Ces amours-la/ Iubiri din trecut – real vs film

cel mai recent (probabil si ultimul) film al lui Claude Lelouch, Ces amours-la/ Iubiri din trecut, e ca un puzzle pentru cinefili.
multe trimiteri la precedentele filme ale lui Lelouch, alte trimiteri la filmele lui preferate, la actorii fetish, dar si la amanunte din viata sa.

Catalina Miciu a facut simbata un interviu pentru Tabu cu Claude Lelouch si a aflat, printre altele, care sunt amanuntele “reale” din film:

1. In timpul razboiului, cand era copil, Claude Lelouch era ascuns de catre mama sa intr-o sala de cinema, asa cum se intimpla cu un copil in film.
2. Scena in care proiectionistul ii arata copilului cum apar actorii pe ecran e adevarata – copilul Claude Lelouch a aflat asta in zilele petrecute in cinema.
3. Ilva, numele personajului principal, nu e un nume inventat. E o fata care treieste inca, pe care Lelouch a cunoscut-o si care duce o viata libertina.
4. Personajul Simon, compozitor si pianist in film, nu este actor de profesie. Este compozitor (a mai lucrat in Romania, a luat un Gopo pentru coloana Sonora de la Restul e tacere) si a creat “partea masculina” a muzicii din film.
5. Personanul care spre final se dezvaluie chiar Lelouch insusi povesteste ca a filmat in URSS, iar ca sa ajunga acolo a trebuit sa se inscrie in Partidul Comunist. Primul film al regizorului Lelouch a fost filmat de sub un pardesiu, in URSS, el inscriidu-se in PC ca sa ajunga la Moscova.
6. Doi soldati – Jim si Bob, sunt rivali la iubirea Ilvei. In timpul razboiului din Algeria, Lelouch a cunoscut doi camarazi care iubeau aceeasi femeie. Unul l-a ucis pe celalalt, pentru a ramane cu femeia iubita.
7. Cei doi actori care interpreteaza personajul Lelouch in film – baietelul si adolescentul, sunt chiar nepotul si fiul regizorului Boaz si Simon, fiu si tata la randul lor
8. Surorile Sabaya si Salome (doua tinere care mor in lagar) sunt interpretate chiar de fiicele sale, Sabaya si Salome

filmul Iubiri din trecut e o poveste de dragoste din timpul celui de-al doilea razboi mondial, dar dincolo de povestea usurica e un testament al regizorului pentru cei care-i cunosc munca. din perspectiva asta, e chiar interesant sa mergeti sa-l vedeti.

interviul va fi in tabu de noiembrie.

One Comment Published

14 years ago / Reply

cred ca e un film foarte dragut.astept cu nerabdare sa il vad! 🙂
http://www.youtube.com/watch?v=rW5CerUhNx8

Leave a Comment


6 − = three


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!