Monthly Archives : April 2017

tapetO noua tendinta in amenajari interioare: tapetul cu imprimeuri fabuloase

O noua tendinta in amenajari interioare: tapetul cu imprimeuri fabuloase

text de Eliza Manolescu

Te-ai decis sa-ti renovezi locuinta? Alege tapetul si inspira-te din aceste modele fantastice!

Printr-o potrivire la care nimeni nu s-ar fi gandit, casa de textile foarte indragita, De Gournay, s-a alaturat brandului de pantofi Aquazzura si impreuna au creat o colectie simpatica de tapete, la timp pentru cei care vor sa-si renoveze casele in aceasta vara.

Bazandu-se pe influentele picturilor lui Juan Gatti si ale ilustratiilor botanice vintage, produsul final este rezultatul unei colaborari intre Edgardo Osorio si de Gournay.

Disponibila in showroom-urile De Gournay din intreaga lume, colectia a fost dezvaluita pentru prima oara in timpul Paris Fashion Week, deoarece contine si o colectie-capsula de pantofi cu aceleasi imprimeuri.

tapet imprimeu de gournay

 

tapet model

tapet de gournay

tapet de gournay aquazzura

1985
dor geta popescuDor Geta Popescu si (pre)judecatile noastre –

Dor Geta Popescu si (pre)judecatile noastre –

Ar fi frumos sa incetam sa mai judecam oamenii.

Ar fi frumos sa ne gandim “cu ce ajuta parerea noastra evolutia acestui fapt, eveniment, sentiment?” Daca putem da o mana de ajutor, ok, hai sa ne spunem parerea. Daca nu, mai bine sa ne odihnim putin mintile si sufletele.

*
De ieri dupa amiaza toata lumea are o parere despre parintii lui Dor Geta Popescu, micuta alpinista de doar 14 ani care a murit intr-o avalansa din Retezat.

Nu o sa reproduc parerile. Cu tot respectul pentru fiecare dintre voi cei care cititi aceste randuri, cred ca parerile voastre/ ale noastre nu conteaza si nici nu ajuta. Ele vorbesc mai degraba despre frustraile noastre, despre nereusitele noastre.

Aseara, undeva in Retezat doua trupuri de copii – unul de 14 si altul de 12 ani – au ramas in noapte si in frig singure. In loc de priveghi.

Se spune ca priveghiul e o forma prin care apropiatii celui care pleaca ii sprijina sufletul ca sa-i fie mai usor drumul. Iar trupurile celor doui copii au ramas in noapte, in zapada, in frig. Singure.

Nu cred ca ne putem imagina durerea parintilor lor. Nu cred ca o poate descrie cineva in cuvinte.
Sa stii ca ti-a murit copilul si tu i-ai lasat trupul pe munte, fie si pentru o noapte, pentru ca asa era cel mai sigur pentru ceilalti din grup.

*
Astazi avem cu totii pareri. Dar in decembrie trecut, ca si in anii precedenti cand sora lui Dor – Coco – cucerea muntii, ne mandream cu copiii astia. Ne uitam la ei ca la niste super eroi.

Cum ne uitam astazi la ultra maratonistul Tibi Useriu, sau la Toma Coconea – supra omul care a iesit al doilea la Red Bull X –Alps traversind Alpii pe jos sau in zbor cu parapanta in 5 zile, si ne gandim la ei ca la niste eroi.

Vedem doar victoriile si chiar daca, in marturisirile lor de dupa competitii, intuim ca au fost si momente de cumpana – la pragul dintre viata si moarte -, le scoatem usor din minte. Ei sunt supereroi si noi ne traim victoriile prin ei, si ne dau si noua sperante ca putem fi mai mult decat suntem.

*
Ar fi frumos sa incetam sa mai judecam oamenii. Sa ii incurajam cu tot ce putem sa-si urmeze visurile, oricat de nebunesti ni se par noua ca ar fi. Si sa le transmitem – cu toata puterea pe care uneori nici nu stim ca o avem – gandurile noastre bune cand sunt in momente grele.

Cum sunt acum Coco Popescu si parintii ei. Dar si parintii baietelului care era cu Dor Geta, Erik Gulacsi – si el un campion alpinist.

salataHei! Ajuta-ma sa creez cea mai gustoasa salata…(pentru Chinezu, fie) –

Hei! Ajuta-ma sa creez cea mai gustoasa salata…(pentru Chinezu, fie) –

Sa va spun ce mi s-a intamplat.

Inainte de Paste am fost cu Cristi China cu treaba intr-o zi in jurul pranzului, drept si pentru care am si mancat ceva… Eu- salata.

Motiv pentru Marele Chinez (la propriu) sa mai faca o tura de misto de mine (isi permite ne stim de aproape 20 de ani). Mistourile erau inca dinainte sa stabilim ce mancam, pentru ca el anticipa ca eu am sa mananc trei funze – sau oricum ceea ce o sa mananc nu o sa semene a mancare, cel mult o garnitura.

N-a fost asa, am mancat o salata foarte mare si foarte consistenta, dar a fost un bun prilej sa dezbatem pe tema cat de gustos si sanatos e ceea ce mancam.

Cum anul trecut cand eram in Turneu cu Scoala Flanco prin tara tot cu Chinezu, eu am gustat din foarte multe feluri de bere (doar am gustat, de restul detaliilor s-a ocupat el), m-am gandit sa-l conving ca in vara asta sa manance mai multe feluri de salate si sa le descopere beneficiile.

Si am inceput un asalt pe facebook, sperand sa-mi iau aliati.




Joaca mea a ajuns la un nivel pe care nu l-am anticipat pentru ca… simpaticele fete de la Rompetrol (unde lucreaza o prietena comuna a mea si a lui Chinezu) au vazut disputa si au zis ca imi pun la dispozitie bucataria Hei! din benzinariile lor ca sa-i prepar ce salata vreau eu, mai ales ca au lansat recent un concept nou in care iti customizezi salata dupa bunul tau plac.

Asa ca acum ma aflu in stadiul urmator. Am aflat ce ingrediente pot folosi din bucataria Hei! si vreau sa fac trei retete speciale pe care sa le deguste Chinezu.

Pun aici ingredientele pe categorii pentru ca mi-ar placea sa ma ajutati cu propriile voastre retete.

Cine imi propune cea mai simpatica reteta pe care o si fac la fata locului, vine cu noi la degustare si ma gandesc eu ce alt cadou simpatic mai primeste.

Avem asa:

Baza salata – Legume si salata verde, Baby carots si mix de verdeturi, Legume, Porumb, unt si Busuioc, Grapefruit si mix de verdeturi

Topping pentru salata – Telemea si masline, Piept de pui, emmentaler si porumb, Ton si telemea, Emmentaler si crispy bacon, Omleta si emmentaler

Sosuri – Sos Caesar, Yoghurt, Vinaigrette, So cu usturoi

Iar la capitolul paine avem – Ciabatta cu ulei de masline, Demibagheta Natur, Demibagheta cereal, Bagheta Brezel, Paine sandwich cu rosii uscate, Tortilla Chips cu sare.

