Sa facem un exercitiu de imaginatie…care nu e chiar SF, se intampla mai des decat ne gandim: mergi la spital pentru ca esti bolnav si pleci cu un virus. Nu stii ca-l ai, el creste in corpul tau, se multiplica ingrozitor de repede si iti ataca organele.
Descoperi boala doar cand ajunge in stadiu grav pentru ca altfel n-are simptom de avertizare.
Cand descoperi ti se spune ca exista leac sa fii vindecat, dar trebuie sa te imbolnavesti si mai tare pentru ca tratamentul e aprobat in Romania doar pentru cei intr-un stadiu foarte avansat al bolii.
Sa formulez altfel: te imbolnavesti din cauza hibelor sistemului (mizeria din spitale, aparatura nesterilizata etc), iar cand descoperi ca esti bolnav, acelasi sistem iti spune “da, exista leac, dar nu avem bani pentru tine, avem doar pentru cei care sunt f f f bolnavi , asa ca asteapta sa fii in stadiul cel mai avansat al bolii”.
Asta e Romania stranie in care traim, Romania in care in fiecare dimineata cand te trezesti te rogi sa nu te imbolnavesti ca sa nu ajungi intr-un spital. Pentru ca nu se stie cum iesi de acolo.
*
Boala din scenariul de mai sus, real – care se intampla acum in Romania – e Hepatita C.
La nivel European inca de la inceputul anului trecut a fost aprobat un tratament fara interferon cu eficienta de 99% din cazuri, numai ca in Romania acest tratament este asigurat de stat doar pentru cei in stadii terminale ale bolii.
Intelegeti drama bolnavilor cu Hepatita C ?!
Un tratament poate ajunge la zeci de mii de euro, dar stii ca, la sfarsit, virusul nu mai este activ in corp (in 99% din cazuri, conform statisticilor). Si cu toate astea, pentru ca nu ai bani si statul nu-ti acopera cheltuielile medicale , desi ai platit asigurari de sanatate toata viata, vezi cum ficatul tau se distruge in fiecare zi. Si n-a fost vina ta. Ai luat boala tot din sistemul medical.
Conform statisticilor, ţara noastră se află pe primul loc la nivel european, din punct de vedere al numărului total de cazuri de hepatită C. Rata generală de depistare a hepatitei C este foarte scăzută în România, iar majoritatea pacienților sunt depistaţi în contextul unor analize sau la internarea în spital pentru alte afecțiuni. Deoarece mulţi pacienţi nu prezintă simptome, ajung la medic atunci când sunt în stadii avansate.
70% din pacienţii infectaţi cu hepatita C dezvoltă o boală cronică de ficat. Hepatita C este cea mai frecventă cauză a cancerului de ficat şi una dintre cele mai importante cauze ale ciroziei – 20% din cazuri ajung la ciroză în 15 ani de la infectarea cu virusul C.
4.200 de pacienti cu Hepatita C, din totalul celor 600.000, la nivel national, au avut, pana acum, ansa la vindecare prin acest program, aproximativ 1.800 dintre acestia finalizand deja tratamentul fara interferon (cu actiune antivirala directa).
98% dintre acestia au fost declarati vindecati la finalul tratamentului, terapia fara interferon confirmand astfel rezultatele din studii clinice care aratau o rata de vindecare de peste 95%.
*
Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) a declansat o actiune de informare a opiniei publice intru sustinerea pacientilor care au Hepatita C. Patru dintre pacientii care au facut tratamentul si s-au vindecat si-au facut publice povestile tocmai pentru a arata autoritatilor impactul si eficienta tratamentului si pentru a face presiuni ca mai multi pacienti sa beneficieze de acest tratament.
Astazi, 28 iulie, se marcheaza la nivel mondial Ziua internationala de lupta impotriva Hepatitei.
E un prilej bun sa faceti cunostinta, prin acest text, cu o pacienta care s-a vindecat, Doamna Adriana Afteni.
Dar si sa dati mai departe aceasta poveste pentru ca autoritatile sa stie ca suntem multi care nu avem aceasta boala, dar ne pasa de cei care – din nefericire – au contactat virusul – peste 600.000 de romani.
De ziua internationala de lupta impotriva hepatitei, da mai departe povestea asta si gandeste-te: daca tie ti-ar spune cineva ca trebuie sa astepti sa ti se distruga tot corpul ca sa beneficiezi de tratament, desi tratamentul exista si e eficient inca din primele stadii ale bolii, cum te-ai simti?!
Daca aveti prieteni, rude care au Hepatita C ii puteti indruma sa vorbesca cu cei de la Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania pentru sprijin.