sandvichsandvich

ce am descoperit la McDonald’s, part 2

Ma intorc la programul meu zilnic si vreau sa va mai povestesc cite ceva dintre lucrurile descoperite dincolo de tejghea la McDonald’s.

Acum citeva saptamani am avut voie sa merg oriunde am vrut in culisele McDonald’s, am mai scris aici despre ce am descoperit.

***

McDonald’s e locul in care recordurile conteaza. la restaurantul de la Unirii, in camera de relaxare a angajatilor, e o placutza cu recordul absolut din Romania, 15302 sandwich-uri vindute in 24 de ore!!!!!!

e recordul din ziua deschiderii magazinului, primul restaurant McDo din Ro, cind a fost coada cu mult la iesirea din magazin, toata ziua.

fiecare store manager stie recordurile restaurantului lui, cum stie si cele mai bune vinzari pe ora/zi in toate restaurantele din tara. cind se doboara recordul, toti angajatii care au fost de serviciu primesc prima:) e un mare motiv de mindrie sa detii recordul de vinzare pe ora sau pe zi si se fac pregatiri, se anticipeaza lucruri pentru a fi doborit (de ex, cind e un concert in zona in care e restaurantul se suplimenteaza personalul, se verifica sa fie stocuri necesare).

***

McDonald’s e locul unde in fiecare zi e o inspectie:)

Mai intii e verificarea sefului de tura; cel care vine dimineata verifica daca toata aparatura este curata (este spalata de tura de noapte- tot timpul e cineva intr-un restaurant McDonald’s, chiar daca e inchis noaptea:) ) si daca fiecare coltisor din restaurant a fost spalat.

seful de tura de dimineata are viata foarte grea pentru ca trebuie sa testeze toata aparatura. in fiecare dimineata se prepara – pentru teste – cite un produs din meniu. este verificat temperatura din carne, cum a iesit produsul si o multime de detalii tehnice care par matematici superioare.

pe linga aceste verificari, mai sunt consultantii de business ( supervizeri peste mai multe restaurante) care trec aleatoriu in control.

iar cea mai tare verificare e cea care se numeste Mystery Shopper. o firma specializata isi trimite oamenii – ca simpli clienti – si care fac un raport al calitatii: in cit timp au fost serviti, cum era mincarea, cum au vorbit vinzatorii etc etc etc. daca nu iese bine la verificarea asta e cam necajeala. daca iese bine, tura care era de serviciu cind a fost controlul primeste prima.

***

dupa prima mea zi de “lucru” la McDonald’s ( impropriu spus, pt ca n-am avut curaj sa fac nici macar un sandwich pentru a nu incurca timpul de livrare si mecanismul din bucatarie), m-am gindit ca toti adolescentii ar trebui sa faca un stagiu de 6 luni in aceste restaurante.

e ca un fel de scoala a vietii. sunt momente in care e asa de mare aglomeratia si sunt atit de multe solicitari incit de la store manager si pina la ultimul angajat toata lumea munceste contracronometru.

in aceste momente iti dai seama ca tu esti o rotita intr-un mecanism – daca gresesti, ii incurci si pe altii in munca lor ( pe cel de la casa de exemplu, care are de infruntat privirea clientului care isi asteapta mincarea).

e o lectie despre stapinirea de sine, dar si despre automatism – capeti relaxare dupa ce stii foarte bine tot ce ai de facut ( niciun “ucenic” nu e lasat singur “pe zona” pina nu stie foarte bine ce are de facut si nu s-a relaxat cu indatoririle lui)

e o lectie despre disciplina. totul e contra cronometru ( de ex, e un ceas care suna la fiecare jumatate de ora si te avertizeaza sa te speli din nou pe miini), sunt zeci de proceduri care te obliga sa verifici temperatura la care e fiecare aliment sau… (de exemplu) cum asezi la copt/prajit unele lucruri ( nu mai stiu cum e cu placintele – dar unele dintre ele, mere sau visine, sunt puse la margine.)

e o lectie despre valorizarea oricarui detaliu. pentru ca McDonald’s are standardele de calitate de care povesteam data trecuta si arunca mincarea care nu a fost vinduta intr-un timp alocat fiecarui produs, angajatii sunt foarte responsabili cu fiecare dintre operatiuni.

***

cum ziceam, daca as avea un copil de 17-18 ani, l-as trimite sa munceasca 6 luni la McDonald’s. nu doua luni, nu trei – ci sase. pentru ca e si o lectie de vointa, sa faci fata zi de zi acelei presiuni de a rezista cronometrului.

(despre cel mai tinar, dar si cel mai in virsta angajat de la McDonald’s Unirii va povestesc zilele viitoare)

12 Comments Published

13 years ago / Reply

Am lucrat 3 ani la McDonald’s :).
A fost primul meu job cand am venit la facultate in Bucuresti si am luat-o “de jos”, asa cum se intampla mereu in Mc. Am “crescut” si mi-a fost tare bine acolo :).
Dupa trei ani de lucru in ture insa, am simtit nevoia sa fac o schimbare. Cu enorm de mare parere de rau…
Si acum mi-e dor de McDonald’s, de organizarea si spiritul de echipa care e acolo, mi-e drag sa trec prin restaurante sa-mi vad fostii colegi si vorbesc despre Mc spunand “la noi la McD…” de parca as fi inca acolo, rotita in masinaria despre care vorbesti :).
Si da, si eu mi-as trimite copilul sa lucreze acolo. In stilul meu de lucru si in personalitatea mea s-au intiparit fff bine elemente esentiale invatate in cei trei ani acolo, pornind de la banala punctualitate, pana la respectul fata de toti cei cu care interactionez si un skill organizatoric cu care ma pot mandri.
Iar partea cea mai tare a fost cand, la urmatorul job dupa Mc, mi s-a spus ca am fost aleasa si pentru ca am “rezistat” 3 ani la McDonald’s :)).

