chiara vogue spaniachiara vogue spania

Despre disputa dintre bloggerii de moda-beauty si restul ”lumii”

“There is divine beauty in learning… To learn means to accept the postulate that life did not begin at my birth. Others have been here before me, and I walk in their footsteps. The books I have read were composed by generations of fathers and sons, mothers and daughters, teachers and disciples. I am the sum total of their experiences, their quests. And so are you.”
― Elie Wiesel

In ultima vreme s-a vorbit mai mult despre bloggerii (sunt si domni, sa stiti) de moda & beauty, despre priceperea sau autoritatea lor de a da sfaturi.

Multi zic ca disputa a aparut de la business (ca pierd unii bani pentru ca se duc in zona de fashion), dar e un raspuns superficial pentru ca domeniile de activitate si audientele celor care se afla in disputa sunt atat de diferite ca niciun publicitar nu s-ar gandi sa le mixeze.

Disputa, cred eu, a aparut de la continut. Iar cea mai recenta dintre intamplari e un exemplu bun de cum, atunci cand nu exista documentare pe subiect, e usor sa te dai cu presupusul si sa gresesti.

Un blogger generalist, cu audienta foarte mare, a scris un text in care comenteaza cat de superficiale si de fara sens (pentru lumea lui) sunt postarile celor din comunitatea de beauty & fashion si da un exemplu, fara sa numeasca persoana (atentie!!!), al unei domnisoare (posesoare de asemenea blog) care nu se incadreaza in tiparele masurilor standard. Pune doar un link, dar nu numeste niciodata persoana.

Un val de tinere domnisoare incep sa militeze pentru drepturile lor de a scrie ce vor, indiferent de kilogramele din dotare sau de cultura generala (chiar e dreptul lor sa faca asta, au dreptate) si numesc persoana pe care o incriminase bloggerul (desi nu e deloc politically correct) si-l fac praf pe el pe principiul ”habar n-ai tu cum e sa respecti drepturile oamenilor si de ce discriminezi pe baza de kilograme”.

In patima feminista de a-si apara grupul, fetele nu fac nici macar o minima documentare despre istoricul celui care a scris. Care, ce sa vezi, a fost unul dintre oamenii cei mai agresati verbal pe tema kilogramelor pe care le-a purtat candva. Si sunt absolut sigura ca nu a uitat asta.

Adica fetele, cu gratie si eleganta, fac exact gafa pe care o acuza la celalalt.
*
Ce face comunitatea de beauty si fashion zilele astea e ca la emisiunile politice in care se preia doar o parte din informatie, se umfla bine si se transforma intr-un alt subiect, pentru a ocoli adevarul.

Ce am inteles eu din articolul respectiv e despre cum nu poti fi peste noapte mare specialist in ceva doar pentru ca ai testat trei produse din gama. E despre cum lumea nu incepe si se termina la experienta ta, e despre cum tu nu esti Dumnezeu, nici in moda si nici in beauty, cum nu esti nici cand vezi un film, un spectacol de teatru, de balet, sau un concert. E despre cum e o prostie sa -ti spui singur ca esti influencer, sa te etichetezi asa, de dragul modei, al trendului cuvintelor.

Adica au si altii pareri, uneori diametral opuse. Uneori mult mai documentate sau cu mai multa competenta in domeniu.

Citim cu totii acelasi text si intelegem dupa nevoile si proiectiile personale ale fiecaruia.

*
Zilele trecute, la Iasi, in Turneul Scoala Flanco, o domnisoara care avea un blog de fashion a venit sa ma intrebe daca e bine ca are si continut (text) sau sa mearga la fel ca fetele cu audienta mai mare decat a ei care pun doar fotografii in care apar imbracate in haine mai mult sau mai putin ”la moda”.

I-am spus fara sa ezit ca, desi traim intr-o vreme in care vizualul e regele, are nevoie de continut. Are nevoie de text care sa faca diferenta sau are nevoie de fotografii concept care sa vorbeasca, sa spuna povesti.

Pentru ca altfel… se arde. (si nu ma refer la sensul vulgar al expresiei).

E un parcurs care se intampla si la textele patetico- emotionalo-sfatuitoare in viata (de asta marii invatati ai internetului, cu sfaturi bombastice pentru femei in depresie, au cam raposat sau si-au adaugat si altfel de continut). Oamenii au o reactie (primesc o emotie, de oricare fel ar fi ea), se obisnuiesc cu ea si apoi vor mai mult. Si mai mult.

Si ce poti sa faci in moda, cand nu ai o cultura (vizuala si nu numai) bogata si te afli sub presiunea numarului de like-uri si de vizitatori ?!

Fie te impaiezi si mai mult, fie incepi sa te dezbraci. Doar ca publicul o sa vrea si mai mult. Tot mai mult. Si … pana unde te dezbraci?!

(Daca va uitati la tinerele care au inceput bloggurile de fashion cu 4-5 ani in urma, veti observa ca un numar mare dintre ele a ajuns deja la…chiloti. In fotografii, la propriu. Si e cumva un parcurs organic pentru ca nu au avut un fundament de continut si au trebuit sa ofere mai mult si mai mult si mai mult audientei lor.)
*

”There is divine beauty in learning… To learn means to accept the postulate that life did not begin at my birth….”