Sunt deci nesfarsite moduri de combinare pentru ca fetele din bucataria Hei! ma lasa sa folosesc tot ce e mai sus, cum simt eu ca e bine si gustos. Si tocmai pentru ca sunt asa de multe, mi-ar placea sa-mi dati sfaturi.

Atentie! Nu vreau sa fac misto de el, vreau sa manance cele mai gustoase si mai apetisante salate si la sfarsit sa zica “Da, mai, m-am saturat! Poti sa mananci la o masa doar o salata”

Va astept retetele si va multumesc

P.S. Evident ca daca e pe disputa, Chinezu imi va pregati sandwich sa degust. Sper sa fie gentil cu mine si sa nu puna foarte multa carne pentru ca nu prea mananc si nici sa construiasca un sandvich urias (oricum imi iau ajutor la degustat).

P.P.S. Stiu ca domn Chinezu doar se alinta pe alocuri, pentru ca el acasa – gratie doamnei lui, Adina, si cu participarea exceptionala a celor trei copii din dotare – mananca echilibrat si are multe legume si fructe in alimentatie pe langa fripturi si… bere desigur. Acum vreo 2 ani descoperise avocado si ii placea foarte mult:)

3504
campanie bloggeri_vizual final (1)Calatorie in viitor – sau cum sa regreti cat mai putin din ce n-ai trait

Calatorie in viitor – sau cum sa regreti cat mai putin din ce n-ai trait

Sunt un om care nu se supune regulilor. Asta e bine uneori (pentru ca fac lucruri iesite din randul lumii, deci am sanse de progres, de evolutie), dar alteori e rau (pentru ca ma judeca lumea pentru lucrurile pe care nu le fac ca restul lumii).

Sunt o persoana despre care pana acum ceva ani ai fi putut spune fara sa eziti ca “n-are radacini” – nu in sensul originii, ci al stabilitatii. Imi schimbam locul de munca la maxim 5 ani,  ma mutam la fiecare 2 ani intr-o alta casa, ca sa schimb atmosfera, energia si sa-mi tin ascutite simturile. (da, stiu ca pare straniu, dar daca va ganditi cat de atenti sunteti la toate detaliile intr-o casa cand va mutati in ea, o sa intelegeti metafora asta cu simturile).

In ultimii ani am mai prins radacini; poate ca e varsta, poate ca ritmul meu interior s-a schimbat (cu siguranta a mai incetinit), dar am inceput sa fiu preocupata de lucruri pe care sa le construiesc pe termen lung (construiesc acum o companie noua cu 3 prieteni).

Constantele din viata mea insa sunt prietenii si dorinta sa nu regret prea multe din ce n-am trait. Sunt un om discret si, in ciuda aparentelor unei vieti semi publice, foarte putini oameni stiu lucrurile pe care le traiesc in privat.

Ce ma ghideaza in viata e sa nu am regrete pentru lucrurile pe care nu le-am incercat, nu le-am experimentat, nu le-am trait.

De exemplu, imi plac foarte mult dansul si teatrul – si am cateodata nebunia sa ma sui in avion si sa ma duc pentru o singura zi la Londra, sa vad un anume spectacol. (sigur, imi iau bilete in avans, dar fac un tur de forta pentru ca a doua zi sunt senina in Bucuresti, la munca)

Unii oamenii isi iau case si masini, eu imi iau experiente. Peste 10 ani, de exemplu, mi-ar placea sa nu regret ca nu am apucat inca sa vad mai mult din Asia si ca… n-am stat o saptamana intr-o gradinita de ursuleti panda ca voluntar.

Da, sigur ca mi-ar placea ca noua noastra companie sa fie una dintre cele mai importante si relevante din partea “administrativa” a divertismentului romanesc si stiu ca va fi pentru ca vom munci mult pentru asta in anii care vor veni, dar mi-ar placea sa nu regret ca nu am avut timp sa-mi fac amintirile la care visam.

*

OTP Bank m-a invitat sa fac o calatorie in viitor ca sa constientizez inca o data ce e important pentru mine. Uneori, alergand dupa datoriile zilnice, uitam sa ne mai facem amintiri. Dam adesea vina pe… bani. Ne spunem ca trebuie sa-i folosim pentru lucruri mai urgente, mai palpabile, pentru achizitii materiale serioase.

Eu sunt dintre cei care cred ca banii sunt ca sa-ti creezi amintiri si experiente, iar daca nu-i ai atunci cand ai nevoie mare de ei pentru o asemenea experienta poti apela cu incredere la un credit personal.

Pentru cine vrea sa stie mai multe detalii despre Creditul personal de la OTP Bank, iata informatiile pe scurt.

Se accepta venituri de toate felurile. Adeverinta de venit poate sa lipseasca pentru ca informatiile despre veniturile tale le furnizeaza ANAF.

Dobanda e mai mica daca primesti salariul la OTP Bank.

Comisioanele sunt usor de tinut minte pentru ca… toate sunt zero.

0 lei comision pentru deschiderea contului,

0 lei comision de analiza dosar in functie de oferta aleasa.

0 lei/ luna pentru administrarea creditului,

0% pentru rambursarea anticipata a creditelor cu dobanda variabila.

Iar dobanda incepe de la 7, 9% (in functie de profilul clientului si istoricul sau de creditare).

Mai multe detalii gasiti aici https://www.otpbank.ro/credit/pl

Cat despre mine… peste 10 ani am sa va povestesc cum e un ursulet panda la atingere. Sunt sigura.

panda cub

 

 

 

3540
farfurii colectie jj martinCea mai frumoasa colectie de seturi pentru masa

Cea mai frumoasa colectie de seturi pentru masa

text de Eliza Manolescu

Fondatoarea La DoubleJ, o eticheta in lumea modei din Italia cunoscuta pentru textilele indraznete, jucause si foarte colorate, JJ Martin a creat o colectie de aranjamente pentru masa, dedicata iubitorilor de design interior din lumea intreaga, cu printuri caleidoscopice, culori vibrante si modelele maximaliste. Sunt atat de frumoase, incat va fi o placere sa mananci din aceste farfurii.

Colectia de vesela include un set din portelan chinezesc pentru cina, platouri pentru desert si vase pentru supa, ce se potrivesc perfect cu fetele de masa si servetelele imprimate cu modele vintage, care sunt aceleasi cu cele pe care Martin le foloseste in colectia de imbracaminte. Astfel, iti poti impresiona oaspetii cand vei purta o rochie asortata cu servetelele sau fata de masa.

