Reality show sign on TVReality show sign on TV

La rece despre efectele negative in comportamentul castigatorului Romanii au talent, dar si in media. Trebuie reglementata prezenta copiilor in Reality Tv-uri

Acum ca au trecut patimile legate de desemnarea unui copil recitator drept castigator al emisiunii Romanii au talent, sa ne uitam dintr-o alta  perspectiva la efectele acestei alegeri si la cat de patimasi erau sustinatorii lui si de o parte si de alta.

Mai intai un fapt statistic, intr-un vot al publicului nu va fi ales niciodata cu adevarat cel mai bun, pentru ca publicul nu va rezona cu el; oricat de dur si de trist suna, va fi ales cineva mediocru, care face ceva ce e usor de inteles pentru cat mai multa lume.

 (pe acelasi principiu functioneaza si comunitatile din on line, intotdeauna postarile cu mancare, masini, animale si fete dezbracate vor avea mai multe aprecieri fata de postarile despre cartile si filmele care au schimbat lumea)

E o discutie lunga in cinematografie, de exemplu, despre cat de etic este sa pui un copil sa munceasca.

Sigur ca nu poate sa joace un adult in rolul unui copil de 3 ani care e subiect intr-un film, dar in ultimii ani la Hollywood s-a pus problema ca, daca munca unui copil in industria textile de exemplu este considerata exploatare, si este interzisa, de ce nu ar fi la fel si munca unui copil in cinematografie, teatru sau reclame?

In America un copil sub 16 ani care apare in filme sau in spectacole de muzical, are permis de munca dat de o comisie speciala, in urma unei evaluari, iar copilul trebuie evaluat periodic de un psiholog.

Precizarile pentru copii de la New York Film Academy – aici 

*

In 1948, Alan Funt a venit cu ideea primului reality show sub forma serialului TV “Camera ascunsa”. Sfarsitul anilor ’90 si inceputul anilor 2000 au fost martorii unei popularitati fara precedent a emisiunilor bazate pe realitate. In prezent, diverse tipuri de reality show-uri au obtinut un spatiu permanent de difuzare.

Acum mai bine de 10 ani am scris un ebook despre ce ar trebui sa stie participantii la emisiuni de tip X Factor, Vocea Romaniei, inainte de a se inscrie.

Petrecusem in culisele X Factor doua sezoane. (mai tarziu am petrecut, ca parte dine chipa de comunicare a Loredanei, si doua sezoane in culisele Vocea Romaniei.)

Am cercetat atunci si am descoperit ca in America participantii la asemenea emisiuni de reality tv nu sunt sigurati medical pentru un an. Exista studii ca sunt extrem de nocive efectele andrenalinei generate de stress, emotie si presiunea show-ului, adrenalina care asociata cu ceva aprecieri – prin parcurgerea unor etape in concurs, care inseamna validari – genereaza un efect ca de drog.

La sfarsitul programului, cand e un singur castigator, toti sunt in depresie, simt lipsa adrenalinei, confuzia data de lipsa unei rutine si tristetea infrangerii, iar efectele psihologice sunt atat de profunde incat, odata cu contractul pentru emisiune, semnezi si acordul ca nu vei fi asigurat medical.

In Romania putem intui aceste momente de depresie si confuzie la participantii Asia/America Express care recunosc ca la intoarcere zac pur si simplu derutati, confuzi si fara niciun chef de viata.

Mai putem intui aceste efecte in emisiuni ca Bravo ai stil, unde concurentele, abil ghidate de jurati prin validari/invalidari, clacheaza in 4-5 saptamani de la debutul emisiunii, incep sa fie derutate, sa fie afectate emotional profund de ceea ce se scrie despre ele in spatiul media sau in social media.

Neavand niciun antrenament al comportamentului in fata unor comentarii de la persoane pe care nu le cunosc, precum si in lipsa unor psihologi care sa le urmareasca pe parcursul emisiunilor, efectele negative se vor simti profund.

*

Sigur ca televiziunile, de la noi si din orice colt al lumii, stiu ca prezenta unui copil, sau a unei persoane cu deficiente, inseamna posibilitatea crearii unui narativ care sa tina captata atentia publicului. Iar pentru producatorul reality tv-ului scopul unic e audienta, captarea audientei publicului. Cu orice mijloace – cearta, scandal, manipulare, cazuri sociale, orice… si nu sunt producatorii unor asemenea show-uri de condamnat, ei fac acelasi lucru si pentru emisiunile cu copii si pentru cele cu doamne trecute de 40 de ani care gatesc. E multa tehnica in alegerea unui casting pentru un reality tv si auditiile sunt doar o forma eleganta de a mai capta atentia pentru ca alegerile, din nou, au foarte putin legatura cu valoarea, cat mai degraba cu demografia audientei viitoare si nevoile ei.

