Monthly Archives : April 2012

lora 1Doamna Gigi – sau cum poti afla istoria televiziunii romane in cabina de machiaj

Doamna Gigi – sau cum poti afla istoria televiziunii romane in cabina de machiaj

Doamna Gigi – sau cum poti afla istoria televiziunii romane in cabina de machiaj

“Tu o sa fii baiatul cu ochii albastri, e foarte simplu de ales. Asta, mic si timid”, transeaza ferm Doamna Gigi disputa intre solista unei trupe foarte la moda si asistenta de machiaj.

“Dar si colegii mei au ochii deschisi la culoare”, se apara tinara cu personalitatea deloc asemanatoare celui in pielea caruia trebuie sa intre, ca invitat special in emisiunea “Te cunosc de undeva”.

Doamna Gigi e de neclintit in decizie si se intoarce la scaunul unde se afla CRBL cu o peruca in mina. In fata lui, pe masuta care are in capat oglinda cu rama de becuri, sunt flacoane, pensule, culori, creme, dar si dosare care au pe fiecare pagina A4 asezate ordonat 7-8 mustati si perciuni, in nuante diferite. Linga ele troneaza biblia zilei: fotografiile cu personajele din desfasurator. 15 chipuri: opt concurenti in emisiune, trei invitati speciali, plus patru membri ai trupei care insoteste unul dintre concurenti. In program sunt travestiuri care necesita latex pe fata, peruci care sa imbatrineasca sau “masti” care sa transforme parul cel mai bogat intr-o chelie lucioasa. E aproape 10 dimineata, la 12 incepe filmarea, asa ca nu e timp de discutii.

Doamna Gigi lucreaza de mai bine de 30 de ani in televiziune. A invatat ce inseamna live-ul, presiunea filmarilor, dar si dispozitia schimbatoare a artistilor. Dem Radulescu, Toma Caragiu, Margareta Pislaru, Gina Patrichi i-au spus Georgetei Popovici, cu drag, “Gigi”, iar cind anii au inceput sa i se simta pe la timple, generatia noua – Mihai Bendeac (care sper ca va fi recunoscut curind drept noul Dem Radulescu), Serban Pavlu, Maria Buza, Mirela Zeta, Dan Helciug, Delia, CRBL – a adaugat un gratios si politicos ‘doamna’ prenumelui, transformindu-l in nume.

***

Georgeta Popovici are o amintire amuzanta despre prima intilnire cu machiajul profesionist. Parintii erau prieteni cu Ion Toma, unul dintre cei mai mari machiori de televiziune – cel care a facut emisiunea vedeta a TVR-ului comunist “Cu masca, fara masca”.

In adolescenta, Georgeta Popovici l-a rugat sa o machieze pentru o petrecere si nea Tomita i-a conturat frumos ochii cu un creion negru. Georgetei i-a placut atit de tare, incit nu s-a spalat cind s-a intors de la petrecere, ba chiar, dimineata, a luat o carioca neagra si-a intarit urmele lasate de creionul maestrului.

Daca i-ar fi spus cineva atunci ca ii va machia pe cei mai mari artisti ai Romaniei, ca acestia ii vor povesti secrete nestiute nici de familiile lor si ca va trai inconjurata de flacoane mai ceva ca un chimist, ar fi ris.

Georgeta voia sa fie profesoara de italiana. A dat la facultate, dar – conform ritualului vremurilor comuniste – putinele locuri au fost impartite strategic de catre securitate, partid si alti prieteni ai sistemului, asa ca a picat.
A chemat-o insa nea Tomita la TVR, sa invete o meserie.

***

“Puteti sa incepeti. Delia va fi gata pina e rindul ei”, ii spune Doamna Gigi unuia dintre asistentii de regie. Tinarul ezita uitindu-se la barbatul din fotografie – cu chipul ridat si schimonosit – ale carui trasaturi vor trebui plantate pe fata delicata a Deliei.

“Cinci sunt gata, al saselea e terminat imediat, invitatii sunt si ei gata. La Delia am pus deja latex-ul, va fi gata in timp”, incheie ferm Doamna Gigi.

Stapinirea sa de sine vine din multe experiente similare: a facut transformari pentru ”Cu masca, fara masca”, pentru “Ploaia de stele” a TVR-ului, dar si pentru emisiunile de satira politica “Mondenii” sau “In puii mei”. Si-a lucrat si-n ritmul show-urilor glamour live – a creat toate machiajele concept pentru celebrele prezentari de moda de la inceputul anilor 2000 ale lui Janine.

Au trecut mai putin de doua ore de cind au inceput machiajele in cabina de la “Te cunosc de undeva”, iar rezultatele sunt spectaculoase: in jur sunt rock staruri internationale si vedete ale muzicii pop care umplu stadioane in toata lumea.

“Eu spun mereu ca nu suntem Dumnezeu; facem ce putem, cu ce avem. Nu e vorba doar de trasaturile celui pe care-l transformam. Uneori o lumina pusa special poate sa faca minuni, o camera de filmare asezata intr-un unghi avantajos schimba totul. Nu e doar ceea ce iese din cabina de machiaj”, muta Doamna Gigi cu modestie atentia asupra intregii echipe.

Stie insa ca meseria ei poate influenta intr-o secunda dispozitia artistului. Vedeta e in fata oglinzii, fara niciun fel de masca, vulnerabila si dornica sa placa publicului. Uneori e atit de speriata de rolul pe care trebuie sa-l faca, incit isi doreste ca fardurile sa acopere si nesiguranta unui anume gest artistic. In momente ca astea, Doamna Gigi le vede caracterul.

“Inainte vedetele erau mai modeste, mai timide. Marii actori erau monumente de bun simt. Ileana Stana Ionescu era – si este – fermecatoare, si o actrita incredibila. Astazi toti tinerii se cred ‘Lucii-Sturzi-Bulandrzi’, desi n-au jucat mai nimic. Sunt si exceptii, nu zic, nu. Uite Temisan, il stiu de cind a debutat la Mamaia. Inalt, frumos, cu un sacou care-i parea mare pentru ca se pierdea in el; era timid si avea foarte mult bun simt. M-am dus la el si i-am zis ‘ Tu trebuie sa ai incredere in tine’. Si astazi e la fel de cu bun simt ca atunci”, zimbeste cu gindul la cintaretul care e intr-o camera alaturata pregatindu-se sa intre in rolul de jurat al competitiei.