De la ilustratii cu paun din secolul al XVIII-lea pana la motive florale complicate, aceasta colectie-statement a fost realizata pentru iubitorii de printuri si culori vii. “Intotdeauna am aranjat o masa foarte distractiva si puternic colorata. Pentru mine, mai mult este tot mai mult”, a declarat creatoarea pentru Arhitectural Digest.

vesela martin set farfurii double jj jj martin farfurie farfurie colectie JJ Martin aranjament masa jj martin la double j

2334
puma vs 21 forever 2Ce faci cand tu – Puma – esti copiat agresiv de branduri mai ieftine?! Cazul Rihanna si Forever 21 –

Ce faci cand tu – Puma – esti copiat agresiv de branduri mai ieftine?! Cazul Rihanna si Forever 21 –

Puma a anuntat la inceputul acestei luni ca da in judecata brandul Forever 21 pentru ca a copiat colectia noua a Rihannei, Fenty x Puma.

Procesul e intentat, se pare, in Los Angeles pentru “patent si copyrights”, iar incaltarile incriminate sunt acestea.

puma vs 21 forever 2 puma vs 21 forever 3 puma vs 21 forever

Sigur ca seamana, nu e niciun dubiu.  (Bine sunt f f uratele si kitschoase, dar nu e ca si cum Rihanna ar fi un arbitru al elegantei si rafinamentului). Sigur ca le aduce celor de la Puma prejudicii financiare importante. In magazinele PUMA creatiile sunt vandute cu 80 – 99 dolari, la Forever 21 sunt intre 18 si 25 de dolari.

Avocatii celor de la Puma vor sa obtina toti banii din profitul rezultat din vanzarile Forever 21 (ceea ce mie mi se pare imposibil, cel mult o recompensa financiara ar putea primi).

Dar dincolo de ego si de bani, o asemenea situatie are niste efecte pe care nu le mai poti controla, iar cel care a furat – a copiat – iese in castig.

  • Pe copiii care isi cumpara de la Forever21 nu-i deranjeaza, ba chiar ii bucura ca gasesc un produs similar dar mai ieftin.
  • Stirea cu procesul pentru copyright inseamna indirect multa reclama pentru cel care a copiat si posibilitatea sa vanda si mai multe produse, pentru ca afla si oameni care nu erau in target si poate sunt interesati.

*

Intamplarea aceasta e un bun motiv de reflectare a directiei in care mergem si de ce toti cei care copiaza forma, nefiind interesati de fond, dau mici tunuri care par de succes.

Sigur ca nu e o constructie pe termen lung, dar in epoca instant gratification cand toata lumea vrea o rasplata cat mai rapida (financiara sau emotionala/ego) , genul acesta de copycat o sa fie extrem de uzitat.

Puma a dat recent in judecata si TopShop pentru o alta inspiratie din produsele sale. 🙂

5023
coach-ul-patrick-mouratoglou-editura-publica-victoria-booksAutobiografia lui Patrick Mouratoglou sau despre lectiile de viata si de motivare ale antrenorului Serenei Williams –

Autobiografia lui Patrick Mouratoglou sau despre lectiile de viata si de motivare ale antrenorului Serenei Williams –

Patrick Mouratoglou e cunoscut drept antrenorul care a reusit sa o readuca pe Serena Williams in varful clasamentului mondial.

Da, Serena a trecut si prin momente in care a avut moralul cazut, a fost accidentata si n-a mai gasit in ea resursele care s-o aduca cu toate fortele in teren.

Zilele astea a aparut la Editura Publica, colectia Victoria Books, autobiografia lui Mouratoglou, aproape la sincron cu vestea ca Serena e insarcinata si nu mai participa in competitii pana in primavara anului viitor. Din perspectiva aceasta va fi foarte interesant ce va face antrenorul ei pentru ca, la cat este el de ambitios, nu va avea rabdare sa stea in pauza atat de mult timp.

*

Cartea, dincolo de retetele pe care spera sa le obtina antrenorii de tenis (si care sunt f putine, dar destructureaza frumos filosofia lui de munca), exceleaza prin traducere si notele de subsol.

Felicitari domnului Valentin Protopopescu pentru traducere si minunatele note de subsol care plaseaza in context competitiile si viata sociala la care face referire Mouratoglou in carte.

*

Mouratoglou se prezinta ca un baiat de bani gata (tatal a fost unul dintre marii investitori in energia ecologica sustenabila)  care din timiditate si neputinta de a se lupta cu rigorile familiei a ajuns sa faca multe lucruri urate – batai, droguri, alcool, femei.

A facut business desi si-ar fi dorit sa faca tenis si, peste ani, a luat-o de la zero ca sa-si urmeze visul- sa fie antrenor de tenis (desigur cu ajutorul financiar al tatalui). Un antrenor fara scoala, doar cu pasiune pentru aceasta meserie si cu un amestec de determinare si rigoare matematica (statistica) care sa-l faca sa inteleaga dincolo de gesturi semnificatia faptelor elevilor sai.

*

Cartea a aparut in Franta in 2015 la putin timp dupa divortul (al doilea ) lui Mouratoglou despre care s-a spus ca ar fi avut o idila cu eleva sa, Serena Williams. (Maria Sharapova a fost foarte rautacioasa prin 2013 intr-o conferinta de presa cand a atacat-o pe Serena Williams pentru ca e intr-o relatie cu un barbat insurat). In carte nu gasim nimic din toate astea, iar sentimentul meu este ca aceasta autobiografie a aparut mai ales din considerente de PR. Sa spele din imaginea sifonata si sa mute atentia intr-o alta directie.

*

Dar dincolo de asta, sunt cateva lectii minunate in carte despre cum sa ajuti pe cineva cand ii esti mentor/ antrenor/ profesor/ coach indiferent de domeniul in care il insotesti pe elevul tau pe drumul catre succes.

Despre cum sa-i creezi oportunitatile ca elevul tau sa poata reactiona cel mai bine pentru el la situatiile in care e pus, despre cum sa le muti atentia oamenilor ca sa nu mai puna atat de multa presiune pe ei.

Iata aici un fragment din carte

patrick mouratoglu frament carte

 

Puteti cumpara cartea de aici. Cred ca e o carte care ii va motiva pe multi in drumul lor spre victorii personale. Nu doar prin puterea lui Mouratoglou (care a facut orice sacrificiu posibil ca sa-si vada visul implinit), ci si pentru ca, mai devreme sau mai tarziu, toti ajungem sa ii ajutam pe altii pe drumul lor prin viata – fie ca e vorba de copiii nostri, fie ca sunt prietenii. 

 

 

 

4204
lorenzo artaIntre fictiune si realitate la galeria Viasaterna din Milano

Intre fictiune si realitate la galeria Viasaterna din Milano

text de Eliza Manolescu

A intrat in lumea fotografie prin arta, un intinerariu ce este evidentiat in lucrarile sale. Artist si fotograf din Veneto, Lorenzo Vitturi creeaza arta asemanatoare cu cea a lui Fellini, care este recunoscuta in seria de lucrari “Droste Effects, Debris and Other Problems”. Expozitia a carui curator este grupul Fantom, reuneste o serie de piese originale concepute special pentru spatiul din galeria de arta contemporana milaneza Viasaterna.

