Modernism in BarcelonaModernism in Barcelona

Un studiu britanic arata ca oamenii care consuma arta si evenimente artistice ajung la atenuarea durerii, fragilitatii, depresiei si dependentei de medicamente.

E perioada in care eu citesc studii si tendinte incercand sa fac imbunatatiri ale produselor editoriale pe care le coordonez, iar studiul britanicilor despre care cititi mai jos, mi-a aratat inca o data ce important esste sa fii un mediator al informatiilor culturale si sa incurajezi lumea sa consume evenimente culturale de orice tip. Nu doar pentru educatie, ci si pentru sanatate.

Un studiu realizat in Marea Britanie arata ca consumul de arta si cultura aduce beneficii sanatatii si bunastarii oamenilor. De asemenea, genereaza imbunatatiri ale calitatii vietii oamenilor si o productivitate mai mare, in valoare de aproximativ 144 de miliarde de dolari pe an.

„Culture and Heritage Capital: Monetizarea impactului culturii si patrimoniului asupra sanatatii si bunastarii” este numele raportului 2024 elaborat de Frontier Economics pentru departamentul pentru cultura, media si sport al guvernului britanic.

Studiul a constatat ca participarea la un eveniment artistic sau la o activitate culturala, chiar si ocazional, cum ar fi o data la cateva luni, confera o serie de beneficii „semnificative” care pot include atenuarea durerii, fragilitatii, depresiei si dependentei de medicamente. Constatarile sunt ecoul celor dintr-un raport din 2019 al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care a constatat ca artele pot ajuta persoanele care se confrunta cu boli mintale, pot sprijini ingrijirea persoanelor cu afectiuni acute, pot ajuta la sprijinirea persoanelor cu tulburari neurologice si de neurodezvoltare, pot ajuta la gestionarea bolilor netransmisibile si pot sprijini ingrijirea la sfarsitul vietii.

E un studiu care, la o scara mai mica, se certifica si prin comportamentul romanilor: in pandemie, in perioada de lockdown, cand era un stress foarte mare emotional pentru toata lumea, consumul site-urilor si publicatiilor culturale a crescut seminificativ. In plus artistii romani au create produse online care au avut mare audienta, unele fiind active si 4 ani mai tarziu.

Cercetarea britanica a constatat ca implicarea in arta are efecte diverse si tangibile asupra sanatatii, inclusiv sprijinirea dezvoltarii cognitive si protejarea impotriva declinului cognitiv; reducerea simptomelor bolilor mintale; diminuarea durerii si a stresului prin intermediul acelorasi cai neurologice si fiziologice activate de medicamente; diminuarea singuratatii; si mentinerea functionarii fizice, reducand astfel fragilitatea si declinul fizic legat de varsta.

„De la vizitarea muzeelor si galeriilor la participarea la coruri si vizionarea spectacolelor de teatru, aceste activitati ne imbogatesc viata in nenumarate moduri”, scrie Gus O’Donnell in prefata studiului. „Studiul evidentiaza modul in care angajamentul cultural poate fi benefic pentru sanatatea generala a adultilor, modul in care activitatile artistice pot imbunatati stima de sine a copiilor [sic] si modul in care cantatul in coruri poate imbunatati sanatatea adultilor in varsta.”

In ceea ce priveste valoarea monetara, studiul a constatat ca participarea la activitati artistice a condus la economii cuprinse intre 1 263 si 2 342 de lire pe persoana pe an in ceea ce priveste vizitele la medic mai rare si sentimentul de a trai mai bine, in timp ce beneficiul pentru societate in general, prin costurile de sanatate evitate si impactul asupra productivitatii, a condus la economii cuprinse intre 360 de milioane si 144 de miliarde de dolari pe an.

Raportul include 13 grupuri diferite de persoane a caror sanatate si bunastare s-au imbunatatit atunci cand au luat parte la activitati artistice. Persoanele cu varsta de peste 65 de ani care au participat la cursuri de desen in fiecare saptamana timp de trei luni la muzeul local, de exemplu, au obtinut o economie pe facturile medicale de 2 360 de lire fiecare. (desigur, calculele sunt pentru costurile serviciilor medicale britanice)
In acelasi timp, un studiu realizat pe 3 333 de tineri adulti cu varste cuprinse intre 18 si 28 de ani a constatat ca cei care participau la activitati artistice, muzicale sau teatrale organizate se simteau mai fericiti decat cei care nu participau si ca, prin urmare, viata lor avea mai mult sens si valoare.

Studiul sugereaza ca accesibilitatea la arte si cultura ar putea duce la beneficii pe scara larga, ar putea oferi o strategie valoroasa, bazata pe comunitate, pentru o mai mare bunastare, pentru un confort psihic important in societate si, daca vreti, pentru abordarea inteligenta a furiei si frustrarilor din societate care duc la abordari verbale agresive si violente, mai ales in social media, dar si la nivelul intregii societati.
Probabil ca autoritatile romane nu vor gasi timp si resurse pentru o strategie coerenta care sa inglobeze asemenea studii dar depinde de fiecare dintre noi cum ne organizam viata si ne cream confortul mental si fizic, dar si cum ne preocupam de sanatatea noastra mintala pe termen lung.
Puteti citi studiul aici.

Leave a Comment


× two = 2


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!