Seamless pattern with vintage alarm clocks on blue background. 3D renderingSeamless pattern with vintage alarm clocks on blue background. 3D rendering

Job-urie viitorului. O veste trista pt scoala din Ro: inteligenta artificiala se bate cu joburi unde sunt utilizate creativitatea si empatia, iar leadership-ul managerilor e real si de urmat.

La fiecare inceput de an citesc despre trendurile din multe domenii ca sa inteleg cam in ce directie merge lumea, dar sa imi iau si niste repere despre ce ar trebui sa mai invat/citesc ca sa fiu in pas cu vremurile.

Asa se face ca am ajuns sa citesc zilele astea ce gandeste futuristul Rishad Tobaccowala despre modul in care muncim si cum se vor transforma locurile de munca dar si raportarea oamenilor la job-uri.
Fostul strateg global si director de dezvoltare al ageentiei de publicitate Publicis Groupe sustine, printre altele, ca prezentarile de afaceri nu ar trebui sa depaseasca noua slide-uri si ca firmele ar trebui sa ofere fiecarui angajat optiunea de a lucra 50%, 75% sau 100% din timpul de lucru al unui angajat full-time.
Tobaccowala are o noua carte Rethinking Work care va fi publicata pe 4 februarie (am precomandat-o 😊 ) carte care exploreaza implicatiile fortelor macro, inclusiv tehnologia si schimbarile generationale, asupra muncii si carierelor noastre.
Rishad Tobaccowala are o perspectiva interesanta asupra viitorului locurilor de munca, bazata pe intersectia dintre tehnologie, date si umanitate. El subliniaza importanta de a pastra latura umana in fata transformarilor aduse de automatizare, inteligenta artificiala si digitalizare.
Tobaccowala crede ca, in ciuda avansurilor tehnologice, munca facuta de om va continua sa fie indispensabila datorita calitatilor noastre unice: creativitatea, empatia si abilitatea de a rezolva probleme complexe. El spune ca tehnologia nu poate inlocui complet judecata umana si conexiunile interpersonale care sunt esentiale pentru succesul organizational.

In era digitala, datele au devenit o forta dominanta in luarea deciziilor, cu toate acestea, Tobaccowala sustine ca o incredere exclusiva in date poate duce la pierderea perspectivei umane. El incurajeaza liderii sa combine analiza datelor cu intuitia si experienta umana pentru a crea locuri de munca mai bine adaptate si pentru a motiva angajatii.


Locurile de munca ale viitorului vor necesita adaptabilitate. Tobaccowala accentueaza importanta invatarii continue pentru angajati, deoarece competentele necesare se schimba rapid. Oamenii trebuie sa-si dezvolte abilitati precum gandirea critica, colaborarea si comunicarea, care nu pot fi usor automatizate.
Abia acum vor intelege oamenii cat de important este sa ai o gandire matematica, structurata, analitica si sa poti destructura informatiile cu care te intalnesti in fiecare zi.
Sigur ca tehnologia va transforma multe locuri de munca, eliminand unele roluri repetitive, dar va si crea noi oportunitati. Tobaccowala vede aceste schimbari ca pe o oportunitate de a redesena locurile de munca astfel incat sa fie mai implinitoare si mai creative pentru oameni.
Liderii vor trebui sa devina mai empatici si mai constienti de nevoile angajatilor.
Viitorii lideri trebuie sa inspire si sa creeze medii de lucru care sa valorizeze contributiile individuale si sa sprijine sanatatea mintala a angajatilor. (sin oi, aici in RO, avem o intelegere mai mult decat aproximativa a ceea ce inseamna un lider, iar modelele de lideri – din politica de exemplu – sunt “vai de capul nostru”)
Leadership- ul se invata si-ar trebui studiat si la noi inca de la varste foarte mici. Sigur ca unele persoane au aptitudini native catre lidership, dar despre structura si dezvoltarea/implemantarea actestuia ar trebui sa avem cu totii notiuni de baza. Si sa le si exersam in scoala.

Pe scurt, Rishad Tobaccowala crede ca viitorul locurilor de munca va depinde de modul in care vom reusi sa echilibram tehnologia si latura umana. Desi automatizarea si AI vor schimba multe aspecte ale muncii, ceea ce va conta cel mai mult va fi abilitatea noastra de a ramane adaptabili, empatici si concentrati pe crearea unui viitor incluziv si creativ.

*
Altfel, in aceeasi directie a impactului tehnologiei si AI-ului asupra vietii noastre citesc acum o carte care se numeste Smart until It’s Dumb pe care am descoperit-o via podcastul The Mind Arhitect care mi-a “ocupat” ceva timp din aceasta vacanta.

Leave a Comment


4 + = thirteen


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!