delia parvu femeidelia parvu femei

Delia si regizorul Emanuel Parvu despre femeile lider si feminism. Plus 12 romance exceptionale, lideri mondiali care au influentat profund lumea

Textul acesta e inspirat de doua persoane din domenii foarte diferite care nu cred ca se cunosc intre ele, desi fiecare stie de celalalt (poate le fac cunostinta pentru ca e frumos ca au/avem lucruri in comun).

Mai intai a fost domn Parvu, cum ii spun eu. Emanuel Parvu, regizor, actor, scenarist, profesor universtar, autor de carti si studii despre arta actorului.
Are acum in cinematografe filmul “3km pana la capatul lumii”, care reprezinta Romania la Oscar. (echipa pleaca in SUA zilele viitoare pentru ca au screeninguri cu membri ai Academiei Americane de film si intalniri cu marile publicatii de film din lume).
Am vorbit miercuri cu el la telefon si mi-a spus asa. “Mama a avut contributii importante la legea dreptului de autor din tara noastra si e unul dintre cei mai importanti specialisti din Europa pe aceasta tema. Miruna (n.mea. partenera sa de viata) e producator de film si director de festival si face lucruri cu impact international. Femeile sunt mai bune organizatoare si manageri decat barbatii, asa e in natura firii: noi am fost dupa vanat, voi ati fost multi-tasking avand grija de multe lucruri, inclusiv copiii, ca sa supravietuim ca specie.”
Era evident in contextul declaratiilor candidatului straniu la prezidentiale care ne-a spus tuturor ca femeile nu au treaba cu nimic de conducere, n-au voie nici la cezariana, nici sa faca avort, ele trebuie sa stea acasa iar barbatul sa le aduca, cateodata, flori si gata.
Apoi joi a fost Delia.
O stiti dupa aparitiile on the edge si dupa muzica cu versuri puternice si mega atitudine. Pentru atitudinea ei feminista, pentru parerile puternice cand cineva se amesteca in viata ei privata (cum a fost momentul in care a spus ca nu isi doreste sa faca copii) . Ea a pus pe Instagram un film pentru care am iubit-o.
Spune in el ca, in ultimele zile, s-a simtit ca in filmul “Povestea Slujitoarei pentru ca acolo ne indreptam” si ca ii este frica. Spune ca femeile au dreptul sa voteze, sa conduca si sa-si spuna parerile.
Aici e filmul.

Pentru cine n-a vazut Povestea Slujitoarei sau n-a citit cartile lui Margaret Atwood (aici un interviu pe care l-am facut cu domnia sa) iata pe scurt despre serial: intr-un viitor distopic, o femeie este obligata sa traiasca drept o concubina, aparat reproducator extern, pentru un sef a carui sotie nu poate avea copii, totul intr-o dictatură teocratica fundamentalista.

Si plecand de la aceste doua momente, dar si de la contextul acesta complicat in care traim, in care ne e frica de directia in care am putea merge, in care pare ca se sterg in cateva zile multi ani de drepturi castigate pentru recunoasterea inteligentei femeilor si a abilitatilor lor de leadership si manageriale, m-am gandit sa va arat cateva romance foarte spectaculoase.

Romania are o istorie impresionanta de contributii ale femeilor in diverse domenii, inclusiv stiinta, tehnologie si arta. Iata cateva femei din Romania care, de–a lungul anilor, au adus inovatii sau contributii notabile pe plan global:


Ana Aslan (1897–1988). A activat in medicina, gerontologie. A fost pioniera in gerontologie si a dezvoltat Gerovital H3, un produs considerat unul dintre primele medicamente anti-imbatranire. Descoperirile sale au atras atentia internationala, iar metoda sa a fost utilizata de personalitati precum Charles de Gaulle si Salvador Dalí. Cercetarile ei au deschis calea pentru o noua intelegere a imbatranirii si a preventiei imbatranirii premature.


Elisa Leonida Zamfirescu (1887–1973) a fost prima femeie inginer din lume sau printre primele (in functie de surse). A contribuit la proiecte industriale si ingineresti semnificative in Europa, inclusiv in industria petroliera si minerit.
Elisa Leonida Zamfirescu a fost o inginera si inventatoare remarcabila din Romania, una dintre primele femei ingineri din lume care a spart barierele de gen in inginerie, demonstrand ca femeile pot excela in acest domeniu.
A lucrat la Institutul Geologic al Romaniei, unde s-a implicat in analiza si identificarea resurselor naturale din tara, mi ales in timpul primului razboi Mondial, cand a create munitie pentru armata si a gasit solutii pentru utilizarea inteligenta a resurselor naturle ale tarii noastre.
Munca ei a avut o influenta majora asupra dezvoltarii economice si industriale a Romaniei in perioada interbelica si a fost recunoscuta postum pentru contributiile sale stiintifice.
Sofia Ionescu-Ogrezeanu (1920–2008) a fost una dintre primele femei neurochirurg din lume. A realizat numeroase operatii inovatoare, contribuind la dezvoltarea neurochirurgiei moderne. Munca sa a avut un impact global, ajutand la dezvoltarea tehnicilor si a tratamentelor neurochirurgicale care sunt folosite si astazi.

Stefania Maracineanu (1882–1944) A fost unul dintre pionierii cercetarii radioactivitatii artificiale. Cercetarile sale au fost folosite mai tarziu de Marie Curie si alti fizicieni. A pus bazele unor descoperiri care au influentat dezvoltarea fizicii nucleare.

Smaranda Braescu (1897–1948) a fost prima femeie parasutist din Romania si campioana mondiala la parasutism (1932). A stabilit recorduri mondiale care au ramas neegalate ani de zile.

Cecilia Cutescu-Storck (1879–1969) este prima femeie din Europa care a fost profesor universitar in domeniul artelor decorative. Lucrarile ei au influentat stilurile artistice din perioada interbelica. A promovat la nivel mondial un stil modernist si a sustinut educatia artistica pentru femei.
Iar femeile exceptionale care sunt implicate in proiecte globale avem si astazi, in aceste momente. Iata femei din romania care chiar in aceste momente au contributii care au lasat o amprenta semnificativa pe plan international.

Astazi Romania are mai multe femei manageri care ocupa pozitii importante la nivel global, in diverse industrii. Printre cele mai notabile nume se numara:

Maria Metz – CEO al NTT DATA Romania, parte a grupului global NTT DATA, care opereaza in domeniul IT si consultanta,

Carmen Sebe – CEO al platformei SeedBlink, specializata in investitii pentru startup-uri tech la nivel European,

Elisabeta Moraru – Country Director Google Romania, implicata in dezvoltarea ecosistemului digital din tara,

Roxana Tisaianu – Director general al FrieslandCampina Romania, contribuind la piata FMCG cu un management inovativ,

Irina Pencea – General Manager al eMAG Romania, fiind responsabila si pentru operatiunile din Bulgaria si Ungaria ale acestui retailer major online,

Monalisa Ungureanu – CEO al Agrii Romania, companie care activeaza in sectorul agriculturii inteligente.

Aceste femei au un impact semnificativ asupra economiei si contribuie la consolidarea imaginii Romaniei pe plan international. Totodata, initiative precum Women in Tech Romania sprijina cresterea participarii femeilor in domenii STEM si manageriale, evidentiind potentialul de leadership al femeilor din tara.

Leave a Comment


six − = 1


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!