carti 2023 englezacarti 2023 engleza

Partea a doua a cartilor citite in 2023. Biografii, carti despre nutritie, sanatate mintala, motivationale

Acum biografiile, cartile despre sanatate si wellness. Aici sunt cartile in limba engleza, din kindle, unele deja traduse la noi. Prima carte (cartile despre tehnici de scriere, jurnalism, marketing este aici)

Ca un mic context, citesc in functie de nevoile mele pentru un articol sau ca sa inteleg ceva suplimentar legat de o situatie in care m-am lovit (cum a fost contextul Bernstein, cand am vrut sa inteleg dincolo de ce era in film), ma mai inspira in lecturi ce descopar in The New Yorker, ce imi recomanda cativa prieteni mult mai destepti decat mine (uneori nici nu imi recomanda, citeaza o carte in vreo discutie si eu o notez ca sa citesc si eu) si sunt cativa oameni din online in a caror parere ma incred, cum e Cristina Balan careia ii mai multumesc si aici si pentru cartile pe care mi le trimite, dar si pentru ca pune in spatiu public lecturile ei.

Cand vorbim de lecturile in limba romana, despre care voi scrie saptamana viitoare, citesc ce imi trimit editurile. Apreciez foarte mult ca reprezentatii marilor edituri din Romania au aceasta abilitate de a trimite cartile si pe nevoile de interes ale celor care scriu despre ele; sigur ca trimit si cartile in promovare, dar fara sa spun eu ce mi-as dori sa citesc de la ei, primesc acele carti care sunt relevante pentru nevoile/placerile mele. Si nu sunt singurul om caruia i se trimit aparitiile editoriale din partea editurilor, iar asta inseamna o atentie reala la cei  carora le trimit. ( primesc in fiecare saptamana 4-5 carti, din pacate nu le citesc pe toate, mai daruiesc dintre ele pentru ca nu vreau sa ma darame in casa) si… peste toate imi mai cumpar si eu carti in limba romana pe care nu mi le-au trimis editurile, dar sunt curioasa sa le citesc.

Citesc multe biografii de multi ani pentru ca invat lucruri din ele, pentru ca unele ma motiveaza sa fiu mai buna (in viata si eu cu mine), iar altele imi dau context pentru lucruri pe care le scriu, sau pentru interviuri.

Am scris deja despre cele doua carti despre Leonard  Bernstein pe care le-am citit dupa ce am vazut film lui Bradley Cooper. Nu mi-a placut filmul, nu-mi place Cooper (copiaza prea mult forma de la altii ca sa-si faca el un drum prin viata, in toata munca lui nu doar in filmul asta), dar mi se pare un lucru minunat ca s-a vorbit si se va mai vorbi despre Leonard Bernstein in aceste zile.

Am citit deci o carte scrisa de Jamie, fiica lui cea mare, si o alta cu scrisorile sale catre prieteni, compozitori sau sotie. E o perspectiva mai corecta a vietii lui.

Life of the wives -Five Literary Marriage – Carmela Ciuraru

Am mai scris si despre aceasta carte la vremea la care o citeam, dar si in contextul filmului cu Bernstein. Am vazut aparitia ei in The New Yorker, numele autoarei m-a facut sa cred ca ar putea fi vorba de o romanca (nu este romanca) si am citit cartea gandindu-ma ca va fi un subiect bun daca ajung sa fac un interviu cu ea.

Cartea e simpatica si cred ca pentru vremurile de astazi, e genul de informatie cu care un profesor le-ar capta atentia elevilor.

Bono Surrender – am citit biografia la momentul lansarii in engleza. Intre timp e deja tradusa si la noi. E o istorie a trupei prin 40 de piese U2; o trupa care are super super marketing in spate, dincolo de talent.

Am mai scris si despre biografia lui Elon Musk la momentul la care o citeam. A fost cartea cea mai mediatizata la inceputul anului trecut, Walter Isaacson – autorul- fiind un mare jurnalist, fostul director editorial CNN, un domn care are o intelegere foarte profunda a nevoilor publicului in ceea ce priveste interesul de a afla detalii din viata altor oameni. E surprinzatoare viata lui Musk, si cumva traumatizanta.

