carti 2023 englezacarti 2023 engleza

Ce am citit in 2023 – part 1 Jurnalism si comunicare/marketing

N-am avut timp pana acum sa scriu despre cartile anului 2023. In vacanta de sarbatori nu am vrut sa muncesc prea mult, iar apoi am avut o saptamana blogul cazut pentru ca a fost hackuit de cei care erau suparati pe mine ca am explicat ca distributia unui film e doar la decizia regizorului si a producatorilor, nu e solicitata si parerea publicului.

Evident, era legat de filmul Tati part time si oamenii cred astazi ca daca nu esti de acord cu ei, e mai util sa te darame la propriu decat fie sa combata intr-o polemica eleganta, fie sa mearga mai departe. Toate actiunile distructive sunt desigur sub vocala umbrela a “libertatii de exprimare”.

Dar nu ma va impiedica nimic sa spun ce stiu, ce am citit si ce cred pe orice subiect care ma intereseaza, intr-o formula politicoasa😊

Sa ne intoarcem la cartile anului 2023.

Cand am scos din kindle copertele cartilor citite in 2023 mi-am dat seama ca in ultima vreme am citit mai mult carti “tehnice” decat literatura, mai mult decat in anii precedenti si asta ma intristeaza putin si e o directie pe care vreau sa o indrept in acest an.

Cartile pe care le-am citit (in acest articol sunt cartile in limba engleza netraduse la noi, pentru ca totusi am citit si ceva literatura in limba romana) au fost alese in functie de interesul meu profesional in momentele respectice; au legatura cu interviurile pe care le-am facut anul trecut, cu proiectele la care am lucrat sau cu interesul meu de dezvoltare mentala si in privinta sanatatii.

Rad adesea cu colegul Eduard ca pe urban.ro o parte din articolele despre sanatate sunt “din viata si activitatea”, adica ce mai citesc pentru mine, ce verific cu medicii prieteni din ce am citit si tot asa.

Dar sa le luam pe rand si pe categorii.

Desi coperta de aici contine toate cartile la care voi face referire, am sa le impart in doua articole pentru ca altfel e foarte multa informatie si va fi si mai greu de citit. Incep cu cele mai putin populare 😊

Din categoria de carti care au legatura cu tehnici de scris sau jurnalismul.

Artful journalism  – Walt Harrington

Despre detaliile care fac valoros un profil jurnalistic (scrierea longform care nu se mai practica astazi pentru ca necesita mult timp si pentru documentare si pentru scriere), despre cand scrierea la persoana I e jurnalism si cand nu (astazi noi intalnim, mai ales in Romania, compuneri libere la persoana I din “categoria cum mi-am petrecut vacanta de vara” pe post de jurnalism, dar experienta noastra directa e jurnalism doar intr-un context al scrierii mult mai sofisticat care implica multa documentare, altfel e doar o prezentare subiectiva a unui adevar partial din viata sociala.

Oamenii se supara pe mine cand le spun ca ceea ce au scris e o compunere libera cu mult ego desi ei isi spun jurnalisti, si sper sa citeasca mai multe ca sa inteleaga nuantele muncii lor, cum sper ca si scolile de jurnalism sa faca diferentele intre cele doua tipuri de scriere si sa le dea studentilor multe exercitii – de la eseu personal la jurnalism la persoana I.

Neil Postman’s Vision – Understanding Media, Culture and Education

Postman a fost un domn foarte destept care a trait la mijlocul secolului trecut si care a scris despre media, computere si tehnologie plus influenta acestora in cultura urbana. Avea o gandire foarte vizionara si structurata si a anticipat multe dintre situatiile acestor ani, cand avem tehnologia la purtator si influenta ei asupra mentalului uman.

Stephen Marche – On writing and failure

Stephen Marche e un domn care a scris pentru Esquire, The New Yorker. E o carte despre ciornele din spatele unui text, despre incercari si rescrieri. Am descoperit-o via actorul Jeremy Strong (fratele cel mare din Succession), un domn f f inteligent si cu lecturi foarte faine.

Gay Talese – Baterbly & Me.

Talese e creatorul a ceea ce se cheama New Journalism, a scris longform pentru The New Yorker, Esquire si Vanity Fair. E unul dintre cei mai mare jurnalisti si eseisti ai acestor vremuri, e un maestru al observatiei si al cuvintelor, pe care eu il aseman cu Leonard Cohen, poate si pentru ca au acelasi look si au depasit 90 de ani.

