Vine campania electorala si politicienii romani se vor bate cu pumnul in piept pe tema educatiei si cat de importanta e.
Sigur ca multi vor uita sa spuna ca si-au terminat scoala pe la 35 de ani (bacalaureatul adica, caci studii universitare e frumos sa faci toata viata pentru ca e important sa inveti mereu si sa-ti tii mintea educata si antrenata), cum vor uita (sau nu vor stii) sa mentioneze ce au citit in ultima vreme.
Cred ca sunt foarte putini politicieni romani care citesc constant, care stiu ce a parut relevant la nivel international in publicistica despre istoria politica, despre management si leadership.
Mi-ar placea ca viitorul presedinte al tarii sa faca, cum are Bil Gates sau Barack Obama, o lista anuala cu cartile preferate, filmele preferate si muzicile din anul acela. E o cale de a face educatie informala si a fi un exemplu pentru natiune, inclusiv in zona culturala.
Dar cred ca numaram pe degete politicienii romani care au citit. Marea majoritate are un vocabular minimal de 2000 de cuvinte maximum, nu nimereste o limba straina, cum nu nimereste nici “pe care” in propozitiile acuzative…
Ma rog, studiile approximative si job-urile false le analizeaza foarte frumos Valeriu Nicolae si va recomand seria lui de pe youtube cu Starea impostorilor.
Revenind la cartile pe care nu le citesc in mod frecvent, ca parte din educatia si informarea constanta, am doua povesti personale cu politicienii romani.
- Acum 15 ani in studio la A3 la emisiunea de week end a Ioanei Raduca vorbeam despre scoala, educatie si – ca si acum – ce ar trebui sa citeasca politicienii. Langa mine, din greseala pentru domnia sa, era Cristian Rizea, la momentul acela deputat PSD (acum puscarias, pentru ca a fost condamnat la 4 ani si 8 luni pentru coruptie). Ma enervasem foarte tare pentru ca domnul Rizea scotea panglici pe nas cu baliverne fara sens si nu nimerea limba romana si l-am rugat sa-mi spuna care este ultima carte pe care a citit-o.
S-a eschivat si a zis ca e o carte despre Drept. Eu, plina de nervi in continuare: “si cum se numeste cartea? De cine e scrisa?” Domnul Rizea face din nou o eschiva si se duce pe campii cu raspunsul. Eu insist.
Vine pauza de publicitate si dl Rizea, care era asezat in dreapta mea, spune “haideti doamna, nu mai insistati cu cartile, am fost si eu aseara la un botez si sunt obosit.” Evident cand am revenit in direct am persevrat sa spuna ce citeste pentru ca educatia vine de la fiecrae dintre noi si am tras eu concluzia ca nu citeste nimic. Si n-a mai comentat, a tacut pentru urmatoarele 10 minute.
- 2. Acum 12 ani, la un drum catre Londra vecinul meu de scaun in avion era domnul Mircea Geoana.
Eu aveam loc la fereastra, dansul la culoar. M-a ajutat sa-mi urc rucscaul la compartimentul bagaje (stateam doar o zi la Londra, ma duceam pentru un spectacol de balet) si am intrat in vorba. Stiu sigur ca nu mi-am spus tot numele si nici cu ce ma ocup, era evident ca stiu cine este dansul pentru ca era post candidatura domniei sale din 2019 la presedintie, cand nu i-a fost prea bine, dar a fost in atentia intregii tari.
Imi aduc aminte ca i-am spus ca ma duc sa vad un spectacol de balet si ca dansul mi-a spus ca Londra e doar escala si cred ca mergea la New York. Avea in fata o carte despre Facebook si influenta pe care o aduce in diferite grupuri sociale, cartea era in engleza. Evident ca am fost surprinsa de ce citea si mi-a povestit ca e preocupat sa inteleaga cat mai multe din tehnologia momentului, nu doar cea care aduce marile inventii, ci cea de la firul ierbii, de care se loveste orice om.
Nu era inca in carti pentru NATO, mai tarziu ca vicepresedinte NATO am vazut ca are in grija si partea de tehnologie.
Sincer, mi-ar placea ff tare sa stiu ce carti citeste Mircea Geoana si ce carti au insemnat mult pentru dansul, pentru ca sunt sigura ca citeste cateva carti pe an. (am urmarit podcasturile la care a fost tocmai ca sa aflu asta, dar nu l-a intrebat nimeni)
Cand a murit Kissinger a facut o referire la cartea care se numeste Leardeship, in care sunt 6 portrete de lideri de state asa cum i-a vazut Kissinger in situatiile de criza ale mandatelor lor… Bine, domn Geoana se stia personal cu Kissinger, dar asta e alta treaba😊
Leadership e o bijuterie de carte pe care am citit-o si eu pentru ca nu e doar despre politica, ci despre cum iei decizii in context, despre cum pui mai presus un interes si beneficiu pe termen lung, nu o victorie pe termen scurt. Stiu ca si atunci mi-am zis ca e f interesant sa stim 10 carti care au insemnat ceva pt Mircea Geoana. Poate il intreaba Curtea Veche, editura la care a scos acum carte, si ne spune, sunt f f curioasa.
Am cartea dansului (mi-a trimis-o editura) o voi citi zilele astea sa vad mai ales ce referinte la carti are; am vazut in prolog ca are o referire la o pictura de Magritte.
Ce vreau sa spun cu aceste exemple si cu intrebarea mea “ce citesc politicienii?”: nu ar trebui sa votam pe nimeni care nu isi face timp sa citeasca 2-3 carti intr-un an.
Pur si simplu, nu ar trebui. Daca el/ea nu citeste nimic, nu are cum sa fie preocupat de educatia altora, nu are cum sa ne ajute sa fim noi mai buni si sa ne fie mai bine.
Stiu ca suna categoric, dar obiceiul cititului spune foarte multe despre caracterul si educatia unei persoane.
P.S. poate fac o serie de interviuri despre cartile pe care le citesc cei care candideaza… dar in live, nu prin scris sa le raspunda capriorii angajati care sa caute sa-i faca destepti.