Aceasta este prima expozitie solo a artistului in Italia, dupa ce a studiat la Academia de Arte Plastice din Venetia si a capatat experienta la Fabrica sau Cinecitta. Intre fictiune si realitate, culori saturate si materiale in prim-plan, poti observa o energie vizuala ce dezvaluie studiul amanuntit din spatele fiecarei piese creata de Lorenzo.

Pe langa expozitiile de grup, Vitturi a expus si la galeria fotografilor din Londra, muzeul Foam din Amsterdam, la galeria Yossi Milo din New York si la galeria Contact din Toronto.

vittuti artist lorenzo vittuti artist italian lorenzo vitturi lorenzo vitturi arta

1763
OnteachingJournalism1Asa incepe totul: Blog din placere… de 10 ani –

Asa incepe totul: Blog din placere… de 10 ani –

Am mai povestit despre cum am inceput sa scriu pe o platforma care m-a condus la un blog, dar zilele astea am realizat ca tocmai se implinesc 10 ani de la acel moment.

Am inceput sa scriu pe platforma yahoo 360 punand texte despre spectacolele pe care le vedeam la Bucuresti , un fel de povesti pentru prieteni, pentru ca un cuplu de prieteni se mutase din tara.

Imi amintesc ca una dintre povestile pe care le-am scris a fost si despre un spectacol de la Constanta – Inimi Cicatrizate, in regia lui Radu Afrim. Mi-a placut atat de mult spectacolul acela, incat la casarea lui (cand a incetat sa se mai joace) m-am rugat de una dintre actritele din distributie sa-mi aduca o bucatica mica din décor. Un gramofon din gips. Il am acasa.

Textul in cauza a facut ca numarul meu de prieteni pe platforma respectiva sa creasca intr-o saptamana de la 2-3 mii la peste 10.000 ceea ce era imens pe atunci, dat fiind numarul utilizatorilor de internet.

Ceea ce mi-a oferit acea platforma nu gasisem nicaieri: contactul direct cu prietenii care ma citeau, pentru care scriam.

*

Din primul moment al prezentei mele in online nu m-am gandit sa scriu pentru glorie, pentru audienta (le aveam deja la Tabu, avusesem si inainte la Europa FM), am vrut doar sa pun continut nou, de calitate, intr-un spatiu in care ar fi citit si alti oameni cu aceleasi gusturi ca mine.

Nu se vorbea in 2007 de comunitati, nu se gandea nimeni ca acea audienta stransa cu informatii relevante pentru un anume public putea fi monetizata. Era interesant ca puteam aduna cu texte despre spectacole de teatru sau despre filme (cu informatii din culise adesea, pentru ca aveam acces ca jurnalist) multe mii de oameni care sa ma citeasca.

*

De acolo n-a fost decat un pas sa mi se creeze un blog pe site-ul revistei Tabu. Publisherii din acel moment al revistei au vrut sa valorifice audienta pe care o puteam aduce. Pe mine ma interesa sa scriu in continuare despre teatru, expozitii, filme si nu aveam nicio preocupare financiara legata de audienta pe care o aduceam pe site.

Am refuzat sa mai scriu cand pe blogul meu de pe site-ul revistei a aparut o reclama electorala. Trustul avea un contract pentru toate site-urile si ma pusesera si pe mine la gramada.

Atunci a fost momentul in care am decis ca vreau sa am un loc al meu unde sa fiu doar eu responsabila pentru asocierile de brand sau publicitatea atasata.

 Asa a aparut bazavan.ro in 2010.

*

In mai putin de un an am inceput sa monetizez noul domeniu, dar… nicio clipa nu m-am gandit primordial la banii care ar fi putut veni: m-a interesat continutul pe care il puneam in spatiul public.

M-a interesat relevanta a ceea ce scriam, utilitatea, pentru cititorii posibili si probabili.

Si astazi, ca si acum 10 ani, scriu DIN PLACERE pe blogul meu. Da, fac bani cu el; da, e o platforma care le arata oamenilor cine sunt si ce stiu sa fac iar asta imi aduce beneficii materiale pe mai multe directii (productie de continut, public speaking, consultanta media). Dar agentiile de publicitate stiu ca spun mult mai des NU la propunerile comerciale decat spun Da, in ciuda faptului ca unii cititori cred ca e destula reclama pe site-ul meu.

*

Imi place sa arat o alta fata a intamplarilor si oamenilor din jurul nostru, de asta scriu. Nu ma intereseaza sa scriu despre mine si intamplarile mele din viata cotidiana decat daca ele pot fi relevante ca experienta pentru cineva. Si de fiecare data cand scriu un mic eseu sau un interviu ma intreb “textul asta o sa mai stea in picioare si peste 10 ani?” , adica are el relevanta si puterea sa transmita o serie de stari si informatii care sa merite sa ocupe cuiva timpul?

De asta scriu de 10 ani pe blogul meu.

Stiu ca daca faci ceva din placere si nu te pui pe tine pe primul plan, ci actiunea care te bucura, e doar o chestiune de timp si de perseverenta ca sa reusesti sa fii unul dintre cei mai buni.

*

De asta cred tare in proiectul pe care-l lanseaza Lidl zilele acestea –  Bucatar din placere – in care pasionatii de gatit sunt invitati sa-si gasesca curajul de a deveni o voce in spatiul public in domeniul lor de interes.

Puteti gasi detalii aici https://surprize.lidl.ro/bucatardinplacere, e o competitie prin care Lidl cauta viitorii blogeri de “food” si le ofera suportul de a invata cum sa-si prezinte cat mai bine munca si pasiunea. Tot ce trebuie sa faceti e sa incarcati o fotografie sau un video in care sa aratati modul in care va place sa gatiti.

Daca aveti pasiune, daca faceti din placere si daca aveti si ceva notiuni tehnice (de scris, de fotografie si de marketing, nevoi ale cititorilor) puteti deveni… ce vreti voi in online.

Eu am intrat in jocul acesta cu notiunile de scris si de marketing, ba chiar si cu o cultura vizuala exersata in multe sedinte foto la revista Tabu, dar ceea ce vi se ofera acum – daca sunteti pasionati de gatit – e … priceless.

*

La 10 ani de cand am scris pentru prima data pe o platforma care putea fi considerata blog, si la 7 ani distanta de la detinerea unui domeniu personal pe care se afla o mini revista de life style feminin pot spune ca singura cale pe care o stiu pentru succesul in online – pe termen lung – un succes constant implica placerea pentru ce faci, perseverenta si crearea unui continut relevant care sa stea in picioare si peste … multi ani.