***

Primul an de munca la TVR a fost fara bani. Georgeta Popovici a invatat meserie si a asteptat sa apara un post liber. Dupa doua saptamini de la angajare, a fost la o filmare la Bran si-a trebuit sa-i faca o cicatrice lui Dem Radulescu. A spus sincera ca n-a mai facut niciodata si un coleg i-a explicat acolo, pe platourile de filmare din Sala Armelor, cum se face; decizindu-i viitorul.

Peste ani a ajutat si ea la luarea unor decizii care au schimbat cariere. Ca atunci cind regizorul George Dogaru i-a aratat rezultatele unui casting pentru un nou show de televiziune. I-a dat fotografii cu citiva tineri si-a intrebat-o care crede ca sunt potriviti pentru transformari, si-a spus parerea si-acum zimbeste cu drag cind isi aminteste: “Ar fi trebuit sa fie doar trei actori in show, doi baieti si o fata, dar pur si simplu au gasit doua fete mult prea talentate – Mirela Zeta si Andreea Gramosteanu – si nu s-au putut hotari. Asa au aparut Mondenii, asa l-am cunoscut pe Misu, Mihai Bendeac.”

Cind Bendeac a chemat-o sa-l urmeze la Antena 1, s- a speriat. Era fidela TVR-ului, voia sa iasa la pensie de acolo, dar n-a putut sa-l refuze: e ca al doilea copil al ei.

***
In civilie, Georgeta Popovici e bunica, are un nepotel si, recunoaste zimbind, ca din cind in cind o mai machiaza si pe nora pentru cite o petrecere. “Daca trebuie sa fiu babysitter pentru ca pleaca ei la o petrecere, ma duc mai devreme, cum sa nu, sa o aranjez.”

Astazi, de la zecile de ore de stat in picioare in fata scaunului de machiaj, Doamna Gigi are probleme cu spatele si, desi medicii i-au recomandat sustinut, nu vrea sa se opereze. “Mi-e frica de anestezie, nici nu pot sa ma gindesc la ea”. Desi s-a pensionat, continua sa lucreze cu aceeasi pasiune ca la inceput. Cum continua sa mearga si la Festivalul de la Mamaia, sa se ocupe de machiajul concurentilor. Se gandeste sa faca o scoala de machiaj de televiziune ca sa lase ceva in urma, sa spuna din multele trucuri pe care le-a invatat.

***
Georgeta Popovici are povesti cit pentru intreaga istorie a televiziunii romane pe care sper sa le spuna cindva intr-o carte, ca sa ramina si ele pentru cei care vor sa invete despre ce e in spatele camerelor de filmat.

Cum mai sper ca in locul celor 30 de secunde in care apare in emisiunea “Te cunosc de undeva” – intr-un reportaj din cabina, difuzat inainte de fiecare jurizare – la editia live, gala finala a emisiunii, concurentii pe care i-a tranformat in staruri in 10 editi – o vor invita sa-si primeasca aplauzele.

Pentru ca fara munca ei si a asistentei sale, spectatorii nu ar fi fost uimiti de cit de mult poate sa semene Jorge cu Elvis, Iulia Jianu cu Cher, Maria Buza cu Amy Winehouse, CRBL cu Vanilla Ice, Delia cu Boy George, Helciug cu Ozzy Osbourne, Lora cu Gwen Stefani si Iulian Vasile cu Prince.

Mi-ar placea sa vina pe scena, in toata nebunia aia a live-ului, cu tricoul ei negru – care in mod miraculos n-are urme de fond de ten – si pantalonii tigaret, sa o vada spectatorii cit e de mica si cum parul cu bucle argintii ii trasforma chipul intr-o bunicuta simpatica, oricit de autoritara i-ar fi vocea.

Mi-ar placea sa primeasca multe aplauze. Pentru ca le merita.


P.S. Cu putin noroc, daca nu plec din tara, pe 26 mai cind e gala “Te cunosc de undeva”, am sa fiu in sala. Sa aplaud intreaga echipa.

foto: Antena 1/ In puii mei; Te cunosc de undeva

6167
caipiine, cai si lectii de viata

piine, cai si lectii de viata

tanti Elena a trecut de multa vreme de jumatate de secol de viata. e sotie de “cowboy”, traieste la Herghelie de cind se stie si, chiar daca locul casei s-a schimbat dintr-un oras in altul, mereu au fost caii si sotul, Nicu, cowboy-ul.

in dimineata asta am facut piine de casa amindoua. mi-a pus toate ingredientele pe masa si m-a lasat pe mine sa framint piinea. intre timp mi-a oprit televizorul mic de pe frigiderul ei vechi “lasa stirile, piinea se framinta cu dragoste in liniste, ca sa creasca mare”.

pe cind framintam si ma supraveghea indeaproape, am vorbit despre cai. daca ii place sa calareasca, daca are un preferat din herghelie, cu care cal imi recomanda sa ma joc mai mult.

dupa ce-am intrebat “care dintre ei e armasar naravas?” s-a lasat linistea. n-a mai zis nimic.

dupa o vreme mi-a adus o copaie in care sa punem piinea la dospit, un stergar cu care sa o acopar, s-a uitat la ce am produs si, cind s-a asezat inapoi pe scaunul de unde ma supraveghea a zis:

“si oamenii si caii sunt la fel. o iubire mare o recunosti in doua feluri – cind te intilnesti prima data sau cind ai pierdut-o. am auzit replica asta ieri intr-un film.”

a oftat si, pentru ca terminasem de framintat, mi-a dat inapoi drumul la televizor.

1785
bisset2Naturaletea lui Jacqueline Bisset

Naturaletea lui Jacqueline Bisset

Pe canapeaua din camera Hotelului Intercontinental unde e cazata, Jacqueline Bisset si fotograful Petrica Tanase, de la Adevarul, zapeaza printre instantaneele sedintei foto.