Cartea e o analiza si rememorare a oamenilor obisnuiti “no name” pe care i-a portretizat in articolele sale. A aparut in septembrie si a fost o adevarata nebunie cu ea, pentru ca era f f asteptata.

David Foster Wallace – Brief Interviews with Hideous Men

Un mare scriitor si jurnalist american, am mai scris de el in contexte si mai relaxate, si mai complicate. E cel care a facut un interviu de 15 min cu Roger Federer si tenismenul a zis ca au fost cele mai stupide si stranii intrebari, iar cand a vazut materialul rezultat a zis ca e cel mai frumos si onest lucru scris despre el vreodata, cel mai bun profil despre el din tot ce s-a scris. Profilul e in cartea Teoria corzilor tradusa si la noi la Pilot Books, carte cu care v-am “terorizat” acum doi ani 😊 .

Cartea pe care am citit-o anul trecut e cu profile de oamenii care ies din normele obisnuitului, oamenii care nu seamana cu restul lumii, fara a fi insa faimosi.

The World According to Didion

Si aceasta a fost o carte foarte asteptata in acest an, Joan Didion e una dintre cele mai influente jurnaliste si scriitoare ale Americii, a incetat din viata anul trecut, are trei carti traduse in Romania, una chiar la sfarsitul anului trecut (las fragmente din ele mai jos, poate va conving sa-i cumparati cartile e o scriitoare minunata. am acest privilegiu, ca pe siteul pe care-l am alaturi de Eduard Enache, editurile din Romania sa-mi ofere fragmente din carti spre publicare. le mai multumesc inca o data)

Fragment Anul gandirii magice, Fragment Nopti albastre, Fragment Uite cum sta treaba

Cartea e o reasezare cronologica a vietii ei, a contextului in care a scris, cum si-a urmat convingerile si regulile de viata inclusiv in articole. Pentru cate un eseu care aparea in Vogue sau Vanity Fair scria si rescria 3 luni.

Daca nu i-ati citit cartile (caci cei care au citit-o stiu deja), e un documentar despre viata ei pe Netflix.

Fierce Ambition – the life and legend of war correspondent Maggie Higgins

Despre prima femeie corespondent de razboi, Maggie Higgins. A aparut la sfarsitul anului trecut cu doar cateva zile inainte de mizeria din media din Romania cand Cristina Cileacu, aflata in zona de conflict din Israel, a fost luata la misto pe internet si la televiziunile de proasta calitate, spunandu-se ca exagereaza pericolul. Ciutacu a provocat o mizerie de viral scotand din context un moment dintr-o transmisie live a Cristinei Cileacu.

Mi s-a parut trist si cumva foarte relevant despre unde suntem noi ca media (online si tv) cand aproape simultan in SUA aparea aceasta carte si la noi se intamplau situatii asemanatoare descrise in carte, doar ca in carte se intamplau cu 100 de ani in urma.

Carti despre Marketing si comunicare

Belonging to the brand – despre formarea, puterea, influenta si influentarea comunitatilor in noul context (social) media

Influencer Marketing – tot despre noii actori in spatiul media care sunt unelte de marketing

How Music Works – nu e chiar o carte de business-ul din muzica, e mai degraba despre creativitate, despre cum functioneaza creierul in contact cu muzica, dar si despre spectacolul care poate fi construit prin muzica

On Branding – David Aaker un domn care intelege foarte bine noile reguli ale brandigului in care amprenta digitala a fiecaruia face cat un CV.

Normal gets nowhere – Kelly Cutrone e o doamna care le imbraca pe duduile vedete actuale ale Americii, genul famous for being famous. Departe de ceea ce inseamna stil pentru mine, mai degraba “cum sa le dezbracam ca sa ajunga in cat mai multe fotografii”. Am vrut sa vad putin din mecanismele pe care le foloseste. Dupa ce am citit cartea, am vazut si un episod din documentarul ei, cred ca e o escroaca smechera, fara gust dar foarte bine adaptata la vremurile de azi

Vaclav Smil – Invention and Inovation, A Brief History of Hype and Failure.

O carte care arata cum au schimbat lumea oamenii care aveau incredere in ideile lor, cate ratari implica un succes. E o carte frumoasa, desi tehnica, indirect si despre locul nostru in lume. Mic si nememorabil, oricat de mari au fost descoperile noastre. Ajuta din cand in cand sa ne reamintim asta pentru felul in care abordam disputele cu ceilalti.

Maine scriu despre biografii, cartile despre sanatate mentala si alimentatie pe care le-am citit, in engleza, pe kindle, in 2023.

Leave a Comment


+ 1 = two


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!