Duminca, am invitat cativa prieteni sa ne uitam impreuna la meciurile de tenis de la Roland Garros unde fetele noastre au avut un parcurs minunat. A plouat la Paris, dar asta nu ne-a incurcat noua distractia.
Cum nu aveam energie sa gatesc chestii complicate, m-am gandit sa trisez putin si sa folosesc pateurile de la Scandia Sibiu ca sa le ofer prietenilor mei ceva gourmet – ca tot eram pe jumatate in Franta cu gandurile – dar care sa se si prepare usor, sa fie comod de mancat dar sa fie si o experienta surprinzatoare.
Sa fie o gustare lejera, dar cu respect pentru mancare si atentie pentru savoare.
Singurul lucru pe care l-am pregatit in avans a fost niste praz, pe care l-am pus la marinat de sambata seara ca sa-i iau o parte din iuteala. Intentia era ca prazul sa fie patul – suportul surpriza – pentru pateul de gasca.
Ce am preparat cam intr-o ora, cu totul?
Rulouri din vanata coapta, pate de fazan si rosii uscate – e un amestec de texturi care sunt f surprinzatoare la intalnirea cu papilele gustative: vanata a fost coapta cu putin ulei de masline aromatizat cu usturoi, pateul e onctuos si cu aroma bogata de vanat, iar rosia uscata – usor acrisoara completeaza experienta.
Canapele de zucchini cu pate de rata
Zucchini a fost si el copt, in felii subtiri, iar asta i-a dat o textura foarte moale. Alaturarea cu pateul de rata Scandia Sibiu – care e aromat si curat (fara E-uri) – da o experienta care e ca un souffle foarte fin.
Canapele de mar cu pate vegetal cu seminte de in (di-vin)
Pateul vegetal cu seminte de in de la Scandia Sibiu e o descoperire foarte foarte tare. E foarte fresh, , iar semintele respective dau un gust surprizator. Tocmai pentru ca e asa fresh am optat sa-l servesc impreuna cu felii de mar, ca sa pun si mai mult in valoare prospetimea si lejeritatea texturii lui.
Canapele de praz cu pate de gasca
Pentru Pateul de Gasca de la Scandia Sibiu m-am pregatit special. Am marinat prazul ca sa iau din iuteala si sa-i dau arome noi, apoi pateul care e foarte onctuos si bogat aromat a fost pus perfect in valoare.
Ciuperci umplute cu salata de ciuperci in maioneza, in care am pus cateva boabe de rodie…
Salata de ciuperci cu maioneza este f f usoara si fluida si m-am gandit ca daca-i pun seminte de rodie, acestea ii vor aduce un plus de surpriza… gourmet. Am ales sa o pun pe un pat de ciuperci care au fost coapte pentru ca sunt foarte dulci si astfel am obtinut o bogatie de arome.
Canapele de castravete cu fasole batuta cu legume
Aici a fost cel mai simplu, aveam castravezi si mi se parea ca masa nu are si rosu – cu exceptia rosiilor cherry care stateau langa masline si ridichi – asa ca am luat o conserva de fasole batuta cu legume si am aranjat cateva canapele foarte proaspete si aromate.
Mi-am zis ca e de tinut minte, fiind un gen de gustare care ar merge si de Craciun pentru ca are culorile potrivite si va aduce la masa prospetimea care o sa lipseasca atunci din cauza de vreme rece.
Hummus cu tahini si cativa stropi de mandarina.
Sunt dintre cei care ar manca hummus cu orice. Tahini – pasta de susan – i-a mai adus putina dulceata Hummusului de la Scandia Sibiu si pentru ca masa a fost cu tema fructe si legume, am pus cateva picaturi de suc de mandarina. Apoi am lasat mandarine in bol, nu doar pentru decor cum avea sa se dovedeasca pe parcurs. Combinatia mandarina zemoasa si racoroasa cu partea onctuoasa a hummusului cu tahini a facut ravagii la masa.
Singurul efort real pe care l-am depus a fost sa coc 2 vinete, 2 zucchini si 10 ciuperci.
In rest toate pateurile si salatele sunt din gama Scandia Sibiu, mancare sanatoasa, fara E-uri.
Toate au avut foarte mare succes, dar trebuie sa recunosc ca au fost doua cerinte speciale.
Am mai adus la masa mandarine, pentru ca au fost folosite ca ”pat” pentru hummus, desi o vreme hummusul s-a mancat fie cu lipie, fie cu chips tortilla, si am mai pregatit o salata de vinete cu maioneza vegetala si seminte de rodie (adica am pus intr-un castron salata de la Scanda Sibiu, am adaugat boabe de rodie si am amestecat, aducand castronul la masa cu o bagheta feliata subtire)
Secretul a fost in a mixa texturile si aromele.
Sa incercati intr-o seara, sau dupa amiaza asemenea gustari. Sunt fresh, foarte gustoase, fara E-uri si, desi nu depui efort ca sa le prepari, impactul e foarte foarte mare la servire.
Pofta buna.
P.S. prazul l-am marinat cu ulei de masline, putina boia dulce si lamaie.
P.P.S. Toate fotografiile sunt facute cu telefonul, fara sedinte foto sofisticate. Toata pregatirea, cu tot cu fotografii, a fost putin peste o ora.