“Kill this one!”, ride Bisset si-i cere sa stearga o fotografie mai putin reusita. Poarta o camasa alba si niste pantaloni tigareta negri. Arata ca desprinsa din Jardin des Tuileries, cu alura pariziana a unei doamne rafinate, desi e de origine britanica si locuieste in Los Angeles.

Perfectionista, Jacqueline Bisset a cerut sa facem fotografiile inainte de interviul pe care il programasem, cu ocazia venirii la Bucuresti, unde a fost invitata de onoare la Gala UNITER.

Petrica se inclina usor, in blugi si sta relaxat, cu piciorul drept tras sub el. Sunt concentrati si privesc in ecranul mic al aparatului de fotografiat, capetele aproape li se ating.

“You like this one?”, il priveste Bisset, “OK, we’ll keep it. You’re the boss!”.

De la distanta, scena are o caldura aproape ireala: Jacqueline Bisset, una dintre cele mai frumoase actrite ale lumii, ne-a primit in apartamentul ei si alege fotografiile zimbind, cot la cot cu Petrica, cu tact si onestitate.

Aceeasi onestitate cu care isi asuma exercitiul expunerii publice si al feminitatii, dupa peste 40 de ani de cariera:

Înainte de Gala UNITER, vorbeam cu directorul hotelului Intercontinental. L- am întrebat: „Cu ce să mă îmbrac? Să mă îmbrac pentru audienţă, pentru oamenii de teatru sau pentru marele public?” A răspuns: „Pentru public!” „Chiar dacă acea versiune a mea nu e atât de aproape de mine?” Mi-a spus: „Fii naturală, dar indiferent ce decizi, vei fi privită ca o divă de publicul din România”. M-am gândit: O, Dumnezeule! Sunt orice altceva decât o divă în viaţa personală! Până la urmă, sfârşesc întotdeauna în rochia care mă face să nu arăt prea grasă! La asta se reduce totul pentru o femeie!

Dupa ce interviul se incheie si coborim in strada, Petrica exclama: “E extraordinara! Incepuse sa-mi bata inima un pic mai tare cind mi-am dat seama ca sunt atit de aproape de ea.”

Foto Petrica Tanase

2178
ibiza2Ibiza, din telefon

Ibiza, din telefon

imi faceam curat in telefon si am descoperit ca am multe fotografii din excursia Renault Twizy de acum 3 saptamini.

daca n-ati plecat nicaieri in aceasta mini vacanta, iata o escala de 2 minute pe o insula minunata.

imi imaginam ca e mai kitsch-oasa, ca e foarte galagioasa (ce-i drept nu eram in sezon-ul discotecilor) si ca e urbana.

dar are multa istorie, e foarte verde si foarte cocheta. si linistita.

toate fotografiile sunt facute din mers, in timp ce eram in masinuta electrica Twizy. asta e doar una dintre reactiile celor pe linga care treceam:)

\

Twizy arata asa

1749
Hamletprin oras in ultimul week end din aprilie

prin oras in ultimul week end din aprilie

De fiecare data ma bucur cand primesc multe, multe comunicate, mai ales despre lucrurile care imi plac. Pentru acest final de aprilie v-am pregatit o stire fresh, despre colectia primavara-vara a designerului roman Alina Botea ( pe care am vazut-o anul trecut, in prezentarea designerilor romani de la Berlin).
Libelula este una dintre temele principale ale acestei colectii, plina de optimism si culoare. Iar ,,rochia Jerry Hall’’, cum ii spun eu, foarte anii’70, este su-per-ba! O puteti vedea, alaturi de celelalte piese Flying Sunny Day, pe molecule-f.
**
Intre 30 aprilie si 2 mai avem un regal teatral datorat Festivalului International Shakespeare de la Bucuresti. La Teatrul Odeon – Sala Majestic, Teatrul Bulandra – Sala Liviu Ciulei si la Sala ArCuB vom vedea Hamlet, Romeo si Julieta si Orô De Otelo in viziunea a trei regizori extraordinari: Nikolay Kolyada, Oskaras Koršunovas si Eugenio Barba. Grabiti-va, pentru ca biletele se vand precum croissantele calde de la Rue du Pain. Mai multe detalii gasiti pe site-ul prietenilor de la Odeon ( da, Tamara Susoi este nemaipomenita): www.teatrul-odeon.ro.
***
Prietenii mei Adrian Bojenoiu si Alexandru Niculescu de la Club Electroputere Craiova ne asteapta cu o nou expozitie in spatiul hip oltenesc: Ultima Revolutie Analogica, o Cutie a Memoriei, de maine si pana in 22 mai. Curatori: Stefan Constantinescu, Xandra Popescu. Artisti: Stefan Constantinescu, Peter Forgacs, Zuzanna Janin, Karen Mirza si Brad Butler, Liliana Moro, Deimantas
Narkevicius, Yves Netzhammer. Ca sa nu va rataciti pe drum, adresa exacta este Str. Calea Bucuresti nr. 56, Craiova. Si mai multe detalii gasiti pe site. clubelectroputere.ro.
**
Pentru cei care vor sa vada o expozitie in Bucuresti, Galeria Anca Poterașu ne asteapta cu 7 disparitii, semnata de artistul Calin Dan ( care in prezent locuieste la Amsterdam). Calin este membru fondator al Grupului subREAL (1990) si a participat in trecut la festivaluri internaţionale de film: Osnabrück, Oberhausen, Rotterdam, La Rochelle, la bienale artistice: Bienala de la Venetia, Bienala de la Istanbul, Manifesta 1, Bienala de la Sydney , Bienala de arta contemporana din Praga. Lucrarile sale sunt prezente in muzee si galerii de arta din Europa, SUA si Australia. Ma bucur ca cei de la Corcova sunt parteneri, ii intalnesc mereu pe la astfel de evenimente artistice. Este o expozitie scurta, pana in 31 mai, pentru programari trebuie sa sunati la acest numar: 0744.342.944.
Va doresc un weekend fantastic!
*
***

Noemi Revnic este specialist in comunicare, colaborator Harper’s Bazaar Romania. O puteti citi si pe blogul ei, Placerile lui Noe.

