catalin 2catalin 2

Ce faci cu mina ta handmade se cheama!

Text de Catalin Anchidin

Din capul locului spun că susțin creativitatea și toate mișcările artistice indiferent de zona sau de domeniul în care ele se manifestă. Apreciez talentul și imaginația, mă bucur când văd oameni care cred cu toată tăria în tot ceea ce fac și sunt fascinat de cât și cum se implică. Am preferat să fac această introducere ca nu cumva să mă trezesc că am fost prost înțeles sau să fiu acuzat de rea-credință.

Puține sunt evenimentele din București care să nu aibă integrat și un târg handmade, de mici sau mari dimensiuni în funcție de spațiu. În plus există o mulțime de târguri unde pasionații de handmade pot participa atât în calitate de expozanți cât și în cea de client. Până aici nimic rău.

Ce mă deranjeaza însă foarte tare și mi se pare important de spus este că la aceste târguri sunt puțini cei care creează în adevăratul sens al cuvântului și vin cu lucruri originale, creație proprie, așa că simt nevoia să fac câteva precizări:

– nu se cheamă că ești artist handmade dacă te duci în Europa sau Dragonul Roșu sau în orice alt centru comercial și cumperi tricouri pe care apoi tu le pictezi sau coși strasuri pe ele (strasuri procurate tot din centrele comerciale amintite) sau cumperi pălării (deci nu le-ai croit tu) și pe care aplici floricele sau mai știu eu ce “chestii”.

– nu se poate să cumperi rame foto de la Ikea pe care tu să le ajustezi un pic sau le mai adaugi niște elemente iar tu să mi le vinzi de parcă ar fi capodopere

– dacă faci lanțișoare, brățări, cercei din fimo nu se cheamă că ești artist. Altfel lumea ar fi plină de artiști.

– nu se cheamă că ești artist dacă vinzi tricouri, rochii sau mai știu eu ce care conțin elemente de grafică pentru care tu nu deții drepturile de copyright, deci nu sunt creația ta.

Lista este mult mai lungă dar în mare asta este ideea.

Dacă adaugi la cele enumerate mai sus și faptul că la un moment dat ai senzația că toată lumea vinde același lucru mă întreb unde mai regăsești elementul de originalitate după care aleargă toată lumea.

Catalin Anchidin este Special Events Coordonator Parada Film, Corporate Relations Manager NexT FILM FESTIVAL

12 Comments Published

13 years ago / Reply

Trebuie sa revii si cu partea a doua a articolului, in care sa dai exemple “asa da”.

13 years ago / Reply

De vina sunt organizatorii care permit acestora participarea la Targuri.

13 years ago / Reply

nu sunt in totalitate de acord cu ce ai scris deoarece, faptul ca pictezi un tricou care nu este facut de tine si e cumparat nu inseamna ca nu e handmade.e ca si cum ai spune unui pictor sa nu isi mai cumpere panze si sa se apuce sa si le faca singur. Faptul ca pictezi pe un obiect chiar daca nu e facut de cel care picteaza nu se poate compara cu cei care vand lucruri kitch-oase din dragon sau europa. Pictura in sine este handmade…..

[…] citit in seara asta un articol , care m-a intrigat oarecum, si desigur ca nu puteam trece cu vederea, asa ca m-am hotarat ad-hoc […]

13 years ago / Reply

Draga Laura,
imi pare rau dar se pare ca mai ca m-ai inteles gresit si o sa iti explic inca o data pozitia mea referitoare la hand made si ce cred eu ca presupune el.
Referitor la paralela pe care tu ai facut-o cu pictorul, tin sa te contrazic: Eu nu am spus ca pictorul ar trebui sa isi croseteze singur panza si nici nu am spus ca tu ar trebui sa cultivi bumbac si sa faci tricoul. Cand pictorul isi cumpara panza, el isi stabileste dimensiunile pe care picteaza, formatul picturii, etc. Asa ca eu cred ca si tu poti sa vii cu un design nou de tricou sa-l croiesti si sa-l pictezi cum vrei tu.
In alta ordine de idei, nu am spus ca daca desenezi pe o cana de la IKEA sau din Dragon se cheama ca e kitch dar iarta-ma te rog, nici handmade nu se cheama. Faptul ca tu vii cu cateva ajustari la un produs deja creat nu se cheama ca e creatia ta. E ca si cum eu mi-as cumpara un tricou de la H&M si as prinde niste paiete si as spune ca e creatia mea handmade, cand de fapt as putea sa spun ca e un tricou de la H&M adaptat, nu? Sau alt exemplu, iti cumperi un costum de la Armani pe care tu desenezi ceva si mi-l vinzi ca fiind creatia ta…
O sa te intreb un singur lucru in care dintre urmatoarele doua cazuri poti numi artist pe cineva: 1. Cel care creeaza un inel cu un design cool, inovator sau 2. Cel care cumpara un inel si adauga o pietricica?