Ceea ce… va doresc si voua. Mai ales ca va si ajuta Lidl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6841
ferma transformataCum a fost transformata o ferma din Spania intr-un resort luxos –

Cum a fost transformata o ferma din Spania intr-un resort luxos –

text de Eliza Manolescu

Cand agroturismul si arhitectura contemporana se intalnesc ia nastere un resort luminos, in care ti-ai dori sa-ti petreci toata vara.

Studioul spaniol de arhitectura Arquitectura-G a transformat o ferma de 900 metri patrati din Emporda, aproape de Girona, intr-un resort agroturistic modern si luminos. Spatiul este compus din diverse saloane interconectate si camere unde se serveste masa, in care oaspetii se vor simti atat de bine incat nu vor mai dori sa plece.

Cladirea originala, situata la marginea satului Ampurdanes, este din piatra si a fost proiectata special pentru terenul in panta.

Prima provocarea a designerilor a fost aranjamentul arhitecturii pe trei etaje si cum sa pozitioneze numeroasele zone de locuit, sa fie spatii deschise, dar in acelasi timp protejate de lumina soarelui si de vant.

Rezultatul final este un labirint placut de camere, curti interioare si raze de lumina filtrata in care te poti relaxa, poti manca, citi sau te poti odihni. Si apoi, de ce nu, te poti bucura de o baie racoritoare in piscina.

ferma transformata interior trepte ferma transformata interior resort spaniaresort zona de dinning

2376
par coada impletita(retete) Masti inedite pentru par cu ingrediente din bucatarie

(retete) Masti inedite pentru par cu ingrediente din bucatarie

text de Eliza Manolescu

 

Lipsa de vitamine si minerale, stresul, dar si vremea schimbatoare contribuie la deteriorarea si caderea parului. In comert gasim o gama larga de produse pentru ingrijirea parului, indiferent de problemele scalpului. Insa, eu iti propun cateva masti pe care le poti prepara cu ingrediente naturale, ce iti vor intari firul de par si-l vor face mai sanatos si matasos.

Masca cu drojdie impotriva caderii parului

Cum prepari masca:

Dilueaza in apa calduta dintr-un bol 50 g drojdie proaspata pana obtii o compozitie ca o pasta groasa. Lasi amestecul la loc cald jumatate de ora, dupa care adaugi 1 galbenus de ou, 1 lingurita cu miere naturala si 1 lingurita cu coniac. Apoi aplici masca la radacina si pe toata lungimea parului. Acoperi capul cu o folie de plastic si cu un prosop si lasi masca sa-si faca efectul 2 ore. Dupa acest interval, iti speli parul normal. Ca sa aiba efecte vizibile intr-un timp rapid, aplica masca de 3 ori pe saptamana.

Masca de par cu mustar – ideala pentru parul gras

Cum procedezi:

In apa fierbinte pui 2 linguri cu mustar praf si amesteci pana se dilueaza. Apoi adaugi 1 galbenus, 2 linguri cu ulei de masline (ulei de ricin sau brusture) si 2 lingurite cu miere. Amesteci bine ingredientele si le aplici la radacina firelor de par. Masca trebuie sa actioneze 40 de minute, apoi clatesti parul si samponezi. Poti repeta tratamentul o data pe saptamana.

Impotriva matretii incearca o masca cu ulei de masline si suc de lamaie

Cum procedezi:

Intr-un bol pui 2 linguri de suc proaspat de lamaie, 2 linguri ulei de masline si 2 linguri de apa. Amesteci bine ingredientele si apoi aplici compozitia pe parul umed. Lasi sa actioneze 20 de minute, dupa care clatesti parul si il samponezi. Este recomandat sa aplici masca la interval de 2 saptamani.

3041
prin_desert_spre_libertateEunsun KIM – Prin desert spre libertate (carte) –

Eunsun KIM – Prin desert spre libertate (carte) –

Am citit zilele acestea o autobiografie a unei fete de 20 de ani care a fugit din Coreea de Nord la 11 ani si a avut nevoie de un drum de 9! ani ca sa traiasca o viata libera in Coreea de Sud.

Am citit-o fix zilele astea cand Coreea De Nord a facut o parada uriasa in care si-a prezentat armele nucleare, cand Turcia a ales (sau n-a avut incotro, i s-a ales de catre presedinte) o dictatura.

Am citit-o zilele astea cand e cu vacanta si multa mancare pe masa, iar din primele pagini intelegi cat de mare era foametea in Coreea de Nord in anii 90. Fetita care e personajul principal, dupa ce nu mananca nimic 6 zile, isi scrie testamentul fiind sigura ca o sa moara de foame, cum se intamplase cu tatal si bunicul ei.

*

Povestea din carte e socanta: fata fuge cu mama si sora ei in China, iarna cand raul care desparte cele doua tari e inghetat; ajunge sa fie vanduta sclava unui taran caruia ii munceste pamantul, reuseste sa fuga de acolo, trece prin Mongolia in Coreea de Sud unde e tinuta intr-un lagar ca sa invete… capitalismul.

Toate pe durata a 9 ani de chinuri incredibile.

E o secventa in carte in care descrie aglomeratia din trenurile din Coreea de Nord si cum calatorii isi fac nevoile in cutii de fier, pe locul unde stau, pastrand cutiile langa ei, pentru ca e atat de aglomerat incat daca se ridica nu mai au unde sa stea.

Sau cum, pe vremea foametei de la mijlocul anilor 90, copiii fura orice de prin paduri si mananca radacini si ierburi nestiute.

Mai este o secventa in care povesteste cum copiii, la 8-9 ani, erau scosi de la ore ca sa mearga sa vada … executiile (omorarea celor care au fost impotriva regimului) ca sa invete disciplina si supunerea fata de system.

In Coreea de Nord nu se vorbeste despre asta nici acum. In istoria lor nu exista acest moment chiar daca au murit aproape 1 milion de oameni de foame.

Ca si atunci, si acum, ei tin pe perete acasa portretul conducatorului iubit. Acum e nepotul lui Kim Il Sung, cel care conducea glorios tara spre foamete si saracie.

Si atunci erau parade uriase cum a fost cea de acum 2 zile.

*

Pentru cei care au peste 35 de ani, fiecare capitol din carte e, dincolo de socul intamplarilor, un nou impuls sa se intrebe: asa am fi ajuns si noi?

Sau, si mai grav, asa putem sa reajungem si noi?

In Turcia e dictatura, in Rusia e dictatura, Ungaria nu se simte prea bine, iar noi avem promisiuni comunist-populiste care pudreaza saracia multora, dar si autoritatea dictatoriala a celor care au ajuns la putere.

Fetita asta, Eunsun Kim care are deja 30 de ani, a reusit impreuna cu mama ei care a muncit mult ca sa o ajute, sa termine facultatea, sa aiba o bursa in Statele Unite si acum lucreaza ca ambasador intr-un ONG care si-a propus sa arate lumii ororile din Coreea de Nord ca sa existe o presiune internationala pentru a se mai rezolva ceva acolo, oricat de putin.