Sigur ca orice invatatoare de scoala primara stie ca recitarea unor poezii la 7 ani nu e un talent, e cel mult o dovada a unei memorii mai buna decat a multora din categoria lui de varsta, dar asta nu certifica un IQ mare, si nici IQ-ul nu iti aduce premii.

Cel mai adesea, oamenii cu adevarat destepti sunt plictisitori pentru multime pentru ca preocuparile lor sunt atat de nisate, incat sunt greu de inteles de marea majoritate.

(am facut anul trecut un interviu cu Daniel Tammet un tanar care are un IQ urias si poate spuen 22000 de cifre din numarul PI. el povesteste despre dorinta de a fi normal si dezavantajele de a fi ” in vitrina” de mic, aici. sa-i cumparati cartea, faceti si o fapta buna, ajutati copii cu autism, b=vedeti la link )

In 2019 parlamentul britanic a chemat in audieri producatorii de la ITN si de la Channel 4 pentru a discuta efectele nocive pe care le au emisiunile lor de tip reality tv.

Fundatia pentru sanatate mentala din Marea Britanie a facut un studiu pentru a intelege modul in care telespectatorii se pot compara cu persoanele pe care le vad pe ecran – de exemplu, in cadrul emisiunii Love Island de pe ITV. Cercetarile academice sugereaza ca oamenii se compara intre ei si ca sentimentul ca nu se ridica la inaltimea asteptarilor poate contribui la cresterea rusinii si a suferintei legate de propriul corp. Acest lucru, la randul sau, poate contribui la aparitia unor dificultati emotionale mai grave pentru unele persoane.

Aproape un sfert (24%) dintre tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani au declarat pentru YouGov ca reality TV ii face sa se ingrijoreze cu privire la imaginea lor corporala. Sondajul  a aratat ca aceiasi tineri sunt deja mai vulnerabili decat adultii mai in varsta la suferinta legata de corp, aproape un sfert dintre ei (23%) spunand, de asemenea, ca au avut sentimente suicidare din cauza preocuparilor legate de corpul lor.

In zilele noastre, exista nenumarate reality show-uri care au ca vedete copiii, in special reality show-uri de cantec si dans, axate pe vanatoarea de talente. Majoritatea parintilor considera ca aceste programe sunt distractive si inofensive. Desi acestea ar putea fi o oportunitate pentru copiii talentati din straturile mai putin privilegiate de a iesi in evidenta, presiunea pe care o exercita asupra copiilor de a performa si de a excela este prea mare. Emisiunile sunt extrem de competitive, iar acesti copii sunt supusi unei examinari constante, ceea ce le poate afecta bunastarea mentala. Timpul petrecut in timpul repetitiilor este foarte mare, din cauza caruia alte activitati obisnuite au de suferit, acesti copii trebuie sa faca compromisuri in ceea ce priveste studiile, programul scolar si timpul de joaca din cauza emisiunii.

Avand in vedere aceste aspecte, de ce ai lasa un copil – care nu are putere de decizie la 7-10 ani – sa mearga la o asemenea emisiune? Pentru faima? Pentru bani?

Daca banii au fost motivul, decizia poate fi considerata exploatare.

Stiu, e 1 iunie, celebram copiii dar intre multele legi pe care trebuie sa le dam este si cea care reglementeaza aparitiile celor mici in emisiuni tv de orice fel, precum si participarea unui psiholog in orice moment al show-ului.

Cred ca baiatul care a castigat Romanii au talent va avea multe sechele de dus cu el pe toata viata pentru banii pe care ii incaseaza parintii. Si primul care imi vine in minte e ca va fi toata viata un people pleaser, va incerca sa multumeasca pe toata lumea, spuand foarte rar nu.

Viata ne-a aratat ca acesti copii vedete tv au probleme de socializare mai tarziu, de adaptare la mediul real si esueaza in abuzuri.

Si intreb inca o data: de  ce ai accepta sa mearga copilul tau, minor si cu putere mica de discernamant, la un reality tv?

Este importanta educarea parintilor cu privire la modul de a-i face pe copii sa inteleaga ca participarea la astfel de emisiuni nu reprezinta o garantie pentru a-si indeplini dorinta de a fi in top, de a avansa in acelasi domeniu, cum e important sa die invatati sa gestioneze posibilitatea de a fi respins. Desi, pentru unii copii, astfel de emisiuni devin cu siguranta o mare oportunitate de a-si cultiva talentele, pentru majoritatea dintre ei, totul se termina ca un episod.

Reality show sign on TV,Image: 693913527, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no

Leave a Comment


− seven = 2


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!