cristina-violentacristina-violenta

Violenta domestica si abuzul in cuplu nu sunt doar cu bataie. Care sunt formele de violenta in familie

Fotografia de mai sus e dintr-o campanie de acum cativa ani, cand INNA a facut un cantec in care a vorbit de violenta domestica si a invitat mai multe femei sa faca poze “batute”. atunci eu am vrut sa merg la metrou asa si sa joc “disperarea”, nu m-a ajutat nimeni, nu m-a intrebat nimeni daca am probleme, desi am stat la intrarea de la metrou o juma de ora.

Zilele acestea s-a vorbit mult despre violenta domestica gratie piesei Erika Isac, Macarena.

A facut apoi Micutzu un podcast cu reprezentatii societatii civile, cu o victima a abuzurilor familiala si reprezentatul sindicatului politiei.Domnul politist recunoaste ca abia din 2019 violenta domestica a fost recunoscuta in Romania, oana atunci nu exista pentru autoritatile romane, desi e parte din stilul de viata al multor romani.

Inca o data am constatat ca oamenii nu stiu sa defineasca si sa identifice violenta domestica…asa ca m-am gandit sa trec mai jos toate formele de violenta domestica.

Inainte de asta, aici puteti vedea podcastul lui Micutzu.

Si apoi va rog sa mai cititi o data textul despre emisiunea tv  cu Nea Marin care ii bate pe participanti ca divertisment si forma de convingere sa faca ce vrea el sa faca.

Trist este ca oamenilor li se pare divertisment aceasta bataie. Eu am depus plangere la C.N.A si au ceva restrictii acum, dar producatoare tot nu constientizeaza responsabilitatea expunerii violentei/abuzului ca divertisment.

Violenta in familie se manifesta sub mai multe forme, daca identificati una dintre aceste forme, luati atitudine si plecati din relatie, oricat de greu v-ar fi la inceput. Va las mai jos si numere de telefon unde sa sunati.

  • Violenta fizica – vatamarea corporala ori a sanatatii prin lovire, trantire, imbrancire, tragere de par, intepare, taiere, ardere, strangulare, muscare, in orice forma si de orice intensitate, inclusive mascate ca fiind rezultatul unor accidente, prin otravire, intoxicare, precum si alte actiuni cu effect similar
  • Violenta verbala – adresarea unui limbaj jignitor, utilizare de insulte, amenintari, cuvinte si expresii degradante sau umilitoare
  • Violenta psihologica – impunerea vointei sau controlului personal, provocarea de stari de tensiune si de suferinta psihica in orice mod si prin orice mijloace, violenta demonstrative asupra obiectelor sau animalelor, amenintari verbale, afisare ostentativa a armelor, neglijare, controlul vietii personale, gelo zie, contrangeri de orice fel etc.
  • Violenta sociala – impunerea izolarii persoanei de familie, de comunitate si de prieteni, interzicerea frecventarii institutiei de invatamant, impunerea izolarii prin detentie, inclusiv in locuinta familiala, privare intentionata de acces la informatie, precum si alte actiuni cu efect similar
  • Violenta sexuala – agresiune sexuala, impunere de acte degradante, hartuire, intimidare, manipulare, brutalitate in vederea intretinerii unor relatii sexuale fortate, viol conjugal
  • Violenta economica – interzicerea activitatii profesionale, privare de mijloace economice, inclusiv lipsire de mijloace de existenta primara, cum ar fi hrana, medicamente, obiecte de prima necesitate, actiunea de sustragere intentionata a bunurilor persoanei, interzicerea dreptului de a poseda, folosi si dispune de bunurile comune, control inechitabil asupra bunurilor si resurselor comune, refuzul de a sustine familia, impunerea de munci grele si nocive in detrimentul sanatatii, inclusiv unui membru de familie minor, precum si alte actiuni cu efect similar
  • Violenta spirituala – subestimarea sau diminuarea importantei satisfacerii necesitatilor moral-spirituale prin interzicere, limitare, ridiculizare, penalizare a aspiratiilor membrilor de familie, a accesului la valorile culturale, etnice, lingvistice ori religioase, impunerea aderarii la credinte si practici spirituale si religioase inacceptabile, precum si alte actiuni cu efect similar sau cu repercusiuni similare.

0800 500 333 este linia gratuita unde victimele violentei domestice pot suna.

Cateva asociatii care te pot consilia:

https://solwodi.ro/centrul-de-recuperare-pentru-victimele-violentei-in-familie/

Anais https://asociatia-anais.ro/

https://casaioana.org/

sibiu https://asociatia.luthelo.ro

Leave a Comment


6 + three =


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!