e un articol in newsweek editia din 8 aprilie, cea cu 125 women of impact pe coperta, care ar trebui citit de toti cei care fac meseria care se numeste jurnalism. sau care viseaza sa se faca jurnalisti.
e vorba despre tinara care a murit dupa ce a fost violata in India la inceputul acestui an, incident care a fost debutul unei miscari nationale de lupta pentru o viata mai buna pentru indience.
textul este scris impecabil si are o structura ca un pod: pleaca din casa familiei victimei (din camera celor doi frati ai ei, mai mici – le spune aspiratiile – unul vrea sa se faca astronaut) ajunge la situatia tinerilor din india in general pentru care fata care e victima (Nirbhaya, 23 de ani) a devenit un simbol. descrie apoi viata lui Nirbhaya si intelegi ca unii oameni stiu cumva ca nu vor trai mult asa ca fac tot ceea ce e posibil sa traiasca in viteza.
apoi descrie ziua fatidica. si de aici merge intr-o poveste de prietenie intre doua clase sociale – in ziua in care Nirbhaya a fost violata era impreuna cu fiul unui avocat bogat, din cu totul alta lume decit cea in care provenea ea.
ajunge la agresori, le spune numele (desi politia a refuzat initial sa le spuna numele de teama unui val de violente asupra familiilor lor) si cind crezi ca totul s-a terminat, se uita cu atentie in dreptul fiecarei familii a agresorilor. asupra saraciei lor, asupra dramelor lor.
si te lasa sa gindesti tu. pentru ca nu pune niciun verdict. iti arata faptele cu demnitate si respect pentru fiecare dintre cei implicati – chiar daca e vorba de unul dintre cele mai violente violuri din India ultimilor ani.
e o bijuterie de text. e lung, e mult si greu de citit, dar merita fiecare rind. e scris de o doamna jurnalista din News Delhi, SHOMA CHAUDHURY, careia tocmai i-am trimis un mesaj de felicitare. n-o cunosc, nici nu e important asta, dar a facut o munca minunata.
luati-va o jumatate de ora si cititi acest text. din fericire se afla integral pe site-ul lor.
Am citit articolul de cand l-ai recomandat. Dar marturisesc, sincer, ca e genul de articol atat de franc si de dur incat de bantuie mult timp dupa. E al doilea de acest gen pe care il citesc prin intermediul blogului tau, si tot in engleza(intre timp, am reusit sa-l uit pe primul:)).Eram aseara in autobuz si era un grup de,cred, 10 muncitori de pe santier iesiti de la munca cu cate o bere in mana. Ii vedeam si pe ei in stare de aceeasi grozavie. Si am ajuns la o concluzie: nu am auzit niciodata si nici nu cred ca voi auzi de un grup de femei sa comita o asemenea crima(poate are legatura si cu constructia mentala a fiecarui sex).
mi-am amintit azi (desi nu uitasem nicio clipa) acest articol tulburator. poate daca l-ar citi mai multa lume ar intelege exact ce se intampla acolo