A dancer with wild, soaring hair strikes a powerful pose as dramatic flames burst behind, creating an exhilarating atmosphere of passion and intensity, showcasing both artistry and fire.A dancer with wild, soaring hair strikes a powerful pose as dramatic flames burst behind, creating an exhilarating atmosphere of passion and intensity, showcasing both artistry and fire.

Despre Sanatatea Mintala a Artistilor. Desi super solicitati in conditii de presiune pentru un show live, in Romania nu au training psihologic

Am facut zilele trecute un interviu cu violonistul Alexandru Tomescu, unul dintre cei mai importanti muzicieni din tara noastra, iar discutia noastra a mers si intr-o directie care ma preocupa: sanatatea mintala si antrenamentul concentrarii penttru artisti.
Alexandru e o persoana foarte disciplinata si foarte atenta la multe aspecte legate de sanatatea muzicienilor si, am aflat in interviu, ca face masterclass-uri in care, pe langa partea de tehnica muzicala, isi pregateste elevii cu ajutorul unor specialist invitati in yoga, psihologie, marketing. Cititi interviul aici.

Discutia cu Alexandru m-a facut sa ma gandesc la nuantele meseriei de artist, muzician, dansator, actor, cantaret care implica o judecata publica constanta, dar si nevoia unui antrenament pentru a face fata presiunii si concentrarii unui live.
E un subiect care nu l-am vazut abordat la noi si, am descoperit, ca nici facultatile de actorie din RO, de exemplu, nu-l abordeaza, desi meseria e foarte solicitanta la nivel mental dar si psihologic si tanarul actor e supus unui stretching emotional si mental atipic pentru cineva de varsta sa.
Asa am ajuns sa caut sa citesc ce se intampla afara si va las mai jos cateva lucruri descoperite poate sunt de ajutor pentru tinerii artisti.
Sper ca scolile de actorie, Conservatorul, casele de discuri, teatrele de stat (sau private), orchestrele de la Filarmonica sau Opera sa ia in calcul aceste aspecte si sa se preocupe si de un training mental al artistilor.

*


E important pentru un artist sa stie sa gestioneze cantitatea masiva de repertoriu, stresul programului de spectacole sau echilibrul dintre viata profesionala si cea personala, munca sub presiune si valul de adrenalina adus de o reprezentatie live in fata unei multimi (oricare ar fi domeniul artistic)
Genul de pregatire mentala necesara pentru aceste specializari seamana cu pregatirea mentala a sportivior de mare performanta care lucreaza cu psihologi sportivi si consultanti in performanta mentala, iar pregatirea abilitatilor fizice este completata si imbunatatita de pregatirea abilitatilor mentale, permitand sportivilor sa devina echipati mental pentru a obtine performante optime.

Sper ca in Romania sa se faca o specializare la psihologie -sau printre multii psihologi pe care scolile de profil ii produce sa existe un interes si pentru o asemenea specializare atat de utila.
Am citit ce preda trainerul psiholog de la Julliard si pentru muzica si pentru cei care studiaaza actoria. Iata cateva exemple de abilitati mentale care pot fi predate, exersate si invatate
(nu sunt psiholog, ceea ce e mai jos e doar un rezumat al catorva dintre directiile pe care le-am descoperit in articolele unor performance psychologist-i pe care le-am citit in aceste zile. Scopul meu e doar sa va arat niste nuante ale sanatatii mintale care trebuie luate in calcul pentru o viata mai buna)
1.Identificati ce puteti si ce nu puteti schimba
Formarea abilitatilor mentale incepe adesea prin a ajuta o persoana sa invete cum sa identifice lucrurile pe care le poate si pe care nu le poate schimba si prin a-i preda abilitati care ii pot ajuta sa isi gestioneze reactiile la situatii in timp real. Acest lucru ar putea implica invatarea tehnicilor de refocalizare in timpul unui concert/spectacol evaluarea dupa o auditie mai putin optima sau planificarea dupa un blocaj neasteptat in cariera.
2.Gestionarea dialogului interior
Autoevaluarea sanatoasa este o abilitate care trebuie invatata si este esentiala. Cat de des ne spunem lucruri injositoare pe care nu le-am spune niciodata unui elev? Prin invatarea unui proces clinic de autoevaluare si prin remodelarea dialogului nostru intern, erorile pot fi corectate fara a afecta stima de sine sau fara a stirbi motivatia si increderea.

  1. Verificati-va motivatia
    Poate fi dificil sa ramai motivat ca muzician/ actor, atat in plina activitate, cat si in pauza. Daca invatati sa recunoasteti unde va aflati pe scara motivationala, puteti gasi mai bine modalitati tangibile de a va imbunatati motivatia si de a va concentra mai efficient in timpul repetitiilor, de exemplu.
  2. Faceti inventarul factorilor dvs. de stres
    Facand liste detaliate ale factorilor de stres si analizand fiecare element unul cate unul, problemele pot fi abordate individual, reducand adesea stresul general.
  3. Pregatiti-va pentru stresul de spectacol in timp ce va aflati in sala de repetitii
    Pregatirea pentru un concert/ spectacol sau o auditie nu are acelasi nivel de stres ca performanta live in sine, dar exista modalitati eficiente de a exersa acest lucru, universitatile mari de arta, dar si sportivii, lucreaza cu persoane care ii ajuta in a experimenta stresul de performanta in conditii controlate, astfel incat stresul de performanta sa para mai usor de gestionat.

Daca sunteti performeri de orice fel – muzicieni, dansatori, actori, cantareti luati in calcul aceste aspecte ale muncii dvs pe care probabil ca le simtiti dar nu le verbalizati inca.
E important ca munca dvs de performanta in arta sa fie insotita de pregatirea unui psiholog si, pana scolile din tara noastra vor fi preocupate de aceste aspecte, incercati ca fiecare dintre dvs sa intelegeti mai in detaliu ce se intampla cu mintea si corpul dvs fata in fata cu stresul unei prestatii live.

Aici gasiti blogul psihologului trainer de la Julliard.

Leave a Comment


× two = 14


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!