Ma fascineaza detaliile inovatoare, micile lucruri care fac diferenta, inovatiile care par marunte dar care pot schimba lumea…macar un pic.
Una dintre marile mele bucurii e sa ascult cercetatorii care au creat diferite produse legendare si sa-mi imaginez cam cum au gasit ei Solutia care ne-a facut noua viata mai usoara. Oamenii astia trebuie ca au descoperit un fel de voluptate a perfectiunii, placerea de a reinventa in cadrul aceluiasi produs noi solutii pentru a-l imbunatati si a-i impinge performantele tot mai sus. Cred ca oamenii astia fac la fel si cu ei, precum cu produsele pe care le inventeaza – trag de ei ca sa obtina tot mai mult.
(Am mai scris despre oamenii din spatele unor inovatii)
Saptamina asta am fost la fabrica Philips Saeco din Gaggio Montano si m-am intilnit din nou cu detaliile care fac diferenta…chiar si cind e vorba de o gura de cafea.
“Accesul e functional”, a spus un domn care facea prezentarea noii game de espresoare , timp in care a ridicat capacul de sus care era compartimentat in doua.
In mintea mea s-au aprins beculetele. Pina acum ceva vreme, accesul pentru alimentarea cu ingrediente se facea pe lateral, iar asta insemna ca trebuia ca in bucatarie sa-i gasesti espresorului un loc doar al lui, neincastrat in suporturile electronicelor. Banuiesc ca dupa niste focus grupuri, au ajuns la concluzia ca doamnelor le-ar placea mai mult ca espresorul sa fie parte din toata mobila si cineva a punctat “trebuie sa facem caile de alimentare cit mai eficiente in raport cu spatiul” si-au pornit la treaba reinventind espresorul, modificindu-l pentru utilitate. Rafinind performanta in spatiu ingust.
*
“Aparatul administreaza in mod eficient laptele”, a mai zis domnul continund sa explice cum, pentru cappuccino, pui intr-o canata lapte, il bagi intr-un suport exterior (espresoarele in care trebuie sa torni laptele nu sunt f ok pt ca daca ramine lapte pe undeva se petrece un process de brinzire nu tocmai placut) si printr-un capac care se inchide ermetic este introdus aer ca sa se faca spuma pt cappuccino. Partea desteapta abia acum vine. Cineva a ajuns la concluzia ca ramine lapte pe suportul canatei asa ca, pentru a face viata mai usoara proprietarului de espresor, a creat un sistem cu aburi care curata acel capac fara niciun deranj, doar cu o apasare de buton.
Cred ca daca aveam un asemenea espresor acasa mi s-ar fi parut normal sa-l spal cu mina mea, nu cu aburi via un butonash, dar cineva destept a remarcat acest aspect si l-a transformat intr-un atu pentru vinzare.
*
“Am constatat ca exista riscul de supra prajire a cafelei din cauza inelelor din fier de la risnita. Acestea se incing de la utilizare si pot influenta gradul de prajire a cafelei”, a continuat domnul care prezenta espresorul.
In timpul asta, eu imi aminteam de lectiile lui Mihai Panfil (campionul national pentru barista/cafea) despre cum se face un cappuccino si de uimirea mea la aflarea informatiei cum ca trebuie risnita cafeaua in functie de temperatura care e in camera in care se prepara, de genul de cafea pe care o ai sau luind in calcul cam ce fel de bautura vrei sa ai.
Ma rog, la Philips Saeco e rezolvata treaba asta pentru ca au un system intelligent care stabileste singurel care e optimul pentru risnire, dar cineva a remarcat ca inelele de fier ale risnitei pot influenta prajirea si…mirosul cafelei.
Asa ca au ajuns sa aiba inele din ceramica.
*
Cind am plecat de la Fabrica Philips Saeco mi-am spus ca am sa am mult mai mult respect pentru fiecare espresso pe care-l beau. Mai ales ca am vzt si cum se monteaza espresoarele si-am constientizat, inca o data, ca oricit de sofisticate ar fi aparatele pe care le detinem acasa, ele sunt facute / asamblate / impachetate / transportate – trecute prin miinile a zeci de oameni.
Iar la locul de munca al uneia dintre doamnele care asamblau componentele pentru espresoarele minunate , sub marginea bancului de lucru era o fotografie cu un baietel de scoala. Banuiesc ca fiul ei.:)
(ca sa aveti o idee despre drumul unui expresor, imaginati-va o banda de 100 de metri si max 25 de oameni pe linga ea… la intrarea pe banda o carcasa, la iesire, direct ambalat espresorul. pe la mijloc sunt si testele facute direct cu cafea si lapte:) absolut toate espresoarele sunt testate cu cafea si lapte! )
*
Btw, Gaggio Montano e un satuc cu 5100 de locuitori. Acolo, acum mai bine de 20 de ani, 3 oameni destepti s-au gindit sa faca un espresor. Astazi se produc peste 1 milion de espresoare pe an care se distribuie in toata lumea, iar Philips Saeco are 3 fabrici in Gaggio Montano si o fabrica in Romania la Orastie a carei capacitate a fost marita anul acesta ( 600 de muncitori)
[…] citeste aici despre inovatii pentru o ceasca de cafea […]
[…] * sunt intr-un press trip Philips, despre care puteti citi detalii aici […]
[…] detalii intr-o ceasca de cafea […]