philaephilae

(audio) stiinta, nu poezie: muzica planetelor, suierul cometelor

uneori stiinta e mult mai spectaculoasa decit poezia. ca in cazul robotelului Philae care a aterizat ieri pe o cometa si care a trimis astazi sunetul pe care-l emite cometa in timp ce trece prin aer.

sigur ca daca spuneai pina ieri “sunetul cometelor” era o exprimare poetica pentru ca nimeni nu stia cum e acest sunet. acum, cind practic poate fi rescrisa istoria omenirii – pentru ca mostrele care vor fi aduse pe pamint de robotel vor putea da informatii uluitoare despre crearea planetelor si formarea Pamintului – “sunetul cometelor” e o realitate.

sunt mii de oameni care au muncit pentru acest proiect, timp de 12 ani. ieri s-a scris un nou capitol din istoria stiintei si a lumii si, cum altfel, intimplarea are poezia ei.

si emotia ei; ieri am vazut – in transmisia directa de la European Space Operations Centre din Darmstadt, oameni de stiinta care se bucurau cu lacrimi in ochi. o imagine frumoasa despre fericire, efort, sacrificii si perseverenta

One Comment Published

10 years ago / Reply

eu (adica tata) aveam instalat pe computer in urma cu muuult timp un program pe care-l utiliza si NASA. puteai asculta (si inca poti) sunetele emise in spatiul cosmic (intre diverse corpuri ceresti) si inregistra orice abatere de la normal (frecvente cu origini potential extraterestre). mi se parea ceva extraordinar.

Leave a Comment


nine × = 81


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!