2013
women_on_web10 reguli care te fac sa traiesti frumos in online

10 reguli care te fac sa traiesti frumos in online

pentru editia 2012 Women on web, l-am rugat pe Cristi Manafu sa-mi dea el tema pentru speech. am fost prezenta la toate editiile, mi se pare ca am spus tot ce stiam sa spun si, daca tot persevereaza Cristi si Georgiana Gheorghe sa ma invite, macar sa ma chinuie complet – cu tema .

Cristi mi-a propus “Viata in online” – cum sa traiesti frumos pe Internet.

iata 10 dintre regulile mele de trait frumos (bune maniere) nu doar in online, ci si in viata. (am vorbit intr-o conferinta Biz la Iasi despre regulile mele de etica, am sa le postez zilele viitoare si pe acelea)

***

1. sa ai un set de reguli (scrise pe ceva) la care sa te intorci din cind in cind

stiu ca daca ai un cadru foarte bine stabilit poti sa fii mai creativ, sa te diferentiezi mai bine, asa ca imi plac regulile.
mai stiu ca omul e ca mercurul – cum gaseste o spartura, cum incearca sa se strecoare pe acolo – si, pentru ca mi-e teama sa nu ma ia valul, mi-am facut un set de reguli si de etica, dar si de maniere pentru on line

2. sa renunti la ego

e cea mai importanta regula si e o lupta continua, pentru toata viata. pentru ca oricind apare tentatia “de a te da mare” intr-un context oricit de mic.

regula asta inseamna sa nu vrei sa fii tot timpul cel mai bun in perceptia celorlalti, ci sa fii mai bun decit ai fost ieri cu performantele tale.
sa nu intri in polemici cu cei carora le place sa aiba ultimul cuvint.

sunt cititori care – gratie job-ului pe care l-am avut la o revista pentru femei – isi imagineaza ca stau toata ziua pe tocuri, ca sunt o mimoza de dorobanti si ca port o geanta scumpa pe mina asezata in pozitie erecta. as pierde foarte mult timp daca as sta sa le schimb parerea, dar si chiar daca as schimba-o, cu ce m-ar ajuta pe mine?

mi-a luat ceva vreme sa nu mai vreau sa ma mai bat cu ei (cu argumentele din istoricul meu profesional) si sa-mi dau seama ca e mai important sa merg mai departe pe drumul meu si sa fac ce cred ca e bine. daca nu se vor convinge pe parcurs cine sunt cu adevarat, nu conteaza oricum, pentru ca nu vor vrea sa fie in comunitatea mea. dar a fost un efort sa-mi domolesc ego-ul ca sa nu mai vreau sa dau replici si sa ma apar.

3. sa nu crezi ca ti se cuvine

e un derivat din ego. pentru mine e reversul: sa ai umilinta, smerenia de a primi orice lucru/serviciu / favor/ gest ca si cum nu ti s-ar fi cuvenit (de la ghiseu, chiosc, autoritate publica sau om pe care-l intilnesti pentru prima data). ca sa poti sa multumesti din suflet, cu bucurie. asa ti se va intoarce multumirea si zimbetul, si bucuria.

4. sa nu te crezi Dumnezeu

cind incepi sa ai audienta ( e valabil si pentru tv, si pentru radio, si pentru online), incepi sa crezi ca ti se cuvin multe lucruri. lumea iti da like, deci te place, adica te iubeste. ai multimi de oameni care te iubesc si incepi sa crezi ca esti si un mic Dumnezeu. dupa mine e cea mai mare greseala pe care o simt acum in online-ul romanesc. oameni care au dat peste putina audienta, au fost invitati la citeva evenimente si acum cred ca sunt mici Dumnezei, cu sau fara tocuri. a toate cunoscatori. si ca li se cuvin multe.

5. sa-ti pastrezi curiozitatea proaspata

te ajuta sa fii activ, sa te bucuri de ce ai si chiar sa descoperi lucruri. e un exercitiu aproape la fel de greu ca acela care cere sa renunti la ego, pentru ca atunci cind esti pe un teritoriu cunoscut, simti nevoia unei relaxari si ratezi multe lucruri.

6. sa fii onest, dar sa critici cu eleganta

pentru mine cele mai grele articole de scris sunt cele in care vreau sa critic pe cineva care a incalcat regulile pe care le consider de bun simt. imi ia cel mai mult timp, nu pentru ca e greu sa scrii “ai gresit”, ci pentru ca e mai dificil sa gasesti o cale eleganta prin care sa pui la punct pe cineva care ti-a incalcat teritoriul, fara sa-l executi cu cuvinte neortodoxe.

7. sa nu birfesti/ invidiezi

aceasta este o regula pe care am invatat sa o repect usor: cind cineva incepe sa discute despre altcineva la modul urit, anunt ca sunt prietena cu persoana in cauza si ca as prefera sa se incheie conversatia. sunt extrem de putini cei care mai persevereaza, dar stiu sa am un ton ferm si o privire… pe care prietenii o numesc dominant amenintatoare.

cu invidia e si mai simplu, pentru ca tine de propria persoana: in loc sa-l invidiezi pe celalalt pentru progresul lui, de orice fel ar fi, e mai bine sa te preocupe progresul tau si sa incerci sa fii putin mai bun decit ieri, in interiorul performantelor tale.

cred ca birfa si invidia sunt marile probleme nu doar ale online-ului , ci ale intregii societati romanesti.

8. sa nu traiesti ca o capusa online

sunt unii care isi fac imagine prin comentariile la posturile cu audienta/ de pe blog sau facebook. chiar cu link. o forma de a trai ca o capusa. ce ai facut tu, au facut – sau urmeaza sa faca – si ei, expus la modul ostentativ . ca sa-si expuna numele acolo unde e o posibila audienta. nu le accept pe blog ( sunt fericita ca a fost inventata tasta delete), ma enerveaza teribil pe facebook, dar stiu ca pe termen lung sunt o mare pierdere pentru cei care o fac.

9. sa nu te preocupe sa FII CEVA, ci sa FACI CEVA.

10. sa-ti aduci aminte mereu ca razboaiele cele mai mari sunt in mintea ta, nu in afara ei.

ultimele doua reguli, nu cred ca au nevoie de alte explicatii.

