in cel mai recent numar, Time Magazine l-a inclus pe Mircea Cartarescu printre cei mai importanti scriitori contemporani, alaturi de Salman Rushdie sau Jonathan Frazen.pina la ora la care scriu aceste rinduri – 19.00 – nicio televiziune n-a dat stirea, desi la rtv – de ex- au prezentat nunta operatorului lui Boc si o icoana cu familia Becali pictata pe peretii unei biserici din Vrancea
ca de obicei, nu stim sa remarcam si stirile care ne-ar aduce bucurie si ne-ar dezvolta sentimentul de respect pentru romani de-ai nostri. romani care fac imagine buna acestei tari prin talentul lor, nu prin banii guvernului.
*
motiv de a face o rapida analiza pe stirile despre Romania aparute in revista Time din 2000 si pina acum.
au fost 293 de mentiuni ale Romaniei in ultimii 10 ani si jumatate in Time.
cele mai importante:
tigani, problemele pe care le-au facut altora sau “deportarea lor din frantza” – 18 articole
sport (participantii la olimpiada de la Sidney sau calificarile pentru campionatul european de fotbal) – 17 articole
– incluzind aici 4 articole mari despre gimnastica romaneasca si un profil al Catalinei Ponor
film ( facut de romani sau filmat in Romania de catre straini) – 9 mentiuni
– incluzind aici 5 articole despre echipa fillmului “4 luni, 3 saptamini si 2 zile” care a fost inclusa in cele mai mari topuri ale anului 2008
posibilele inchisori CIA de pe teritoriul Romaniei – 4 articole
cistigarea premiului Nobel pentru literatura de catre Herta Muller – 3 articole
imigranti 2 articole, prostitutie 2 articole, SIDA 2 articole, Ceausescu 2 articole, Basescu 2 articole, Iliescu -2 articole, turism – 2 articole.
restul sunt mentionari in contexte economice si politice, impreuna cu alte state membre ale uniunii europene.
*
o privire rapida asupra acestor stiri ne arata ca sportul si cultura au fost zonele in care s-a scris si despre noi de bine. si ca in majoritatea cazurilor n-a fost vorba de o performanta realizata cu banii statului.
*
iata si copertele Time pe care au parut romani de-a lungul timpului
Nadia Comaneci august 1976
*
Time este cea mai mare si mai importanta publicatie saptaminala de stiri din lume. are 20 de milioane de cititori in America si alte 20 de milioane in restul lumii.
*
dragi editori de stiri, faptul ca Mircea Cartarescu a aparut in Time e cel putin la fel de important ca sosirea lui Bon Jovi de miine si, categoric, e mai important decit stirea cu nunta operatorului lui Boc sau cea cu icoana cu Becali.
in plus e cu bataie mai lunga si cu interes pe termen lung pt respectul pe care ar trebui sa-l cultivam pentru tara noastra.
Din seria “fapt divers”:
Mai intii avem stirile de atmosfera, care parca vor sa anunte ca sintem mereu in pragul Apocalipsei. Cu astea te obisnuiesti repede si nici nu le mai bagi in seama. Devin normalitate. Da, au mai murit o mie de oameni pe undeva prin Africa, niste nebuni se tot omoara cu masinile pe sosea, unii violeaza, altii fura… Nimic nou, nimic interesant. Oricum, raul e departe, in televizor.
Apoi vin stirile politico-sociale-economice, care sint cele mai problematice. Aici chiar trebuie sa inveti sa le decodezi mesajul si, ca sa pricepi ceva, in citeva luni ajungi mai performant ca faimoasa masina “Enigma” a nazistilor. Dupa aceea rareori mai ai probleme sa descifrezi stirea ascunsa dupa stire. Pricepi care sint prietenii si dusmanii fiecarui post TV, radiou sau ziar, eventual si cine ii e patron sau il finanteaza. Regula de baza e aceea ca nimeni nu e obiectiv. Nici un canal media din Romania nu e obiectiv asa cum o presupun regulile deontologice ale profesiei. E drept ca obiectivitatea e imposibila. Diferenta e ca unii o vad ca pe o datorie, iar ai nostri ca pe o fudulie. “Presarii” nostri stiu cel mai bine cum se poate manipula prin omisiune sau montaj tendentios. De fapt, adesea am impresia ca e unicul lucru pe care il stiu bine.
Mai sint stirile in care nu se ascunde decit pofta de senzational. Ele nu spun nimic, dar sint apetisante ca spectacol. Combinata cu morala (caci orice canal media are ceva dintr-o curva calugarita), goana dupa bombe media devine comedie involuntara.
ai pagina de FB sau blog?
cite stiri/info despre oameni misto postezi in fiecare zi?
puterea e la noi, nu la ei… trebuie doar sa realizati asta:)
Ai dreptate!…
Stirea despre Mircea Cartarescu nu atrage asa cum atrag stirile despre Becalli.Pentru televiziunile noastre scandalurile sunt nr 1 iar lucrurile cu adevarat frumoase nu sunt bagate in seama.
Sa speram ca pe bloguri altfel va sta treaba!
Îți mulțumesc mult pentru acest articol! Nu știam coperta cu Nadia Comăneci, mi se pare un moment istoric pentru România.
ha.. tocmai am descoperit in lista de 100 de filme “Presenting the ALL-TIME 100 best films as chosen by TIME’S movie critics Richard Corliss and Richard Schickel”
asta:
http://www.time.com/time/specials/packages/article/0,28804,1953094_1953148_1954287,00.html
Maia Morgerstern:) o doamna
Felicitari domnului Cartarescu! E minunat ca avem astfel de oameni care sa ne reprezinte. E trist ca mass-media romaneasca promoveaza tot felul de pitzi, dar nu e in stare sa celebreze evenimente minunate pentru noi, ca natiune.
pai, sa dam mai departe ca-i bun articolu’
Bravo Cristina! Asa e! puterea e la noi. Daca ei nu dau “stiri” despre oameni misto – si n-o so faca prea curand – trebuie s-o facem noi.
Evident mai exista o coperta dedicata Romaniei:
http://img.timeinc.net/time/magazine/archive/covers/1927/1101270711_400.jpg
Ion Bratianu, la vremea aceea premierul Romaniei.
ooo, multumesc pentru completare… nu o stiam pe asta
Precum si numarul cu Regina Maria.
http://www.time.com/time/covers/0,16641,19240804,00.html
Interesante sunt articolele. Pe cel cu incoronarea copilului Mihai il recomand cu precadere.
Referitor la Ion Bratianu e de remarcat increderea care ni se arata si faptul ca incepeam sa contam.
Dupa numarul cu Carol II o mare pauza de “coperti”, chiar daca in timpul celui de-al II-lea razboi mondial au fost niste decizii importante luate aici. Culminand cu 23 august 44 sau abdicarea Regelui, in decembrie 47. Asta arata si interesul scazut fata de Romania vanduta de fortele occidentale catre rusi.
[…] romania vazuta de Time Magazine […]
[…] nu au fost singurele repere românești menţionate în revista americană. Aşa cum aflăm din blogul Cristinei Bazavan, doar între anii 2000 şi 2011, au existat 293 de menţiuni ale României în […]