Va recomand sa cititi cartea pentru determinarea acestei copile care, dupa ce s-a vazut libera, n-a incetat sa lupte pentru tara ei, pentru oamenii pe care-i stie. Un gest pe care noi putem sa-l facem pentru ai nostri nu doar mergand la vot, ci implicandu-ne in actiunile societatii civile.

Eunsun Kim spera ca intr-o zi sa poata sa mearga sa revada mormantul tatalui ei.

Cartea Eunsun Kim – Prin Desert spre Libertate – fuga mea din Coreea de Nord – a aparut la editura Corint , in colectia Corint Istorie si o puteti gasi aici.

P.S. Catre sfarstul cartii povesteste cum au invitat-o la Londra pentru a vorbi despre ororile prin care a trecut pentru o emisiune norvegiana. Invitat, alaturi de ea, era Sting (despre care nu stia absolut nimic pentru ca in Coreea de Nord nu fusese difuzat niciodata).

Iata acea emisiune.

4586
pink floyd melissa picturaO tanara din Kansas vede culori in muzica si picteaza melodii

O tanara din Kansas vede culori in muzica si picteaza melodii

text de Eliza Manolescu

Recent v-am povestit despre proiectul simpatic prin care un student si-a propus sa arate lumii cum muzica poate umple o camera cu frumusetea ei. Astazi va prezint o tanara care realizeaza picturi dupa sunetele muzicale pe care le aude.

Melissa McCracken a crescut cu o afectiune neurologica numita cromestezie, prin care proceseaza muzica precum culorile, un dar ce transpune sunetele in picturi inspirate de artistii ei preferati.

Melissa picteaza ceea ce aude. Tanara de 26 de ani, din Kansas, are o tulburare neurologica rara, de care sufera aproximativ 4% din populatia globului. Sinestezia se manifesta la oameni in mod diferit, insa cromestezia, afectiunea de care sufera Melissa, actioneaza altfel. Ea vede in mod spontan si involuntar culori atunci cand asculta muzica.

Sinestezia nu interfereaza cu vederea fetei, asa cum ar crede multi. Ea transpune ritmul muzicii in culori, ca si cum cineva si-ar imagina un lucra sau cum ar vizualiza o amintire.

Puteti vedea mai jos lucrarile Melissei McCracken inspirate dupa cateva melodii faimoase.

Radiohead – “Karma Police”

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=1uYWYWPc9HU[/embed]

radiohead melissa arta

Pink Floyd – “Time”

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=JwYX52BP2Sk[/embed]

 

pink floyd melissa pictura

 

John Lennon – “Julia”

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=I-2t_KDVs-w[/embed]

 

 

john lennon - melissa

David Bowie – “Life on Mars”

https://www.youtube.com/watch?v=v–IqqusnNQ

david bowei melissa arta

Bach – “Cello Suite No. 1”

https://www.youtube.com/watch?v=S6yuR8efotI

bach melissa muzica

 

 

4086
modele sandra prezentare(foto) O colectie de moda inedita, inspirata din cultura elvetiana, cu accente libaneze

(foto) O colectie de moda inedita, inspirata din cultura elvetiana, cu accente libaneze

Text de Eliza Manolescu

Nascuta si crescuta in Elvetia, Sandra Mansour imbina in creatiile sale eleganta si frumusetea culturii elvetiene cu detalii puternice si pasionale, inspirate din originile libaneze.

Noua colectie a Sandrei Mansour este eleganta si rafinata. Modelele florale, tesaturile usoare si diafane, formele impalpabile si culorile pastelate ne aduc aminte de primavara. Artista da viata unor outfit-uri pline de miscare, nuante si creativitate.

Piesele sale au o personalitate distincta, conturata prin experienta pretioasa acumulata alaturi de Elie Saab, in Liban, unde a invatat despre tesaturi, textile, broderii, imprimeuri si taieturi. Rezultateul este o colectie de imbracaminte ultra feminina, bogata in detalii pretioase si poezie. Brandul Sandra Mansour are doua linii de produse: bridal si ready-to-wear, ce sunt prezentate de doua ori pe an la Paris, in cadrul Paris Fashion Week.

sandra rochie sandra rochie colectie sandra rochie colectie primavara sandra mansour sandra mansour colectie sandra colectie

2958
baloane pianDigital art: cum muzica poate umple un spatiu cu frumusetea ei

Digital art: cum muzica poate umple un spatiu cu frumusetea ei

text de Eliza Manolescu

Astazi va prezint un proiect simpatic, al tanarului italian Federico Picci.

Federico este inca student la Accademia Italiana din Florenta, cea mai buna scoala de moda, design, grafica si fotografie, unde invata cum sa devina maestru in graphic design si lucreaza in timpul liber ca freelancer. Cand am vazut aceste imagini diafane m-am indragostit pe loc si sunt sigura ca va continua sa ne surprinda si cu alte ilustratii simpatice.

Conceptul proiectului a luat nastere in timp ce studia conexiunea dintre spatiu si lumina, nu avea o tema pentru vreun proiect la facultate, doar se informa, dar iata ca au iesit cateva imagini splendide. Prin acest concept inedit, Picci ne arata cum ceva imaterial, precum muzica, poate umple o incapere cu frumusetea ei.

Eu zic ca i-a iesit de minune, voi ce credeti?

fererico picci sunet proiect federico picci pianfederico picci proiect sunet baloane proiect

2968
27 pasiAgassi, Noica, Fassbender si cei 27 de pasi ai lui Tibi Useriu –

Agassi, Noica, Fassbender si cei 27 de pasi ai lui Tibi Useriu –

Am citit ieri cartea ultra maratonistului Tibi Useriu – 27 de pasi – si, dincolo de povestea uluitoare, m-a socat, emotionat, marcat profilul de barbat care reiese printre randuri.

Titlul vine de la numarul de pasi cu care Tibi Useriu cuprindea intreaga curte din inchisoarea in care a fost scos la plimbare o ora pe zi timp de 9 ani si 8 luni.

”27 de pasi” este o carte despre libertate dar nu pentru ca vorbeste despre un om care a stat aproape 10 ani intr-o puscarie de maxima securitate, ci pentru ca acel om a invatat sa-si simta corpul separat de suflet, sa-si simta mintea/gandul separat de inima/instinct si sa lucreze cu ele inspre evolutia lui.

Este o carte despre libertatea pe care o obtii in spatiile care par inguste (mintea, corpul tau) dar care sunt, de fapt, nemarginite.