****

chiar cred ca pentru a trai frumos (in online, sau nu) e important sa ai un set de valori (scrise) la care sa te intorci din cind in cind, sa vezi ce mai respecti sau care sa-ti fie reper cind ai dubii cum sa reactionezi/ sau nu poti sa te temperezi. sa nu spui :”lasa, stiu eu sa reactionez”, pentru ca viata te pune in multe situatii si te provoaca de multe ori sa o iei pe drumuri ciudate; iar atunci esti nervos, stresat, ai o imagine deformata despre tine etc si se poate intimpla sa uiti care erau principiile tale, valorile tale.

Valorile sunt ca amprentele: NU SEMANAM CU CEILALTI, DAR URMELE PE CARE LE LASAM IN JUR NE DEFINESC SI NE IDENTIFICA .

Women on web, 27 aprilie 2012.

umbrace  te inspira?

ce te inspira?

timp de o luna am incercat sa construiesc un moodboard al lucrurilor, starilor si intimplarilor care ma inspira pe mine. i-am avut alaturi pe Adi Hadean si Cristian China Birta, intr-o competitie care a inclus bloggeri din 11 tari.

acum e rindul tau.

daca vrei sa cistigi o excursie in Italia pentru doua persoane, oferita de Intesa Sanpaolo Bank, inscrie pe platforma Live Inspire fotografii cu lucrurile care te inspira.

ai voie maxim 10 fotografii, competitia incepe pe 1 mai si dureaza 3 luni.

*
la mine inspiratia vine dupa ce se produce un melanj dintre research, disciplina, sa stii sa astepti, sa stii sa asculti, sa stii sa te bucuri. va doresc sa fiti inspirati si sa cistigati.

*
inspiratia e ca bucuria, o stare de spirit pe care trebuie sa o simti cu toti porii.

4479
familie1zile perfecte

zile perfecte

sunt zile in care stiu sigur ca am cea mai frumoasa meserie din lume, iar azi a fost una dintre ele.

mi-am inceput ziua in culise la Te cunosc de undeva, emisiunea de la Antena 1, si m-am distrat f f tare. era asa o energie buna acolo, concurentii se ajutau intre ei si se distrau foarte tare; am revazut-o si pe Sofia Sunda – pestisorul de aur de la X Factor – si-acum pusa pe cocolit concurentii: adusese placinta facuta de mama ei. am cunoscut si o doamna f f speciala care este o parte din istoria televiziunii in romania si abia astept sa scriu despre dinsa in week end (meeeeeeega povesti am cu dinsa)

a fost f f fain si -am plecat cu un gind: daca Lora, Delia si Jorge s-ar fi nascut in Anglia sau America, ar fi fost super super staruri de musical. daca Maria Buza s-ar fi nascut in America, ar fi fost una dintre cele mai mari vedete ale lumii.

va povestesc despre cum erau ei in concurs peste citeva zile.

***

mi-am continuat ziua la o filmare la care am jucat, nu m-am uitat, pentru o aplicatie a revistei Biz. 5 bloggeri, 5 companii si jocurile copilariei. a fost f funny.

***

cind m-am intors acasa am venit o bucata de drum pe jos si am parcurs Cismigiul; la intrarea dinspre Conservator m-am intilnit cu Alexandru Tomescu – cu vioara in spate se ducea sa repete.

la intrarea dinspre Primarie m-am intilnit cu Betty Facaianu, o minunata doamna care face make-up de teatru si film si cu care am lucrat la multe sedinte foto.

***
acum am de scris despre bun simt si cum sa traiesti fericit in on line – ghid de best practice – pentru prezentarea mea de miine de la Women on Web si e o tema simpatica, asa ca o sa-mi fie drag.

***
uneori se aliniaza planetele si e o zi perfecta.
ca azi, pentru mine.

1750
oamenioameni din ultimii 22 de ani

oameni din ultimii 22 de ani

daca ar fi sa spuneti numele unei persoane (preferabil, publica) – din ROMANIA – care v-a marcat existenta in vreun fel in ultimii 22 de ani, ce nume ati rosti?

multumesc pentru raspunsuri.

le voi folosi intr-un proiect, deci apreciez orice raspuns scris la comentarii.

gaultierGaultier la 60 de ani

Gaultier la 60 de ani

astazi Jean Paul Gaultier a implinit 60 de ani si mi se pare ca e un moment potrivit sa va arat o coperta pe care o pastrez in arhivele mele “intru inspiratie”, coperta care a realizat-o el – cu el- cind a fost guest editor pentru Liberation, acum citeva luni.

e o coperta care vorbeste despre creativitatea lui Gaultier, dar si despre spiritul lui liber si tineretea de pe dinauntrul lui.

imi place mult aceasta coperta

1379
Foto 4 Dan Samoila redcarpetstudioFlorist by Kristina Dragomir

Florist by Kristina Dragomir

Draga mea draga, Kristina Dragomir, si-a lansat o noua colectie de palarii. foarte somptuoase, regale as spune.

n-am fost la lansare pt ca eram la Milano, dar vazind fotografiile cu creatiile m-am gindit ca ar fi putut sta perfect in oricare expo de design din Fiuori salone.

iata citeva exemple

pentru minunatiile acestea de zile de primavara, de fapt pt dupa amiezele cu cocktailuri si evenimente elegante, palariile din colectia The Florist v-ar cam transforma in niste printese.

sa nu ziceti ca nu v-am spus:)

foto Dan Samoila

2446
flori sutuParadisul florilor de primavara

Paradisul florilor de primavara

Poti sa ajungi la Amsterdam din multe motive. Unele dintre ele sunt ilegale oriunde altundeva in Europa. Altele sunt alb cu albastru (dar sunt sigura ca v-ati saturat deja de cat v-am povestit despre cristal si portelan). Altele sunt vii, sunt cu milioanele si nu sunt neaparat oamenii din Amsterdam. Desi si ei sunt foarte interesanti.

Ca sa n-o mai lungesc, am fost in weekend la un eveniment de lucru cu 10 dintre cei mai influenti bloggeri din Romania, iar organizatoarea (pentru ca este o ea, Marta Usurelu), a ales dintre toate zilele anului tocmai cele in care sarbatoarea lalelelor de la Keukenhof era in toi.