13 years ago / Reply

Sper sa nu ma bag ca musca-n lapte, dar eu ii consider pe amandoi artisti. Ca unul munceste mai mult, asta e partea a doua. In cazul celui de-al doilea, eu cred ca artistul din el l-a facut sa simta ca ceva lipseste inelului respectiv si l-a ajustat. Si mai cred ca in fiecare din noi se afla un artist in mininatura. Ca uneori mai reuseste sa iasa la iveala, asta e chiar foarte bine…

13 years ago / Reply

nu are rost sa ne certam pe aceasta tema pentru ca stii ca avem dreptate fiecare in felul lui. Nu a spus nimeni ca un obiect adaptat trebuie luat ca si creatie proprie, ideea este ca un om care stie sa picteze nu trebuie obligatoriu sa si croiasca sau sa se apuce de tamplarie, cel care picteaza isi asuma creativitatea numai pentru ceea ce a pictat nu pentru tot obiectul in parte. Asta este ceea ce am vrut sa subliniez in articolul tau. Normal ca nu sunt de acord cu asamblarea si sunt total de acord cu tine ca inelul creat nu se compara cu cel la care s-a adaugat pietricica, dar va rog nu mai bagati pictura in aceeasi oala cu margelitul sau alte lucruri artizanale. Eu sincer pictez cutii pe care nu le confectionez eu pentru ca nu ma pricep la asa ceva, dar niciodata nu mi-am asumat designul cutiei ci numai partea picturala. Pentru mine e ca si cand as inlocui panza cu alt obiect. creativitatea mai tine si de compozitie si culoare…

13 years ago / Reply

O sa ma bag si eu ca artistu’ in lapte :). Am trecut azi meteoric pe la targul de handmade de la palatul Sutu. Problema pentru mine e ca nimic nu mi-a atras atentia si ca mai toate obiectele erau colaje de altceva sau fimo sau o combinatie. Cred ca si autorul articolului percepe de ceva vreme aceeasi lipsa de varietate in materiale si in modul de expresie. Atat! 🙂 Oameni artizani facem apel la voi sa va mai diversificati skilurile si materialele, sa va lasati creativitatea mai libera si faceti cumva sa gasiti niste oameni care sa va finanteze aceste, sa le zicem iesiri extravagante din contidianul prea mult plagiat!

13 years ago / Reply

Ati fost la “Femei pe Matasri”? Acolo lucrurile au stat altfel! Cel mai frumos festival cu cel mai frumos targ handmade!

13 years ago / Reply

Scuze…Matasari*

12 years ago / Reply

De acord cu tine, in mare masura. Exceptie face numai partea cu fimo pe care, drept sa-ti spun, nu inteleg de ai categorisit-o “nonhandmade”. Am insa si eu o intrebare: cum se cheama cel care trece pe la standul unui creator handmade, observa ca produsele acestuia sunt handmade 100% (desigur, cu materia prima gen pietre semipretioase, sarma etc, cumparata !), ii face si complimente pentru creatiile sale, apoi merge frumusel acasa si a doua zi tot poporul stie ca “nu era nimic interesant la targ, toti vand lucruri asemanatoare” ? Drept este ca depinde foarte mult de organizatorii de targuri, pentru ca ei selecteaza expozantii. Dar daca printre cei care vand de fapt chinezarii se gasesc si unii care chiar fac produse handmade, chiar unele spectaculoase, cu design original ? Cum de acestia sunt trecuti cu vederea ?

12 years ago / Reply

Super tare articolul despre handmade , ai atins puncte sensibile de care ar fi trebuit sa tina cont toti cei care fac asta , dar din pacate nu este asa si piata este supra aglomerata de chitch-uri , poti arunca o privire si la vitraliile mele , stima si sa o tii tot asa !

Leave a Comment


8 − three =


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!