Astazi Tibi Useriu e un model pentru multi tineri pentru forta cu care a luat-o de la capat, pentru puterea si vointa de a-si da restart intr-o noua viata. Dar e in carte un capitol pe care sper sa-l citeasca toti psihologii si administratorii din penitenciarele din RO, un capitol in care povesteste cele 6 luni de iad din libertatea de dupa eliberare cand ar fi facut orice ca sa se intoarca la puscarie, intre cei patru pereti perfect albi.

Si mai sper ca marturisirile lui Tibi sa ajunga si in penitenciarele din Romania pentru ca si acolo va schimba mult in viata si intelegerea libertatii a celor care sunt inchisi.

***

Cunosc locurile de pe langa Bistrita despre care vorbeste Tibi in carte, am fost de cateva ori acolo, ba chiar il cunosc si pe fratele lui – Alin – pe care am avut bucuria si onoarea sa-l intervievez cand era la inceputul constructiei miscarii care se numeste Tasuleasa Social, una dintre cele mai mari scoli de voluntariat si mentorat din Romania.

Stiam o parte din povestea copilariei lor plina de abuzuri si violente, descrisa barbateste de Alin, in putine cuvinte, in discutiile noastre din afara inregistrarilor pentru interviu. Stiam chiar si ca Tibi era, la un moment dat, in puscarie in Germania pentru ca fratele lui nu ascundea intamplarea, dar nici nu a pus niciun fel de presiune sau vina cand a mentionat asta la una dintre intrebarile mele.

Cand citesti cartea insa, si vezi cat de mult a coborat garda Tibi ca sa povesteasca ce i s-a intamplat in copilarie si in primii ani ai tineretii, incepi sa simti multele nuante de gri dintre binele si raul pe care il face sau il primeste un copil sarac care s-a nascut intre munti.

***

Cartea mi-a adus aminte de biografia lui Agassi, la care si face o trimitere, dar nu pentru partea de sport (Useriu – 42 ani – este un atlet care a castigat unele dintre cele mai grele curse de maraton / ultramaraton din lume), ci pentru partea de singuratate din sport, partea in care se lupta cu mintea si trupul lui in conversatii contradictorii in timpul curselor, pentru partea in care iti arata cum si-a dezvoltat vointa si determinarea.

Intr-un fel foarte foarte ciudat, mi-a mai adus aminte de o carte pe care am citit-o prin adolescenta – Jurnalul lui Constantin Noica – si de o propozitie care ma urmareste de atunci ”libertatea este neatarnarea de oameni si lucruri”. Pentru ca Tibi Useriu a invatat si isi traieste libertatea exact asa cum o descria Noica.

Si mi-a mai adus aminte de un film, Shame – cu Michael Fassbender si Carey Mulligan in rolurile a doi frati ale caror copilarii  dificile se resfrang la maturitate intr-o dependenta (sexuala, la el) si o tulburare emotionala de personalitate (la ea).

Useriu seamana putin la infatisare cu Fassbender si poate si de aceea m-am gandit la acest film.

E o secventa catre finalul filmului in care personajul lui Fassbender iese din spitalul in care se afla la recuperare sora care incercase sa se sinucida, si incepe sa planga in ploaie. E atat de multa forta, vulnerabilitate, sensibilitate si singuratate in secventa aia, si atat de mult adevar incat cred ca toate premiile de actorie pe care le-a castigat Fassbender pentru acest rol s-au asezat in acele 2 minute.

Si Tibi Useriu plange prin ploaie si iti povesteste in carte cum plangea in ploaie in timpul curselor lui de ultra maraton.

Ma rog, si cititorii plang acasa. Mult.

***

Am vrut sa citesc mai intai cartea si abia apoi sa vad orice inregistrare, interviu video cu Tibi Useriu, stiind ca – prin natura meseriei – am sa vad prin ”imagini” lucruri care mi-ar fi dat un portret al lui din perspectiva mea, si nu versiunea pe care vrea el sa o arate lumii, asa cum se intampla intr-o naratiune controlata, asezata frumos pe hartie, editata de cateva ori. ( felicitari prietenului lui Tibi care l-a ajutat la carte pentru structura si pentru solutiile tehnice de a pastra si masculinitatea, barbatia dar si emotia intr-o stare cat mai pura).

Dupa ce am citit cartea, m-am uitat la interviul pe care l-a facut Andreea Esca pentru Europa FM cu Tibi Useriu. Si, dincolo de povestile pe care Andreea le-a aflat in plus, dincolo de zambetul si vorba linistita ale lui Tibi, am sa tin minte multa vreme gestul de mangaiere pe care –l face cu degetul mare pe manerul scaunului de cate ori e intrebat ”in rafala” lucruri din copilarie. E foarte vizibil in prima si in ultima parte a interviului, cand emotiile pentru el erau mai mari.  ( puteti vedea aici tot interviul)

E in gestul acela asa de multa nevoie de tandrete si de afectiune cat nu poate fi ascunsa de zeci de maratoane sau mii de kilometri alergati.

Sa cititi cartea, nu pentru senzationalul ei, ci pentru a intelege si simti cat de multe poti sa faci cu mintea ta in conditii extreme. Si cat de multe pierdem in viata pentru ca nu suntem pusi/ sau nu ne punem in situatii care sa ne dezvolte vointa, care sa ne invete sa constientizam separarea spiritului de trup.

Si, mai ales, pentru ca nu avem puterea sa stam o vreme singuri ca sa ne cunoastem.

*

Imi place mult o secventa din carte in care Useriu se pregateste pentru primii sai 213 km de alergare- o cursa din Pasul Tihuta pana la Cluj, cu final pe Arena centrala. Intr-o dimineata, inainte de antrenament, aude la radio o stire despre el si despre cum gestul lui va fi in beneficiul copiilor bolnavi care beneficiaza de dializa si realizeaza, inca o data, ca nu are cum sa abandoneze. Mintea lui nu concepe sa-i dezamageasca pe copiii aceia.

E o frumoasa lectie despre cum libertatea in sensul lui Noica (neatarnarea de oameni sau lucruri) poate fi inteleasa deplin doar in compania altora.  Pentru ca emotiile sunt mai puternice si mai frumoase daca sunt impartite, cu iubire, cu cei din jur.

 

 

 

 

8255
datelii locuinta frida kahlo“Casa Azul”, universul intim al artistei mexicane Frida Kahlo

“Casa Azul”, universul intim al artistei mexicane Frida Kahlo

Culori vibrante, multa lumina naturala, numeroase tipuri de plante si detalii artizanale, acestea sunt doar cateva elemente definitorii pentru muzeul Frida Kahlo, locatie cunoscuta sub numele de “Casa Azul” (Casa Albastra), ascunsa bine in centrul cartierului Coyoacan din capitala Mexicului.

Daca ajungi in Ciudad de Mexico, viziteaza casa artistei Frida Kahlo, ce a devenit muzeu in 1958, conform dorintelor sale si ale sotului ei, Diego Rivera, dorinte exprimate inainte de a muri. In prezent, acesta este unul dintre muzeele cele mai cunoscute si vizitate din capitala mexicana.