La o jumatate de ora de aeroportul Schipol (care in sine mi se pare un templu al creativitatii functionale), Keukenhof este un parc imens, in care in fiecare an, producatorii olandezi de bulbi de lalele, zambile, crini si alte minunate flori de primavara isi aduc si isi expun minunile.

7 milioane de minuni. Palcuri de lalele in cele mai neasteptate culori sau combinatii de culori. Rauri de zambile, albe, piersicii, roz, fuchsia sau purpurii. Narcise de culoarea untului. Bonus, un pavilion dedicat orhideelor spectaculoase si altor plante exotice.

Pentru parada (pe care noi n-am prins-o), oamenii se aseaza de dimineata in jurul parcului, pe ruta pe care defileaza carele de lalele, iar, de la un punct incolo, circulatia se blocheaza cu totul, doar ca nimeni nu sufera prea tare pe tema asta, dimpotriva. Dupa lalele, la Keukenhof e sezonul crinilor – intreaga petrecere vegetala dureaza doua luni, de la sfarsitul lui martie pana la sfarsitul lui mai.

N-am argumente verbale pe masura delirului floral de langa Amsterdam, dar, din fericire, in calatorie am fost cu fotografi pasionati, asa ca argumentele vizuale le gasiti la Cristian Sutu, Alexandru Negrea, Costin Cocioaba, Cristi Dorombach. Cum toti in online avem “personalitati multiple”, ca sa vedeti toate pozele, cautati si pe FB, si pe blogurile lor. Veti avea parte de un festin de culoare.

Partea cea mai buna este ca, acum, spre deosebire de secolele precedente (cand oamenii se omorau pentru bulbii cei rari si fragili), din Amsterdam poti sa te intorci cu un fragment din Keukenhof in valiza. Asa se face ca azi dimineata in zori, dupa numai cinci ore de somn, cautam de loc in gradina pentru cei 120 de bulbi cu care am ajuns acasa. Printre ei, si lalele negre…

4964
florimoodboard inspiratie: flori

moodboard inspiratie: flori

In Milano, saptamina trecuta, am ajuns intr-un cartier in care toate balcoanele erau transformate in gradini cu flori. Erau blocuri triste, ca ale noastre – comuniste, dar asa impachetate in flori pareau o bucurie.

M-am gindit ca asta e calea si pentru ca Bucurestiul nostru sa arate mai vesel in zonele in care blocurile cenusii incurca dispozitia celor care le locuiesc. Dar mi-am dat seama ca pentru asta oamenii de acolo, din acele case, vor trebui sa munceasca. Sa le ingrijeasca.

***
Si m-am gindit ca observatia e la fel ca ideea de inspiratie: e despre a fi cu ochii si cu sufletul deschis ca sa primesti ce e in jur, dar e si despre munca.

Inspiratia e ca o floare, daca nu ai grija de ea, moare.

***

timp de o luna realizez un moodboard al inspiratiei cu oameni si intimplari care m-au inspirat , parte din proiectul international LiveInspire la care participa bloggeri din intreaga Europa. ma puteti vota aici :)

toate povestile din moodboard pot fi citite aici.

proiectul este creat de Intesa Sanpaolo Bank.

2047
linga domMilano, din telefonul meu

Milano, din telefonul meu

Joi si vineri am fost la Milano la invitatia Ford, la lansarea noului Ford Kuga.

daca vreti sa stiti cum deschide portbagajul o femeie care are bratele pline de cumparaturi aflati aici, pentru ca Kuga a rezolvat problema.

***

joi am fost la lansare care a avut loc la fundatia Gianfranco Ferre (despre care scriu separat, pentru ca era un mega muzeu acolo), vineri insa m-am plimbat prin Milano. iata citeva fotografii din telefonul meu.

am trecut printr-un cartier care avea toate balcoanele transformate in gradini. mi-am adus aminte de concursul 220.ro si dorinta lui Cornel Ilie de a transforma orasul nostru. si m-am gindit ca noi dam vina – sau lasam solutiile – pe seama altora mereu pentru ca ne e lene sa muncim: daca toti cei care au balcoanele pe Magheru ar lua decizia sa le transforme in gradina, cum ar arata locul? sigur, pentru asta ar trebui sa munceasca fiecare locatar, ceea ce e greu; mai bine sa faca primarul:(

***

In milano era tirgul international de moda si design, erau jurnalisti si fotografi din toata lumea, iar sedintele foto se faceau peste tot, printre turisti, oriunde. era important obiectul fotografiat, oamenii erau decorul

***

pe o straduta linga Dom era o instalatie omagiu pentru cei care au murit la locurile de munca dar familiile lor n-au putut beneficia de compensatii pentru ca … munceau la negru.

***

linga Dom a aparut o cladire , cea de sus, care nu era acum 5 luni cind am fost. n-am urcat, desi era vizitabila, cred ca e un restaurant ceva… data viitoare.

***

acest catel statea cu nasul lipit de geam. era inchis in birourile unei firme imobiliare,afara ploua si el era foarte curios. cind a vazut ca vreau sa-i fac poza, s-a dat un pas in spate si m-a privit semetz:)

***

am mincat la o terasa linga Dom si, ca sa nu -mi fie urit ca maninc singura, a venit un porumbel care a stat multa vreme pe masa mea. n-a vrut sa manince nimic, insa.

***

iata ce vedeam in fata de la masa

putin mai incolo va povestesc cum am dat nas , fata in fata, cu unul dintre cei mai mari designeri ai lumii si unul dintre cei mai faimosi fotografi si … habar nu aveam cine sunt; ba chiar comentam la telefon cu o prietena, “stai sa trec de astia ca sunt unii pe care-i urmaresc toate televiziunile”:))

3902
Grief, Barbara Portrait552erotism

erotism

Erotismul si-a facut loc in lume pentru ca oamenii au incercat sa-si exprime instinctele intr-o forma mai creativa, ducindu-le pina la arta, iar asta a fost posibil gratie culturii.

Erotismul e o forma de civilizatie.

