Stiu ca se vorbeste despre depresia de toamna – pentru ca e brusca trecerea de la vara la ploi – dar zilele astea mi-am pus problema daca exista si depresia de iarna.
Foarte multi dintre oamenii din jurul meu sunt intr-o stare nu foarte simpatica, chiar si eu la inceputul acestei saptamani (fara vreun motiv anume), ma simteam daramata si aveam nevoie de ceva din care sa ma incarc emotional, ceva de care sa ma agat.
*
Asa ca mi-am zis ca nu poate sa fie o intimplare ca ne ia pe toti asa, dintr-o data sa vedem lumea mai incetosata si m-am dus sa cercetez.
La noi nu exista statistici, dar in america 3% din populatie sufera de depresia de iarna, iar 6,7 %dintre oamenii predispusi la depresii in orice perioada a anului, au probleme mai mari iarna.
iar majoritatea populatiei au forme mai putin grave de depresie – sa spunem ca li se schimba buna dispozitie – pentru ca ziua se scurteaza, e mai tot timpul intuneric/intunecat, iar oamenii nu se mai incarca de la lumina solara.
Alte semne ale depresiei de iarna ar mai putea fi: oboseala extrema, prea mult somn, dificultati de concentrare, ingrasare
*
Odata descoperite aceste lucruri am cautat sa aflu cum poate sa ne fie mai bine.
Terapia prin lumina.
Cercetatoriii spun ca putem sa pacalim corpul si mintea daca le dam mai multa lumina, fie ea si artificiala. Am gasit chiar sugestia de a crea o camera “solara”, cu mai multe surse de lumina, din mai multe colturi in care e indicat sa petrecem cat mai mult timp.
Exista studii care arata ca e util sa te trezesti pe lumina, asa ca au apart gadgeturi care lumineaza crescendo pe ultima jumatate de ora de somn.
Plimbarile prin parc de cate ori e soarele in actiune
Orice contact direct cu sursa de lumina naturala este o gura de aer proaspat in aceasta perioada. Asa ca in pauza de masa iesiti la plimbare. Cu manusi groase ca sa puteti manca sandwich-ul.
Exista nenumarate studii care demonstreaza ca dispozitia este influentata de nivelul activitatii fizice, cu cat este mai mare activitatea fizica cu atat dispozitia este mai buna.
Un supliment de melatonina in alimentatia noastra poate ajuta la resetarea ceasului intern.
Mierea, humusul, bananele, pestele, strugurii sunt alimentele care influenteaza producerea naturala de melatonina in organism, dar exista si suplimente alimentare cu melatonina.
Atentie la consumul de dulciuri sau carbohidrati.
Medicii spun ca nevoia de a manca alimente bogate in carbohidrati sau multe dulciuri e un semn al depresiei pentru ca pe moment e un boost de energie, dar ele duc la surplus de greutate. Medicii recomanda multe alimente “verzi” – legume, dar si proteine.
Reduceti posibilitatea de a vedea stiri depresive ( cel mai simpatic sfat pe care l-am gasit)
In locul stirilor de la tv sau din ziare/net, mai bine cititi o carte frumoasa, cu un ceai aromat alaturi. Biografia unui om care a facut ceva prin care a schimbat lumea e intotdeauna un drum sigur spre motivarea de a depasi obstacolele reale sau aparente.
Asa ca daca sunteti necajiti zilele astea, daca simtiti ca nu va gasiti locul nu intrati in panica. Ci iesiti la o plimbare, nu va mai uitati la tv, mancati ce trebuie si luminati-va bine camerele in care petreceti mult timp.