene, ci pentru ca descoperim, din ce ne uitam mai cu atentie la noi, ca somnul ne ajuta sa ne regeneram, ne incarca cu o energie care nu stim de unde vine, dar ne face mai alerti, ne putem concentra mai bine, suntem mai veseli.

De-a lungul vietii mele am avut o relatie cu nabadai cu somnul – uneori am avut prea mult de munca si am preferat sa-mi ocup orele de somn cu activitati profesionale, alteori eram atat de stresata de lucrurile de peste zi incat mi se parea ca undeva in mintea mea e o creatura care alearga si nu vrea sa coboare ritmul. Nesomnul si stresul mi-au adus cateva probleme de sanatate cu care m-am luptat putin.

Cu vremea, am inteles importanta somnului, am invatat chiar puterea unor power naps (somn de 20 de min) si dupa multa meditatie si exercitii cu creierasul meu (exercitii de concentrare, de relaxare, in special exercitiile lui Alexis Castorri despre care am scris aici ), am ajuns la performanta de a adormi in mai putin de 5 minute si de a ma trezi, fara ceas, la ora la care mi-am propus inainte de culcare. De unde rezulta ca avem un ceas interior pe care daca invatam sa-l accesam, ne facem viata mai usoara.

*

Insa pana sa aflu despre activitatea primului si singurului Centru de Somnologie Pediatrica din Romania, aflat in cadrul Retelei de sanatate Regina Maria, nu m-am gandit niciodata ce delicat e cu problemele de somn la copii; ca sa fiu foarte sincera nu m-am gandit nici ca cei mici pot avea probleme foarte mari cu somnul, pentru ca in mintea mea de femeie fara copil, cei mici dorm mult pana cresc. Ma gandeam ca mai au ceva probleme cand au colici, dar cam atat… nu m-am gandit niciodata ca, de fapt, noi ii invatam pe copii cum sa doarma.

Doamna doctor Mihaela Oros este unul dintre acei medici despre care viitorii studenti vor invata la scoala; este doctor în științe medicale, medic primar pediatru si specialist pneumolog, cu supraspecializare in somnologia pediatrica si polisomnografie; dupa cum scriam mai sus, este unul dintre acei medici pentru care “bine nu e suficient” si care incearca sa dezvolte in tara noastra centre de cercetare si de tratament in ramuri noi ale medicinei.

Daca e sa glumesc, cred ca are multe nopti nedormite ocupate cu studiatul problemelor de somn la adulti si la copii.

Tulburarile de respiratie in timpul somnului la adulti se cerceteaza de relativ putin timp si la nivel mondial (din anii 70), dar, cu participarea exceptionala a medicului Mihaela Oros, astazi in Romania exista o baza importanta de informatii statistice despre tulburarile de respiratorii in somn la copiii nostri.

Domnia sa este autoarea primului studiu din Romania depre incidenta tulburarilor de respiratie in timpul somnului in randul copiilor. In colaborare cu Institutul de cercetare Gfk Romania au fost obtinute, ca urmare acestui studiu, date care sa reflecte dimensiunea reala a deficientelor respiratorii in somn si in Romania.

Somnul unui copil este esential pentru sanatatea lui. Este de altfel o functie fiziologica de baza, la fel de importanta ca respiratia si alimentația. Si totusi, studiul pe care l-am efectuat a evidentiat faptul ca in Romania 9,6% dintre copii sunt la risc pentru tulburari de respiratie in timpul somnului, dintre care forma cea mai severa este apneea obstructiva in somn. Cu alte cuvinte, 1 din 10 copii risca sa dezvolte astfel de probleme.”

Asa se face ca, odata ce a avut aceste date, dar si cu pregatirea profesionala a domniei sale (a participat la numeroase cursuri postuniversitare internationale, a obținut competente in somnologie nivel I+II, in medicina respiratorie pediatrica si in epidemiologia bolilor netransmisibile) a creat Centrul de Somnologie Pediatrica REGINA MARIA Baneasa, unde copiii au parte de tratament special.

Pentru cei mici care au probleme cu respiratia in timpul somnului (si de aici efecte negative in dezvoltare) se fac investigații interdisciplinare, de la consultul ORL pana la investigațiile care se efectueaza in timpul somnului – poligrafia cardiorespiratorie sau polisomnografia.

In cadrul Centrului de Somnologie Pediatrica REGINA MARIA Baneasa exista mai multe paturi pentru copii, care dorm supravegheati alaturi de parinti, dar si pentru tehnicieni ai somnului. Este singurul centru din tara care studiaza asemenea probleme si implica echipe din ramurile genetica medicala, neurologie, psihiatrie, pneumologie, alergologie, ortopedie, cardiologie, ecografie, nutritie si somnologie pediatrica.

Identificarea precoce a unui copil cu tulburări de respiraţie în timpul somnului poate fi privită ca o acţiune de prevenţie a viitoarelor evoluţii nefaste ale viitorului adult. Impactul sindromului de apnee de tip obstructiv în timpul somnului (SASO) este cu atât mai important la vârsta pediatrică cu cât necesităţile de somn sunt mult mai crescute decât la adulţi – durata de somn este mai mare, corespunzând intensei dezvoltări neuronale şi somatice de la această vârstă. În plus, patogenia tulburărilor de respiraţie în timpul somnului se suprapune pe un sistem fiziologic aflat în dezvoltare dinamică, generând astfel vulnerabilităţi specifice care nu se întâlnesc în mod obişnuit la adulţi” Mihaela Oros

*

In vremuri in care pare ca ne-am pierdut speranta in mai bine, si asteptam tot mai mult ca rezolvarea problemelor din jurul nostru sa vina de la altii, oricare ar fi acesti altii – Reteaua de sanatate Regina Maria a ales sa prezinte publicului oameni care au in ADN-ul lor o vointa si o credinta speciale, care-i fac sa lupte ca lumea din jurul lor sa fie mai buna si mai frumoasa.

Printre ei sunt medici minunati, cu credinta in meseria lor, asa cum este doamna doctor Mihaela Oros, sau tineri care vin din zone diferite de activitate si care au ales sa se implice in viata sociala ca sa faca lumea din jurul lor mai buna si mai frumoasa. Oameni pentru care “bine nu e suficient”. Puteti citi despre ei aici , dar si in profilele pe care le-am scris (aici)

Leave a Comment


− three = 3


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!