Mario Vargas Llosa in La Republica de vineri, 20 aprilie.

foto Erwin Olaf pe care l-am vazut la Milano joi, dar despre asta scriu miine, tot … in the mood for erotism:)

3851
Ford_Kuga_2012_02cum deschide portbagajul o femeie care are bratele pline de cumparaturi?

cum deschide portbagajul o femeie care are bratele pline de cumparaturi?

raspunsul la intrebare e… cu piciorul, dar trebuie sa cititi pina la capat ca sa intelegeti:)

***

v-ati gindit vreodata ca masinile seamana cu rochiile? sau pantofii? (domnilor, nu dati cu pietre, stiu ca nu e un limbaj cu care sunteti obisnuiti, dar…)

cind ne cumparam o masina o alegem pentru raportul dintre performantele ei tehnice si pretul sau, citeodata insa vedem o masina si e ceva – dincolo de ce intelegem in partea tehnica – in ea care ne face sa zicem: e pentru mine.

iar asta vine din design. din croiala.

***

pina joi nu m-am gindit niciodata ca o masina poate semana cu o rochie (sau, cum ziceam, o pereche de pantofi), dar am avut o intilnire simpa cu echipa de designeri care a creat noul Ford Kuga si, brusc, am vazut masinile dintr-o perspectiva noua.

spre disperarea barbatilor (mai ales a celor care fac jurnalism de calitate din a scrie despre masini)

o rochie pe care merita sa dai oricit de multi bani trebuie sa fie facuta pe tine. pe masurile tale, sa-ti vina perfect, sa fie fluida si sa urmareasca (fie si in miscare, abia sesizabil) linia corpului.

noul Kuga – de fapt multe dintre Ford-urile create dupa 2000 incoace – au la baza un concept care se numeste design kinetic, adica “energy in motion”, o preocupare speciala pentru dinamica liniilor fiecarei componente a masinii, iar ansamblu e croit astfel incit sa se muleze pe personalitatea celui care o cumpara.

*

a fost foarte interesant sa descopar ca noul Ford Kuga se adreseaza pentru 3 categorii foarte bine delimitate de public: James-ii europeni (sportivi, activi, 35- 45 de ani, antreprenor), Carrie-le americane (30- 40 ani, sigure pe ele, independente financiar, active social, party people) si Ken Cheung -ii asiatici (30-40 de ani, show off, manager).

cum Ford face acum designul la nivel global ( asta inseamna ca echipa europeana poate crea si pentru piata asiatica, si viceversa), a fost o provocare sa se rezolve problema “cum ii multumim pe toti cei trei (reprezentantii target-urilor) cu aceeasi masina?”

raspunsul e ca la moda si-a stat in designeri: s-au luat repere din stilul de viata al fiecarei categorii de public, de la incaltamintea cu care se simte comfortabil pina la sporturile pe care le practica si au facut moodboard-uri de culori, linii, preferinte de materiale si structuri pentru materiale si-apoi au fost accesorizate masinile in functie de aceste moodboard-uri.

de exemplu, din moodboard-ul lui Carrie a rezultat ca poarta haine de ski mulate, bicolore, asa ca de aici au aparut niste linii speciale in scaune care par ca o haina care te imbraca 🙂

din moodboard-ul lui Ken Cheung a rezultat ca ii place sa fie remarcat, pentru el orice investitie e pentru ochii celorlalti, asa ca au aparut in optiunile pentru culorile caroseriei un roshu metalizat si un albastru electric.

***

cind iti cumperi masina nu te gindesti la nuantele acestea fine cu care esti convins sa iei decizia de cumparare, detalii care inconstient te fac sa spui ca respectiva masina iti este familiara, iti apartine.

(tot din categoria familiar, toate masinile Ford au aplasate butoanele care declanseaza comenzile speficice in acelasi loc chiar daca comenzile au avansat sau e vorba de un Ford Focus sau un Ford Kuga – pentru a fi foarte intuitiv la uitilizare si a te simti din prima acasa in masina)


***

dar ce ma fascineaza pe mine cel mai tare la masini sunt inovatiile care par ca sunt facute sa-ti aduca zimbetul pe buze.
anul trecut va povesteam despre iubitul meu Ford Focus care parca singurel si avea o camera in oglinda retrovizoare care vedea semnele de circulatie si te avertiza pe bord ce urmeaza sa intilnesti.

de data asta, Ford Kuga are un deliciu de inovatie creata de echipa din America, special pentru femei, dar adoptata pentru toate masinile Kuga: deschizi porbagajul cu piciorul:)

imaginati-va ca sunteti cu multe plase in brate, dupa o sesiune generoasa de cumparaturi, si ca vreti sa deschideti portbagajul ca sa le puneti la loc sigur (apropo, e imens portbagajul de la Kuga, as putea dormi acolo). nu aveti cum sa deschideti cu nicio mina, dar cu o miscare eleganta ca si cum ati da un sut cu virful pantofului sub masina portbagajul se deschide.

ca sa intelegeti cit de simpatica e aceasta facilitate, imaginati-va 30 de jurnalisti din lumea intreaga care jucau fotbal cu un Kuga rizind cind se deschidea/inchidea portbagajul.

dincolo de asta, mai are alte multe facilitati foarte smart, cum ar fi ca oglinzile retrovizoare detecteaza lumina de la masinile din spate si reduc automat stralucirea luminii reflectate ca sa nu mai fi afectat de luminile din traficul de noapte.
iar parbrizul reflecta lumina pentru a nu incalzi masina in timpul verii.

inovatiile acestea care se refera la lucruri mici care-ti fac viata mai usoara sunt preferatele mele. imi imaginez mereu cum niste cercetatori au studiat mult comportamentul celor din publicul tinta, au gasit o nevoie care trebuie acoperita si au trimis celor care se ocupa de partea tehnica mici probleme de rezolvat, ca temele de la matematica din copilarie: cum deschide portbagajul o femeie care are bratele pline de cumparaturi?

***

lansarea noului Kuga s-a facut la Milano, in inima scolii de design italian, la fundatia Gianfranco Ferre, in zilele in care tot Milano aducea un omagiu designului si artei in cadrul Fiuori Salone (tirgul de mobila si de design). in peste 350 de locuri puteai vedea instalatii de design contemporan, mobilier al carui design asuce imbunatatiri vietii cotidiene, sau creatii care te puteau inspira in oricare alta munca plina de creativitate.

sa lansezi Kuga in acest context a fost un mesaj despre cit de multa atentie a fost acordat designului in cazul acestei masini. si da, eu care m-am plimbat cu ea, pot sa va spun ca e ca o rochie couture.