Blowing the Bloody Doors Off: And Other Lessons in Life – Michael Caine

Am ajuns sa citesc biografia lui Michael Caine dupa ce un prieten mi-a aratat un fragment dintr-un interviu/masterclass din 2002 in care explica o parte din filosofia sa de viata: “use the difficulty”

Cartea e superba, Caine e nu doar un mare actor, ci si un caracter foarte frumos.

Scoops e o carte scrisa de o fosta producatoare BBC. Am ajuns la ea dupa o stire cum ca partea din aceasta carte care se refera la culisele interviului cu printul Andrew va fi ecranizata.

E simpatica, ofera culisele unor interviuri celebre, de la negocierile pentru interviu, pana la cum au ajuns la anumite persoane a caror identitate era ascunsa (cum e fiica sefului lagarului de la Auschwitz; si povestea ei a fost transformata in film, se numeste The zone of interest si e printre nominalizarile la Oscar din acest an)

Unscripted e o carte despre care s-a spus ca e inspiratie pentru filmul Succession. Se ocupa de viata si activitatea familiei Redstone, cei care detin studiourile Paramount dar si televiziunea CBS si multe alte business-uri online. Scenaristul de la Succession a spus la sfarsitul serialului ca inspiratia lui a fost familia Murdoch care are reteaua Fox, dar ca si familia Redstone i-a oferit cateva subiecte din serial.

Acum vin cartile despre sanatate mintala, sanatate fizic, motivare si nutritie.

Le-am citit pentru nevoile si framantarile personale, de la a intelege ce pot face mai bine cu mintea si viata mea, de la cum sa-mi stapanesc si sa-mi inving mai bine fricile (dupa pandemie, m-am luptat cu multe angoase) pana la a lua decizii alimentare mai bune, mai structurate. Nu visez sa traiesc pana la 100 de ani 🙂 dar ma intereseaza calitatea vietii mele si cum o pot imbunatatii, la nivelul sanatatii dar si spiritual.

Sunt super gurmanda, super pofticioasa la mancare, dar am multe intolerante – aparute pe stress si un stil de viata anapoda, iar de multi ani fac curatenie prin ce mananc si ce traiesc. Am invatat ca poti face mancare foarte gustoasa si intre niste limite alimentare. (cartea cu Blue Zones e cu retetele din locurile unde sunt cei mai multi locuitori care au atins 100 de ani, nu e cartea care a stat la baza documentarului Netflix. eu cautam inspiratie pentru ce sa mai mananc:) )

Pentru aceste carti las doar copertele, poate va inspira titlurile si alegeti sa le cititi. Nu scriu mai multe despre ele si de ce am ales sa le citesc pe ele din toata masa de carti pe tema pentru ca nu vreau sa am nici cea mai mica atitudine de guru al internetului in nutritie sau stil de viata. Ma enerveaza teribil sarlatanii si sarlatancele din domeniu, daca nu esti MEDIC CU DIPLOMA IN NUTRITIE nu ai ce sa cauti sa spui ce sa manance alti oameni sau ce suplimente sa ia.

NU E TREABA TA DE FATA FRUMOASA SAU BAIAT CU MUSCHI SA RECOMANZI SUPLIMENTE ALIMENTARE. ar trebui pur si simplu sa li se blocheze conturile pentru cate o luna, cum ii apuca pe nimeni in drum sa recomande suplimente si medicamente (sunt suparata pe asta, dupa cum vedeti, pentru ca e multa incultura oricum, de ce sa speculam nepriceperea oamenilor ca sa le facem rau la sanatate pe termen lung?! )

Cred ca e un trend in mare dezvoltare care vorbeste despre longevitate si despre cum ne restructuram viata, am scris despre cati bani sunt in joc pentru acest trend acum cateva luni. Si pentru ca sunt peste 5 miliarde dolari investiti global doar anul asta in acest trend, e logic sa apara si muuulti sarlatani care sa ia si ei cateva imbucaturi din toata placinta.

  • Ultima carte din seria de coperte e cea a poetului Rainer Maria Rilke, o brosurica cu 10 scrisori, o altfel de lectie despre mentorship si generozitate. Am primit-o de la un prieten dupa o ampla discutie despre ce lasam in urma in viata noastra. 🙂

Leave a Comment


3 + = nine


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!