shutterstock_soareshutterstock_soare

sanatate: caldura incetineste gindirea

zilele astea de canicula cu multi oameni nevosi si irascibili, cu greutatea de a duce la bun sfirsit orice proiect, cu lentoarea care zace-n aer m-au facut sa ma gindesc daca nu cumva ”caldura prosteste”.

ma rog, am mai avut si alte indicii in acest sens, niste reactii ale unor oameni care in alte conditii ar fi fost mai atenti la ce vorbesc si fac, iar rezultatele muncii lor ar fi fost altele.

am cautat studii stiintifice ca sa -mi sustin opinia si sa nu fiu acuzata de rautate si am descoperit ca, da , e adevarat,

caldura incetineste functiile creierului, pe scurt si vulgar spus, prosteste.

stiu ca pare straniu la prima vedere, desi simtim asta pe pielea noastra, dar explicatia stiintifica e foarte lamuritoare.

creierul ca orice alt organ al corpului are nevoie de energie ca sa poata sa functioneze.

corpul uman, cu toate componentele sale, functioneaza – fie ca e vorba de activitati fizice, fie ca e vorba de activitati mentale – pe baza aceleiasi surse de energie: glucoza.

Folosim glucoza cind mergem, vorbim, respiram sau pentru orice alta activitate fizica pe care o facem pe parcursul. exista studii care arata ca folosim glucoza si pentru  efortul pe care-l face creierul ca sa execute activitati mentale – de la autocontrol, exprimarea sau reprimarea unor emotii si pina la gasirea unor solutii la probleme de matematica (sau scrierea unor texte). (aici puteti citi un studiu amanuntit pe aceasta tema)

una dintre functiile cele mai importante ale corpului nostru este sa mentina o temperatura constanta, iar cind temperatura din ambient este peste limitele de caldura /frig, creierul stie sa consume glucoza ca sa mentina o temperatura constanta pe interior. de asta fie tremuram, fie transpiram in procese ale corpului care fie evita hipotermia, fie atacurile de inima.

exista insa studii care arata ca organismul constuma mai multa energie pentru a raci corpul decit pentru a-l mentine cald.

(aici puteti citi un studiu pe aceasta tema)

prin urmare, creierasul foloseste resursele dupa cum dicteaza urgentele, iar functiile de gindire isi pierd din acuitate.

asa ca aveti intelegere pentru colegi zilele astea daca nu sunt in cea mai buna forma a lor.

in plus, incercati ca – dincolo de apa multa pe care e util sa o bem – sa consumati alimente care sunt bogate in glucoza (daca nu aveti intoleranta la glucoza sau diabet). aici un extras din Larousse Cuisine despre alimentele bogate in glucide.

ma rog, si o prajitura ajuta. avem si scuza, e pentru sanatate:)

foto shutterstock

Leave a Comment


7 − three =


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!