Text de Raluca Antuca
În artă, la fel ca și în literatură, fiecare artist are propriul stil și propria viziune asupra lumii. Dacă scriitorii se folosesc de penițe și agende, pictorii apelează la palete și culori pentru a face artă.
Fiecare obiect care aparține unui artist spune foarte multe despre el și este într-un fel o descriere abstractă a acestuia. Dacă ne gândim la paletele pictorilor, chiar dacă unele pete au fost făcute din greșeală, tot comunică câte ceva despre felul în care acesta lucrează.
Pentru pasionații de pictură și cunoscătorii de curente artistice, există o serie backstage (cum îmi place mie să-i spun) în care sunt fotografiate paletele și nu operele de artă. Pe același principiu menționat mai sus, un fotograf german pe nume Matthias Scahhler s-a specializat în ceea ce el numește „portrete indirecte”.
Acum câțiva ani, el a fost în studio-ul pictorului Cy Twombly și atunci când i-a văzut paleta pătată cu pigmenți colorați, și-a dat seama că aceasta este semnificativă în procesul producerii picturii. Paleta ne arată identitatea artistului ca fel cum o face și opera de artă creată.
Mai jos aveți o parte din seria de fotografii!
Vincent Van Gogh
Pablo Picasso
Claude Monet
Salvador Dalí
Henri Matisse
Piet Mondrian
Marc Chagall
Max Ludwig Kirchner
Edvard Munch
J.M.W. Turner
Francis Bacon
Frida Kahlo
Oskar Kokoschka
Henri de Toulouse-Lautrec
Georges Seurat
Eugene Delacroix
Cy Twombly