E un studiu de caz la Harvard Business School pe unul dintre blogurile de fashion cele mai celebre in lume, The Blonde Salad al Chiarei Ferragni, cea care impreuna cu un tanar domn Riccardo Pozzoli (cu studii in marketing digital si business) a creat un imperiu de peste 10 milioane de euro anual. Costa 10 euro acest studiu, il recomand din inima.

*

Daca n-am reusit sa ma fac inteleasa, imi cer scuze. Textul meu se vrea a fi despre moderatie in exprimarea opiniilor, despre a masura cu bun simt si cand il acuzam pe celalalt ca greseste, despre a nu ne crede Dumnezei in niciuna dintre opinii pentru ca exista mai multe perspective mereu. Chiar si cand e vorba despre haine si cosmetice, sau mai ales atunci.

*

cover foto – Chiara Ferragni pe coperta revistei Vogue Spania.

9 Comments Published

9 years ago / Reply

Foarte pertinent articolul, deși un aspect nu-l înțeleg: internet ul e atât de mare și de vast. De ce există concurență? De ce există unii mai deștepți și mai experți ca alții? De ce trebuie să fie eu stiu și tu nu ?
Sfaturi? Sunt părerile și experiențele mele, poate am sau poate n-am dreptate…Da nu’s mai deștept ca tine și cu siguranță că nu le știu pe toate…
Cât despre partea de marketing și studii… nu mă bag, da probabil că așa’i.
Toată stima!
Cu drag
O amatoare.

9 years ago / Reply

e vorba doar de tonul cu care ne prezentam experientele.
tonul face diferenta intre ”sunt dumnezeu, fa ce spun eu” si ”e experienta mea si o las in spatiul public poate e utila cuiva”

9 years ago / Reply

pe mine vrea să mă dea în judecată una dintre ele, că cititorii mei au zis de ea că are celulită. că asta e problema, nu că ea își arată bulanele până la mij.

9 years ago / Reply

Eu sunt absolut de acord cu tine, doar ca in cazul; de fata descrierea ta nu corespunde cu realitatea.
1. cand dai link la un site care poarta numele “numeprenume.ro” iar invitatia de a intra pe link este “LE: Poate vreti să vedeți o frumusețe în acțiune. ATENTIE! IMAGINI CARE VA POT AFECTA EMOTIONAL!” – ti se pare ca nu e identificata persoana si ca vorbim despre principii? mie mi se pare cu totul alt nivel.
2. cand folosesti limbaj ca “arata in halul asta”, e “ca balena Moby Dick”, ” m-am săturat până în gât de dive de 2 lei care oferă sfaturi de modă, de morodance și vasilești, urâte și fără gust, dar ridicate în slăvi de soți cu influență, de grase care oferă sfaturi de slăbit lângă rochii cu bulinuțe, de urâte care discută despre frumusețe și tot așa.” .. nu e nicio disputa intre doua tabere. e vorba strict de un om care asa stie sa se exprime / manifeste, foarte, foarte jos. El ataca un om sau mai multi, nu o industrie.

9 years ago / Reply

andressa am raspuns in privat pe grup despre ce scrii tu aici, nu intru in polemica pentru ca nu vreau sa alimentez ceva gresit.
vorbesc de eleganta exprimarii de AMBELE PARTI, de decenta. in oricare situatie.

9 years ago / Reply

Da, am vorbit si in privat, dar am simtit nevoia sa imi exprima parerea si aici, daca tot ai deschis subiectul pe blogul tau. Mi se pare ca nu are legatura cu razboi intre doua tabere, ci cu totul altceva. Si eu am regretat cand am citit ca ea l-a jignit, dar asta nu scuza / justifica ce a scris Cetin in primul rand. Ma simt si eu victima de cate ori cineva e bullied pe Internet. Pacat ca asta inteleg unii prin libertate de exprimare.

9 years ago / Reply

e dragut ca doamna retea vede doar asa zisul bullying, ce vine din partea cealalta nu se vede, nu se discuta, pentru ca e partea, nu-i asa, vatamata. dar…la ce mai pot astepta de la cea care a dat pe protv fața unei fetele de liceu violate de 8 animale, in numele interesului public. important e sa denaturam acolo unde vrem noi.

9 years ago / Reply

@andressa: Nu cumva tu produci emisiunea lu măruță, idolul decerebraților și al meltenilor? nu tu ești aia care, în goana după audiență, ai ajuns la concluzia că fata aia violată din vaslui trebuie să fie văzută de o țară întreagă, expunând-o? Și mai ai aroganța de-a vorbi de noțiuni precum ”a jigni”, ”victimă”, etc.

[…] Mai mult ca orice, in bula asta e vorba despre continutul relevant. Am mai scris si aici despre importanta continutului relevant, atunci cand o bloggerita a criticat aspru femeile cu par pe maini, fara sa aduca o informatie concreta si utila, doar pentru a face reclama unui salon de epilare definitiva.  Alexandru Nestian se refera la colantii leopard si la capsunile din iarna, Cetin la rochiile cu buline, e clar ca informatia relevanta e necesara si de negasit. Un alt articol cu care rezonez am gasit si la Cristina Bazavan. […]

Leave a Comment


6 × = thirty six


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!