***
abia astept sa apara o reclama si cu noua facilitate pentru portbagaj ca aceasta cu parcarea. va fi f f f funny.

5409
t-shirt-ul-romanesc-adrian-oianu-campanie (39)O expozitie, spectacole sociale si haine made in Romania

O expozitie, spectacole sociale si haine made in Romania

AnnArtGallery verniseaza din 20 si pana in 25 aprilie expozitia artistului Dorin Cretu. Lucrarile fac parte din seria Fleurs 2008 – 2011 si o mare parte
sunt prezentate in premiera, dupa ce au fost expuse la inceputul anului la galeria Charoltte Norberg din Paris. Mai multe detalii aflati aici:
*
Marti, 24 si miercuri, 25 aprilie, Sala Studio de la Odeon ne pregateste doua spectacole ale Gianinei Carbunariu. Show-urile se vor desfasura in doua spatii rezervate productiilor independente de arta contemporana: X mm din Y km, o productie a ColectivA la Fabrica de Pensule din Cluj și 20/20, a Yorick Stúdió si dramAcum la Studio Yorick din Targu-Mures. Spectacolul 20/20 trateaza conflictele interetnice din martie 1990 de la Targu-Mures iar proiectul X mm din Y km are la baza o documentare in arhiva CNSAS, iar scenariul este inspirat de o stenograma din dosarul de urmarire al scriitorului dizident Dorin Tudoran.
*
Designerul Adrian Oianu a lansat in aceasta saptamana t-shirt’ul romanesc.
Acesta a stilizat ia, atat de chic si a aplicat-o pe tricot, un omagiu estival adus portului romanesc traditional. Preturile sunt cuprinse intre 340 si 390 lei si daca vreti sa faceti o achizitie pentru zilele calde care sper sa vina mai repede, scrieti-le minunatelor doamne din echipa lui Oianu, la catrinel.chiriac la adrianoianu.com sau andreea.inankur la gmail.com.
*
Colectia Inverted Perspective a unuia dintre designerii mei preferati, Lucian Broscatean este fresh si numai buna de admirat & cumparat de pe darling site- ul molecule-f.com. Lucian a creat si o colectie capsula de o ,,hamsa’’, cum ii spun eu ( adica 5 rochii) special pentru Molecule-F iar una dintre ele este preferata mea, din batist, pe care abia astept sa o port in serile de vara, cu sandale flats.
Un weekend superbisim va doresc. Pe curand!
*
Si o dedicatie, preferata mea cantata de Toulouse Lautrec:

***

Noemi Revnic este specialist in comunicare, colaborator Harper’s Bazaar Romania. O puteti citi si pe blogul ei, Placerile lui Noe

1576
fiori salonemoadboard inspiratie: research

moadboard inspiratie: research

am fost la milano la tirgul international de mobila (fuori salone).
353 de locatii in care se intimpla ceva: o expozitie de arta contemporana, un performance in care era implicat design-ul, dar si un parfum.

oameni din toata lumea veniti sa expuna ceea ce au creat sau sa vada ce expun altii ca sa se inspire.

***
intre toti, multi studenti italieni. universitatea lor de design (creata in 1924) avea propriile expozitii, studentii isi expuneau creatiile ca la licenta, doar ca erau vazuti de oameni din lumea intreaga.

***
uitindu-ma la bucuria cu care descopereau alte lucrari, m-am gindit ca noi, din pacate, suntem la zeci de ani distanta in design nu pentru ca n-am fi talentati, ci pentru ca nu avem cadrul de informare.

pentru ca inspiratia inseamna, inainte de toate, research.

***

***

timp de o luna realizez un moodboard al inspiratiei cu oameni si intimplari care m-au inspirat , parte din proiectul international LiveInspire la care participa bloggeri din intreaga Europa. ma puteti vota aici :)

toate povestile din moodboard pot fi citite aici.

proiectul este creat de Intesa Sanpaolo Bank.

1563
Green-Teasa iesim la un ceai

sa iesim la un ceai

Am tot vorbit zilele trecute despre beneficiile ceaiului verde si am pledat pentru consumul de ceai, oricind, pentru ca este foarte sanatos.

ei bine, m-am gindit sa va scot la un ceai, pe 23 aprilie, seara.

spune-mi cea mai frumoasa poveste pe care ai aflat-o la o ceasca de ceai si mergi cu mine la o seara plina de povesti cu ceai verde, oferita de Lipton

astept comentariile voastre pina duminica la ora 12 pm.

5 persoane si insotitorii lor merg la o seara speciala cu ceai.

atentie insa, cistigatorii trebuie sa fie din Bucuresti pentru ca aici va fi seara de ceai.

multumesc
va astept povestile

3376
ibizamoodboard creativitate:preseverenta

moodboard creativitate:preseverenta

toata viata mea a fost – este – o lupta cu creativitatea.
miza mea e sa fac ceva diferit, care se fie mai bun – mai eficient -, dar in acelasi timp creativ, special.

in orice am facut: la revista, in online, la tv, in viata personala.

fara creativitate ne plictisim. pe noi, publicul nostru, dar si familia.

uneori e ingrozitoare presiunea ca trebuie sa creezi din nou ceva diferit. pui multa presiune pe tine, si pe ceilalti, iar cind nu ti-e recunoscut efortul iti vine sa-ti iei cimpii.
in loc de asta, te asezi frumos in fata hirtiei si incepi sa gindesti “cum ma diferentiez? daca mi-a iesit pina acum, n-are cum sa nu-mi iasa si de data asta.”

tragi de tine, apucindu-te din toate colturile.
iar cu vremea intelegi ca toate razboaiele mari sunt in mintea ta, nu in afara ei. si perseverezi.


***

timp de o luna realizez un moodboard al inspiratiei cu oameni si intimplari care m-au inspirat , parte din proiectul international LiveInspire la care participa bloggeri din intreaga Europa. ma puteti vota aici :)

toate povestile din moodboard pot fi citite aici.

proiectul este creat de Intesa Sanpaolo Bank.

1743

Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!