Casa Albastra este un refugiu intim, plin de personalitate, un loc pe care Frida l-a aranjat cu generozitate, in care vei gasi obiecte personale, vopsele tempera, lucrari de arta, tot universul artistei latinoamericane, recunoscuta la nivel mondial. Fatada si accentele puternice albastre te transpun in alta lume, una plina de viata, energie si creativitate. In aceasta casa poti admira si cateva lucrari importante realizate de Frida: Viva la Vida (1954), Portretul tatalui meu Wilhem Kahlo (1952).

Fotografii de Bethlehem Imaz

casa frida kahlo detalii muzeu frida kahlo tempera frida kahlo detalii datelii locuinta frida kahlo

3030
cheesecake cu zmeura(reteta) Cel mai delicios cheesecake fara coacere

(reteta) Cel mai delicios cheesecake fara coacere

text de Eliza Manolescu

Astazi iti recomand sa incerci o reteta absolut delicioasa de cheesecake cu nutella. Se prepara repede, nu necesita coacere si are un gust foarte bun. De fiecare data cand am chef de ceva dulce sau de gatit, prepar aceasta reteta incat am ajuns sa masor ingredientele “din priviri”.

cheesecake

Ingrediente de care ai nevoie pentru acest deliciu culinar:

Pentru blat: 250 g biscuiti cu unt, 100 g unt topit, 8 linguri lapte

Pentru crema: 350 g crema de branza, 250 ml frisca batuta, 4 linguri de crema de ciocolata (eu folosesc nutella), 3 linguri de zahar pudra si 200 g capsuni.

Cum prepari acest cheesecake absolut delicios:

Prima data zdrobesti biscuitii cu ajutorul unui robot de bucatarie si ii amesteci impreuna cu lingurile de lapte si untul topit. Pregatesti o tava rotunda cu fund detasabil si asezi compozitia si tapetezi usor, apoi pui tava in frigider pana pregatesti crema.

Mixezi bine crema de branza cu zaharul pudra vreo 3-4 minute, apoi adaugi frisca batuta separat si amesteci usor. Pui si lingurile de nutella si amesteci pana se formeaza o crema omogena. Apoi scoti tava din frigider. Tai capsunile in jumatate si le asezi in rand, lipite de marginea peretilor detasabili ai tavii. Adaugi crema peste capsuni si peste blatul de biscuiti si nivelezi. Adaugi tava in frigider, de preferat pe parcursul intregii nopti sau macar 6-7 ore, sa fii sigura ca s-a intarit compozitia.

Optional decorezi cheesecake-ul cu cateva capsuri, zmeura, cirese sau fulgi de ciocolata.

5531
qking corestaurantIn Milano exista un restaurant unde tu poti fi bucatarul!

In Milano exista un restaurant unde tu poti fi bucatarul!

text de Eliza Manolescu

 

Qking este un concept care a fost incercat si testat de catre Dulcamara inca din 2006, un co-restaurant care le permite clientilor sa devina bucatari pentru prietenii lor, ca si cum ar fi restaurantul lor, pentru evenimentele pe care le organizeaza: brunch-uri, zile de nastere, diferite aniversari sau pur si simplu o reuniune intre prieteni.

Restaurantul din Milano a fost proiectat de Modourbano si se afla pe via Giuseppe Tartini 13. Nu ai cum sa-l ratezi datorita bucatariei deschise care domina zona centrala de mese, acoperita din materiale de lemn.

Aproximativ 48 de persoane pot fi invitate sa asiste la show-ul tau culinar, de la cele patru mese din lemn, din zona de lounge ca o scena-platforma si de la bar. Au si un ecran mare pe care poti proiecta performanta ta culinara in direct.

De asemenea, poti participa la o cina organizata de o echipa de bucatari sau poti gati impreuna cu un bucatar profesionist.

qking italia qking milano qking qking corestaurant cadru qking corestaurant milano

2257
like-us-on-facebook-buttonNu conteaza cate like-uri ai, chiar nu conteaza

Nu conteaza cate like-uri ai, chiar nu conteaza

Draga elevule, draga studentule, draga omule care petreci ore in sir pe facebook

Stiu ca viata ta se schimba cand primesti o notificare. Dopamina pe care o secreta creierul e atat de intensa incat corpul zice ca mai vrea senzatia respectiva. Si la urmatoarea notificare e si mai dornic.

Ca la droguri. (puteti citi un studiu din psychology today aici – facebook and your brain )

Stiu ca increderea ta e in echilibru direct cu numarul de like-uri, de share-uri sau de comentarii pozitive.

Dar, fa un pas in spate si gandeste-te:

La ce ai dat like ieri? Dar acum doua zile? Dar luna trecuta? Anul trecut pe vremea asta ce citeai pe facebook?

Pun pariu ca habar nu mai ai. Cum, sunt sigura ca stii, habar nu mai au nici cei care ti-au dat tie like ieri, acum doua zile, acum o luna sau anul trecut care a fost exact postarea si ce spuneai/aratai in ea.

Cum habar nu mai au ce haine ai purtat saptamana trecuta si cat de adanc iti era decolteul in fotografia care a luat cele mai multe ”inimioare” pe instagram. Cum nu-si mai aduc aminte nici gluma aia semi misogina pe care ai facut-o acum doua luni ca sa te dai mare in gasca ta de baieti si care a ”prins tare” la public.

Draga elevule, draga studentule, draga omule care petreci ore in sir pe facebook,

Incearca sa realizezi ca nu conteaza cate like-uri ai pe facebook sau cate inimioare ai pe instagram. Ca oamenii te vor uita imediat dupa ce au reactionat la mesajul tau, daca nu e un continut nou, relevant pentru o parte din public, daca nu aduce informatii noi care sa fie utile si altora la o cautare pe google.

Ca in internet mori mai repede decat in viata off line.

Ce conteaza e ceea ce vor gasi pe google viitorii tai angajatori, viitoarea nevasta sau viitorul sot, precum si …socrii.

Si mai conteaza, daca esti producator de continut, acele informatii care au schimbat cu un milimetru lumea la momentul in care le-ai dezvaluit sau articolele/ fotografiile care mai ”stau in picioare” la ani distanta de la publicare prin calitatea si forta cu care au descris oameni si evenimente.

Astazi cand pui ceva in social media – ca e facebook, ca e instagram – gandeste-te: o sa mai conteze peste un an? Sau peste 10? De ce e relevant pentru mine cate like-uri primesc?

Dupa care, sper sa ai curajul sa stergi statusul si sa iesi la plimbare in parc. Chiar nu conteaza cate like-uri ai.

Sambata am fost sa le vorbesc studentilor care vor sa faca din online un business. Printre altele, le-am spus ca nu conteaza cate like-uri au. Si am simtit nevoia sa las asta si aici. Poate e util cuiva.

 

5468

Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!