13 years ago / Reply

Cu regret citesc acest articol despre “minunata organizare” McDonald’s. Indiferent cat de curat e locul si cat de organizat, totusi e un restaurant fast food, iar noi ar trebui sa ne ferim de fast food cat putem daca vrem sa mai apucam pensia si sa-i educam pe copilasi in ideea de hrana sanatoasa. Stiu ca review-ul este pe bani dar totusi… Sunt convinsa ca sunt multe restaurante cu bucatarii super-extra curate si super organizate in care copiii nostri/vostri sa faca practica si sa invete de la un bucatar adevarat cum sa manance sanatos.
Dont’ like!! 🙂

13 years ago / Reply

nu am primit niciun ban pentru acest text. face parte dintr-o serie de articole in care traiesc in diferite locuri.

11 years ago / Reply

CARE COPII LA 17 – 18 ANI??? Lasa-i sa CUNOASCA cum este sa iti castigi proprii banuti prin organizare, disciplina, respect, lucru in echipa, CURATENIE impecabila, prin STANDARDE la CEL MAI INALT NIVEL! Intr-adevar poate ca este un restaurant de tip fast-food, dar sa stii de la mine, ca noi, McD-ulne gandim intotdeauna la sanatatea Clientilor nostri! Lucrez de 2 ani si 10 luni in McD si stiu ce inseamna mancare FAST-FOOD, gatita urmand anumite standarde si procedee! Am mers si in alte restaurante de tip fast-food si manacarea a fost oribila! Ca sa nu mai spun de angajati, care ieseau cu sorturile de bucatarie si mergeau la baie sau la fumat, cu sort cu tot! ABIA ACOLO SA INCEPI SA ITI PUI UN SEMN DE INTREBARE!

imi cer scuze, daca am fost impertinenta in comentariul meu, dar sa stii ca nu am vrut sa deranjez pe nimeni, doar mi-am spus punctul de vedere. Multumesc!

13 years ago / Reply

De ce ai vrea sa iti lasi copilul 6 luni intr-un restaurant ca sa invete sa manance sanatos. De asta te ocupi tu acasa ca parinte. Cristia vorbea despre dezvoltarea personala pe care o poti dobani in urma experientei ca si angajat intr-un asemenea sistem.
Review-ul nu este despre cat de buna este mancarea de la McD.

13 years ago / Reply

Stiu cu siguranta ca rigorile din restaurantele McDonalds din Romania nu sunt standard…cel putin nu cred ca se aplica si in Londra. Am vazut cateva Mc-uri atat de mizerabile aici de ti se facea greata de la usa.

Nu sunt fan Mc…dar stiu de la prietene din facultate cat de stricte erau regulile si inspectiile…si totusi ce vand ei pe post de mancare ar trebui interzis…pentru ca numai nourishing nu e…dimpotriva…otrava curata. lenta si sigura…Sunt un business de invidiat…dar sa fie oare singura organizatie care putea fi data ca exemplu?

13 years ago / Reply

dar cine a zis ca sunt singurul exemplu? 🙂

13 years ago / Reply

ok, atunci hai sa spun altfel…ce folos rigurozitatea si conduita business impecabila daca produsul/serviciul final e… poison…sunt oare chiar de admirat/urmat?

13 years ago / Reply

Am scris in postul anterior al Cristinei ca nici eu nu sunt fan McDo si ca nu incurajez obiceiurile acestea alimentare, mai ales la copii.

Dar aici e vorba despre cu totul altceva: disciplina de a munci intr-un loc foarte bine organizat, cu reguli stricte. Sunt super pro- ultimul paragraf. Am cunoscut recent cateva persoane cu profesii liberale, provenind partial din familii instarite, care pe parcursul facultatii au facut slujbe de vara la McDo pentru banii de vacanta. Vazand ce profesionisti au ajuns oamenii astia la maturitate pot sa confirm ca experienta de summer job a contribuit la dobandirea unei anumite rigurozitati.

12 years ago / Reply

parerile sunt impartite..de ex:am depus un C.V la mcD si am fost chemata la interviu…la inceput am fost putin speriata,pt ca auzisem atatea..de bine…de rau…dar mi-am zis ca pana nu vad cu ochii mei,nu pot sa mi fac o parere…asa ca astept sa incep..si am sa vs spun si parerea mea:) sper sa fie bine…

11 years ago / Reply

Si cum a fost pana la urma?

11 years ago / Reply

Si eu am fost selectat sa particip la un interviu.
Cam ce te intreaba de obicei?
Daca l-as obtine ar fi primul meu job, si sper ca as putea sa continui si in primul an de facultate cu un program part-time, dar dupa ce am auzit atatea pareri, mai multe contra, nici nu stiu ce sa mai fac …
Spre deosebire de alte job-uri de vara, acesta mi-ar placea pt ca as putea sa continui si in timpul facultatii.

Leave a Comment


four × = 4


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!